Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Pretinsa... Predestinare

de Daniel Branzei

Eram în Detroit, la nunta unui nepot. Tocmai luasem în furculiță o apetisantă sarma, când Flavius, un alt nepot, de profesie medic cu mare pasiune pentru teologie (mai ales pentru cea făcută în limba greacă), m-a întrebat:


“Ce părere ai despre predestinare?“


Am înțepenit cu sarmaua pe buze. Discutaserăm până atunci flecuri, politețuri comune și binevenite în astfel de ocazii. Flavius era unul dintre nepoții mei preferați. Dacă nu țineți seama de aceasta, scena n-are nici o noimă.

 

Mai încet cu religia în şcoli

de Daniel Branzei

 

Am preluat titlul unui articol apărut în România (aici).

Un paragraf m-a făcut să ciulesc ,,urechile“. Știam că în România creștinismul se numește ciudat ,,legea strămoșească“, ceea ce îi dă mai mult caracterul unui cod de pedepse, decât al unei relații filiale în harului divin. Cu alte cuvinte, în România, Biserica este mai mult o societate de supuși, nu o familie de frați și surori. De aici și reacția virulentă la evanghelie/evanghelizare și la manifestarea bucuriei în actele de cult (moșteniri pe care românii le-au luat din păcate cu ei și în neoprotestantism). Caracteristic, ortodocșii îi privesc pe evanghelici ca ,,naivi“ și copilăroși, pretinzând că ,,Legea creștinească“ este mult mai complexă și mai complicată decât spun ,,neoprotestanții“. Ce ziceți?

 

Numere fără ,,numerologie“ – cifre semnificative

de Daniel Branzei

Moise – ,,Astăzi“, le -a zis el, ,,eu sînt în vîrstă de o sută douăzeci de ani: nu voi mai putea merge în fruntea voastră şi Domnul mi -a zis: ,,Tu să nu treci Iordanul! … vederea nu -i slăbise, şi puterea nu-i trecuse.- Deut. 31:2; 34:7

Caleb – ,,Eram în vîrstă de patruzeci de ani cînd m-a trimes Moise, robul Domnului, din Cades-Barnea, ca să iscodesc ţara, şi i-am adus ştiri aşa cum îmi spunea inima mea curată. …. şi acum iată că azi sînt în vîrstă de optzeci şi cinci de ani. Şi astăzi, sînt tot aşa de tare ca în ziua cînd m’a trimes Moise; am tot atîta putere cît aveam atunci, fie pentru luptă, fie pentru ca să merg în fruntea voastră.“ – Iosua 14:7,10-11

Poporul - Toți israeliții în vărstă de peste douăzeci de ani care au cârtit când s-au întors iscoadele din canaan, au pribegit patruzeci de ani prin pustie și au murit acolo. La finalul acestui interval, imaginea Israelului este alcătuită din cifre.

Cel mai ,,bătrân“ om din popor avea cel mult 60 de ani (20+40), alții mai puțini. În fruntea poporului acesta de ,,tineri“ mergeau Moise, de 120 de ani și Caleb, în vârstă de 85 de ani. Diferența de vârstă dintre ei și ceilalți era deci de minim 25 de ani. Putem vorbi cu adevărat de oameni din generații dferite.

 

Bărbatul și femeia – două jumătăți complementare ?

de Daniel Branzei

 

(traducere din ,,Comic Belief“, de Charles Lowery, Ph.D.)

Caracteristic bărbaților este concentrarea pe scopuri și lucrări, nu pe relații. Ei se cufundă în ceea ce fac, uitând de toate lucrurile și persoanele din jur.

Când cei din generația mea erau tineri, idolul nostru de cinema era John Wayne. Ne fascina cu tăcerile lui întrerupte doar ca să spună câte un scurt și laconic: Yep (Da) și Nope (Nu). Dacă replicile acestea nu erau suficiente, scotea pistolul sau se lua la pumni cu ,,interlocutorii“. Ne-am identificat toți cu el și l-am imitat cu îndârjire. Nu-i de mirare că unul dintre noi a ajuns să spună: ,,Am avut o discuție cu nevastă-mea; eu i-am dat cuvinte, ea mi-a dat paragrafe.“

Cei mai mulți bărbați preferă să fie în compania unei femei care să-i lase în pace. Inima femeilor este însă ca un foc de tabără. Dacă nu pui din când în când ceva pe el, se stinge. Trebuie să știi să păstrezi echilibrul între aceste două feluri de a fi.

 

Mohler: „Nu cred că folosirea cuvântului Allah este greșită…”

de Eugen

 

[Nu cred că se pot pune clipuri video de pe vimeo pe wordpress, deci pun link-ul.... Ba se poate. Thanks, Alin]

În special, considerați minutele de la 29 încolo și mai ales 37.

Mulțumesc frumos fratelui Albert Mohler că după câțiva ani de controversă, începe să vadă lumina (ca într-o oglindă, în chip întunecos, deocamdată), și să-mi susțină poziția (nu și atitudinea). Cum că semantic vorbind, în arabă folosind Allah pentru Dumnezeu nu este adevărata problemă.

Nu că s-a pocăit de tot, dar cine știe, dacă mai așteptăm trei ani… harul Domnului este mare! :). (Pentru cei cu simțul umorului în curs de maturizare, aceasta este o glumă, OK?)

Îmi place cum esența problemei este driblată rapid.

 

Dumnezeu, Elohim și Allah: șapte afirmații

de Eugen

 

1. Există un singur Dumnezeu.

Toate religiile monoteiste sunt de acord asupra acestui punct.

2. Există în fiecare limbă cuvinte generice diferite pentru Dumnezeu. 

Pe românește, Dumnezeu. Pe englezește, God. Pe rusă, Bog, Pe arabă, Allah. Pe franceză, Dieu.  Pe greacă, Theos. Pe italiană, Dio. Pe germană, Gott. Pe portugheză, Deus. Pe estoniană, Jumal. Pe norvegiană, Gud. Pe ungurește, Isten. Pe evreiește, Elohim. Ș.a.m.d.

3. Dumnezeu este inefabil. 

Nimeni nu L-a văzut nici nu-L poate vedea pe Dumnezeu. Cele trei religii de asemenea agreează asupra acestui aspect.

 

Sfaturi pentru părinți (8) – Ce le spunem copiilor despre iad

de Eugen(Sursa)

 

Avertizare: Acest text nu este pentru cei care cred în dubla predestinare, fiindcă la ei lucrurile trebuie că sunt foarte clare deja.

Când eram copil, auzeam adesea că iadul e un loc unde merg oamenii răi, iar „răutatea” includea adesea și năzbâtiile curente ale copiilor. Și „învățătura” asta încă mai este populară. Pe urmă, am auzit că acolo merg doar cei „nemântuiți”. Dar, în esență, prin asta se înțelegea că iadul e pentru cei care nu cred ca „noi”, căci mântuirea era limitată la un singur model posibil, definit confesional.

Recent, în toate scandalurile legate de includerea sau eliminarea orelor de religie în/din programa școlară, unul dintre argumentele pe care le invocă tabăra „secularistă” este acela că iadul ar fi o idee care îi traumatizează pe copii.

Ar fi multe de discutat, dar mă rezum la a spune că obsesia de a nu traumatiza poate deveni cea mai gravă formă de traumatizare indirectă: creează niște oameni firavi care nu se vor descurca atunci când vor primi în plin traumele inevitabile ale realității.

Am încercat să-mi amintesc însă dacă, la rândul meu, am fost și eu „traumatizat” de aceste idei religioase. Și, dacă e să fiu sincer, cred că am fost. Dar nu de ideea de iad ca atare, ci de felul în care era prezentată această idee.

 

 

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2014 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate