Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Ianuarie 2006
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Eseuri Creştine
Pagina de Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Învăţarea – Creştinii dintr-un sat din sudul Indiei, la două ore depărtare de cel mai apropiat oraş, sunt pregătiţi să viziteze casele şi să împărtăşească Evanghelia. În timpul pregătirii, ei ascultă la o prelegere şi apoi practică împărtăşirea Evangheliei unul cu altul. Photo by IMB Evanghelia se multiplică printre poporul Lingayat din India aşa de mult încât coordonatorii pot pleca

Dec 2, 2005

By Mark Kelly

Baptist Press

 

NOTA EDITORULUI: Săptămâna de Rugăciune din acest an pentru Misiunile Internaţionale, 4-11 decembrie, se concentrează pe opt misionari coordonatori şi o biserică care slujeşte ca coordonator de strategie, exemplificând câştigarea globală susţinută de darurile Baptiştilor Sudici către Colecta Lottie Moon de Crăciun. Prima dintre povestiri îi prezintă pe Marty Hunter, care lucrează printre Lingayaţii din India. Misionarii coordonatori de strategie joacă un rol important în câştigarea întregii lumi cu Evanghelia, concentrându-se asupra grupurilor de popoare şi oraşe prin studierea culturilor, învăţarea limbilor şi dezvoltarea de planuri principale pentru câştigarea fiecărui individ cu Evanghelia Ei listează alţi misionari, voluntari, creştini locali şi parteneri de rugăciune care ajută la îndeplinirea acestor planuri pentru a vedea Evanghelia răspândită rapid şi bisericile să se multiplice rapid în mişcările de plantare de biserici care pot fi explicate doar ca lucrări ale lui Dumnezeu.

 

NEW DELHI (BP) – Dumnezeu s-a mişcat aşa de dramatic printre cei din grupul de oameni din Last Frontier din Asia de Sud încât misionarii Baptişti Sudici care lucrează printre ei din 1997 plănuiesc să îşi schimbe centrul atenţie lor către un alt popor fără acces la Evanghelie.

 

Când Marty şi Jodi Hunter* au decis să accepte responsabilitatea de a duce evanghelia la poporul Lingayat din India, alţi lucrători creştini nu le-au oferit acestora multă speranţă de succes. În 1997, cercetătorii puteau număra numai 800 de creştini şi nici o biserică printre Lingayaţi, un grup de castă înaltă hindusă care numără 15 milioane de oameni.

 

„Oamenii ne-au descurajat, spunând că oamenii sunt tare încăpăţânaţi, că lucrarea va fi fără roade”, a spus Hunter. „Astăzi privim la circa 3.000 de credincioşi – majoritatea dintre ei care au venit la credinţă în ultimii doi ani”.

 

Numărul de credincioşi din Lingayat creste aşa de rapid încât Hunter crede că va vedea 18.000 de credincioşi în 1.000 de biserici de casă în 2006 – o mişcare destul de puternică care să fie lăsată în mâinile capabile ale credincioşilor locali pregătiţi să se reproducă.

 

Câţiva factori care au jucat un rol în aprinderea mişcării de plantare de biserică, evidenţiază reflectarea unei multiplicări spontane, rapide a Evangheliei:

 

-- Rugăciunea – „Baptiştii Sudici s-au rugat în mod specific pentru acest grup de oameni în 2000”, a spus Hunter. „Nu la multe luni după aceea, am început să vedem o uimitoare izbucnire a Evangheliei care a avut loc de 3 ani acum. Vedem o legătură directă dintre revărsarea rugăciunii şi poporul Lingayat venind la Hristos”.

 

-- Mărturisirile din Lingayat – „Ştim că, în final, un Lingayat va primi cel mai bine mesajul Evangheliei de la unul din oamenii săi”, a spus Hunter. „Anterior, aveam numai creştini pregătiţi voitori din alte grupări de oameni. Vedem un punct de întorsură în 2002 când am pregătit pe primii credincioşi Lingayat pentru a câştiga pe proprii lor oameni”.

 

-- Materialul modelat – „Aveam câţiva credincioşi Lingayat care scriau tractate evanghelice pentru oamenii lor, folosind câteva din simbolurile şi vocabularul lor distinct”, a spus Hunter. Echipa Lingayat a plănuit să tipărească 10.000 de tractate, dar societatea biblică a insistat că minimul de presă este de 100.000. „Am văzut că principiul de semănare din abundenţă şi de recoltă din abundenţă este adevărat cu privire la seminţele Evangheliei”, a spus el. „Cu mult timp înainte, ne-am găsit că mai comandam un al doilea set de 100.000 de tractate – şi acum suntem la al treilea!”

 

-- Evanghelismul de familie – „Când hinduşii au venit la Hristos în trecut, ei au fost încurajaţi adesea să-şi lase familiile. Noii credincioşi devin izolaţi şi nu aveau o voce în cadrul familiilor lor”, spunea Hunter. „Acum ne concentrăm ca noii credincioşi să meargă la familiile lor cu Evanghelia. Le indicăm faptul că îndrăcitul din Geresene a vrut să-şi părăsească comunitatea sa, dar Isus i-a spus să meargă acasă şi să spună ce a făcut Domnul. Când s-a întors Isus, o mulţime de 4.000 de oameni nu mai pleca de la picioarele Lui! Când Lingayaţii văr că voia lui Dumnezeu pentru ei este să stea şi să îşi câştige comunitatea pentru Hristos, Evanghelia se răspândeşte rapid”.

 Licărire de Evanghelie – La un templu Lingayat dom India de sud, un preot hindus primeşte pe închinători şi le binecuvântă ofertele lor. Dar Evanghelia a început să prindă rădăcină în cei 15 milioane din Lingayat, cu cei 3.000 de credincioşi care au venit la credinţă, majoritatea dintre ei în ultimii doi ani. Photo by IMB

-- Pregătirea pregătitorilor – Echipa din Lingayat pregăteşte şi ea noi credincioşi într-un set de simple concepte pe care le pot transmite cu uşurinţă la oamenii pe care i-au condus la Hristos – exploatând pasiunea noilor credincioşi şi transformându-i în pregătitori care se multiplică. „Într-un caz, am pregătit un grup de 10 credincioşi. Ei s-au întors şi au raportat că 30 de oameni au venit la Hristos”, a relatat Hunter. „Le-am spus că atunci când ne vom întoarce în următoarele 10 zile, nu vom discuta pe cine au condus ei la Hristos, doar experienţa acelor 30 de noi credincioşi care au fost pregătiţi să împărtăşească povestirea lor. Când s-au întors aceştia, ei au raportat că acei 30 de noi credincioşi au condus pe 270 de oameni la Hristos!”

 

Chiar şi atunci când soseşte clipa să lăsăm lucrarea în întregime în mâinile credincioşilor Lingayat, familia Hunter nu vor avea un timp dificil în a găsi un alt grup de oameni care au nevoie de Evanghelie.

 

„Există circa 1.000 de alte grupe de oameni cum este Lingayat din Sudul Asiei – grupe de oameni ascunşi care au fost trecute cu vederea cu Evanghelia”, a spus Hunter. „Circa 50% din grupul de oameni din Last Frontier sunt hinduşi.

 

„Există un astfel de bloc major al Marii Comisiuni – unul care este chiar neglijat”.

 

*****

* Numele schimbate pentru motive de securitate.

 

PUNCTE DE RUGĂCIUNE

 

Cereţi lui Dumnezeu să se mişte printre poporul Lingayat din India:

 

-         Rugaţi-vă ca ei să adâncească foamea pe care poporul Lingayat o simte pentru a-L cunoaşte.

 

-         Cereţi-I să reveleze adevărul despre Isus către Lingayaţi şi să-i atragă la Hristos.

 

-         Rugaţi-vă ca Duhul Său să îi împuternicească şi să-i întărească pe credincioşii Lingayat pentru a aduce mărturie efectivă în comunităţile lor.

 

-         Alăturaţi-vă lucrătorilor creştini şi credincioşilor local din statul Karnataka în timp ce se roagă pentru 140.000 de noi credincioşi şi 10.000 de biserici în 2005.

 

-         Cereţi lui Dumnezeu să ajute pe Baptiştii Sudici să înţeleagă nevoie – şi responsabilităţile lor – de a duce evanghelia la toţi cei care nu au auzit-o încă.

 

-         Cereţi-I să multiplice numărul de credincioşi şi biserici până ce umplu Asia de Sud „cum umplu apele marea”.

 

RESURSE MEDIA

 

Poporul Lingayat din India – şi o mie de alte grupe de oameni ca ei – au nevoie să fiţi mâinile şi picioarele lui Isus. Iată cum puteţi ajuta:

 

-- Învăţaţi mai multe despre oamenii neevanghelizaţi din Asia de Sud


http://www.neglectedfields.net

-- Rugaţi-vă pentru oamenii din Asia de Sud


http://www.neglectedfields.net/pray.htm

-- Donaţi la Colecta de Crăciun Lottie Moon


http://ime.imb.org

-- Conduceţi biserica dumneavoastră ca să se roage şi să dea


http://ime.imb.org/dayofprayer

-- Conduceţi biserica dumneavoastră ca să fie un coordonator de strategie


http://www.neglectedfields.net/pt.htm

-- Descoperiţi oportunităţile pentru slujire în Asia de Sud


www.go2southasia.org

-- Puneţi o întrebare sau împărtăşiţi un comentariu


go2southasia@pobox.com

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere! [apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate