Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Eclesiastul – Anexe – Creştinism şi filosofie (update)

de Daniel Branzei
 

Ca speculaţie teoretică, filosofia a apărut la câteva secole după Solomon, în lumea greacă şi romană. Apostolul Pavel îi găseşte pe atenienii vremii lui fascinaţi cu filosofia şi religia (Faptele Apostolilor 17). Discursul rostit de el pe Areopagul filosofilor greci este o veritabilă proclamaţie a creştinismului într-un cadru ostil şi osificat într-un păgubos complex de superioritate.

 

Prin răspândirea Evangheliei, Biserica a devenit „stâlpul şi temelia adevărului“ (1 Timotei 3:15), iar filosofiile au fost, dacă nu de-a dreptul interzise, cel puţin descurajate. Întoarcerile la Dumnezeu au fost însoţite de lepădarea căutărilor speculative păgâne de până atunci:

 

„Numele Domnului Isus era proslăvit. Mulţi din cei ce crezuseră veneau să mărturisească şi să spună ce făcuseră; şi unii din cei ce făcuseră vrăjitorii şi-au adus cărţile şi le-au ars înaintea tuturor: preţul lor s-a socotit la cincizeci mii de arginţi. Cu atâta putere se răspândea şi se întărea Cuvântul Domnului.“ (Faptele Apostolilor 19:17-20)

horizontal rule

John MacArthur Answers His Critics

 

de Daniel Branzei


November 04, 2013

John MacArthur’s Strange Fire conference has come and gone and the book will be shipping next week. Whatever you felt about the conference, there is little doubt that a lot of work and a lot of discussion remain as we, the church, consider the miraculous gifts of the Holy Spirit. In the aftermath of the event, and with the book on its way, I think we all have questions we’d like to ask Dr. MacArthur. A week ago I asked for your questions and sent them through to him. Here are his answers to the first batch of questions. I anticipate adding a second part to this interview within the week.

horizontal rule

Eclesiastul – Anexe – „Omul vitruvian“ al lui Leonardo

 

de Daniel Branzei

Lucrarea făcută cu cerneală pe hârtie în care Leonardo da Vinci a aşezat trupul unui bărbat în interiorul unui pătrat şi al unui cerc este probabil cel mai răspândit desen din istorie. Până şi calculatoarele îl au în colecţia de „screen savers“ a programului Windows. Foarte puţini ştiu însă povestea acestui desen, numele lui şi secretele pe care le conţine. Lucrarea se numeşte „Omul vitruvian“.

Vitruvius a fost un arhitect roman din antichitate de la care ne-au rămas câteva tratate de arhitectură cu implicaţii filosofice şi religioase (De Arhitectura). În cel de al treilea volum, care se ocupă de proporţiile dimensiunilor care trebuie folosite în clădirea Templelor, el susţine că aceste clădiri trebuie să respecte proporţiile aflate în trupul uman pentru că aceasta este un model de perfecţiune (cosmografia del minor mondo).

horizontal rule

Tesaloniceni – Pavel – un teolog cu teologia sistematizată

 

de Daniel Branzei

Biserica din Tesalonic a fost născută sub persecuție, în condiții de totală opoziție, în doar câteva săptămâni, probabil în mai puțin de o lună. Toți plantatorii de biserici ar vrea să știe care a fost secretul care i-a înlesnit această performanță lui Pavel!

Cine-i citește cu atenție epistolele scrise bisericilor formate în timpul călătoriilor lui misionare, întrezărește parte din secretul lui extraordinar. Spun „parte din secretul reușitelor lui“, pentru că partea majoră a secretului a fost lucrarea irezistibilă a Duhului Sfânt. Nu Pavel a lucrat prin Duhul Sfânt, ci Duhul Sfânt a lucrat prin Pavel! Mântuirea oamenilor este pasiunea Duhului Sfânt, mereu în căutare de oameni prin care să se exprime.

În majoritatea epistolelor lui Pavel, chiar în debutul lor, în cadrul salutului apostolic există o referință la trei noțiuni distincte, cu siguranță „capitolele“ în care își distilase marele apostol învățătura teologică: credința, nădejdea și dragostea.

horizontal rule

Eclesiastul – 6. Concluzia Eclesiastului

 

de Daniel Branzei

 

„Urma scapă turma!“

Ca orice autobiografie, spovedania lui Solomon se încheie cu descrierea concluziilor la care a ajuns autorul. Ilustrul şi renumitul împărat de altădată, deși este acum bătrân şi neputincios în trup, are încă o minte ageră și … mai limpede ca oricând. Regretele l‑au ajuns târziu, dar au trezit în el responsabilitatea unuia care se ştie ascultat şi crezut de foarte mulţi din contemporanii săi. Încercând să‑şi răscumpere vinovăţia exemplului pe care l‑a dat unei întregi generaţii, Solomon devine „Kohelet“ (crainic) al eternităţii. Eclesiastul este mult mai mult decât o scrisoare către tineri. Cartea este un manifest pentru eternitate!

horizontal rule

50% - 50%

 

de Doru Pope

 

Levitic 19:18Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi…. Galateni 5:14 Căci toată Legea se cuprinde într-o singură poruncă: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.”

 

Eu, mie, mine, al meu, pentru mine, însumi, etc.

Cine are nevoie de o poruncă pentru sine? O poruncă de a se iubi pe sine? Nimeni. Sau, aproape nimeni! Că trebie să recunoaștem că mai sunt unii care nu-și vor binele, care nu se iubesc pe sine. Vorbesc aici de cei cu tendințe distructive ale propriei ființe, despre cei ce au un comportament fără nici un interes pentru binele lor, pentru viitorul lor.

 

Și lumea acestora care nu se iubesc pe ei înșiși se împarte în mai multe categorii. Eu de exemplu sunt un „indoors man”. Îmi place natura, mă plimb în ea, o explorez, dar în anumite limite care mi se par fără excese, fără pericole. N-o să mă vezi (foarte probabil) niciodată într-un episod de-al lui Bear Grylls din serialele de supraviețuire într-o natură ostilă sau în condiții extreme. Decât dacă, Doamne ferește, sunt aruncat fără voie în asemenea condiții!

 

Încercările unora de a supraviețui condiții de viață inumane pentru a demonstra că se poate nu fac sens pentru mine. Dar ei nu pot fi neaparat categorisiți între cei ce nu se iubesc pe sine; dimpotrivă, probabil că se iubesc mai mult pe ei înșiși decât alții. Dar cei care se dedau consumului de droguri sau alcool sau unei vieți sălbatice al cărui sfârșit e de atâtea ori previzibil, la morgă, aceștia chiar mi se pare că nu se iubesc pe ei înșiși. Dar ei sunt o minoritate.

horizontal rule

E Puribus Unum

 

de Doru Pope

 

America a mai trimis un port-avion în Mediterană. Atacul asupra Siriei pare iminent. Rușii au amenințat că dacă americanii atacă Siria ei vor ataca Arabia Saudită. Iranul a amenințat că va ploua cu rachete asupra Israelului. Evreii se aprovizionează cu măști de gaze. Problema egipteană a trecut pe arzătorul din spate.

De la 1914 încoace au fost nu doar două războaie mondiale ci și un șir nesfârșit de conflagrații locale. Dacă-n secolul trecut s-a estimat că au murit în războaie și ca urmare a diferitelor evenimente asociate cu acestea peste 190 milioane de oameni. Altfel spus, 10% din populația lumii la începutul secolului 20.

Nu sunt semne că secolul acesta va fi mai puțin sângeros și mai liniștit. Mai ales că după sfârșitul „războiului rece” nu mai avem supra-puteri care să țină situația de pe tabla de șah stabilă cel puțin într-o mică măsură. America a încercat unilateral să umple golul dar fără succes. Dimpotrivă, a reușit să obțină disprețul lumii sub ultimii doi președinți, deși din motive diametral diferite. Bush a fost disprețuit ca un cowboy fără inteligență, care nu știe altceva decât să scoată pistolul și să împuște dușmanul real sau imaginar. Obama este inteligent (se spune, deși mă îndoiesc că ar fi mai deștept decât Bush!) dar este disprețuit pentru lipsa de coloană vertebrală. Prea mult s-a ploconit încoace și-ncolo. Pe de altă parte, după obiceiul oricărui laș, și-a urmărit în secret oponenții politici, colegii din G8, de la ONU, o parte a populației americane și a atacat cu ajutorul dronurilor ținte ce le dorea eliminate, inclusiv dintre cetățeni americani. Desigur fără aprobarea Congresului.

 

 

horizontal rule

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate