Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

22. Când moare cineva apropiat

de Daniel Branzei
 

Mai devreme sau mai târziu aproape fiecare dintre noi trebuie să se confrunte cu moartea unei persoane iubite. Totuşi, mângâierea lui Hristos pentru cel îndoliat este sigură.
Atunci când moartea ia de lângă noi pe cineva pe care-l iubim durerea pe care o experimentăm poate uneori să fie intolerabilă. Nu trebuie să ne temem să ne exprimăm sentimentele noastre faţă de Dumnezeu (sau despre Dumnezeu) oricare ar putea fi ele – mânie, frustrare, teamă, rănire, un sentiment de abandonare şi aşa mai departe.

 Sentimentele trebuie să fie mai degrabă exprimate decât reprimate. C. S. Lewis a spus că atunci când soţia lui a murit s-a revoltat împotriva lui Dumnezeu pentru o vreme. Apoi, în timp ce-şi cheltuia energia acuzându-L pe Cel Atotputernic, a simţit braţele pline de dragoste ale lui Dumnezeu împrejurul lui într-un mod în care chiar el nu era în stare să descrie. Dumnezeu nu se supără pe noi atunci când Îi spunem exact ceea ce simţim: El ascultă, simte împreună cu noi şi înţelege. Atât de repede cât este posibil, totuşi, trebuie să-L invităm să ia parte la durerea noastră şi să ne bazăm pe puterea Lui mângâietoare şi pe suportul Lui.

horizontal rule

19. Ezechiel – Templul – basm sau reportaj la fața locului?

 

de Daniel Branzei

 

Vedeniile despre noul Templu de la Ierusalim i-au fost date lui Ezechiel pe 28 Aprilie, 573 î.Ch., în prima zi de Paște. Se împliniseră douăzeci și cinci de ani de când evreii erau robi în Babilon, iar praznicul Paștelor trebuie să le fi trezit nostalgii după zilele ieșirii lor din Egipt. Paștele marca și cea dintâi zi a anului religios (Exod 12:2), așa că Dumnezeu a găsit cu cale să le vestească slava de care se va bucura Israelul atunci când Mesia își va instaura împărăția pe pământ.

În vedenie, Ezechiel este dus încă o dată în Israel, dar spre deosebire de celelalte „vizite“ profetul nu mai vede oameni păcătoși, țara devastată sau Templul întinat de idolatrie. Moise a primit planurile pentru facerea cortului când se afla pe un munte. La fel și Ezechiel. Moise n-a intrat el însuși în țara promisă, ci doar a privit-o de departe (Deut. 34:1-4). La fel și Ezechiel. Dumnezeu i-a arătat țara și noua ei împărțire pe seminții tot de pe un munte înalt. Cei care caută nod în papură susțin că viitorul Ierusalim nu poate fi pe locul de acum pentru că locația nu corespunde cu descrierea unui munte înalt. Ei uită însă de marile schimbări de relief care se vor petrece în țară la venirea lui Mesia (Zah. 13:4, 10). Dumnezeu le-a promis evreilor că se vor închina pe un munte foarte înalt (Ezec. 20:40) și că domnia mesianică se va exercita de pe un astfel de munte (Ezec. 17:22-23). 

horizontal rule

18. Ezechiel – Un râu cum n-a mai fost altul!

 

de Daniel Branzei

 

„M-a adus înapoi la uşa casei. Şi iată că ieşea apă de supt pragul casei, dinspre răsărit; căci faţa casei era spre răsărit. Apa se pogora de supt partea dreaptă a casei în spre partea de miază-zi a altarului. M-a scos pe poarta de miază noapte, şi m-a făcut să ocolesc pe din afară până la poarta de răsărit. Şi iată că apa curgea din partea dreaptă.

Când a înaintat omul acela spre răsărit, cu măsura în mână, a măsurat o mie de coţi, şi m-a trecut prin apă; apa îmi venea până la glezne. A mai măsurat iarăşi o mie de coţi, şi m-a pus să trec prin apă, şi apa îmi venea până la genunchi. A măsurat iarăşi o mie de coţi, şi m-a trecut prin ea, şi apa îmi venea până la şolduri. A măsurat iarăşi o mie de coţi, şi atunci era un râu pe care nu-l puteam trece, căci apa era atât de adâncă încât trebuia să înot – un râu, care nu se putea trece. El mi-a zis: ,,Ai văzut, fiul omului?“ Şi m-a luat şi m-a adus înapoi pe malul râului.

horizontal rule

17. Ezechiel – Voievodul misterios

 

de Daniel Branzei

 

Una din aparițiile insolite de pe paginile prorociilor lui Ezechiel este acest „voievod“ misterios care va conduce poporul Israel în vremurile viitoare, legate de împărăția terestră a lui Israel. El apare pentru prima dată în capitolul 34, ca o alternativă viitoare la păstorii nevrednici (Ezec. 34:1-9), care l-au nimicit pe Israel de-a lungul istoriei:

„Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: ,,Iată, am necaz pe păstori! Îmi voi lua înapoi oile din mâinile lor, nu-i voi mai lăsa să-Mi pască oile, şi nu se vor mai paşte nici pe ei înşişi; căci Îmi voi izbăvi oile din gura lor, şi nu le vor mai sluji ca hrană!“ (Ezec. 34:10).

„Deaceea, aşa le vorbeşte Domnul, Dumnezeu: ,,Iată că voi judeca între oaia grasă şi oaia slabă. Pentru că aţi izbit cu coasta şi cu umărul, şi aţi împuns cu coarnele voastre toate oile slabe, până le-aţi izgonit, voi veni în ajutorul oilor Mele, ca să nu mai fie jaf, şi voi judeca între oaie şi oaie. Voi pune peste ele un singur păstor, care le va paşte, şi anume pe Robul Meu David; El le va paşte, El va fi păstorul lor. Eu, Domnul, voi fi Dumnezeul lor, şi Robul Meu David va fi voivod în mijlocul lor. Eu, Domnul, am vorbit!“ (Ezec. 34:20-24).

horizontal rule

16. Ezechiel – Gog și Magog

 

de Daniel Branzei

 

,,Gog-onatul de-Magog!“ M-am gândit ca să folosesc această formulă pentru titlu, dar m-am temut să nu fiu învinuit de neseriozitate. Problema este gravă și victimele vor fi planetare. Asta nu înseamnă însă că judecata acestui personaj din viitor nu va fi o descărcare a mâniei lui Dumnezeu împotriva unui „demagog care va încerca să înșele lumea cu gogonelele lui“!

Pentru că este vorba despre evenimente viitoare, neclare din perspectiva contemporană, comentatorii au interpretări deferite asupra acestei teme din cartea lui Ezechiel.

Despre ce este vorba? Capitolele 38 și 39 conțin profeții făcute de Ezechiel despre o înfruntare dintre Dumnezeu și un personaj istoric numit „Gog“, care a trezit antipatia divină. Ca să-l pedepsească, Dumnezeu îl va atrage providențial (prin evenimente și conjucturi istorice) într-un conflict care va avea loc pe teritoriul țării sfinte și-l va nimici cu desăvârșire.

horizontal rule

50% - 50%

 

de Doru Pope

50-50

Levitic 19:18Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi…. Galateni 5:14 Căci toată Legea se cuprinde într-o singură poruncă: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.”

Eu, mie, mine, al meu, pentru mine, însumi, etc.

Cine are nevoie de o poruncă pentru sine? O poruncă de a se iubi pe sine? Nimeni. Sau, aproape nimeni! Că trebie să recunoaștem că mai sunt unii care nu-și vor binele, care nu se iubesc pe sine. Vorbesc aici de cei cu tendințe distructive ale propriei ființe, despre cei ce au un comportament fără nici un interes pentru binele lor, pentru viitorul lor.

Și lumea acestora care nu se iubesc pe ei înșiși se împarte în mai multe categorii. Eu de exemplu sunt un „indoors man”. Îmi place natura, mă plimb în ea, o explorez, dar în anumite limite care mi se par fără excese, fără pericole. N-o să mă vezi (foarte probabil) niciodată într-un episod de-al lui Bear Grylls din serialele de supraviețuire într-o natură ostilă sau în condiții extreme. Decât dacă, Doamne ferește, sunt aruncat fără voie în asemenea condiții!

horizontal rule

Prin pustie

 

de Doru Pope

Yellowstone26

Cineva mi-a trimis un text cu următoarele două versete și m-a rugat să-i trimit o încurajare din ele. Nu știu dacă e o încurajare pentru el, dar pentru mine a fost. Poate e și pentru tine.

Exod 13:17-18 După ce Faraon a lăsat poporul să plece, Dumnezeu nu l-a dus pe drumul care dă în ţara Filistenilor, cu toate că era mai aproape; căci a zis Dumnezeu: „S-ar putea să-i pară rău poporului văzând războiul, şi să se întoarcă în Egipt.” Ci Dumnezeu a pus poporul să facă un ocol pe drumul care duce spre pustie, spre marea Roşie.

Dumnezeu nu ne călăuzește într-o linie dreaptă între punctele A și B. Dar lucrul acesta nici nu l-am observa și nici nu ne-ar deranja de fapt (un pic de abatere încoace și-ncolo, prin locuri pitorești și interesante, nici nu strică! Mai ales că „creștinismul” pare destul de monoton și… plictisitor pe alocuri!) dacă călăuzirea lui Dumnezeu, sau planul Lui pentru noi nu ne-ar duce prin pustie. Adesea într-o direcție total diferită decât am crezut sau așteptat noi. Decât am văzut la alții. Decât ne-au făcut predicatorii noștri să credem. Acei predicatori care, de exemplu, ne-au promis în viața aceasta doar fericire și împlinire.

horizontal rule

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate