Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Arhivele regale 36. – Ezechia – un demn urmaș al lui David – 2 Regi 18-20; 2 Cron. 29-32; Isaia 36-39

de Daniel Branzei
 

Sigiliul personal al lui Ezechia

 

Numele lui Ezechia se traduce prin „Domnul dă tărie“. În arhivele regale pe care le studiem, dosarul lui Ezechia este mare, frumos și curat. Dosarul este mare pentru că se întinde pe foarte multe capitole din Biblie: 2 Regi, 2 Cronici 29-32 și partea istorică din cartea profetului Isaia, capitolele 36-39. Este mare însă și pentru că se ocupă de o perioadă îndelungată de timp. Ezechia a domnit 14 ani împreună cu tatăl său, Ahaz  (729-715 î.Ch.), a domnit singur 18 ani (715-697 î.Vh.) și 11 ani împreună cu fiul său Manase (697-686 î.Ch.), pentru un total de 43 de ani.

 

„În al treilea an al lui Osea, fiul lui Ela, împăratul lui Israel, a început să domnească Ezechia, fiul lui Ahaz, împăratul lui Iuda. Avea douăzeci şi cinci de ani când a ajuns împărat, şi a domnit douăzeci şi nouă de ani la Ierusalim. Mamă-sa se chema Abi, fata lui Zaharia. El a făcut ce este plăcut înaintea Domnului, întocmai cum făcuse tatăl său David“ (2 Regi 18:1-3).

horizontal rule

Cristian Bărbosu – cuvântul unui prieten

 

de Daniel Branzei

 

M-am găndit să-i dau dreptul să vorbească singur, fără să comentez declarația lui. Îmi este însă prea drag ca să o pot face.  Împărtășim prea multe convingeri ca să nu spun din capul locului că sunt alături de el în aceste clipe dificile.

 

Am preferat întotdeauna prietenia celor care greșesc încercând prea mult și dorind prea tare, decât să stau în compania celor care, de teama de a nu greși, preferă să nu încerce. Părerea mea în privința structurii de conducere a Bisericii locale este clară și publicată de mult. Ca misiune a bisericii lui John MacArthur și ca unul care am fost cooptat alături de cei 43 de presbiteri ai lor ca să învăț și să transmit și românilor învățătura lor biblică, am tipărit și am difuzat mult material despre pluralitatea presbiterilor. (Vă invit să-l revedeți aici).  La Bethel, în California, noi suntem de 30 de ani o biserică cu pluralitate de presbiteri.

 

Dumnezeu poate să lucreze în orice structură de-a noastră, dar ne-a recomandat una care merge mai bine și ne ține în balans pornirile nedisciplinate, scutindu-ne și de dictatura episcopaliană și de glasul mulțimii care nu este întotdeauna și vox dei. Uneori, înfrângerile noastre sunt necesare pentru a ne da un pas înapoi, pentru o reevaluare necesară și, mai ales, pentru a le da răgaz celorlalți să ne ajungă din urmă. Dacă așteptăm în tăcere și în dragoste, Dumnezeu ne va readuce părtășia fraților noștri. Am experimentat-o și eu. Luptele cu frații sunt conflicte laterale. Mersul nostru trebuie să fie înainte și mai ales … împreună.

horizontal rule

Ficţiune sau adevăr? Contează?

 

de Doru Pope

Nu de mult m-am întâlnit cu un prieten care mi-a povestit o întâmplare aproape incredibilă! Iat-o în rândurile ce urmează.

Zilele trecute am câştigat la Lotto 3 milioane de dolari. După taxe am rămas cu peste un million în mână. Deşi am o mare nevoie de banii aceştia, mustrat de conştiinţă că i-am câştigat la Lotto m-am decis ca să mă rog Domnului şi să primesc un sfat, ce să fac cu banii aceia!

Noaptea următoare am avut un vis. În acest vis am văzut un bărbat care străbătea pământul în lung şi-n lat şi împărţea daruri de toate felurile, şi materiale şi spirituale la tot felul de nevoiaşi. Dar traista din care scotea sămânţa de semănat bunurile pământeşti era mereu goală. Pe traistă era o emblemă pe care am recunoscut-o! Era sigla de la World Vision!

Aici m-am trezit din visul meu. Dimineaţa nu am mai avut nici un dubiu despre semnificaţia visului. Primisem sfatul pe care-l cerusem, aşa că m-am dus la bancă şi am donat suma câştigată organizaţiei World Vision.

Noaptea următoare un înger mi s-a arătat în vis şi m-a luat de mână pentru a-mi arăta cerul, în special o casă mare şi frumoasă pe una dintre străzile de aur ale cerului. Mirat de frumuseţea acestei case, am întrebat pe înger a cui casă este aceea? El mi-a răspuns că este a mea! Dărnicia mea de peste un milion de dollari a făcut posibilă adunarea unei asemenea comori în ceruri încât mi s-a construit casa aceea ca să am unde locui când voi merge acolo. Ca să nu mai socotesc că-n fundalul visului, domnul acela de la organizaţia de binefacere împărţea darurile pământeşti dintr-o pungă mult mai plină!

horizontal rule

Sf. Patrick (a fost Baptist?)

 

Rev.John Summerfield Wimbish, D.D. 

Sursa acestui document este un tratat din 1952, publicat de  Calvary Radio Ministry, New York City, New York. A fost parte din biblioteca defunctului Elder (batrin al bisericii) Jarrel E. Huffman, pastorul Bisericii Bptiste Sovereign Grace, Duncan, Oklahoma din 1978 pana in 1997. S-au facut eforturi ca sa se pastreze stilul si structura tratatului original, cu toate ca unele concesiuni care s-au format au fost create sa faciliteze acest mediu.

~August, 1997

Un cuvant despre mesaj:            

Predica, "St. Patrick a fost baptist," a fost furnizata unei multimi de enoriasi din Biserica Baptista Calvary din New York City, de catre pastorul Dr. John Summerfield Wimbish, in 12 Martie,1952 doar cateva zile inainte de fenomenala parada a zilei Sfantului Patrick.
  
In acea zi de importanta istorica 95.000 de oameni au marsaluit pe modernul Fifth Avenue din New York si aproximativ 1 500 000 spectatori s-au aliniat pe strazi. Pe scarile Catedralei ST.Patrick a stat Cardinalul Spellman si alti clerici pentru a asista la spectacol. Mai sus pe Fifth Avenue, tribuna (special manejata) s-a bucurat de prezenta unor demnitari ca primarul si doamna Vincent Impellitteri, fostul Diriginte de posta  General James A. Farley si de zeci de oficiali de stat si din oras precum si conducatori militari si lideri de biserici.
  
Mesajul a fost oferit unei audiente radiofonice larg raspandita si a avut o cerinta de ascultare fara precedent. 
  
SF. PATRICK A FOST BAPTIST. Dupa un studiu precaut si critic al unor scrieri redutabile, sunt absolut convins ca el nu a fost afiliat in nici un fel cu ierarhia bisericii Romana. 

Este intr-adevar o fapta marinimoasa din partea prietenilor nostri catolici, sa daruiasca acestui umil misionar al nostru asa importanta pe pergamentul ilustrilor lor sfinti. Ganditi-va ca ei au ridicat chiar si catedrale in onoarea lui. Oricum, noi simtim ca este timpul sa indepartam panzele de paianjen ale superstitiei si praful legendei de pe acest drag, antic predicator al crucii. 

Pentru majoritatea dintre noi, Patrick este o fiinta mitica, vag asociat cu un exod serpuit din  insula Emerald. Alte conceptii gresite sunt ca el a fo st irlandez, ca a fost un emisar al Papei si ca numele lui a fost Patrick. Tote astea sunt false. El nu a fost irlandez, era deja in mormantul lui onorabil, cu 175 de ani inainte ca numele lui sa fie macar mentionat in scrierile Catolice; numele lui real a fost Sucat, care inseamna "razboinic" in limba engleza moderna.(1)  De dragul simplitatii, pe tot cuprinsul acestui mesaj ne vom referi la el ca si Patrick. 

horizontal rule

CUM, UNDE SI CAND AU APARUT BAPTISTII ?

de Daniel Branzei

 

"Identitatea Crestina in Istorie"

Spre deosebire de alte miscari de trezire religioasa, miscarea baptista nu isi poate identifica un precursor unic, un intemeietor, asemenea lui Martin Luther, Zwingli, John Calvin sau John Wesley. Unii istorici il socotesc pe John Smith an astfel de "incepator" de drum (John Smith este o figura interesanta in istoria baptistilor. Nu se cunoaste data si locul nasterii lui in Anglia. A studiat insa la Christ College, Cambridge (1594-1598), dupa care a slujit ca preot in Biserica Angliei pina in anul 1606, cind a trecut de partea "separatistilor". In 1608 s-a mutat in Olanda din cauza persecutiei declansate de casa regala impotriva "separatistilor." A fost primul care s-a "autobotezat" in 1609 si apoi i-a botezat si pe alti 36 cu care a format prima biserica "baptista." A murit in Amsterdam in 1612. Desi este legat de inceputurile primului grup organizat de baptisti, John Smith poate fi considerat cu greu un intemeietor al miscarii. De fapt, el s-a botezat prin "turnare", iar spre sfirsitul vietii a parasit adunarile baptiste si a trecut la biserica mennonita.)

Numele de "baptisti" a aparut ca o porecla data in batjocura de cei carora li se parea caraghios ca oamenii in toata firea sa faca atita caz de importanta "botezului" (in acelasi fel si-au primit numele si "anabaptistii", re-botezatii care au ignorat valabilitatea botezului aplicat copiilor).

Exista trei teorii principale cu privire la sursa din care s-a desprins miscarea baptista: teoria succesiunii neintrerupte, teoria inrudirii anabaptiste si teoria derivarii din separatistii englezi.

1. Succesiunea neintrerupta. Una din cele mai populare teorii istorice este aceea ca bisericile baptiste au existat in toata istoria bisericii, succedindu-se intr-un lant neintrerupt, de la botezarea Domnului Isus in Iordan de catre Ioan "botezatorul" (baptistul) si pina astazi. Aceasta teorie pretinde ca doar baptistii poseda adevarata mostenire de credinta si practica si ca ei au pastrat-o printr-o serie de grupari a caror existenta poate fi trasata incepind cu vremea Noului Testament. Desi ei n-au folosit numele de "baptisti" membrii acestor grupari ar fi fost in toate celelalte identice cu bisericile baptiste de astazi.

horizontal rule

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate