Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Sa ne dovedim vrednicia!

de Laurentiu Balcan

Cand suntem chemati de Dumnezeu la mantuire suntem chemati fara merite. Nu ne facem vrednici de nimic altceva in afara de moarte, pentru ca « plata pacatului este moartea ». Suntem chemati prin harul lui Dumnezeu si acceptam aceasta chemare prin credinta. Credinta materializeaza harul si il planteaza in solul inimii omenesti, sol pervertit de pacat, dar reinnoit acum prin prezenta Duhului Sfant in noi.

A crede ca am meritat, intr-un fel sau altul, chemarea la mantuire, datorita nu stiu caror virtuti personale este o forma de retard spiritual. Suntem complet nevrednici si neajutorati si il sfidam pe Dumnezeu pretinzand contrariul. Doar harul lui Dumnezeu ne smulge din pacatosenia noastra si ne aseaza in Hristos. Chemarea la mantuire este o manifestare supranaturala a gratiei divine si in ea ar trebui sa vedem macar o farama din maretia dragostei lui Dumnezeu. Dumnezeu ne cheama chiar daca nu meritam. Ne cheama doar pentru ca ne iubeste si ne doreste cu pasiune.

 

Urâciunea pustiirii: Victoria Osteen

de Daniel Branzei

Aici găsiți modul în care pseudo-predicatori și falșii prooroci ai vremii contemporane definesc concepte ca:

1. Scopul lui Dumnezeu: „Dumnezeu găsește plăcere atunci când noi suntem fericiți.”

2. De ce mergem la biserică: „când vii la biserică nu o faci pentru Dumnezeu, o faci pentru tine însuți”

3. De ce ne închinăm: „când te închini nu o faci pentru Dumnezeu, o faci pentru tine însuți”

4. De ce ne supunem lui Dumnezeu: „când ne supunem lui Dumnezeu, nu o facem pentru El. O facem pentru noi înșine”

5. Scopul omului: „doar fă-ți bine ție însuți”

6. Când este Dumnezeu cel mai fericit: „Dumnezeu găsește plăcere atunci când noi suntem fericiți. Acesta este lucrul care îi dă cea mai mare bucurie”

 

Dupa Conventia de la Hickory

de Daniel Branzei

M-am obisnuit sa scriu observatiile si concluziile mele dupa acest fel de evenimente cu urmari majore in viata comunitatii romanesti din America. Ce am de scris dupa Conventia de la Hickory:

1. A fost prima mea vizita in aceasta parte a Americii. Stiam cate ceva, dar nu suficient si nu neaparat corect despre Hickory si Charlotte. Am descoperit zona de mijloc a natiunii, patura de oameni care nu sunt nici citadinii snobi ai marilor orase si nici fermierii din zonele marilor intinderi agricole. Este zona oraselor cu 100.000 pana la 800.000 de locuitori, semi-rurale si semi-industiale. Hickory si Charlotte au zone de centru cu blocuri zgarie nori, dar si suburbii inecate in verdeata, strabatute de drumuri care serpuiesc prin vai si coline, asemenea unor paraie de trafic printr-o mare de verdeata luxurianta.

 

Pot fi creștinii altceva decât ,,fundamentaliști“ ?

Intr-un dialog de prieteni lansat de Eugen Matei (pe care vi l-am recomandat deja), am facut un schimb de opinii cu Danut Manastireanu. S-ar putea ca o mai mare vizibilitate oferita aici sa fie de folos la cei care se framanta cu aceleasi probleme. Am sa completez acest material cu alte pozitii interesante care vor fi exprimate acolo.

  1. Eugen, cu acest text ‘bati’ in mod evident catre disputa, mai mult sau mai putin misionara, legata de utilizarea termenului Allah pentru Dumnezeu in spatiul Arab, respectiv islamic.
    In aceasta chestiune, in general, cei stapiniti de islamofobie considera ca utilizarea acestui nume este o forma de ‘crislam’ sau, cel putin de compromis inacceptabil. Acestia insa, orbiti de patima lor, uita ca acesta este numele folosit dintotdeauna ei crestinii arabi pentru a-l desemna pe Dumnezeul trimitar.
    Muhammad a preluat acest termen de la crestini si i-a atribuit un sens strict monoteist, foarte apropiat de sensul in care il folosesc evreii.

 

 

Creștinismul și alte religii: exclusivism – inclusivism – pluralism… și alte variații

de Eugen

Postarea trecută despre Numele lui Dumnezeu și dilema misionarilor a generat o discuție destul de aprinsă.  Călin Popa propune lărgirea discuției prezentând puțin mai pe larg paradigma clasică privint relația dintre creștinism și alte religii, dîn teologia religiilor, și anume, paradigma „exclusivism – inclusivism – pluralism.”

Deși discuția nu a fost generată de chestiunea relației dintre creștinism și alte religii, întrucât problema mântuirii în afara lui Cristos nu a fost ridicată deloc, mă gândeam și eu la un moment dat că o postare de acest gen ar fi folositoare. De aceea, l-am rugat pe Călin s-mi permită să pun acest comentariu ca o postare de sine stătătoare. Referințele la persoanele implicate în discuție provin din comentariile la postarea anterioară.

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2014 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate