Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Arhivele regale – 34. Samaritenii – chiriașii lui Dumnezeu – 2 Regi 17:24-41

de Daniel Branzei

 

Când le-a dat copiilor Săi ordin de evacuare, Dumnezeu a rânduit ca țara să fie locuită de niște „chiriași“ pentru ca să nu se sălbăticească de tot (Exod 23:29). Să vedem pe rând care a fost identitatea acestor chiriași, care a fost problema lor cu țara și care a fost evoluția lor în relația cu Dumnezeul țării și cu copiii Săi.

 

„Împăratul Asiriei a adus oameni din Babilon, din Cuta, din Ava, din Hamat şi din Sefarvaim, şi i-a aşezat în cetăţile Samariei în locul copiilor lui Israel. Au pus stăpânire pe Samaria, şi au locuit în cetăţile ei“ (2 Regi 17:24).

 

Mutarea popoarelor cucerite dintr-o parte în alta a fost tactica folosită de marile imperii pentru a preveni răscoalele. Oamenii rupți de glia strâmoșească au fost astfel lipsiți de identitatea națională care să le dea unitatea necesară și motivația unei revolte. Oameni din cinci neamuri au fost strămutați să locuiască în regatul de nord, iar capitala a continuat să fie la Samaria. Din acest motiv, noii locuitori ai ținutului au fost numiți „samaritei“. 

horizontal rule

Arhivele regale – 33. Osea – cel din urmă împărat al regatului de nord – 2 Regi 17:1-6

 

de Daniel Branzei

 

De dragul continuității istorice sărim peste pasajul din 2 Regi 16 care ne vorbește despre un împărat de la Iersalim, Ahaz, și trecem direct la relatarea despre ultimul împărat al lui Israel, Osea, care se găsește în 2 Regi 17.

 

„În al doisprezecelea an al lui Ahaz, împăratul lui Iuda, a început să domnească peste Israel la Samaria, Osea, fiul lui Ela. A domnit nouă ani. El a făcut ce este rău înaintea Domnului, totuşi nu ca împăraţii lui Israel dinaintea lui. Salmanasar, împăratul Asiriei, s-a suit împotriva lui; şi Osea i s-a supus, şi i-a plătit un bir. Dar împăratul Asiriei a descoperit o uneltire la Osea, căci trimesese soli lui So, împăratul Egiptului, şi nu mai plătea pe fiecare an birul împăratului Asiriei. Împăratul Asiriei l-a închis şi l-a pus în lanţuri într-o temniţă. Şi împăratul Asiriei a străbătut toată ţara, şi s-a suit împotriva Samariei, pe care a împresurat-o timp de trei ani“ (2 Regi 17:1-5).

 

Relatarea ne spune că pedepsirea evreilor sub Osea n-a fost neapărat din cauza faptelor lui Osea (care n-a fost „mai rău“ ca alți împărați dinaintea lui), ci pentru că … acumulat în istorie ajunsese la scadență. Sosise vremea pedepsei. Neascultările acumulate de-a lungul vremii își cereau plata. Nestatornici față de Dumnezeu, evreii au fost nestatornici până și față de stăpânii în fața cărora s-au angajat să le plătească tribut. Complotând cu Egiptul, cei din regatul de nord au trezit furia teribilei Asirii, instrumentul ales de Dumnezeu pentru pedepsirea copiilor Săi. Salmanazar despre care se vorbește în text trebuie să fi fost Salmanazar al V-lea, care a domnit după Tiglat-Pileser (727-722 î.Ch.). El a continuat să ceară tribut de la evrei. Osea s-a răsculat împotriva lui Salmanasar și s-a aliat cu Egiptul. Urmarea a fost o campanie de pedepsire din partea Asiriei. A fost cea de a treia și ultima (primele două sunt amintite în 2 Regi 15:19 și 15:29).

horizontal rule

de Preot Vasile Filat

 

Întrebare:

Vă apreciez foarte mult articolele și consider că sunt de o reală importanță spirituală. Aș avea o întrebare. Sunt nelămurit în legătură cu minunile lui Arsenie Boca, faimosul preot ortodox român. Părerea mea e că nu pot fi înșelăciuni diavolești, pentru că Arsenie Boca Îl mărturisea pe Hristos ca fiind Domnul (iar Biblia zice că cineva doar prin Duhul Sfânt poate afirma aceasta).Totuși, preotul spunea că are revelații și vedenii pro-ortodoxe, care, după cum știm, nu sunt biblice.Vă rog să mă lămuriți în această problemă. Binecuvântări alese! Domnul să fie lăudat, iar El să fie glorificat în veci de veci! AMIN!

În acest articol nu voi aborda viața și activitatea preotului ortodox Arsenie Boca, ci cum să ne relatăm la orice preot sau pastor care face minuni dar predică contrar învățăturii biblice, indiferent de confesiunea din care face parte.

horizontal rule

horizontal rule

Cadoul care mi l-a făcut Dumnezeu de ziua mea

de Ted Pope

Zilele trecute a fost ziua mea de naștere. Am împlinit o anume vârstă. Nu înytreba câți ani deoarece nu contează!

Eu nu am făcut niciodată caz de ziua mea de naștere. Săptămâna trecută completam niște hârtii în care mi se cerea să pun data nașterii și așa mi-am amintit că e ziua mea! Familia însă nu a uitat. Multe dintre rudenii m-au sunat și mi-au scris urându-mi la mulți ani.

În seara zilei am participat la o seară (săptămânală) de rugăciune. Acolo unii dintre prieteni au știut de ziua mea și mi-au făcut surpriza de a-mi cânta „Happy Birthday to you.” Când am terminat timpul de rugăciune am mai stat povestind unul cu altul. M-am așezat confortabil pe o canapea, cu picioarele întinse pe ea. La un moment dat o tânără de 23 de ani, de curând sosită în SUA și care lucrează la o familie din adunarea ce-o păstoresc a venit și s-a așezat pe covor, lângă canapea, pentru a mă întreba despre creștinism, despre Isus, despre credință. I-am explicat pe scurt evanghelia și-am întrebat-o dacă crede. Ea a răspuns cu lacrimi în ochi că da, crede. Apoi am vvorbit despre botez și m-a întrebat când se poate boteza. I-am spus că în (foarte) curând. Vom face un botez cred înainte de Anul Nou!

Am plecat spre casă. Am primit două felicitări de ziua mea, ceva cafea și ceva bani… Acasă soția mea m-a întrebat ce am primit cadou. I-am spus că cel mai frumos cadou mi l-a făcut (și de data aceasta, a câta oară oare?) Domnul Isus: m-a ajutat să conduc un suflet la mântuire! Să-i spun despre Isus și să-l întreb dacă crede! Iar DA-ul acestui suflet a fost cel mai mare cadou ce l-am primit. Asta din cauza cadoului făcut lumii de către Dumnezeu acum două mii de ani!

horizontal rule

Prezentând lumii pe Cristos

de Ted Pope

Lupta se dă între două metode de prezentare a lui Isus: faptele sau argumentul apologetic. Mintea sau inima. Adică, îl trăim pe Isus sau îl explicăm pe Isus? Când e vorba de a alege una sau cealaltă, creștinătatea se împarte în general în două și cei ce aleg cu precădere una dintre „tehnici” o fac mereu în detrimentul celeilalte. Astfel, unii se specializează în dovedirea cu cuvinte despre nevoie de a crede, ceilalți doar practică credința uitând adesea să mai spună și de ce o practică. Cei dintâi trec cu vederea faptele și le consideră secundare, ceilalți uită adesea de ce mai fac ceea ce fac, neputând să verbalizeze un crez.

În timp ce creștinii secolelor trecute s-au aplecat mai ales asupra doctrinelor, credincioșii din postmodernism se ocupă mai ales cu demonstrarea lui Isus prin fapte. Dar apartenenți ai mișcaării emergente, de exemplu, nu mai vor (sau nu mai pot) să enunțe o anumită doctrină și lasă în urma lor o nebuloasă părere cu privire la cine este Isus, ce a făcut El, de ce este important și de ce este unic în întreg panteonul credințelor lumii. Astfel, Isus poate fi ușor confundat cu tot felul de guru, de moraliști sau de dumnezei ai orientului. Iadul dispare încet, încet, dar împreună cu el dispare și raiul.

Psalmistul și-a dat seama de cele două extreme existente când a ilustrat felul în care a procedat Domnul cu evreii: Psalmi 78:4-6 nu vom ascunde de copiii lor; ci vom vesti neamului de oameni care va veni laudele Domnului, puterea Lui, şi minunile pe care le-a făcut. El a pus o mărturie în Iacov, a dat o lege în Israel, şi a poruncit părinţilor noştri să-şi înveţe în ea copiii, ca să fie cunoscută de cei ce vor veni după ei, de copiii care se vor naşte, şi cari, când se vor face mari, să vorbească despre ea copiilor lor. Domnul a pus o mărturie (a demonstrat, a făcut ceva, a arătat cum) apoi a explicat de ce (a dat o lege).

horizontal rule

Antropologie: Doctrina Omului

de Gary E. Gilley, Pastor-învăţător, Southern View Chapel

I. ORIGINEA OMULUI ŞI A UNIVERSULUI

A. Diferite opinii asupra originii omului:

1. Porunca creaţiei:
Creaţia din materie ce nu exista ( Evr 11:3) 

2. Evoluţia naturală (ateistă) 

Totul poate fi explicat prin procese naturale.

3. Evoluţia teistă:

Dumnezeu implicat în ideea de creaţie, dar numai la început.

4. Creaţia progresivă: (acceptată de unii neo-evanghelici) 
Dumnezeu implicat la început, retrăgându-Se apoi. Între timp, El lasă lucrurile să decurgă în mod natural. (Bernard Ramm).

horizontal rule

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate