Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Media
Poşta Redacţiei

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Ce ne trebuie ca să putem învăţa limba greacă veche? (P)

 

de Marius Cruceru

 

1. Bunăvoinţă. S-ar putea crede că se găseşte pe toate drumurile. Nu! Nu confundaţi focul de paie al entuziasmului de cîteva săptămîni cu bunăvoinţa. Bunăvoinţa este o voinţă bună. Deci, voinţă şi aia trebuie să fie bună. Dacă trebuie explicaţii, dau, dar numai după scurtul şi aşteptatul concediu.

 

2. Bunăînvoire. Un asemenea exerciţiu este o intreprindere comunitară. Adică se întîmplă între oameni. Între oameni trebuie să fie bunăînvoire. Merg oare doi oameni împreună dacă nu se învoiesc? cum spune profetul Amos (3.3). Sper ca micuţa noastră comunitate să fie dăruită cu bunăînvoire. Discutăm, parlamentăm, rîdem, tragem de timp, ne mai şi grăbim, facem exerciţii mai uşoare, mai grele, dar să fie bunăînvoire.

horizontal rule

În ce limbă îmi vorbeşte Dumnezeu?

de Marius Cruceru

O întrebare prostească îmi trece prin minte: în ce limbă îmi vorbeşte Dumnezeu?

 

Pînă acum am vorbit cu Dumnezeu în româneşte. El mi-a răspuns în limba maternă. După o lună de stat între vorbitori de limbă engleză am început să aud gînduri pe care le credeam din partea Lui în limba engleză.

 

Atunci mi-am dat seama că sînt mai multe feluri de gînduri care se zbat înlăuntrul nostru. Gîndim noi şi ne ascultăm gîndurile, însă vocea Lui este diferită. Nu este în limbaj articulat, discursiv. Gîndul care vine din partea lui Dumnezeu vine tot odată, cu totul, nu discursiv, aşa cum este limbajul, apoi este dincolo de limbă.

 

Este ceva ce cuprinzi tot odată, un simţămînt, o senzaţie foarte puternică.

horizontal rule

Considerarea Cinei Domnului

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Căci am primit de la Domnul ce v-am învăţat…” 1 Corinteni 11:23a

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Introducere: Acesta este un studiu bazat pe câteva întrebări pe care le-am ridicat eu într-un Studiu Biblic. Se speră ca aproape toate aspectele învăţăturilor despre Cina Domnului pot fi considerate. Vom examina de asemenea, spre sfârşitul studiului, unele dintre noţiunile care există referitor la Cina Domnului. A fost opinia mea de mult timp ca acesta este un subiect de bază comună pentru multe înţelegeri incorecte şi tulburări decât oricare alt subiect. Toate însă pot fi evitate atunci când ne determinăm doctrina Cinei Domnului prin învăţăturile Noului Testament.

 

Textul pe care l-am selectat pentru acest studiu este unul cel mai interesant. Expresia lui Pavel poartă remarca de aprobare că aceasta vine de la Domnul. Nu sunt opiniile lui Pavel cele care sunt avansate. Ceea ce se avansează aici este faptul că Pavel „a primit de la Domnul”. De aici, Pavel slujeşte ca un „om de mijloc” între Domnul şi biserica de la Corint. Acest rol al unui om de mijloc nu micşorează importanţa lui Pavel. Noi nu ar trebui să-l vedem ca un anumit fel de „lacheu pentru Domnul”. Această opinie accentuează în schimb importanţa lui Pavel (vezi Galateni 1:11-12).

horizontal rule

Căderea evanghelică din mijloacele de har: Cina Domnului

R. Scott Clark

 

Rugăciunile s-au rostit, promisiunile s-au citit, şi psalmul s-a cânta. Doi prinţi au păşit ca să primească Comuniunea, dar diaconul a refuzat să le dea paharul. Supraveghetorul pastorilor din oraş a ordinat unui al doilea lucrător prezent să ia paharul de la diacon şi să-l dea nobililor, şi apoi a urmat o luptă pentru pahar. Revoltat de insubordonarea diaconului, supraveghetorul l-a excomunicat din această cauză. Această afacere murdară a avut loc în 1559 în Heidelberg, Germania. Lucrătorul era teologul luteran Tilemann Hesshus (1527-1588), şi diaconul era un Zwinglian numit Klebitz1.

 

Pe cât de slut şi de sub-creştin era aceasta, povestirea combatanţilor Comuniunii din 1559 ne reaminteşte de vremea când oamenii au luat în serios mijloacele de har, şi aceasta ne-a prezentat nouă un contrast ascuţit pentru vremurile noastre. Puţini creştini evanghelici sau bisericii din vremea noastră sunt aşa de devotaţi faţă de Cină încât să fie doritori să argumenteze cu privire la folosirea corespunzătoare, ca nimeni să nu se bată pentru pahar. De ce? Este pentru că noi am devenit din punct de vedere practic anti-supranatural şi în mod simultan super-spirituali în teologia noastră, aşa că suntem, pe de-o parte, plictisiţi de mijloacele obişnuite ale harului lui Dumnezeu (sacramentele) şi pe de altă parte ne-am oprit să mai credem că Dumnezeu poate şi foloseşte acele mijloace pentru a-şi îndeplini scopurile Sale. Ca să spunem aşa, suntem vinovaţi de un fel de necredinţă.

 

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate