Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Media
Poşta Redacţiei

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Caracteristici sociologice ale sectelor religioase
de Daniel Branzei

Caracteristici sociologice ale sectelor religioase

O secta religioasa are anumite caracteristici. Unele sunt de natura teologica (abateri de la o doctrina sau practica religioasa) ,altele de natura sociologica.

Mentionez in randurile urmatoare sase astfel de caracteristici religioase enumerate aici:

1. Conducere autoritariana

2. Exclusivism

3. Izolationism

4. Opozitie fata de gandirea autonoma

5. Frica de excomunicare

6. Amenintari cu pericole satanice

Cunoasteti alte aspecte?

Sunt unele caracteristici intalnite in biserica dumneavoastra sau in scoala unde invatati?

horizontal rule

BPP 7 – Lucifer – Satanah – Diabolos
de Daniel Branzei

(Articol din seria „Biblia profetică“)

Biblia plasează facerea omului în atmosfera unui conflict preexistent între Dumnezeu și unul din îngerii creați de El: Lucifer.

Lucifer – (Luceafărul) – este un nume care face aluzie la strălucirea și slava pe care Dumnezeu i-o dăruise acestui înger prin creație. Două pasaje din Vechiul Testament ne descriu ceva din măreția poziției și făpturii lui: (restul aici)

horizontal rule

BPP 8 – Fiii lui Dumnezeu
de Daniel Branzei

Dacă este Marți … este studiu profetic …

(Articol din seria „Biblia profetică“)

„Când au început oamenii să se înmulțească pe fața pământului și li s-au născut fete, fiii lui Dumnezeu au văzut că fetele oamenilor erau frumoase și din toate și-au luat de neveste pe acelea pe care le-au ales” – Gen. 6:1-2

Pentru a fi numit în categoria „fiilor lui Dumnezeu” trebuie să fii un produs nemijlocit al creației divine. „Ce este născut din carne este carne”. Dumnezeu este Duh și doar „ce este născut din Duh este duh” (Ioan 3:6).

Fiind creat direct de Dumnezeu, Adam are dreptul să fie numit „fiul lui Dumnezeu” (Luca 3:38). Tot așa acum, cei ce sunt „în Hristos”, făcuți părtași naturii divine printr-o „nouă creație” și ajunși să fie „născuți din nou”, „de sus” sau „din Dumnezeu” (2 Cor. 5:17; Efes. 2:10), au dreptul să aparțină acestei categorii privilegiate de „copii ai lui Dumnezeu” (Ioan 1:13; Rom. 8:14-15; 1 Ioan 3:1).

horizontal rule

BPP 9 – Uriașii Bibliei
de Daniel Branzei

(Articol din seria „Biblia profetică“)

Una din aparițiile insolite de pe paginile Bibliei sunt uriașii. Cine au fost și de unde au apărut ei? Prima referință o găsim în Geneza 6:4:

„Uriașii erau pe pământ în vremea aceea, și chiar și după ce s-au împreunat fiii lui Dumnezeu cu fetele oamenilor.”

Cuvântul folosit în originalul ebraic este Nefilim, un derivat al verbului nafal, care înseamnă a cădea, cădere. Uriașii sunt deci cei „căzuți”, sau am zice noi astăzi „cei decăzuți” , „cei degenerați”. Ce fel de făpturi au fost ei putem afla doar din relatările aluzive din Scriptură. Este evident că „uriașii” au fost mari în dimensiuni și la fel de mari în răutate. Ei au fost un fel de supra-oameni, niște anomalii genetice și morale, care au trebuit șterse de pe fața pământului pentru prezervarea sănătății planetei și pentru perpetuarea planului mesianic (Gen. 3:15). Aceasta a fost motivația potopului (2 Petru 2:5), după profeția rostită mai dinainte de Enoh (Iuda 14).

horizontal rule

Triteismul lui Iosif Ţon – guest post
de Pastor Daniel Chiu
 

„Dar oamenii răi şi înşelători vor merge din rău în mai rău, vor amăgi pe alţii şi se vor amăgi pe ei înşişi.” 2 Timotei 3:13

„ Fereşte-te de vorbăriile goale şi lumeşti, căci cei ce le ţin vor înainta tot mai mult în necinstirea lui Dumnezeu.” 2 Timotei 2:16

În timp ce soteriologia lui Iosif Ţon degenerează tot mai mult într-un synergism ce glorifică omul, alte doctrine biblice bine conturate de-a lungul secolelor sunt acum schilodite de acelaşi Iosif Ţon în conformitate cu rigorile gândirii sale metamorfozate, ce lasă tot mai mult de dorit.


Aşa este Doctrina Trinităţii ce a fost tangenţial obiectul unor prelegeri ale lui Iosif Ţon în care limbajul explicativ, extrem de neglijent, a dus la formulări defectuoase în ce priveşte doctrina menţionată. Astfel Iosif Ţon spune ascutătorilor săi despre: „Cea mai formidabilă veste… Trei persoane ce trăiesc în relaţii superbe, şi ei mă invită să trăiesc în unire cu ei…” (Predica, 11 februarie 2011, Elim Chicago). Ceea ce face Iosif Ţon este că transformă Trinitatea Divină într-un fel de triteism. El foloseşte pronumele personal la a treia plural „Ei” pentru a desemna Dumnezeirea Trinitară. Această procedură este atât nescripturală, cât şi defectuoasă conducând la triteism. Biblia nu se referă niciodată la Divinitate ca „Ei,” deşi oferă informaţie că fiinţa Dumnezeirii este unitate şi trinitate. Există suficientă informaţie în Scriptură care ne arată cum trebuie să ne exprimăm în legătură cu fiinţa Dumnezeirii. Dumnezeu este „El”, şi nu „Ei”, cum ne spune Iosif Ţon. Fiecare persoană a Trinităţii este Dumnezeu în toată plinătatea. Nu sunt trei fiinţe divine, ci una manifestată în trei persoane. Nimeni nu are dreptul să folosească pronumele personal persoana a treia plural în legătură cu divinitatea, deoarece Scriptura nu face niciodată acest lucru.

horizontal rule

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate