Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Home
Arhiva editurii

 

Titlurile principale

 

EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Lecţiile marelui joc - Mark Howell, pastor la First Baptist Church din Little Rock, îşi aminteşte de o mare călătorie de vânătoare în Africa - şi lecţiile pe care le-a învăţat el – către o audienţă din capela Southwestern Seminary. Photo by Margie Dolch/SWBTS

Lecţii pentru pastori de la Mica profetul din 1 Împăraţi

Dec 6, 2004

By Marc Rogers

 

FORT WORTH, Texas (BP) – Uneori un predicator trebuie să stea ferm chiar dacă circumstanţele din jurul lui par să sugereze un curs opus de acţiune, a spus Mark Howell într-o capelă de la Southwestern Baptist Theological Seminary pe 30 noiembrie.

 

Pastorul de la First Baptist Church of Little Rock, Ark., Howell este ginerele preşedintelui Southwestern, Paige Patterson. El este de asemenea şi partenerul de vânătoare a lui Patterson, şi în cadrul unei expediţii în Africa pastorul a învăţat lecţia sa despre a nu o lăsa moale când lucrurile devin aspre.

 

În timp ce Howell şi Patterson vânau, o cireadă de elefanţi au încercuit perechea. Orice instinct îi spunea acestuia să fugă, a relatat Howell, dar Patterson i-a spus, „Nu trebuie să fugim. Cel mai rău lucru pe care îl poţi face este să fugi de un animal sălbatic. O să te prindă de fiecare dată”.

 

Howell a spus că viaţa din lucrare este adesea ca şi un joc de vânătoare periculos. Mesajul predicatorului poate să nu fie întotdeauna popular şi presiunea poate fi intensă şi uneori instinctul poate spune, „Pune-i pe ocupanţi pe fugă”.

 

Dar Biblia oferă un exemplu diferit, a spus Howell.

 

Predicând din 1 Împăraţi 22, Howell a relatat faptul că profetul Mica era convocat înaintea regelui lui Israel şi Iuda pentru a-i sfătui cu privire la planurile de luptă, dar profeţirea sa dintr-un cuvântul al lui Dumnezeu i-a ofensat cu mult pe regi. Acesta este un mesaj despre soluţionări în lucrare, a spus Howell.

 

„Când vine necazul, noi vrem să fugim”, a spus Howell. „Noi credem că e vremea să-i punem pe fugă pe ocupanţi…. Dar Mica spune, ‚Nu. Mi-am pus în joc revendicarea mea. Nu-mi voi compromite niciodată convingerea mea, vie ce-o veni”.

 

În contrast, când Ahab, regele Israelului, şi Iosafat, regele Iudei, au întrebat pe „profeţii profesionişti” dacă regele să invadeze Ramot din Galaad, profesioniştii au spus regilor ceea ce au vrut ei să audă, a spus Howell.

 

Profeţii profesionişti au utilizat ajutoare vizuale – „PowerPoint” al zilelor lor – pentru a-i convinge pe regi să „meargă, să străpungă şi să fie bucuroşi”, a spus Howell.

 

El a contrastat calităţile lui Mica de autenticitate şi onestitate cu cele ale profeţilor curţii lui Ahab, „ieftinii” imitatori din povestire. „Sunteţi voi o imitaţie ieftină sau sunteţi lucrul real?” a întrebat Howell.

 

Mica era diferit, a spus Howell, datorită „alegerilor pe care le-a făcut în viaţa sa”, alegeri care de altfel vor „face diferenţa dacă sunteţi lucrul real sau o imitaţie ieftină [în lucrarea voastră]”.

 

Profetul a ales „caracterul în ciuda conformităţii”, a spus Howell. Mesagerul regelui care a fost trimis să-l convoace pe Mica la curtea regală l-a sfătuit pe Mica să fie de acord cu profeţii. Implicaţia, a spus Howell, a fost probabil că dacă Mica agrea atunci putea să se unească cu profeţii profesionişti şi să „urce pe scara lucrării” către succes.

 

Mica a refuzat această subtilă presiune, spunând, „Viu este Domnul, că voi vesti [regelui] ce-mi va spune Domnul.

 

„Viaţa mea este clădită pe convingere nu pe compromis. Voi fi un om de convingere, oricare ar fi costul”, a spus Howell în timp ce parafraza mesajul profetului.

 

Convingerea lui Mica a fost costisitoare, totuşi. El a fost atacat în mod verbal şi fizic de profeţii lui Ahab pentru onestitatea şi integritatea lui. Howell a spus predicatorilor că acces episod le aminteşte predicatorilor „că atunci când stai pe convingere şi refuzi să te compromiţi, să fi atent; necazul o să vină. Poţi să ţii minte”.

 

Howell a spus că Mica a ales „consecinţa în ciuda confortului”. Într-o încercare de a-l manipula pe Dumnezeu, Ahab l-a condamnat pe Mica la temniţă până ce regele se va întoarce în siguranţă de la bătălie.

 

Dar Howell a spus că Mica şi-a sigilat soarta sa când a refuzat să retracteze faptul că Israelul va fi înfrânt în luptă şi că Ahab avea să fie ucis. Din moment ce Mica ştia că Ahab nu avea să se mai întoarcă niciodată, el ştia că nu va fi niciodată eliberat din temniţă.

 

„Eşti gata să-ţi întinzi o cursă vieţii tale, şi să spus, ‚Dumnezeule, dacă aceasta înseamnă că totul din jurul meu se va nărui, voi accepta consecinţele pe care mi le vei aduce, sau care vor fi aduse peste viaţa mea. Nu voi opta niciodată pentru confort’?

 

„Care sunt profeţii reali de astăzi?” a întrebat Howell. „[Unde sunt] cei care aleg caracterul mai degrabă decât conformitatea, cei care aleg convingerea peste compromis? Unde este cel care va spune, ‚Dumnezeule, voi fi o persoană a consecinţei, şi nu-mi voi căuta confortul meu’?”

sus

Ce este nou?

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE
(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate