Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
Media
Ştiri Internaţionale
Din Presa Română
Poşta Redacţiei

 

 


Pagina Pastorală

 

 

» Pro-religie dar anti-Dumnezeu

Unii oameni vor sa fie ciudati; aleg ei asta si gata. Bruce Sheiman de exemplu spune ca nu crede in Dumenzeu dar crede in religie. Invartindu-se in jurul intrebarii “daca exista sau nu Dumnezeu” el vede ceva beneficii umane in credinta dar nu in Dumnezeu. Asa s-ar prezenta sumar cartea sa “Un ateist in favoarea religiei: de ce umanitatea este mai buna cu religie decat fara”/“An Atheist Defends Religion: Why Humanity is Better Off With Religion than Without It.”

La vremuri noi ateism nou si ce e mai tragic apare si un crestinism nou.

“Nu cred ca cineva poate sa ma convinga ca exista Dumnezeu” a spus Sheiman, “dar ei pot sa ma convinga de faptul ca in practicarea unei religii exista o valoare”. Dar ce da valoare si substanta practicii religioase nu este respectul, venerarea si teama de un Reper Moral Absolut?

horizontal rule

» Maimuta pe cruce

 
Aceasta e noutatea culturala pe care o propune un artist britanic in cadrul unei expozitii desfasurate intr-o fosta biserica din Marylebone, Londra. Nu este o maimuta adevarata, ci una sculptata in ceara (cei de la PETA nu vor protesta deci) dar socanta reprezentare a lui Paul Fryer doreste “a sensibiliza covingerile crestine despre faptul ca animalele nu au suflet”.

Artistul este acelasi care in timpul Pastelui a prezentat o statuie infatisandu-l pe Isus mort pe un scaun electric. Si aceasta va putea fi vazut in Londra.

Paul Fryer se considera crestin si merge la biserica; “Oamenii ma vor considera un eretic; m-am bucura ca acestia sa inteleaga spirtul lucrarii; am dorit ca oameni sa gandesca si nu sa se simta ofensati.”

Pentru realizarea “operei sale” artisutul a lucrat sub indrumarea unei expert in lucrari de ceara de la muzeul Madame Tussauds.

Custodele/curatorul expozitiei, Joe La Placa, a luat apararea artistului decalrand ca gorila sculptata are menirea sa starneasca discutii despre disparitia primatelor.

horizontal rule

» Despre viţeii de aur

de Doru Pope

Noi nu suportăm invizibilul.  Înrădăcinaţi în cele văzute şi pipăite, în lumea materială, avem mereu tendinţa de a materializa spiritualul.  Moise e pe munte şi au trecut mare parte din cele 40 de azile.  Nu s-a mai auzit despre Moise de mult… oare mai este în viaţă?  Nu au trecut de la minunile acelea care, dacă nu au înmuiat inima lui Faraon, cu siguranţă au zdrobit-o pe marginea cadavrului celui dintâi născut, doar câteva luni.  Apoi au văzut despicarea Mării Roşii şi ei au trecut pe uscat, în timp ce sute de egipteni ce-i urmăreau au pierit între valuri.

Moise a fost în tot acest timp un punct de sprijin, de nădejde şi de siguranţă.  Era partea materială, vizibilă, a interacţiunii cu un Dumnezeu invizibil, pe care-l chema „Eu sunt Cel ce sunt:”  Dar acum Moise nu mai este, iudeii nu ştiu dacă Moise va va mai veni vreodată, şi aşa că decid că-l materializeze pe Dumnezeu (sau mă rog, un dumnezeu oarecare) şi cer facerea unui viţel de aur.

Oamenii au vrut întotdeauna să se închine la ceva pipăibil.  În timp ce Dumnezeu este duh şi cine se închină Lui trebuie s-o facă în duh şi în adevăr, oamenii au căutat locuri sfinte, înălţimi, oameni sfinţi şi speciali.  Ce repede legăm ceea ce este spiritual de ceva ce e material!  Şi nu orice material!  Din „aur!”  Uită-te la mausoleele de fier-beton şi cărămidă zidite de români în ultimele douăzeci de ani!  Dacă acelaşi efort şi aceeaşi bani ar fi fost investiţi în suflete, bisericile ar avea de câteva ori mai mulţi membri.  Şi de adunat, nu ar fi fost problemă.  Se pot face servicii multiple, se pot închiria spaţii, se pot găsi soluţii.  Dar noi am găsit scuze!

horizontal rule

» Rugaciune speciala pentru cupluri, inainte de…?

E. A. Sarbu

“Deschide inimile noastre catre tine, deschide-ne unul fata de celalalt si fata de bunatate”… Asa incepe o rugaciune mai putin obisnuita. Mai putin obisnuita nu atat continutului sau, ci mai degraba contextului in care este recomandata a fi rostita: inaintea momentelor de maxima intimitate din cuplu.

Desi pare cat se poate de ciudat, poate si datorita prejudecatilor care invaluie, in general, acest subiect oarecum tabu, scopul rugaciunii (culeasa din Prayer Book for Spouses, Carte de rugaciuni pentru soti, o culegere de doar 64 de pagini, publicata recent de Societatea Adevarului Catolic din Londra) este cat se poate de nobil: acela de a-i ajuta pe cei casatoriti sa se purifice, gandindu-se la cele de sus si vesnice si, de asemenea, de a-i ajuta sa se elibereze de sub povara egoismului care, din pacate, marcheaza in numeroase cazuri momentele cu pricina.

Prin intermediul rugaciunii, cuplurile sunt indemnate sa il implore pe Dumnezeu sa le ajute sa obtina o dragoste dezinteresata, tandretea care uneste cu adevarat, abnegatia care urmareste intotdeauna adevarul si nu inseala, iertarea care primeste cu toata deschiderea, unirea fizica in dragoste plina de bunavointa. ”Ajuta-ne sa ne deschidem sufletele in fata Ta, fiecare in fata celuilalt si in fata bunatatii Tale, acopera saracia noastra cu bogatia milei si iertarii Tale. Imbraca-ne cu adevarata demnitate si primeste la Tine apiratiile noastre impartasite, pentru slava Ta, in vecii vecilor”.

horizontal rule

» Situaţii ipotetice, întrebări valide

de Doru Pope

Ştiu că te poţi gândi la situaţii ipotetice până-ţi fierb creierii.  Iar imaginaţia unor producători de filme te ajută mereu la găsirea de scenarii.  Oricum, să ştii că viaţa bate filmul în multe situaţii!  Dar, măcar pentru un exerciţiu de „etică creştină” merită să ne gândim la întrebările acestea:
1. un creştin nu are voie să minţească în nici o situaţie
2. un creştin nu are voie să ucidă niciodată

Cu prima întrebare ne-am întâlnit pe vremuri, în România comunistă.  Aveam portbagajul pe jumătate plin de Biblii, deasupra erau gogoşari.  M-a oprit miliţianul de la postul de control de pe dumul naţional XZY.  „Ce ai în portbagaj?”  „Gogoşari, tovarăşe, gogoşari!”  „Deschide să văd.”  Am deschis, s-a uitat şi m-a lăsat să plec.  Minciună?  Nu pe de-a-ntregul.  Adevăr pe jumătate spus.  Am fost la o evanghelizare.  Maşina nu avea număr potrivit pentru duminica aceea, m-a dus cineva din biserică.  Peste câteva zile, vestea participării mele au ajuns la urechile unui securist.  „Cu cine ai fost?”  „Singur.”  „Cu ce te-ai deplasat?”  „Cu autobuzul!”  Desigur, că minciuna aceasta a fost premeditată, deoarece mă interesasem în prealabil de mersul autobuzelor.  Ar fi fost culmea ca din oraşul meu către localitatea aceea să nu existe nici un autobuz…  Minciuna ar fi fost cusută cu aţă albă!

horizontal rule

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

sus

Ce este nou?

 

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate