Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Marturia Evangheliei
Exegetica
Viaţa Creştină
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Daca am avea doar un gram de iubire

de Ionel Tutac

A fost o vreme cand parintii se adresau copiilor lor prin alte mijloace decat prin cele pe care le folosim astazi. A fost o vreme cand parintii nu aveau smartphone-uri si  tablete, iar pentru a comunica cu odraslele lor nu trimiteau sms-uri sau emailuri, ci scriau scrisori. Vremea aceea a trecut, dar anumite scrisori merita sa fie scoase din negura timpului si readuse in atentia publicului.

O astfel de scrisoare a fost pusa la dispozitia publicului recent. Ea a apartinut celebrului om de stiinta Albert Einstein (14.03.1879-18.04.1955) si a fost adresata fiicei sale, Lieserl.

 

Cine va fi viitorul Carol I?

de Ionel Tutac

Despre regele Carol I, sotia sa, regina Elisabeta , obisnuia sa spuna: “Sotul meu este acea persoană care îsi poartă coroana si în somn”. Atât de mult respect a avut Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen fată de institutia pe care o reprezenta încât nu doar sotia sa si contemporanii sai, ci si generatiile viitoare l-au admirat, considerându-l cel mai important conducător al României.

In cei 48 de ani de domnie (aprilie 1866-octombrie 1914), regele Carol I a obtinut independenta tării, a redactat prima Constitutie a României, a redresat economia, a pus bazele unor institutiii specifice statului modern si a construit Castelul Peles, cea mai vizitata atractie turistica actuală a României.

Despre majestatea sa, renumitul om politic I. G. Duca, spunea, in cartea ” Memorii”, ca întruchipează modelul perfect al liderului demn de urmat. Fostul prim-ministru, ucis de gruparea Nicanorilor pentru că s-a opus miscarii legionare, a întocmit o listă a celor mai importante 7 calităti pe care le-a avut cel mai longeviv conducător al tării noastre. Printre ele erau enumerate: disciplina, constiinciozitatea, consecventa, răbdarea, puritatea, creativitatea si capacitatea de a gândi strategii.

 

MUZICA ESTE FĂCUTĂ PENTRU ÎNCHINARE NU PENTRU ÎNCĂIERARE…

de Samy Tutac

fighting musician

M-am întrebat mereu de ce muzica provoacă atâtea dispute. De ce în loc să ne conducă la închinare, ne provoacă la încăierare. Coruri sau grupuri de închinare? Imnuri sau refrene scurte repetate de trei ori? Orgă sau chitară. Tradițional sau contemporan? Nu vreau să tulbur pe nimeni, mai ales că muzica nu este domeniul meu cel mai tare, deși de copil m-am străduit să învăț pe de rost aproape toate cântecele creștine. Pastoral vorbind, eu aș pune “și” în loc de “sau” și semnul exclamării în loc de semnul întrebării. Dincolo de frământările noastre legitime sau nu, preocuparea lui Dumnezeu are de a face, în primul rând, cu inimile noastre. Scriptura spune:”Cel cu inima bună să cânte cântări de laudă!” Următorul aspect, după inima bună, cred că trebuie să fie cuvintele bune. Îndrăznesc să sugerez tinerilor, aplecați mai mult spre contemporan, să studieze cu atenție teologia imnurilor și să încerce să dea consistență muzicii noi prin forța unor cuvinte biblicizate. Uneori, mai ales când alunecăm înspre o senzualitate în exprimarea muzicii noastre, studierea unor imnuri, compuse de tineri, ar fi de un real folos.

„Tată veşnic din Ceruri,

Te chem cu aşa ardoare,

Nu mă lăsa să mă lepăd de tine,

Păstrează-mă în adevărul tău

Până voi închide ochii.


 

"Nu te teme să te cobori în Egipt"

de Daniel Branzei

L-am auzit pe Chuck Swindoll predicând. Eram în mașină și am dat peste postul creștin de predici. Nu-l ascultasem de mult pe Swindoll și am zăbovit să văd ce spune.

Predica din Geneza, despre necesitatea confirmării divine peste pornirile noastre ,,bune“.

Iacov a fost un ,,șmecher“ care ,,și-a așezat singur ploile“. Născut mai mic cu doar câteva minute decât fratele său Esau, Iacov i-a furat prin șmecherii acestuia și ,,dreptul de întâi născut“ și ,,Binecuvântarea“. Dumnezeu l-a trimis la Laban ca să-l confrunte cu un om mai șmecher decât el. Terapeutic, Iacov a simțit acolo, pe pielea lui, ce înseamnă să fii înșelat de un altul.


 

DIAVOLUL SE FOLOSEȘTE DE UNII FRAȚI SĂ-I DISTRUGĂ PE PASTORI (1)

de Samy Tutac

 

Un pastor a fost abordat de un frate din comitetul bisericii în prima zi când și-a început lucrarea în biserica aceea. Acesta i-a zis privindu-l în ochi:”Eu sunt aici să te asigur că niciodată nu vei avea unanimitate în deciziile ce urmează să le iei. Întotdeauna voi fi împotriva ta!”  Și a fost profet! Exact așa a făcut…și a trăit 102 ani. Asemenea acestui pastor, sunt mulți pastori loviți ca de tsunami și atacați, de multe ori mai tare din interior decât din exterior.

 

Știu exact ce spun, dar harul Domnului imi este îndeajuns. Și loviturile cele mai mari vin din partea unor frați, asemenea acestui frate, totdeauna pentru contra. Uneori furtuna este atat de mare încât te dărâmă. Iar unii trăiesc având un singur scop, să vadă oameni dărâmați. Aceștia sunt oameni care chinuiesc viețile altora pentru simplu fapt că ei nu au, cu adevărat, o viață. Sunt plini de bârfe, de răutate și gata oricând să-ți tragă o palmă peste obraz, cu aceeași mână pe care o folosesc la Cina Domnului sau la ieșirea din adunare, când iți spun “pace.” Sunt incapabili să iubească, dar sunt supercalificați să arunce ocară, să semene neîncredere, să sufle amenințare pentru că prin aceasta simt și ei că sunt importanți, chiar dacă distrug destine și familii.

 

 

DIAVOLUL SE FOLOSEȘTE DE UNII FRAȚI SĂ-I DISTRUGĂ PE PASTORI (2)

de Samy Tutac

Cum să te raportezi la frații care se cred “chemați” să fie “țepușul” din coasta păstorilor?Ce să faci cu astfel de oameni? Tendința este să încerci să-i ignori și să lași impresia că nu s-a întamplat nimic. Dar vei constata curând că ei vor face, din nou și din nou, ce știu ei mai bine, să lovească. Nu te preface că n-a fost nimic, pentru că a fost. Și ceea ce fac acești oameni lasă urme adânci.

Vă rog pe cei care nu ați înțeles mare lucru din prima parte a acestui articol, întrebați-i pe copiii pastorilor să va spună ce simt adesea. Și dacă nu cer prea mult, întrebați-le și pe soțiile lor. Din păcate, nu poți să schimbi ce s-a intamplat, nu poți întoarce timpul înapoi, dar poți să ierți. Uneori e mai ușor să-i ierți pe cei din afară pentru că ei nu știu ce fac. Despre aceia, poți spune ca și Isus “Tata iartă-i că nu știu ce fac!” Dar mă gândesc la episodul din grădina Getsimani, când a venit un frate din grupul cel mai intim și l-a sărutat? Ce credeți că a simțit Mântuitorul când semnul prieteniei s-a transformat în semnul trădării? Credeți că a fost simplu?

 

O lucrare istorică – harta bisericilor evanghelice române din Europa

de Daniel Branzei

 

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?hl=en-GB&mid=z8CQCmtOjb_w.kudtRcs0Bysg

Click pe adresa de mai sus

img_2743

 

 

 

Nota: Citiţi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2014 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate