Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Marturia Evangheliei
Exegetica
Viaţa Creştină
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Toronto Blessing – Argumentul istoric (1)

de Petru Lascau

 

BIBLIC SAU ISTORIC?

Pretențiile celor din „mișcarea râsului” că Duhul Sfânt este autorul a tot ce se petrece în timpul întrunirilor organizate de ei este construită de apologeții mișcării dintr-o combinație de argumente:

1. Dumnezeu face un „lucru nou”. Conceptul că în suveranitatea Sa, Dumnezeu face lucruri noi, care nu sunt în Scripturi, îi conduce pe apologeții mișcării să creadă că ne aflăm acum față în față cu ceva nou, care n-a mai avut loc și care nu se găsește în Biblie. Baza acestui argument vine din faptul că Isus a făcut mult mai multe lucruri care nu sunt scrise în Scripturi. Este deci loc pentru noi experiențe cu Dumnezeu care nu-și găsesc precedent în cele scrise în Biblie. Dacă un asemenea mod de gândire este corect atunci nu mai putem justifica interzicerea niciunui lucru din biserică și viața creștinului, pe care Biblia nu le menționează și le interzice în mod expres. Să luăm de exemplu avortul, sau sclavia. Biblia nu le menționează niciodată interzicându-le, dar Biblia ne oferă principii clare care le condamnă. Probabil că nu vom găsi clar menționat nicăieri în Biblie că credinciosiul nu trebuie să latre sau să se tăvălească pe jos de râs atunci când merge cu frații săi la închinare. Găsim însă principiul respectului pentru alții, a păstrării demnității și ordinii în întrunirile frățești.

 

 

Toronto Blessing – Argumentul istoric (2)

de Petru Lascau

CE SPUNE VECHIUL TESTAMENT DESPRE DUHUL SFÂNT?

Pe tot parcursul Vechiului Testament întâlnim numele Duhului Sfrânt de 84 de ori. Ori de câte ori este întâlnit pe paginile vechiului așezământ, Duhul Sfânt este legat de următoarele lucruri:

1. De liderii carismatici ai lui Israel din perioada începutului istoriei acestui popor, cum au fost judecătorii de ezemplu. Duhul Sfânt i-a împuternicit pe aceștia pentru perioade limitate de timp cu scopul de a realiza fapte remarcabile, de care Dumnezeu s-a folosit în intervențiile Sale în istoria acestui popor.

Astfel putem citi despre cei șaptezeci de lideri dintre bătrânii lui Israel care urmau să poarte împreună cu Moise sarcina poporului în lunga sa călătorie spre Canaan (Numeri 11:17).

 

Prezentarea candidaților la funcția de Președinte al Uniunii Baptiste din România: VIOREL IUGA

de Revista Crestinul Azi

Om obişnuit, chemare specială! Sunt un om obişnuit, am 53 de ani, sunt căsătorit din 1989 cu Didina Eugenia şi suntem binecuvântaţi cu doi copii credincioşi: Cristian şi Teodora Harina. Îmi place să fiu cunoscut ca un copil al Domnului, iertat prin har, şi un slujitor dependent de har, care doreşte din inimă să împlinească voia Stăpânului. Ca om, nu am nimic excepţional. Nu am fost niciodată foarte deştept şi nici nu mă pot lăuda cu daruri deosebite. Prin bunătatea Domnului, am primit o chemare specială şi vreau să mi-o împlinesc cu credincioşie şi competenţă. Ca mulţi alţi privilegiaţi, m-am născut într-o familie de credincioşi baptişti autentici şi am crescut într-o biserică mică, dar sănătoasă. Mi-am dăruit inima şi viaţa lui Dumnezeu la 14 ani şi m-am botezat la 17 ani. De atunci, în limita posibilităţilor, cu urcuşuri şi coborâşuri, am încercat să Îl slujesc pe Domnul şi să îi slujesc pe fraţi cât mai bine. Răspunzând pozitiv chemării Domnului, am urmat cursurile Seminarului Teologic din Bucureşti pe care l-am absolvit în 1988. După 1990, mi-am continuat studiile teologice în ţară şi în străinătate, obţinând în 1996 doctoratul în teologie la R.T.S. Orlando, Florida. Din februarie 1987, slujesc în „Biserica Creştină Baptistă Speranţa” din Arad, iar prin deciziile fraţilor am slujit şi în anumite compartimente ale Comunităţii Creştine Baptiste Arad şi ale Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste. Dumnezeu a decis să mă folosească şi în domeniul mesajului scris. Cu ajutorul şi călăuzirea Lui, am reuşit să public peste 90 de cărţi şi broşuri pe tema familiei, tineretului, bisericii etc. În ultimii 18 ani, am investit mult în educarea familiştilor în Cuvânt şi în pregătirea tinerilor pentru viaţa de familie. În sensul acesta, am organizat conferinţe, am predicat în biserici, am conferenţiat în şcoli şi în universităţi din ţară şi din străinătate, am înregistrat materiale audio, video, am participat la diferite emisiuni TV etc. Lista realizărilor este destul de mare, dar reafirm că fiecare lucru bun pe care l-am făcut a fost rezultatul îndurării lui Dumnezeu. 


 

Prezentarea candidaților la funcția de Președinte al Uniunii Baptiste din România: DANIEL MARIȘ

de Revista Crestinul Azi

 

Pastorul Daniel Marius Mariș s-a născut la data de 30 noiembrie 1967, în orașul Curtici, județul Arad, într-o familie de credincioși baptiști. În anul 1984 l-a mărturisit public pe Domnul Isus Hristos ca Mântuitor personal și în luna iunie a aceluiași an, a fost botezat în Biserica Baptistă din Curtici de pastorul Traian Grec. După doi ani de studenție petrecuți la Politehnica din Timișoara, simțind chemarea Domnului în lucrarea pentru Împărăția sa, în anul 1989 renunță la facultate și dă examen de admitere la Seminarul Teologic Baptist din București, unde este admis. După absolvire, în 1993, este ales ca pastor al Bisericii Creștine Baptiste Golgota, alături de pastorii Liviu Țiplea și Ioachim Țunea, fiind mai apoi ordinat în slujba de pastor, la data de 19 septembrie 1993. Concomitent cu activitatea din biserică, își începe și cariera universitară. Între anii 1996-1999 urmează cursuri postuniversitare în cadrul programului de Master în Teologie la Regent’s Park College din Universitatea Oxford, obținând titlul de Master în Teologie în anul 2000. În anul 2007 îsi ia doctoratul în teologie la Universitatea din București. În toată această perioadă este cadru didactic la Institutul Teologic Baptist din București și la Facultatea de Teologie Baptistă din cadrul Universității București, ca preparator, apoi ca asistent, lector și conferențiar universitar. Între anii 2004-2011 a ocupat funcția de secretar știintific la Facultatea de Teologie Baptistă din cadrul Universității din București. În ianuarie 2012 este confirmat în funcția de rector al Institutului Teologic Baptist din București, în urma alegerilor din cadrul Institutului.


 

Prezentarea candidaților la funcția de Președinte al Uniunii Baptiste din România: IONEL TUȚAC

de Revista Crestinul Azi

 

Am văzut lumina zilei în data de 20 septembrie 1967 în localitatea Coșteiul de Sus, județul Timiș, în familia păstorului Laurențiu Tuțac. De la tatăl meu, care a slujit 17 biserici în timpul regimului comunist, am învățat respectul față de Sfânta Scriptură, iar de la mama mea, Magdalena, am învățat dragostea față de Casa Domnului. După absolvirea Institutului Teologic Baptist din București, în anul 1993, am fost ales păstor al Bisericii Creștine Baptiste „Harul” din Lugoj, fiind ordinat în data de 26 septembrie 1993. De atunci slujesc cu mult drag și bucurie această Biserică, alături de fratele David Nicola. După terminarea studiilor teologice am mai urmat cursurile de Jurnalistică-Sociologie ale Institutului Tibiscus din Timișoara, un curs post-universitar de management în cadrul Institutului Politehnic din Timișoara și cursuri de masterat și doctorat la Covington Theological Seminary. Sunt căsătorit din anul 1991 cu Maria și Dumnezeu ne-a binecuvântat cu doi copii: Miriam (1994), în prezent studentă, și Bogdan (1996), elev în clasa a XII-a. Ambii copii sunt botezați din anul 2010 și sunt implicați în lucrarea Domnului ca învățători de copii la Școala Duminicală.
 

 

Părinții noștri trupești și spirituali

de Daniel Branzei

Ne-am bucurat să-i avem la masă pe Angela, Petru și Tenzi Popovici, împreună cu sora Monica Cristea. Mai ales s-au bucurat să-i întâlnească Maria și Traian Ban, cu care au stat în România în aceeași casă și au lucrat împreună la revista ,,Farul“, scoasă în tinerețe la Arad. Iată două poze ,,de arhivă sentimentală“:

 

Ca întotdeauna, fratele Pitt ne-a lăsat o cugetare frumoasă: ,,Tatăl nostru este bogat și darnic. El ,,revarsă har“, nu varsă, ci revarsă har. Dă cu bucurie și cu larghețe.

 

Sus: Petru Popovici, Angela Popovici, Monica Cristea, Daniela Branzai (Ban), Dorina Blaj (Ban), Traian Ban, Daniel Branzai.

 

 

Petru Popovici la Los Angeles

de Daniel Branzei

Plecarea sorei Rușănescu la Domnul ne-a prilejuit o vizită a fratelui Petru Popovici la Los Angeles. Cumnata fratelui Pitt a trăit 99 de ani. Sora dânsei, sora Tenzi Popovici are cu zece ani mai puțin. Fratele Pitt are peste 95 de ani. Mama și tatăl soției mele, Maria și Traian Ban au 92 și 91 de ani. Vedeți dar că ne-am simțit ca între stejari falnici și bătrâni. Am crescut la umbra lor și ne-au îngrijit cu dragoste.

 

Glumind, am spus că dânșii trpiesc așa de mult pentru că, spre deosebire de noi, au avut o viață lipsită de stress, grijuri și necazuri …

 

Prezentarea unui plan strategic pentru președinția Uniunii Baptiste din România – „O voce clară într-o societate confuză”

de Comunitatea Bisericilor Crestine Baptiste din Timisoara

image (8)

1. Claritata doctrinară:

a. Textul mărturisirii de credință trebuie revizuit și elaborat astfel încât principiile Scripturii să fie clar exprimate și identitatea baptistă păstrată;

b. Crearea unor punți între cele două școli teologice acreditate – Institutul Teologic Baptist din București și Universitatea Emanuel din Oradea, pentru coerență doctrinară și unitatea în slujire;

c. Finalizarea procesului de recunoaștere a slujitorilor ordinați și elaborarea unui statut al păstorului

d. Alocarea unui timp pentru dezbateri doctrinare la întâlnirile Consiliului Uniunii și ale Conferinței Naționale.

e. Elaborarea unui curs de cateheză și creștere spirituală

2. Creativitate evanghelistică:

a. Organizarea unor întâlniri anuale cu președinții de comunități în vederea elaborării unei strategii de evanghelizare și plantare de biserici, specific fiecărei zone din țară;

b. Încurajarea bisericilor să folosească și alte metode de evanghelizare decât cea tradițională (o săptămână de evanghelizare);

c. Inițierea bisericilor din case în localitățile unde nu există clădiri;

d. Folosirea tehnologiei, a mass-media și internetului pentru răspândirea Evangheliei, ajutorarea comunităților de a-și face propriul site (ex. baptist-tm.ro)

 

Pregatiri pentru Congresul Uniunii Baptiste

de Comunitatea Bisericilor Crestine Baptiste din Timisoara

Consiliile reunite ale Uniunii Baptiste din data de 28 aprilie, au decis ca Biserica Baptistă Emanuel din Oradea să găzduiască Congresul Cultului Creștin Baptist din România din perioada 28-29 mai 2015. Lucrările Congresului se vor desfășura având tema Isus Cristos: Calea, adevărul și viața. 

 

Președinte al Congresului va fi pastorul Onisim Mladin de la Biserica Baptistă Dragostea din Arad. Din Biroul de zi al Congresului vor mai face parte pastorii: Doru Hnatiuc, Ovidiu Ghiță, Marius Cruceru, Vali Sfercoci. La actualul Congres vor candida următoarele persoane:

 

bullet

Președinte: Viorel Iuga, Daniel Mariș și Ionel Tuțac.

bullet

Secretar general: Cornel Boingeanu, Ioan Ardelean și Mircea Ursu.

bullet

Vicepreședinte cu misiunea: Otniel Ioan Bunaciu. 

bullet

Vicepreședinte cu pastorala: Samuel Tuțac și Paul Vasile.

bullet

Vicepreședinte cu educația: Paul Negruț și Daniel Fodorean.

bullet

Secretar general adjunct: Ilie Milutin și Timotei Rusu.

 

 

Propunere strategie educatie biblică în Uniunea Baptistă – Daniel Fodorean

de Daniel Fodorean

Pentru o înțelegere completă a strategiei propuse vă invit să citiți documentul facând click pe: Propunere Strategie Educatie Biblica – Daniel Fodorean

Mai jos aveți doar o parte strategia de educație propusă.

MODELUL EDUCAȚIEI BIBLICE ȘI IMPLEMENTAREA ACESTUIA

Procesul de educație biblică pe care îl propun la nivelul Uniunii începe cu consolidarea autorității Cuvântului lui Dumnezeu și se finalizează cu schimbarea orietării și funcționalității bisericii. El a fost construit având în vedere nevoile identificate și prezentate mai sus. Imaginea de mai jos prezintă modul în care se conectează elementele modelului educațional.

1. Autoritatea biblică – Sfânta Scriptură

- Organizarea unor seminarii la nivelul fiecărei Comunități privitoare la autoritatea Sfintelor Scripturii asupra practicilor ecleziale biblice

- Expunerea slujitorilor bisericilor la diferite forme ecleziale de aplicarea a principiilor biblice de slujire

 

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2014 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate