Ieremia 1:11-12
Cuvantul
Domnului mi-a vorbit astfel: "Ce
vezi, Ieremia?"
Eu am raspuns: "Vad un veghetor." Si
Domnul mi-a zis:
"Bine ai vazut; caci Eu veghez
asupra Cuvantului Meu ca sa-l
implinesc."
Liderul vizionar vede lucrurile care inca nu sunt, ca si cum ar fi, pentru ca Dumnezeu le cheama in fiinta. Cand Dumnezeu ne cheama la slujire, El ne deschide ochii. "In anul mortii imparatului Ozia, am vazut pe Domnul!", marturiseste profetul Isaia. "Pe la amiaza, imparate, pe drum am vazut o lumina!" exclama apostolul Pavel. Proorocul Habacuc se plange, "Pentru ce ma lasi sa vad nelegiurea?" Si parca, Dumnezeu ii raspunde: "Ferice de tine, ca vezi! Cei mai multi nu vad!" In fata unui zid ai nevoie sa se deschida o fereastra ca sa vezi dincolo!
1. Pastrarea Unitatii in Diversitate a miscarii baptiste din Romania dobandeste o noua perspectiva in lumina Statutului votat de Congresul Cultului si recunoscut de Guvernul Romaniei.
Organizarea institutionala a bisericilor locale in comunitati bisericesti teritoriale, cuprinzand de regula cateva judete, precum si in Uniunea Baptista la nivel national, asigura cadrul legal de reprezentare in fata Statului si de exprimare a unitatii doctrinare a baptistilor din Romania.
Principiul „Asocierii" prevazut in Statut (art.1 lit.b) stabileste ca:
Bisericile baptiste din România sunt biserici surori. Ele se asociază cu scopul de a se sprijini reciproc, de a susţine împreună mărturia creştină, de a veghea la păstrarea nealterată a învăţăturilor Sfintelor Scripturi, de a colabora în misiune şi de a-şi apăra libertatea religioasă.
Daca in comunism, Uniunea Baptista dicta asupra conduitei bisericilor locale, noul Statut garanteaza autonomia si libertatea acestora:
Bisericile baptiste se organizează şi funcţionează în mod autonom. Celelalte entităţi ale Cultului Creştin Baptist au rolul de a sprijini bisericile baptiste locale să-şi îndeplinească menirea.
Daca dupa 1989, asocierea bisericilor baptiste la nivel national se facea numai in cadrul institutional, in structuri cultice cu personalitate juridica, actualul Statut (art.1 lit.c) prevede:
Art. 110. Bisericile care împărtăşesc aceeaşi viziune misionară se pot în cercuri misionare naţionale, fără personalitate juridică.
Organizarea informala a bisericilor in cercuri misionare nationale, fara personalitate juridica, fara comitete si functii de conducere, ar putea reprezenta mijlocul revigorarii spirituale si misionare a bisericilor baptiste din Romania. Respect fiecare conducere a Uniunii Baptiste care respecta autonomia bisericii locale; sustine interesele bisericilor in fata autoritatilor Statului; si incurajeaza unitatea in diversitate, precum si diversitatea in unitate. Ca baptisti, nu suntem toti de aceeasi parere, dar ne respectam unii pe altii. Cred ca principiul baptist universal: „In lucrurile esentiale, UNITATE, iar in cele ne-esentiale, LIBERTATE" se aplica si in cazul bisericilor baptiste din Romania.
2. "Motoarele" unei noi Miscari Spirituale. In plan spiritual, fara putere de sus, orice institutie bisericeasca si orice strategie omeneasca sunt falimentara. A.W.Tozer scrie ca suntem gresiti atunci cand incercam sa invingem apeland doar la "un front unit". Crucile din cimitir, spune el, prezinta un front unit, dar ele stau mute si neajutorate in timp ce lumea trece pe langa ele. (The Divine Conquest).
In comunism, institutiile cultice de reprezentare au fost de multe ori folosite pentru a suprima innoirea spirituala. Dupa revolutie, ne-am imprastiat in zeci de directii si nici o institutie cultica nu ne mai poate aduna eficient. Institutiile cultice pot impune uniformitate, dar nu pot crea acea unitate duhovniceasca motivatoare pentru care S-a rugat Mantuitorul. (Evanghelia dupa Ioan 17)
Prin natura lor, institutiile de reprezentare au menirea de a veghea la pastrarea valorilor biblice si a traditiei evanghelice; chiar de a solidariza bisericile in fata unor pericole; dar nu pot da nastere unor miscari spirituale viguroase. In Israel, preotul conducea inchinarea rituala si pastra traditia; profetul, dimpotriva, provoca poporul spre noi orizonturi spirituale si demola formalismul religios. Miscarea baptista are nevoie atat de echilibrul si stabilitatea institutionala, cat si de provocarea profetica si mobilizarea spirituala din partea unor lideri vizionari.
Numai acolo unde oamenii vin impreuna pentru ca impartasesc aceeasi viziune se aprinde flacara pasiunii pentru Dumnezeu si a compasiunii pentru oameni. Viziunea impartasita impreuna, aduna, motiveaza, descatuseaza energii spirituale si atrage resurse. Merg doi oameni impreuna daca nu se invoiesc, intreaba proorocul Amos. Actualul Statut ofera posibilitatea coagularii spirituale informale in cercuri misionare nationale de biserici care impartasesc aceeasi viziune. Aceste cercuri misionare ar putea reprezenta adevarate „motoare" care sa descatuseze potentialul spiritual din miscarea baptista.
Institutionalizarea excesiva, pe de o parte, imprastierea sau competitia, pe de alta parte, vor aduce numai regres spiritual in miscarea baptista. Boabele de grau pastrate in containere sunt bune si pentru coliva!!! Cele imprastiate pe drumuri si lasate de izbeliste sunt ciugulite de pasari! Numai boabele de grau semanate in ogor privind spre recolta viitoare, vor face sa creasca holdele Imparatiei si ale unui seceris spiritual bogat! Dar nu exista si ispite in aceasta organizare informala? Nu vor fi folosite aceste cercuri pentru lupte interne?
3. Imparatia si Parohialismul. Imparatia lui Dumnezeu este mai mare decat orice biserica sau confesiune crestina. Cand apostolul Barnaba a ajuns in Antiohia (Fapte 11:23) a vazut harul lui Dumnzeu si s-a bucurat. Barnaba nu „a vazut" ca grecii se imbracau altfel decat evreii, nici ca mancau alte meniuri sau ca foloseau altfel de instrumente si o alta muzica pentru a-L lauda pe Dumnezeu. Barnaba i-a indemnat pe toti sa ramana cu inima hotarata alipiti de Domnul Iisus.
Parohialismul se manifesta in orice biserica sau confesiune religioasa si reprezinta de fapt problema prestigiului, controlului si puterii. Lumea patrunde in biserici nu atat prin forme si manifestari exterioare, cat prin motivatiile ascunse ale inimii. Experienta de la Dalles m-a invatat ca acolo unde dispare tentatia puterii si a controlului, dispare si lupta intre frati.
In biserica Bunavestire (care se aduna duminica dimineata la Sala Dalles), fiecare credincios este invitat sa isi deschida casa pentru a avea „biserica in casa" sau este invitat sa se implice intr-un grup de ucenicie. Fiecare credincios, barbat sau femeie, are posibilitatea sa se implice in slujirea si indrumarea unui grup mic, in masura dedicarii personale si a maturitatii spirituale. Fiecare se califica in aceasta slujire potrivit cu roada pe care o aduce. Daca privesti in urma ta si vezi ca nu te urmeaza nimeni, nu esti lider! Deci, nu e vorba de „pozitie" stabilita prin adunarea generala sau prin hotarare de comitet. Cine nu mai are pe cine sluji, nu mai este lider (slujitor)!
Comitetul bisericii Bunavestire se aduna de aproximativ patru ori pe an pentru planificare strategica si administrarea fondurilor bisericii (Atentie nu preluati forma, fara fond!). Liderii grupurilor mici, in schimb se intalnesc in fiecare saptamana sau cel putin o data la doua saptamani. Nimeni nu poate fi membru in comitet daca nu se califica prin slujirea ca lider in grupurile mici. Nu exista competitie pentru comitetul bisericii, deoarece implinirea fiecaruia vine din slujirea in grupurile mici. Comitetul functioneaza ca „organ colectiv" de decizii in problemele financiare, de directie strategica si de disciplina, atunci cand este cazul. Pastoresc biserica impreuna cu liderii grupurilor mici.
In zadar tinem predici prin care vestejim lupta pentru pozitii, daca in biserica „inaltam" functiile si nu „eliberam" slujirea. Sloganul: „I-am ales, deci trebuie sa-i ascultam!" ar trebui sa faca loc principiului „Ne slujesc ca modele, deci merita sa-i urmam!". Cine vrea sa controleze lucrarea lui Dumnezeu impune propriile lui limite extinderii Imparatiei Sale. Avem nevoie de incredere in creativitatea „madularelor bisericii" sub calauzirea si inspiratia Duhului Sfant. „Caci Domnul este Duhul; si unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenia!" 2 Corinteni 3:17
4. Viziunea Viitorului care Inflacareaza Prezentul! In anii '70, pastorul Liviu Olah vedea ziua cand in Romania se va predica Evanghelia pe stadioane, la radio si la televiziune; vedea ziua cand va avea libertatea sa boteze in apele Crisului; vedea ziua cand copiii vor invata Biblia in scoli; vedea ziua cand nu va mai fi slavit omul, ci Hristos. Vedea ziua cand bisericile vor fi pline de oameni care se roaga; vedea ziua cand Romanii vor fi misionarii lumii!
Ziua aceea a venit, dar oare pentru cati?
La intrebarea: Ce vezi prin credinta?, roaga-te si incearca sa raspunzi:
Vad ziua cand chemarea divina la
slujire va fi mai importanta decat
obtinerea diplomelor!
Vad ziua cand slujirea bisericilor
va fi mai importanta decat functiile
in cadrul Cultului!
Vad ziua cand pastorii motivati de
aceeasi viziune vor colabora cu
daruire in misiune!
Vad ziua cand bisericile se vor
intoarce dinspre ele, spre lumea
pentru care a murit Hristos!
Vad ziua cand bisericile vor fi
comunitati autentice de credinta,
speranta si iubire crestina!
Personal, prin credinta,
Vad ziua cand Bucurestiul va fi plin
de grupuri de ucenicie, de studiu
biblic si rugaciune, ca manifestare
duhovniceasca a bisericii
Bunavestire in case;
Vad ziua cand liderii slujitori ai
grupurilor mici vor fi priviti ca
stalpi ai bisericii Bunavestire,
prin caracterul, dedicarea si
maturitatea lor spirituala;
Vad ziua cand noi, pastorii si
liderii bisericilor baptiste care
impartasim aceeasi viziune ne vom
cauta unii pe altii, ne vom incuraja
unii pe altii, vom suferi unii
pentru altii, si ne vom bucura in
Duhul, unii de altii;
Vad ziua cand biserica Bunavestire
impreuna cu alte zeci de biserici
surori vor sluji si se vor sacrifica
cu bucurie pentru extinderea
Imparatiei lui Dumnezeu in tara si
in lume.
Vestea buna este ca aceasta miscare
spirituala este posibila acum!
Trebuie numai ca duhul de judecata
sa dispara dintre noi; sa ne bucuram
de harul lui Dumnezeu care lucreaza
in bisericile care au o alta
viziune, o alta strategie misionara
si de ce nu, chiar o alta traditie
decat noi.
Ce
vezi acolo-n slavi inaintand
Vad un cazan intors spre miazanoapte
Si
vad Carpatii nostri intr-un nor
Si-o ploaie deasa cum patrunde-n
lana
Si-i dusa-n spate lana de-un popor
Ce seamana cu maica mea strabuna
Aceasta vad acum si inteleg
Ca neamul meu de veghe va ramane
Sa poata tine sfesnicul aprins
Pe muntii rasaritului de maine
(Ioan Alexandru, Inspiratie,
publicata in 1982)
APEL CATRE PASTORI
Robert Putnam, profesor al universitatii Harvard a descris individualismul societatii Occidentale in articolul intitulat "Bowling Alone". este jocul de popice care in mod normal se joaca in echipa. inseamna singur. Cu alte cuvinte ne facem ca jucam in echipa, dar fiecare arunca bila pe culoarul lui. Bisericile sunt menite sa aduca oamenii impreuna ca familie duhovniceasca. Spiritul lumii ne face sa alergam fiecare pe culoarul lui. Cand trofeul sunt pozitiile sau functiile, spiritul lumii este inflacarat, iar Duhul lui Dumnezeu ajunge sa fie intristat. Iata de ce coagularea informala a bisericilor in jurul unor viziuni biblice si a spiritului de sacrificiu reprezinta singura solutie viabila pentru revigorare spirituala si misionara.
Indemn dar, pe acei pastori sau lideri care au o viziune clara a misiunii lor in biserica si in lume, sa ia initiativa si sa invite la colaborare in rugaciune, evanghelizare, slujire si misiune, alti pastori si alte biserici, si astfel, sa se formeze cercuri misionare la nivel national (CMN).
Cercurile misionare nationale trebuiesc initiate de lideri cu viziune si nu de institutiile cultice (comunitati teritoriale sau Uniune). Cand preotul Iosif Trifa a initiat "Oastea Domnului", i s-a cerut sa o numeasca , iar conducatorul grupurilui de ostasi dintr-o localitate sa fie numit din oficiu, preotul paroh in functie. Iosif Trifa a exclamat indurerat: "Aceasta ar insemna sfarsitul Oastei! Oastea nu este o organizatie, ci un voluntariat duhovnicesc."
Institutiile cultice au rolul lor de reprezentare si conservare. Nu asteptati schimbarea si revigorarea spirituala de la programe institutionale! Imparatia lui Dumnezeu este "o samanta", nu "un program"! Veniti sa destelenim un ogor nou si sa nu mai semanam intre spini!
Invit pe toti cei ce doresc sa inteleaga si sa experimenteze Biserica in Spiritul Apostolic, sa imi scrie pe adresa: vtalos@aol.com
Pastor, Vasile Al. Talos
Articol apărut pe Blogul Vasile Alexandru Talos (http://vasilealexandrutalos.wordpress.com )