Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Home
Arhiva editurii

Înapoi la titlurile principale

Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Medic: Problema nu este cercetarea tulpinii celulei, ci modul în care este făcută

Nov 1, 2004

By Marilyn Stewart

 

NEW ORLEANS (BP) - Atracţia cercetării tulpinii celulei este intoxicare. Campioni celelebri ai cauzei agită empatia audienţei cu apeluri pasionante şi promisiuni de tămăduiri miraculoase. Paraliticii vor merge, bolile cronice vor fi oprite, va avea loc regenerarea.

 

Recenta moarte a actorului Christopher Reeve a adus artileria cercetării tulpinei celulei în lupta pentru Casa Albă. Conservatorii sunt acuzaţi că au o predispoziţie medievală în a obstrucţiona avansul ştiinţei, privând pe acei ce suferă de o vindecare iminentă.


Don Buckley, un fizician din Florida şi membru fondator  al Institutului de Cercetare al Eticilor Baptiste Sudice şi Comisiei de Libertate Religioasă, a dezbătut problema în timpul unui seminar de o săptămână pentru studenţii la etică de la Seminarul Teologic Baptist Sudic. Echipa lui Buckley au predat sesiunile seminarului cu Barrett Duke, vice-preşedintele ERLC pentru politici publice şi director al Institutului de Cercetare.

 

Cercetarea rădăcinii celulei are un potenţial mare, dar a fost greşit interpretată, a spus Buckley. Avocaţii cercetării rădăcinii celulei deseori acuză guvernul federal, şi administraţia Bush în special, ca fiind împotriva cercetării celulei. De fapt, cercetarea celulei de bază a primit fonduri federale substanţiale. Şi, pentru prima dată, fonduri limitate pentru cercetarea celulei embrionului uman au fost oferite sub administraţia Bush.

 

Nevoia pentru cercetare este legitimă, mandatată pentru creştini prin porunca lui Dumnezeu în Geneza 1 pentru a stăpânii pământul, a spus Buckley. “Cunoştinţa ne dă capacitatea de a stăpânii pământul şi de a folosi resursele lui pentru binele umanităţii.”


pot creştinii să sprijine cercetarea rădăcinii celulei? “Absolut,” a asigurat clasa Buckley, cu o singură condiţie: “Depinde de sursa celulelor de bază.”

 

Conform Institutului Naţional de Sănătate, sunt două tipuri de celule de bază: embrion şi adult. Cele mai multe ţesuturi ale corpului conţin celule de bază adulte, inclusiv creier, măduva osului, pielea, cordonul ombilical, sângele şi ţesuturile de grăsime.

 

Celulele embrionice pot fi obţinute prin distrugerea unui embrion, a spus Buckley. Cinci la şapte zile de la concepţie, embrionul este o sferă ce conţine o masă internă de celule ce se divid şi se specializează, formând sistemul intri al corpului.


Institutul Naţional de Sănătate caracterizează celulele în două moduri. Ele se pot divide şi duplica într-o perioadă prelungă de timp, şi sunt nespecializate dar ele dau naştere celulelor specializate cum ar fi nervii, celulele pielii şi muşchilor.

 

Unele agenţii, cum ar fi Academia Naţională de Ştiinţă, teoreticizează că numai celulele embrionare au abilitatea să producă orice sau toate celulele specializate ale corpului. Avocaţii argumentează că celulele adulte sunt limitate în capacitatea lor de a produce o multitudine de ţesuturi sau că este mai dificil să fie izolate şi să crească.

 

“Din anii 1990s, aceste idei au fost respinse,” a spus Buckley. Predominanţa unui progres rapid în cercetarea celulelor de bază schimbă gândirea oamenilor de ştiinţă. “Ce poate fi făcut cu [celulele de bază embrionice ] poate fi făcut cu [celulele adulte] fără distrugerea vieţii umane,” a notat el.

Buckley  a explicat că celulele adulte au reparat cu succes ţesuturile datorate paraliziei, bolii Parkinson, atacul de cord şi răniri la măduva spinării în experimente cu animale. Transplanturile de măduva a osului sunt cele mai recente exemple de succes cu celule adulte. Cu excepţia producţiei de noi celulele ale sângelui, celulele măduvei osului au reparat eficient alte ţesuturi de celule cum ar fi osul, cartilaj şi celulele retinei.

 

Cercetarea celulei ce bază embrionare este la început şi are multe bariere de trecut. Acum şase ani, celulele embrionare au fost mai întâi izolate, aproape două decenii după izolarea celulelor de bază embrionare de la şoarece.

 

“O problemă reală cu celulele embrionare este formarea de tumori în ţesutul în care celulele sunt transplantate,” a spus Buckley, descriind celulele ca “greu de controlat.”


“Scopul celulelor embrionare este de a forma un corp, şi repede,” a spus Buckley. “Aceste celule nu pot înţelege că scopul lor [într-un ţesut specializat]este de a creşte numai un singur fel de celule.” Atunci se formează tumorile.


Sursele pentru celulele adulte sunt multiple, totuşi a spus Buckley numai două surse există pentru celulele embrionice: acelea produse de “clonarea terapeutică” şi embrioane „nefolosite” din clinicile de fertilizare vitro. Aproape 400.000 embrioni IVF rămân încă în depozitele reci.


Christopher Reeve a spus în Congresul din 2002 că singurul implant de celule ce conţin “propriul ADN al pacientului” ar fi sigur. El se referea la clonarea terapeutică, procesul de luare de nuclei dintr-o celulă a pacientului şi lipirea ei la un ou gazdă care a fost golit de nuclei. Astfel, se produce un embrion clonat. 

 

Buckley a spus că clonarea terapeutică nu rezolvă problema respingerii. Nucleul care conţine ADN-ul pacientului, dar membrana celulei, citoplasma şi organele cu ADN mitocondrial ar fi încă străin şi subiectul respingerii. 

 

Cercetarea celulelor de bază nu poate oferii vindecări rapide şi miraculoase aşa cum speră unii. Numărul din Octombrie 2004 al Reader’s Digest parafrazează pe Christopher Reeve admiţând că cercetarea celulelor de bază “nu este de ajutor în problemele cronice” cum ar fi a lui.


Dacă cercetarea celulei de bază embrionare are potenţial este un punct de bază, a spus Buckley, notând că “un embrion este acelaşi ca o persoană, acelaşi ca o fiinţă umană, acelaşi ca un suflet.” Versetele din Psalm 139 şi Luca 1:41-44  ne învaţă că oamenii sunt creaţi înainte de a fi născuţi.


Când începe viaţa, este o întrebare ştiinţifică, a spus Buckley, şi este identificată de continuitate. Din momentul concepţiei, este o unică continuitate genetică care este “fixată de natură şi rămâne neschimbată în maturitate.”


William Hurlbut, un membru al Consiliului de Biochimie al Preşedintelui, a spus că “conceperea iniţiază cele mai complexe reacţii chimice din univers. Este o dezvoltare direcţionată şi construită de la sine.” Buckley a parafrazat pe bio-eticul Diane Irving pentru a explica că un embrion nu este “un potenţial uman ci o fiinţă umană cu potenţial.”


Creştinii, acum ca niciodată, trebuie să fie pregătiţi să apere credinţa că omul este calitativ diferit de toate formele de viaţă, a spus Buckley. Distrugerea embrionului uman, a spus el, este distrugerea unei vieţi create după chipul lui Dumnezeu.

__________

Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.stemcellresearch.org şi www.cbhd.org (The Center for Bioethics and Human Dignity).

sus

Ce este nou?

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE
(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate