Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Arhivele regale – 28. Urmașii lui Iehu – 2 Regi 13 – rugina care mănâncă dinăuntru

de Daniel Branzei

 

Iată un capitol care se poate împărți și studia foarte ușor. Găsim în text trei feluri de „mâini“:  (I) Mâini de pedepsire-13:3, (II) Mâini de putere – 13:16 și (III) Mâini de oportunități ratate – 13:18.

 

După perioada compromisurilor dintre regatul lui Iuda și regatul de nord, urmează o perioadă de antagonism. În regatul de nord, capitolul 13 ne redă pe scurt domnia a doi dintre urmașii lui Iehu, uraganul divin. Sunt doi din cei patru urmași promiși de Dumnezeu ca răsplată pentru Iehu:

 

„Domnul a zis lui Iehu: ,,Pentru că ai adus bine la îndeplinire ce este plăcut înaintea Mea, şi ai făcut casei lui Ahab tot ce era după voia Mea, fiii tăi până la al patrulea neam vor şedea pe scaunul de domnie al lui Israel“ (2 Regi 10:30).

horizontal rule

Serbări la Los Angeles

 

de Daniel Branzei

 

În aria Los Angeles au fost astăzi două serbări frumoase. Daniel Șarlea a aniversat zece ani de slujire la biserica “Calea Crucii“, din Colton, iar la Betania a fost inaugurarea slujirii ca pastor asistent pentru Andrei Bulzan. Biserica noastră, Bethel și-a suspendat serviciile și a participat la ambele serbări. A fost o mare bucurie pentru toți. Domnul să fie slăvit pentru o așa zi!

 

Iată deocamdată ce am pentri voi: două poze de la Betania, una cu păstorii participanți și una cu o ilustrație la psalmul 119. Am adăugat și un colaj frumos.

horizontal rule

de Daniel Branzei

 

Motto: „Tare pe proptea, dar slab fără ea!“

 

Viața lui Ioas este o lecție despre providență, perseverență și prăbușire. Ca prunc, Ioas a scăpat ca prin urechile acului de la moarte prin oameni care și-au riscat viața pentru a-l ține pe el viu. Ca tânăr, Ioas a fost un rege bun atâta vreme cât a trăit mentorul său, preotul Iehoiada. Spre bătrânețe, după moartea lui Iehoiada, Ioas s-a prăbușit sub presiunea celor păcătoși din popor și a ajuns un ucigaș și un închinător la idoli.

 

I. Ioas – pruncul păzit providențial – 2 Cron. 22:10-12

Pentru că ne pune la dispoziție mai multe amănunte, vom parcurge viața lui Ioas așa cum este ea redată în cartea Cronicilor. Neemia, marele preot cărturar din Babilon, dovedește o simpatie foarte mare pentru isprăvile familiei preoțești care l-au ajutat pe Iosia. Spre deosebire de Ieremia, autorul cărții Regi, Neemia ține să precizeze identitatea femeilor care au sabotat și zădărnicit planurile ucigașe ale Ataliei:

 

„Atalia, mama lui Ahazia, văzând că fiul ei a murit, s-a sculat şi a omorât tot neamul împărătesc al casei lui Iuda. Dar Ioşabeat, fata împăratului, a luat pe Ioas, fiul lui Ahazia, l-a ridicat din mijlocul fiilor împăratului, când au fost omorâţi: şi l-a pus cu doica lui în odaia paturilor. Astfel l-a ascuns Ioşabeat, fata împăratului Ioram, nevasta preotului Iehoiada, şi sora lui Ahazia, de privirile Ataliei, care nu l-a omorât. A stat şase ani ascuns cu ei în Casa lui Dumnezeu. Şi în ţară domnea Atalia“ (2 Cron. 22:10-12).

horizontal rule

am scris si apoi urmarit indeaproape acest (ne)caz generat in jurul canadianului Todd Bentley; povestea-i trista si frustranta – sa vezi un om cum ii induce in eroare pe altii, cum desconsidera Scriptura declarand ca o respecta, cum submineaza darurile Duhului Sfant prin imitarea lor fortata.

din pacate aura aceasta crismatica a unor manifestari extraordinare ale Duhului – tipul asta profetea, vorbea in limbi si vindeca – prinde in contexte de uscaciune spirituala.

plenitudinea (si extravaganta) Duhului Sfant nu se atinge prin comicarii, imitatii si inscenari de genul acesta;

pentru un timp limitat poti urmari pe YouTUBE(canalul oficial al realizatorilor) intreaga versiunea a documentarului Lakeland: The Movie

horizontal rule

Brian McLaren şi căsătoria persoanelor de acelaşi sex

de Ted Pope

După ani de zile de bâjbăieli, unul dintre liderii de marcă ai mişcării emergente a aterizat acolo unde se bănuia că va ateriza: în tabăra evanghelicilor progresivi care nu doar vorbesc despre ce trebuie făcut cu privire la căsătoria homosexualilor ci şi fac ceva. McLaren a condus ceremonia căsătoriei fiului său cu un alt bărbat.

 

Articolul din NY Times vorbeşte despre folosirea unor „elemente creştine” în cununia (cred că religioasă) a celor doi bărbaţi. De ce doar elemente creştine? Şi care anume elemente? Şi, au fost şi alte elemente folosite? Budiste? Islamice? De ce numai creştine?

 

Putem presupune că dintre elementele creştine nu a lipsit cererea binecuvântării lui Dumnezeu asupra uniunii dintre cei doi bărbaţi. Doar aceast fel de rugăciune de binecuvântare are menirea de a aduce în viaţa a doi căsătoriţi intervenţia şi binecuvântarea lui Dumnezeu.

 

Dar care dumnezeu? McLaren luptă în prima linia a frontului nu doar pentru o mai largă acceptare a căsătoriei homosexualilor ci şi pentru o mulţime de alte poziţii „creştine” diferite de cele tradiţionale. Printre acestea de menţionat este dialogul inter-religios. McLaren este avocatul părerii că un convertit la creştinism dintre budişti sau musulmani de exemplu, pot urma pe Cristos fără să-şi părăsească religia (a New Kind of Christian). Sau că creştinismul poate fi mai generos cu alte credinţe prin estomparea liniilor de demarcaţie. El chiar zice că claritatea în religie e supralicitată şi că obscuritatea şi intriga stimulează mai bine gândirea decât claritatea (A Generous Ortodoxy). Astfel, după McLaren relativismul este de preferat convingerilor teologice clare.

horizontal rule

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate