Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Istorie
Pastorala
Proiectul Betania
Arta Crestina
Stiri
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Shannon O’Dell, pastor aş Brand New Church din partea de nord rurală a Arkansas, botează un nou credincios la biserica ce este într-adevăr intitulată cu scop Brand New Church. Photo by Kay Adkins Există o Biserică Nou Nouţă cu pasiune în America rurală

Jan 12, 2007

By Kay Adkins

Baptist Press

 

NOTA EDITORULUI: Următoarele două povestiri sunt parte a unor serii lunare a Baptist Press pentru a explora şi descrie felul cum indivizii, bisericile, asociaţiile şi convenţiile expun o pasiune pentru Hristos şi Împărăţia Sa.

 

BERGMAN, Ark. (BP) – Conducând pe Şoseaua Scenic 7 prin micul oraş din Bergman, Ark., într-o duminică dimineaţa, nu poţi să-l scapi din vedere. Stindardele „BNC” imense afişate pe părţile camioanelor fac reclamă la faptul că ceva diferit se întâmplă la Bergman High School.

 

Pastorul Shannon O’Dell şi echipele de voluntari sosesc în sala de sport a şcolii în jurul orei 9 a.m. în fiecare duminică pentru a aranja luminile scenei, echipamentul de sunet, platformele, perdelele, scaunele, răcoritoarele şi centrul de informare şi magazinul bisericii Brand New Church (BNC - Biserica Nou Nouţă) cu o mulţime de logo-uri BNC disponibile.

 

Echipa de parcare a bisericii se îmbracă în vestele lor portocalii. Ei stau în parcarea şi intrarea şcolii pentru a zâmbi şi a face cu mâna şi pentru a asigura un trafic uşor în timp ce maşinile vin pentru închinare la ora 11 a.m. Echipa de bun venit salută aproape 900 de persoane care frecventează îmbrăcate în mod neoficial.

 

Între timp, O’Dell şi echipele de închinare şi de media fac repetiţie asupra planului de dimineaţă în sala de sport transformată pentru a se asigura că excelenţa se infiltrează în tot ceea ce se întâmplă în timpul serviciului. Ei ştiu că va fi oportunitatea lor de a impresiona pe mulţi veniţi de prima dată la biserică în viaţa lor cu mesajul unei vieţi nou-nouţe în Hristos.

 

Ceea ce fac ei nu este aşa de foarte diferit de ceea ce multe biserici contemporane fac în explodarea comunităţilor suburbane – îmbrăcămintea obişnuită, închinarea veselă, media de tehnică înaltă şi un mesaj punctat, relevant, toate acestea ajutând la ruperea oricărei bariere care ar putea oferii cuiva vreo scuză de a nu merge la biserică. Surpriza este: Ceea ce funcţionează într-un cadru urban poate funcţiona şi în America rurală.

 

O’Dell şi echipa sa de închinare ar spune că stereotipul bisericii rurale fiind o congregaţie care cam îmbătrâneşte nu trebuie să fie regula atunci când pastorul, liderii şi membrii decid să facă tot ceea ce e nevoie pentru a primi viziunea lor de la Dumnezeu.  

 

În octombrie 2002, un grup de vizionari din congregaţia în declin a Southside Baptist Church din Lead Hill, Ark., au decis că nu vor fi mulţumiţi cu a nu da orice decât ceea ce au ei mai bun pentru Dumnezeu. În acelaşi timp O’Dell, pastor pentru studenţi pentru şase ani la First Southern Baptist Church din Del City, Okla., a simţit că Dumnezeu îl chema să păstorească o biserică care avea să angajeze cultura şi fie o copie a bisericii din Fapte 2. Când cele două partide s-au întâlnit în ianuarie 2003, nimeni nu ar fi ghicit ce s-ar întâmpla.

 

Lucrarea de atunci a 31 de membrii de la congregaţia Lead Hill a explodat pentru a include nouă oraşe din nordul Arkansas şi are baza acum în Bergman, un oraş cu o populaţie de 407. În decembrie 2006, BNC avea în medie mai mult de 1.000 de oameni prezenţi în fiecare săptămână, O’Dell estimând că circa 60% conduceau pentru a fi acolo din oraşul mai mare Harrison. Alţii veneau cu maşina din oraşe mai mici precum Yellville, Lead Hill, Pindall şi Kingston. „Când biserica e făcută corect, ei vor venii de pretutindeni” spune O’Dell.

 

Când O’Dell a venit în Southside, una din cererile sale a fost că biserica trebuia să înţeleagă şi să dorească să fie „condusă de pastor”.

 

Într-o sală de sport închiriată, se întâlneşte biserica Brand New Church pentru închinare în fiecare duminică dimineaţa ca parte a misiunii ei contemporane în partea de nord rurală a Arkansas. Photo by Kay Adkins O’Dell a spus că crede că Dumnezeu a structurat biserica „să fie condusă de un sub-păstor sau pastor” de dragul creşterii Împărăţiei. „Majoritatea bisericilor sunt structurate spre a fi conduse în mod congregaţional sau democratic. Ordinea lui Dumnezeu declară: #1 Dumnezeu; #2 pastorul, apoi bătrânii, diaconii şi tutorii…. Este responsabilitatea pastorului de a echipa şi educa cu excelenţă pentru creşterea continuată”, a spus O’Dell.

 

„Dacă este un lucru mare pe care l-aş putea spune bisericii rurale este acesta: Motivul pentru care nu creşte este pentru că este structurată ne-biblic”, a comentat el. „Familiile în putere vor toată puterea în mica biserică rurală cu nici o responsabilitate – eşti aşa de prins încât nu te poţi mişca înainte”.

 

Southside a oferit lui O’Dell calea liberă de a restructura statutul lor, permiţând mai multă libertate în operarea lor. Prin 2005 biserica a depăşit două campusuri şi avea nevoie de mai mult spaţiu.

 

„La începutul lui 2006 am abordat comitetul nostru care mi-au oferit sfatul financiar”, a relatat O’Dell. Cu o lumină verde din partea lor, el şi-a împărtăşit viziunea cu congregaţia de a 1) arenda spaţiul de la Bergman High School, 2) începerea de servicii acolo din Duminica de Paşti, 3) comina campusurile lor de nord şi sud şi 4) redenumi biserica Brand New Church. Totodată el a împărtăşit o filozofie de a se concentra în mod egal pe trei zone: câştigarea celor pierduţi, educarea noilor credincioşi şi creşterea de credincioşi maturi în conducere. El şi-a bazat visul său pe Coloseni 3:10, „Şi v-aţi îmbrăcat cu omul cel nou, care se înnoieşte spre cunoştinţă, după chipul Celui ce l-a făcut”.

 

„Timpul era scurt. Le-am spus toate acestea într-o singură întâlnire. Am pierdut 11 oameni. Însă când am deschis în Duminica de Paşti, 611 au fost prezenţi”, a spus O’Dell.

 

Anterior acestei date, 111 oameni au venit să fie instruiţi pentru a se pregătii pentru schimbare, „să parcheze maşinile, să facă bufetul, să salute şi să facă toate în mod excelent”, a spus O’Dell. Ei au cumpărat echipament în valoare de $250.000 prin credinţă. „Prima săptămână când am aranjat acestea a durat opt ore. Ne-am pregătit trei week-end-uri la rând. Acum între 15 şi 20 de bărbaţi o fac în 45 de minute”.

 

O’Dell crede în implicarea imediată a membrilor de la Brand New Church „în ceea ce spunem că credem de fapt”.

 

„În loc să ne punem în jurul uceniciei tradiţionale, îi implicăm pe oameni în slujire”, a spus el. Congregaţia are acum o armată de peste 300 de voluntari implicaţi în 15 domenii diferite de lucrare. „Ei n-au fost nicăieri până acum ca să vadă cum se face – ei pur şi simplu cred în viziune”, s-a minunat el.

 

Bruce Medley a devenit membru de comitet plătit în 2006 pentru a coordona echipele de lucrare care include o lucrare de autobuz, echipa de amenajare, lucrările cu copiii şi tinerii de duminica, lucrările cu copiii şi tinerii de miercurea, ospitalitatea, media, uşierii, închinarea, salutătorii, parcarea, primele impresii, informaţii şi magazinul BNC.

 

„Fiecare echipă este condusă de un lider strategic – un voluntar sau persoană din comitet – care este responsabil pentru contactele săptămânale că echipa lor”, a spus Medley, care conduce echipa de amenajare. El a notat că echipa este deja îngrijorată cu privire la pierderea camaraderiei lor când construcţia unei noi clădiri este terminată şi nu va mai trebui ca ei să facă amenajările. „Când ai un comitet pasionat cu slujirea lui Dumnezeu, şi voluntari pasionaţi cu slujirea lui Dumnezeu, funcţionează”, spunea Medley.

 

Medley însă a notat, „Încă suntem pe o curbă de învăţare”. Cu toată creşterea bruscă, de acum ei lucrează din greu pentru a forma echipe de casă, grupele mici care se întâlnesc în case, pentru a conecta pe membrii unii cu alţii. Zane Rowland, pastorul vieţii de comunitate, spune, ‚BNC se va transforma într-un monstru, şi echipele de casă vor fi felul de domesticire al acelui monstru’”

 

Rowland a provenit de la o poziţie plătită din North Carolina pentru a fi voluntar la BNC în rolul său ca supraveghetor al echipelor de casă. El lucrează două slujbe part-time pentru a-şi susţine familie şi oferă soţiei sale tot creditul pentru că-i permite în acelaşi timp să slujească la BNC în acest sezon de creştere rapidă.

 

Circa 30 de echipe de casă se întâlnesc în fiecare săptămână pentru a vedea o lecţie pe DUMNEAVOASTRĂ învăţată ori de O’Dell sau de Rowland care clarifică predicarea de duminică dimineaţa. Apoi grupele, care cuprind circa 400 de oameni, discută lecţia.

 

În timp ce problemele rămân să fie rezolvate, cum ar fi camera mama şi copilul şi nevoia de mai multe case pentru a reduce mărimea unor echipe de casă (cum e un grup care are 50 de oameni), Rowland este uimit de felul cum echipele de casă devin sistemul de suport principal unul pentru altul.

 

Ca un exemplu, el a relatat, „Echipele de casă se îngrijesc de cei ce sunt în spital. Avem o femeie tânără care o să aibă un dublu transplant de plămâni. Liderul echipei de casă m-a sunat, pentru că ei au fost primii sunaţi [de familia femeii]. Când am ajuns la spital, liderii echipei de casă erau deja acolo”.

 

Rowland apreciază deschiderea lui O’Dell de a urmări orice drum care va atrage pe oameni la Hristos. „Ceea ce este încurajator pentru cei ce slujesc aici este că Shannon ne lasă să ne scuzăm. Dacă spune cineva, ‚Nu putem face asta aici’, Shannon spune, ‚De ce nu? De ce să nu încercăm? Haideţi să încercăm!’ Din această cauză am văzut oameni am văzut mulţi oameni care şi-au întors spatele către biserică au devenit o parte mare a bisericii noastre”.

 

Cliff Methvin, un voluntar din lucrarea cu autobuzul, era un membru al Southside înainte de a veni O’Dell. „Una din cele mai mari schimbări când biserica noastră a dat colţul a fost când am schimbat stilurile de conducere de la condus de diacon la condus de pastor”, a spus Methvin. „Însă trebuie să vrei să mergi pe calea pe care te duce Dumnezeu”.

 

Methvin a spus cum au existat sentimente de rănire, cum ar fi anumite scaune cu numele oamenilor pe ele au trebuit să fie scoase afară ca să se facă loc la lucrarea copiilor pentru a se folosii spaţiul. „Una din acele lucruri distractive”, spunea el, „însă când am trecut de ele, doar au crescut”.

 

Methvin a subliniat ceea ce au spus mulţi, că O’Dell este transparent înaintea altora şi „îşi poartă caracterul său uman”. El este convins că O’Dell lucrează doar pentru slava lui Dumnezeu. „El îşi planifică predicile cu şase luni înainte – are un calendar cu date. Şi petrece mult timp în rugăciune”, spune Methvin.

 

Numerele “BNC” de pe aceste două camionete reflectă locaţia rurală dar şi stilul contemporan al Brand New Church din partea nordică rurală a Arkansas. Photo by Kay Adkins Methvin conduce unul din cele şase autobuze din lucrarea de autobuze care operează miercuri noaptea şi duminică dimineaţa. Miercurea, mai mult de 100 de copii şi tineri sunt aduşi cu autobuzul, apoi sunt hrăniţi o masă înainte să ia parte la programele pe vârste.

 

Programele de miercurea se întâlnesc în prezent în trei locuri din zona Bergman – fostele campusuri ale bisericilor Lead Hill şi Bergman şi o facilitate închiriată. Programele de copii şi tineret cuprind în jur de 400 de participanţi. „Avem un accent incredibil pe copii şi tineri. Circa 100 [din 400] sunt adulţi care slujesc acestor copii”, a spus O’Dell.

 

După ce a făcut aproape fiecare slujbă el însuşi în primii doi ani ai păstoritului său în Bergman – „secretar, preşcolari, tineret, şi uneori muzica” - O’Dell a spus că responsabilităţile sale primare includ acum pregătirea predicii şi mentorarea (anterior cunoscută drept consiliere). „Restul dau comitetului meu care întotdeauna face slujba confident şi competent”.

 

Membrii comitetului conduc şi echipează liderii laici pentru a face lucrarea de slujire; tutorii oferă consiliere financiară şi contabilitate; şi diaconii servesc nevoilor de bunăvoinţă din cadrul bisericii.

 

O’Dell a spus că îşi împărtăşeşte regulat viziunea sa. „Această zonă ‚rurală’ nu a mai văzut niciodată aşa ceva, însă fiecare credincios vrea să vadă oameni transformaţi şi biserica lor vie. La fiecare situaţie îi parcurgem prin procesul a ce înseamnă să creşti…. Dar acesta începe cu viziune. Bisericile nu răspund nevoii, ele răspund şi reacţionează faţă de viziune”, a spus el.

 

O’Dell îi încurajează pe pastorii din zonele rurale să fie siguri că se află acolo unde i-a chemat Dumnezeu, şi apoi să creeze o structură biblică şi să-şi facă pur şi simplu slujba lor acolo. „Dacă Dumnezeu te-a chemat în fundul deşertului din Africa, prietenii tăi, familia şi colegii te-ar sărbătorii şi te-ar susţine. Cum se face că noi nici nu ne gândim să mergem în fundul Americii rurale să vedem cum Dumnezeu clădeşte o biserică ce se iveşte pentru slava Sa?”

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin!

 

FORUM

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate