Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Marturia Evangheliei
Exegetica
Viaţa Creştină
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Doar chibiți sau chibzuiți ? – Protestul baptiștilor români

de Daniel Branzei

După toate ventilările noastre din biserici, de pe bloguri și de pe forumurile de discuții, oricât de binevenite au fost ele, trebuie să recunoaștem că larma protestelor noastre n-a ajuns încă acolo unde trebuie. Cum spun americanii, am predicat la cor și corul a fost de acord cu noi …

Senatorii, congresmenii și juriștii Americii nu ne frecventează bisericile și nu înțeleg românește ca să priceapă ceea ce scriem noi prin bloguri și pe forumurisau ceea ce spunem noi de la amvoanele bisericilor noastre. Lor trebuie să le vorbim acolo unde sunt ei, la adresele lor oficiale și pe limba lor, adică pe limba articolelor juridice.

Mă bucur acum să vă semnalez inițiativa lui Eusebiu Rusu, președintele nostru la Romanian Baptist Association, care a luat legătura cu avocatul creștin Horațiu Miheț, binecunoscut pentru sprijinul legal acordat creștinilor care sunt nedreptățiți în America, și, împreună, au pus la cale documentul pe care vi-l prezint acum și vouă.

 

Fundamentalism – o încercare de definire în istorie

de Daniel Branzei

Fără nici o îndoială, majoritatea nici nu știm cum a apărut acest termen teologic și ce importanță a avut el în coloratura creștinismului american.

Când Daniel Chiu și-a numit adunarea ,,First Fundamental Baptist Church“ din Chicago, noi l-am întrebat speriați și puțin jigniți: ,,Dar de când am încetat noi, ceilalți români baptiști, să fim ,,fundamentaliști“ ? Nu s-a reușit un dialog fructuos pentru că ne lipseau și lui și nouă, bazele istorice ale acestui fenomen tipic american. Iată-le aici, explicate pentru prima dată (după câte știu eu) înaintea ochilor noștri, . Ele au apărut în excelenta revistă ,,Leben“, din America.

 

Care este diferența între diferite traduceri ale Bibliei în limba engleză ?

de Daniel Branzei


 

Maleahi – când urma nu scapă turma

de Daniel Branzei

Împreună, Evanghelia lui Matei și cartea profetului Maleahi sunt cele două jumătăți ale ,,balamalei“ care leagă Vechiul Testament de Noul Testament. Cartea lui Maleahi este ultima carte a Vechiului Testament. Maleahi este ultimul glas care răsună în Israel înainte ca vocea profeţilor să amuţească pentru patru sute de ani. La finalul acestei perioade, profeția lui Maleahi s-a împlinit!

Titlul: Cartea poartă numele autorului ei. „Maleahi „este un derivat de la „Mal-ac-Iah”care se poate traduce prin „Solul lui Iehova”.

Autorul: Printr-o foarte interesantă particularitate, autorul nu spune absolut nimic despre sine însuși. Personalitatea şi familia profetului sunt complet necunoscute. Aşa cum îl arată şi numele, ,,solul Domnului“, nu este important prin sine însuși, ci numai pentru mesajul pe care-l poartă.


 

Un ateu provoacă creştinii să fie curajoşi

de Samy Tutac

 

“De când un vot popular determină moralitatea? De când majoritatea este cea care determină voia lui Dumnezeu? De când valurile schimbătoare ale culturii determină ce spune Biblia cu adevărat? Și de când liderii spirituali au fost chemați să urmeze mulțimea? Credeam că au fost chemați să conducă mulțimea.”

Ce ziceți dacă vă spun că aceste întrebări nu au fost puse de un lider creștin, ci de un ateu? Da, un ateu care critică lipsa de curaj a liderilor Bisericii de a-și susține valorile. Ce s-a întâmplat cu liderii în ultima vreme? De ce nu au suficient cuaj să facă ce trebuie? De ce a devenit conducerea tot mai slabă în Biserică și societate? Am căutat răspuns la aceste întrebări observând conducerea regelui Saul, omul care a uitat să pună curajul în “bagajele” sale. Deși a devenit rege, deoarece părea potrivit pentru rol, el niciodată nu a fost învingător în bătăliile lui lăuntrice.

 

Colegii care îmi produc bucurie

de Viorel Iuga

Dacă v-am dat libertatea, dacă v-am rugat să îmi spuneţi cum doriţi să fie preşedintele care vă reprezintă, permiteţi-mi să vă spun cum aş vrea să fie păstorii și slujitorii duhovnicești care îmi produc bucurie.

Indiferent de vârsta lor, de locul în care slujesc, de darurile primite, îmi doresc din inimă să reprezint păstori cu inima dedicată în întregime lui Cristos şi interesaţi în mod permanent de binele turmei. Îmi doresc să reprezint păstori sinceri, maturi, educaţi, harnici, serioşi, echilibraţi, îndrăzneţi şi smeriţi.

Aş vrea ca păstorii și slujitorii duhovnicești pe care îi reprezint să fie plini de Duhul Sfânt, buni cunoscători ai Scripturilor, buni predicatori şi plini de iubire. Mă rog să pot reprezenta oameni înţelepţi, sfinţi, ospitalieri, mulţumiţi, sacrificatori etc. Mă rog ca eu şi frații mei pe care îi reprezint să semnăm tot mai mult cu Timotei, Tit, Pavel, Petru, Ioan şi sigur, cu Domnul Isus Cristos. Mă rog ca toţi să împlinim cerinţele Domnului pentru cei cărora le-a fost încredinţată slujba aceasta.

 

Obsesia manipulării

de Samy Tutac

 

Există în fiecare personă tendința de a manipula. O fac cu succes copiii, dacă sunt lăsați, de când sunt mici. O practică tinerii, dar și adulții, iar oamenii în vârsta s-au dovedit a fi manipulatori de succes. Pentru lideri manipularea este o mare tentație. De obicei ajungem să manipulăm atunci când nu reușim să atingem inimile semenilor noștri. Și mai ales, când vedem pe lângă noi oameni cu o carismă deosebită, care au un fel de atracție magnetică asupra oamenilor și care-i atrag spre ei. Atunci ispita manipulării devine irezistibilă, obsesivă chiar.

Există câteva caracteristici comune tuturor liderilor care sunt obsedați să manipuleze și care profitând de poziția lor nu scapă nici o posibilitate să se folosească de oameni. Liderii care manipulează sunt centrați în jurul propriilor lor persoane și dornici să își construiască împărățiile personale. Se folosesc de oameni pentru a avansa, iar când nu mai este nevoie de ei, pot fi sacrificați. Sunt obsedați de imaginea lor și de realizările lor, iar atunci când lucrurile nu ies cum își doresc ei sunt plini de mânie și amărăciune. Obișnuiesc să pretindă că sunt ceea ce nu sunt și abuzează fără scrupule de autoritatea ce le-a fost dată. Aș vrea să spun că acestea nu sunt caracteristicile unor lideri creștini, dar realitatea m-ar contrazice.

 

Câștigă timpul care se pierde! (Efeseni 5:16)

de Ilie Bledea

Timpul este ireversibl. Nu-l putem controla, doar îl cronometrăm. Uneori am vrea să oprim timpul, alteori am vrea să-l grăbim,însă timpul este suveran în fața noastră, el ne oprește pe noi sau ne grăbește alteori. Valoarea timpului o înțelegem mai mult odată cu trecerea lui.

Suntem limitați de timp, atât ca existență (durată), cât și ca prezență, nu putem trăi decât astăzi, deși uneori am vrea să ne întoarcem în trecut, iar alteori am vrea să avansăm în viitor.

 

Relaţia soţ-soţie

de Sorin Sabou

Relația dintre soț și soție trebuie să aibă la bază relația lor cu Domnul Isus Cristos. Și unul și celălalt se tem de Domnul. Amândoi îl ascultă și îl iubesc pe Mântuitorul lor. Pe baza fricii de Domnul se poate construi o relație profundă care are coordonatele ascultării, iubirii, și îngrijirii. Efeseni 5.21-33 este textul fundamental pentru relația dintre soț și soție.

Domnia lui Cristos în viețile celor doi se vede în felul în care aceștia îl ascultă, dar are în vedere și jertfa supremă pe care acesta a adus-o pentru ei. El este Domnul lor, dar el este și Mântuitorul care s-a dat pe sine pentru ei. Acest tipar complex de relaționare este cel pe care îl avem și în relația dintre soț și soție. Soția trebuie să fie supusă soțului ei ca Domnului.

 

 

Nota: Citiţi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2014 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate