Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Marturia Evangheliei
Exegetica
Viaţa Creştină
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Oare, cine e stupid ?

de Ionel Tutac

 

Zilele trecute am scris un articol intitulat: “Cum sa contracaram Halloween-ul?” Am afirmat in acel articol ca Halloween-ul este o sarbatoare demonica in care este celebrat raul si hidosenia si uneori astfel de sarbatori se termina in betii, in orgii si ii impinge pe oameni spre suicid.

 

Ca reactie la articolul meu, ziarul Lugojinfo.ro a catalogat afirmatia aceasta  ca Diferențafiind STUPIDA. Mai mult decat atat, jurnalistul care a scris acel material m-a apostrofat si pentru faptul ca anul trecut, in fata a sute de elevi, am declarat ca Mos Craciun nu exista, ci este o creatie umana, promovata in ultimii ani mai ales in scopuri comerciale.

 

Cuvintele mele au fost considerate “declaratii incredibile”, iar ca articolul sa devina denigrator nu doar la adresa mea, ci si la adresa Bisericii pe care o pastoresc, ziaristul respectiv a inclus si o minciuna, spunand ca in anii anteriori Halloween-ul a fost celebrat la Scoala Crestina Harul.

 

Trebuie sa va marturisesc ca afirmatiile respectivului jurnalist nu m-au afectat, dar m-au determinat sa-mi pun intrebarea:”OARE, CINE E STUPID?” Un pastor care isi avertizeaza semenii despre posibilele pericole sau un ziarist care ii denigreaza pe cei care spun adevarul?

 

Incendiul de la “Club Colectiv”, in care si-au pierdut viata 27 de tineri, iar alti 184 au fost raniti, a confirmat faptul ca Halloween-ul este o sarbatoare periculoasa. Regret profund aceasta drama si ma rog ca Dumnezeu sa aduca mangaiere in viata familiilor indoliate. Ma rog in acelasi timp ca cei raniti sa inteleaga ca sangele care a curs din ranele lui Hristos poate aduce vindecare trupeasca si sufleteasca.

 

 

Cum sā contracarām Halloween-ul?

de Ionel Tutac

 

În aceste zile toatā lumea scrie sau vorbeste despre Halloween. Unii suntHalloween-Hero-1-A preocupati de istoria sārbātorii si de rāspândirea ei, altii sunt fascinati de costumele si de personajele ce isi fac simtitā prezenta in sarbatoare, în timp ce altii discutā despre efectele pe care aceasta le are asupra copiilor si tinerilor.


Din pācate prea putini sunt aceia care se gândesc cum sā contracareze expansiunea acestei sārbātori. Teama de a nu intra in conflict cu promotorii acestui eveniment sau de a nu strica distractia “nevinovata” de o zi a generatiei tinere ne determinā pe multi dintre noi sā tācem în astfel de situatii.


Am auzit nenumarate voci care afirmā:” Nu se poate ca o noapte de distractie, in care tinerii se uitā la filme horror sau se îmbracā în vrājitoare sau demoni, sā deturneze crestinul de la drumul care duce înspre cer!”
Si totusi, aceastā sārbātoare care pare, aparent, inofensiva, are efecte negative nebānuite asupra fiintei umane.


Ea îi învatā pe oameni sā celebreze rāul, ea îi împinge pe unii sā intre în mod inconstient sub influenta fortelor malefice sau sā-si punā capāt vietii.


Oare ce-ar trebui sā facā crestinii pentru a contracara acest fenomen? Ce-ar trebui sā le spunā pārintii copiilor lor? Ce ar trebui sā-i învete pāstorii pe membri bisericii? Este o întrebare pe care mi-am pus-o într-un mod repetat în aceste zile. Desi nu sunt un expert în analiza acestei sārbātori, as vrea sā ofer câteva sugestii practice pentru contracararea acestui fenomen.

 

MUZICA ESTE FĂCUTĂ PENTRU ÎNCHINARE NU PENTRU ÎNCĂIERARE…

de Samy Tutac

fighting musician

M-am întrebat mereu de ce muzica provoacă atâtea dispute. De ce în loc să ne conducă la închinare, ne provoacă la încăierare. Coruri sau grupuri de închinare? Imnuri sau refrene scurte repetate de trei ori? Orgă sau chitară. Tradițional sau contemporan? Nu vreau să tulbur pe nimeni, mai ales că muzica nu este domeniul meu cel mai tare, deși de copil m-am străduit să învăț pe de rost aproape toate cântecele creștine. Pastoral vorbind, eu aș pune “și” în loc de “sau” și semnul exclamării în loc de semnul întrebării. Dincolo de frământările noastre legitime sau nu, preocuparea lui Dumnezeu are de a face, în primul rând, cu inimile noastre. Scriptura spune:”Cel cu inima bună să cânte cântări de laudă!” Următorul aspect, după inima bună, cred că trebuie să fie cuvintele bune. Îndrăznesc să sugerez tinerilor, aplecați mai mult spre contemporan, să studieze cu atenție teologia imnurilor și să încerce să dea consistență muzicii noi prin forța unor cuvinte biblicizate. Uneori, mai ales când alunecăm înspre o senzualitate în exprimarea muzicii noastre, studierea unor imnuri, compuse de tineri, ar fi de un real folos.

„Tată veşnic din Ceruri,

Te chem cu aşa ardoare,

Nu mă lăsa să mă lepăd de tine,

Păstrează-mă în adevărul tău

Până voi închide ochii.


 

Este vremea ca cetăţenii creştini ai acestei ţări să se smerească

de Samy Tutac

Frați creștini, vă chem să ne smerim înaintea lui Dumnezeu, așa ca Daniel odinioară, și să-i cerem iertare lui Dumnezeu pentru că noi, cetățenii creștini ai acestei țări, n-am făcut nimic semnificativ pentru ca România să nu ajungă dominată de incompetență și corupție. Pe bună dreptate ar trebui să ni se umple fața de rușine pentru că prin pasivitatea noastră am acceptat neglijența, șmecheria, incompetența și corupția crezând că nu sunt mare lucru, dar s-a dovedit că acestea pot fi criminale.

Să ne rugăm, în aceste zile fierbinți, pentru Președintele nostru, pentru un Guvern competent și pentru un nou Parlament, mai suplu și mai respectat. Să ne rugăm pentru națiunea noastră și în special pentru generația tânără care cere “Schimbarea” și o nouă Revoluție. Să ne rugăm pentru o trezire spirituală în Bisericile din România și o nouă Reformă care să declanșeze în societate noua Revoluție, o REVOLUȚIE SPIRITUALĂ. Este vremea smeririi, este vremea rugăciunii, este vremea să ne întoarcem cu fața către Dumnezeu, este vremea să cerem îndurare, este vremea să credem că binecuvântarea lui Dumnezeu poate veni și peste națiunea noastră, este vremea pocăinței, este vremea să ieșim din pasivitate.

Români, să ţinem cu ţara!

de Ioan Cocîrţeu

 

În aceste zile, ca şi cetățeni ai acestei țări, ne-am exprimat foarte multe plângeri şi năzuințe pentru patria unde Dumnezeu a hotărât să trăim. Lucru absolut normal. Doza de patriotism este pusă de Creatorul în fiecare dintre noi. Trebuie spus însă, că nu toate scandările din aceste zile ar duce la schimbarea în bine a României. Unele erau imposibil de realizat, altele nu cred că plusau România. Unele erau rostite din ignoranță, altele dintr-o patimă dusă la extrem. Pentru unii a primat spiritul de masă, pentru alții chiar au fost doleanțe personale. La urma urmei, asa e în asa ceva, aşa e peste tot în astfel de cazuri. Vrem “să ținem” cu România, oarecum fiecare cum gândește.

 

 

Comunicat din partea Comunității Baptiste Timișoara: APEL LA RUGĂCIUNE ȘI COMPASIUNE

IMG_2786Comunitatea Baptistă Timișoara își exprimă compasiunea și durerea profundă pentru familiile afectate de tragedia din București. Apreciem, de asemenea, eforturile autorităților, începând cu Președintele României, a personalului medical și a tuturor celor implicați în salvarea celor răniți și încurajarea celor care și-au pierdut persoane dragi.

Recomandăm tuturor pastorilor și credincioșilor din Bisericile noastre să-și exprime compasiunea pentru cei afectați de această tragedie, să se abțină de la orice remarci nepotrivite momentului și să se smerească înaintea lui Dumnezeu căutând fața lui Dumnezeu și chemând numele Domnului peste națiunea noastră.

Politicos, politician, politruc – care este dorința creștinilor?

de Daniel Branzei

 

Trăim zile de zbucium și de anticipație. Ne uităm la oamenii poitici și oamenii se uită și ei unii la alții. Lucrurile merg din ce în ce mai prost și noi am vrea să meargă din ce în ce mai bine. În cacofonia glasurilor din jur, vă propun o scurtă lămurire de termeni și de poziții.

Să începem prin a spune că toți cei trei termeni din titlu își trag obârșia din cuvântul grec ,,Polis“ (πόλις), care înseamnă cetate. ,,Orașul“ i-a obligat pe oameni să dezvolte norme de conviețuire în aglomerările vieții citadine, unde vrând nevrând ne frecăm unii de alții. Așa a apărut ,,politica“, o formă de conducere și administrare a cetății și ,,politețea“, suma normelor care ne învață să ne purtăm frumos unii cu alții. Omul politicos este opusul celui care se poartă ,,ca-n junglă“. Politețea ne ajută să întreținem în jur o atmosferă de confort și relaxare.

 

 

 

Nota: Citiţi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2014 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate