Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Oameni noi pentru haine vechi

de Daniel Branzei

 

Suferim de un foarte real, dar și înșelător complex de superioritate. Simțim imperios și poate inconștient nevoia să credem că noi suntem cei mai buni și locul în care ne aflăm este superior altora, indiferent dacă este vorba de o locație geografică sau de un anumit moment istoric.

 

Am inventat termenul de „civilizație superioară“ pentru a ne alimenta acest complex de superioritate. Am inventat procesul de evoluție, fie ea biologică, istorică, tehnologică sau culturală. Trăim fantezist în cercuri concentrice centrate în propria și prețioasa noastră persoană. Ceilalți din celelalte cercuri sunt nepărat și inevitabil într-un statut de inferioritate.

horizontal rule

Cum se tratează depresia? (I)

 

de Daniel Branzei

 

Cine lucrează cu mușchii face febră mușchiulară. Cine lucrează cu sufletul face … depresie.

Afirmația de mai sus este foarte adevărată. Vă propun un studiu în capitolul 19 din 1 Regi ca să vedem un om intrat într-o stare depresivă, Ilie, și tratamentul pe care i l-a aplicat Dumnezeu.

 

Depresia lui Ilie a survenit după extraordinarul efort de pe muntele Carmel. Tensiunea sufletească a atins acolo cotemaxime. Credința și acțiunile unui singur om, Ilie, a întors convingerile unui întreg popor la Dumnezeu. Profetul Ilie și-a trăit momentul apoteotic al destinului pe Carmel, când toată suflarea care a asistat la coborârea focului din cer și la mistuirea altarului cu tot ce era pe el și împrejurul lui a izbucnit în strigătul: „Domnul este adevăratul Dumnezeu!“ În ebraica vremii, oamenii aceeia strigau: „Eli-Iahu, Eli-Iahu!“, iar Eliiahu era chiar … numele lui Ilie! Extraordinara încleștare spirituală l-a făcut pe Ilie să experimenteze puteri supra-umane:

 

„ … mâna Domnului a venit peste Ilie, care şi-a încins mijlocul, şi a alergat înaintea lui Ahab până la intrarea în Izreel“ (1 Regi 18:46).

horizontal rule

de Daniel Branzei

 

Am văzut că un om care intră într-o perioadă de oboseală a sistemului nervos, numită îndeobște „depresie“ este ca un urs care se retrage în bârlog pentru a-și lige rănile. Întunerecul însingurării îl lasă singur cu el însuși, pradă unui sistem de gândire care și-a pierdut busola, are busola stricată sau rătăcește în interpretări greșite ale realităților indicate de ea.

 

Depresia cochetează cu moartea dintr-un paradoxal instinct adânc de auto-conservare, refuzând să continue exercițiul existenței ca pe un chin insuportabil și fără

rezultate pozitive. Depresia coboară cortina devaluării peste toată lumea înconjurătoare. Nimic nu mai are preț, nimic nu mai merită, nimic nu mai trezește interesul. Profetul Ilie este un caz tipic pe care l-am studiat în liniile lui majore.

horizontal rule

de Daniel Branzei

 

Am văzut deja că parte din tratamentul depresiei în care intrase profetul Ilie a fost odihna și alimentația corespunzătoare. Ele l-au refăcut fizic, pregătindu-l pentru marea incursiune spre muntele Horeb. Tot la Horeb s-a întâlnit și Moise cu chemarea divină (Exod 3:1-10).

 

Horebul reprezintă pentru evrei locul în care Dumnezeu li s-a arătat în puterea tăriei Lui și le-a dat Legea, singurii stâlpi pe care se poate sprijini o viețuire stabilă și sănătoasă. Până la Horeb, Dumnezeu nu l-a contrazis și nu a intrat într-un dialog serios cu Ilie. Numai la Horeb a început Dumnezeu să stea de vorbă iar cu slujitorul Său și să-i limpezească trăirile.

horizontal rule

de Doru Pope

 

Tot mai multe magazine oferă la cumpărare pungi și sacoșe din pânză. Se duce o luptă mare de salvare a mediului înconjurător. Pungilor de plastic le trebuie mulți ani (am citit undeva că până la sute de ani) până se dezintegrează în componenții chimici care le alcătuiesc. Sacoșele din pânză pot fi refolosite și sunt construite din materiale „verzi”, adică materiale din produse ce nu afectează negativ ecologia planetei.

 

Guvernul american a încurajat constructorii de automobile să facă cât mai multe mașini „verzi”, adică cu motoare electrice, care să nu emită derivați de carbon în urma combustiei. Chevrolet a primit de la guvern un subsidiu de miliarde de dolari și firma a construit o mașină numită Volt. Se zice că are o autonomie de 45 mile (70 KM) pe încărcătură de baterie. Cei ce au condus mașina în probă spun că după 25 de mile (40 KM) bateriile-s goale și intră în funcțiune motorul pe benzină. Mașina se vinde rău de tot. Ca să încurajeze cumpărarea Voltului guvernul oderă un stimulent de până la 10 mii de dolari (desigur, din banii plătiți la taxe de contribuabili). Venitul mediu al celor ce cumpără Voltul este de 170 mii de dolari pe an (cumpărătorii sunt oameni cu bani mulți care dintr-un sentiment de vinovăție că le merge atât de bine cumpără tot felul de produse „verzi” petru a-și aduce astfel contribuția lor la salvarea mediului) și ei sunt „ajutați” de guvern să cumpere Voltul din banii celor cu venit mediu de 50 de mii pe an! De unde se vede că oriunde își bagă mâna guvernul merge prost și de-a-ndoaselea.

 

Apoi a apărut moda cu produsele organice. De fapt tot ce am scris mai sus a fost ca o introducere la chestia asta cu alimentele organice. Nu-i vorbă că modificarea genetică și chimică a multor produse naturale le face nesănătoase. Roșiile-s toate foarte frumoase, la fel de mari și-ți iau ochii, dar nu au gust și nici calități nutritive. La fel fructele, zarzavaturile, legumele și alte produse. Grâul se curăță de tărâțe, apoi miezul bobului este albit cu chimicale care-i scot elementele nutritive, apoi i se readaugă elementele acestea prin alte chimicale și se face din făina aceasta o pâine albă de-ți ia ochii. Când o mănânci parcă ai burete în gură. Nu are nici gust și nici nu hrănește. Așa că acum se vinde pâine organică, făcută din bob de grâu cae nu a fost tratat chimic în cultură, care a fost măcinat ca pe vremuri și care pâine conține toate calitățile pâinii bune. Chestia e că pâinea aceea buretoasă este sub un dolar buncata, iar asta organică e peste 5 dolari bucata.

horizontal rule

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate