Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 POŞTA REDACŢIEI
 

Iulie 2005
Arhiva editurii
Caută în site

Cuprins Publicaţie
EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Pagina de Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

Colaboratorii

 


Poşta Redacţiei

Poşta Redacţiei

 

Începând cu numărul din luna ianuarie 2005 al Publicaţiei am prezentat în cadrul acestei rubrici câteva din scrisorile primite la adresa Misiunii Vox Dei.

 

Vă mulţumim tuturor pentru mesajele trimise. Aşteptăm în continuare mesajle dumneavoastră la adresa noastră de email [vezi pagina de contact].

 

Misiunea Vox Dei

horizontal rule

Inimile poeţilor creştini din România au mai crescut cu… un Seminar. Al doilea Seminar de poezie creştină “Cuvinte la Schimb”. Desfăşurat pe data de 3-4 iunie 2005 la Cluj, Seminarul a dat de ştire oricui a vrut să audă, că viitorul creştin al culturii româneşti a făcut înca un pas mai aproape de noi. S-au strâns cei mai reprezentativi membri ai grupului “Cuvinte la Schimb” şi au analizat prezentul, dar şi viitorul literelor creştine româneşti.

 

Pentru a sublinia caracterul creştin - şi, în consecinţă, universal - al mişcării, au invitat alături şi reprezentanţi ai altor orizonturi culturale. Astfel li s-au alăturat “cuvântiştilor” români două reprezentante ale Asociaţiei Scriitorilor Creştini “Chrisostomus” din SUA - Jeanne Walker şi Luci Show - şi Secretara MTI (Magazin Training Institute) din Viena.

 

Adevărate doamne ale poeziei şi prieteniei, acestea nu s-au mulţumit doar să ofere sprijinul lor financiar care a îngaduit apariţia celui de-al doilea volum colectiv "Cuvinte la schimb", ci au ţinut să ne fie alături la lansarea acestuia. Lansare care - aşa cum sublinia şi criticul clujean Ion Cristofor - a adus în peisajul cultural românesc înnegrit de făcături nevolnice şi de multa murdărie, o oază de curăţenie în exprimare şi de moralitate în abordare, de care este atâta nevoie.

 

Au urmat două zile încarcate de farmecul poeziei, al cântecului şi al prieteniei. Două zile cu soare şi lumină între multele zile umede şi reci ale acestei veri. Ideea care se impunea, ascultand poeziile spuse în două limbi, descărcându-le de metafore, comentându-le şi căutându-le farmecul, când pe româneste, când pe englezeşte - în traduceri fericite ale Andreei şi Cameliei Luncan - era aceea că poezia însasi e o limbă universală, ca o vorbire divină de dincolo de un real fărâmiţat şi banal, dureros, în alienarea lui, în îndepartarea lui de Dumnezeu.

 

Cei prezenţi nu au participat, ci "s-au participat" într-o superbă legătura frătească. Am avut senzaţia unui organism total şi bine individualizat. Părerile şi opiniile veneau într-o completare a contemplării unui sine colectiv dinamic şi dezinhibat, liber şi vesel, închinator în spiritualitatea lui, şi jovial şi candid în poezie.

 

Dincolo de cuvinte se bucura Cuvântul. Dincolo de veselie şi frumuseţe, zâmbea Dumnezeu. Acelaşi adevăr care descria în biblice tuşe primul Seminar “Cuvinte la schimb” din 2003: “Domnul… se va bucura de tine cu mare bucurie, va tăcea în dragostea Lui, şi nu va mai putea de veselie pentru tine” (Ţefania 3:17) ar fi putut fi citat şi acum.

 

Nu ne rămâne nouă, poeţilor creştini români, decât să-I mulţumim Domnului şi tuturor acelora care au înteles că poeţii pot fi una în metafora care se cheamă “Cuvinte la schimb”, şi că lumea întreaga poate fi o poezie, când o rosteşte Dumnezeu, tăcând în dragostea Lui.

 

Şi să spun înca odată o poezie pe care am scris-o în chiar dimineaţa deschiderii Seminarului, pentru a marca momentul cu o rugăciune în limba universală a metaforei:

 

Bucuria genunchiului

La al doilea Seminar de Poezie “Cuvinte la schimb”

 

Dacă n-ar fi inimile ca nişte poveşti,

sigur că nu ne-am putea ascunde-n cuvinte!

Întregi sau frânti, brazii vuiesc uşurel

când adie-n păduri boarea vremii

ca şi noi, ca si noi acum.

 

Să conjugăm boarea vremii, aşadar:

eu tremur, tu tremuri, el  tremură,

când inimile sunt ca nişte poveşti

pe care le spune Dumnezeu.

 

Chiar şi azi şi mereu am văzut iubirea.

Toţi genunchii se bucură, Doamne,

De genunchiul cel din ţărână.

 

Venim acum să ne bucurăm împreuna

De bucuria

Genunchiului aceluia din ţărână!

 

Ionatan Piroşca

sus

horizontal rule

DOMNUL sa va binecuvinteze pe toti si harul Lui sa fie cu voi. Romani 12:1- 21

 

Ioan F.

Anglia

horizontal rule

As fi recunoscator daca nu as mai primi mesaje nesolicitate din partea acestui site. NU incercati sa raspanditi prostia voastra si altora, pentru ca nu sunteti nimic mai mult decat o secta.

 

Anonim

horizontal rule

Sunteti o raza din Lumina in intunericul spiritual din tara! Continuati sa raspanditi Lumina cea Adevarata! Un fost locuitor al imparatiei intunericului, salvat prin gratia lui Isus.

 

Mihai S.

România

horizontal rule

Am primit acest e-mail pe neasteptate si nestiind de unde este dar ma bucur foarte mult ca am gasit lucruri foarte bune aici. Dumneseu sa va binecuvinteze!!!

 

Liliana

USA

horizontal rule

Ma bucur de reusita realizarilor dumneavoastra. Scrieti interesant si provocator pentru stimularea gandirii. Domnul sa va binecuvinteze

 

Simion T

USA

sus

 

Ce este nou?

Pagina de umor!

O inimă veselă înseninează faţa (Prov. 15:13), şi este un leac bun (Prov. 17:22). Prea multă învăţătură nu duce la multă bucurie... Accesaţi pagina de umor pentru a vă descreţii frunţile. Detalii aici!

 

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Apasă aici dacă doreşti să semnezi sau să citeşti Cartea noastră de Oaspeţi.

 

Citeşte Biblia online!

Citeşte Biblia Online!

 

  Înapoi   

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate