Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Arhivele regale – 7. Omri – micimea unui om „mare“ – 1 Regi 16:23-28

de Daniel Branzei

 

Nedreptatea divină este mai exactă decât dreptatea omenească. Surprinzător, lui Omri, unul din cei mai mari regi ai împărăției de nord a lui Israel, Dumnezeu nu-i păstrează în dosar decât 6 versete menționate doar pentru apariția Samariei ca și capitala regatului de nord. Altfel, nimic din ceea ce a făcut și a fost Omri nu a fost socotit vrednic de ținut minte!

 

Istoriologia seculară (Omri în Vikipedia) îl proclamă pe Omri drept unul dintre cei mai mari și mai importanți împărați ai lui Israel. Documentele scrise scoase din pământ de arheologi ne spun că acest Omri a fost un om cu faimă, foarte respectat de contemporanii lui din țările învecinate. Asirienii au numit regatul de nord al Israelului: „țara lui Omri“ (T. C. Mitchell, “Israel and Judah Until the Revolt of Jehu (931-841 B.C.),” in Cambridge Ancient History, 3:1:467).

horizontal rule

Un hotărât „Nu!“ când oamenii vor să ne înrobească

 

de Daniel Branzei

 

Am primit pe Internet un produs al ortodoxiei din secolul XVIII, care pledeaza pentru înregimentarea în Biserică (bineînțeles că în cea ortodoxă!).

 

Ca evreu și creștin, mi-a fost ușor să observ otrava milenară a „sistemului omenesc religios“ care L-a răstigit pe Domnul meu sub steagul tradiției și al „obraznicei autorități omenești“.

 

Vă trimit parte de dialog, sub cortina anonimitații, pentru că nu vreau să jignesc pe nimeni. Vreau doar să apăr libertatea pe care o avem sub autoritatea suficientă a Scripturilor (vechi și noi).

 

Subject: Re: Biserica este Una – Homiakov. Marturisirea unui convertit.

 

Garbage! Biserica exista in ascultarea de Biblie, nu invers. Biserica institutionalizata in jurul traditiilor stabilite de Concilii este o aberatie. Omul poate doar recunoaste ce face Dumnezeu, nu poate face „in locul“ lui Dumnezeu!

horizontal rule

Ray Ortlund “m-a lasat masca” din nou. Am cautat repede  sa vad daca are ceva romani printre rude. Daca nu cumva e roman “undercover”. Am gandit ca poate a avut contact cu vre-o biserica romaneasca aflata in Diaspora. Ca prea a schitat materialul acesta ca un “insider”. Ca unul care a vazut cum se intampla. Ca unul care a urmarit miscarile de culise si masinatiunile. Sau poate nu-i numai la romani asa; oricum nu-s prea vesel nici cu aceasta constatare.

horizontal rule

Secretul celei mai mari fericiri omenești se află… în suferință!

Aproape toți oamenii caută fericirea și-și duc viața în diferite nemulțumiri, neîmpliniri și nefericiri. Soția se plânge de soț, soțul de soție, copiii de părinți, părinții de copii. Oamenii sunt nemulțumiți că nu au cutare lucru, că salariul este mic, că nu au serviciu, că locuința e cu chirie sau e prea mică, veche, demodată. Unii sunt nemulțumiți că nu au mașină, alții că mașina nu e așa bună, alții că au doar o mașină, alții că nu au și avion, unii că nu au elicopter și alții că nu au zburat în lună. Sunt oameni nefericiți că factura la întreținere e prea mare, alții că rata de plătit la bancă pentru împrumutul luat este sufocantă. Sunt unii nemulțumiți că mâncarea e prea puțină sau că e prea grasă sau prea slabă, unii sunt nemulțumiți că li se strică belșugul din cămări, pivnițe, depozite. Unii sunt nemulțumiți că sunt prea slabi, alții că sunt prea grași, alții că nu sunt ca alții. Lucrurile pot continua așa la nesfârșit. Perceperea lucrurilor negative și a celor care lipsesc eclipsează lucrurile pozitive și pe care le avem, făcând din noi veșnici tânjitori după fericirea iluzorie. Nefericirea viețuiește în lucrurile pe care nu le ai sau pe care le-ai pierdut.

horizontal rule

de Doru Pope

Întrebarea asta mi-a pus-o în gura mare cineva într-o curte unde erau și alți români. Unul mai șugubăț s-a oferit să răspundă, „e păcat dacă fumezi țigări ieftine!” Un altul a zis imediat că dacă nu inhalezi nu e păcat; astfel pipa și trabucul nu intră pe lista producătoarelor de fum păcătos.

Eu am „fumat” o singură dată în viață. Aveam cam 8 ani și un nene a aruncat un chiștoc de țigară ce încă fumega pe trotuarul din fața casei noastre unde mă jucam eu. M-am uitat încoace și-n colo dacă mă vede cineva, și fiind în siguranță am ridicat țigara și am tras o dată din ea. Am tușit de am văzut stele verzi și am aruncat țigara imediat. Mi-a ajuns pentru tot restul vieții.

Mai târziu însă am fumat „second hand” cum zice americanul. Prin birouri unde am muncit, prin cofetării unde am băuta cafeaua, prin restaurante unde am mâncat și-n orice altă încăpere în care mă aflam și-n care se fuma (și-n România se fuma mult! Numai în China am văzut oameni fumând mai mult, și nu pentru că-s mai mulți chinezi decât români. Asta m-a făcut să mă gândesc dacă nu cumva fumatul e o boală produsă de comunism… și probabil că am avea motive să gândim că este. Dacă nu o boală, cel puțin un mijloc de revoltă, sau unul de calmare a nervilor și îngrijorărilor, sau unul de trecere a timpului în perioada dintre începutul și sfârșitul unui cincinal).

horizontal rule

Când au tipărit ortodocşii „Biblia baptistă”? – un posibil răspuns

 

de Marius Silvesan

 

Emanuel Conțac lansa începutul lunii septembrie 2011 o întrebare la care voi încerca să răspund prin intermediul acestui articol. În prima parte se regăsește citat articolul lui Emanuel pe care îl puteți accesa apăsând pe link-ul de mai jos.

Nu mai ştiu dacă anul trecut am citit cartea Lidiei Stăniloae (Lumina faptei din lumina cuvântului) despre tatăl ei.

Mi-a rămas, în urma lecturii, o „aşchie mentală”. Prin „aşchie mentală” înţeleg o informaţie măruntă care te intrigă şi pe care ai vrea să o verifici.

Ce am citit atunci la p. 330?

Îmi aduc aminte cum odată [D. Stăniloae] a venit de la Institutul Biblic cu ochii în lacrimi. „Ia mai slăbeşte-mă!” i-a spus directorul de atunci, Verzan, al editurii. „Ia mai termină cu toate cărţile astea! Ce tot vrei să tipăreşti atâtea? Am altceva de făcut acum. Trebuie să scot Biblia baptistă pentru care iau valută. N-ai altă treabă?”

horizontal rule

 

Dublu asasinat la Sighişoara! Un fost pastor şi soţia sa, găsiţi morţi în propria casă

 

de Marius Silvesan


O crimă oribilă a zguduit liniştea unui cartier întreg din localitatea mureşeană Sighişoara. Doi bătrâni, un fost pastor protestant şi soţia lui, ambii trecuţi de 70 de ani, au fost omorâţi în propria casă. Trupurile fără suflu au fost descoperite chiar de fiica celor două victime.

Se presupune că asasinul a încercat să jefuiască locuinţa bătrânilor, având în vedere că toate sertarele şi dulapurile erau răscolite în momentul în care au fost descoperite cadavrele celor doi. Pentru a-şi ascunde urmele, criminalul a dat drumul la gaze si numai un miracol a făcut ca fiica victimelor să nu sfârşească şi ea, în urma unei explozii.

Procurorii nu au, până în momentul de faţă, o pistă clară în acest caz. Bătrânii au fost descoperiţi într-o baltă de sânge, morţile lor fiind deosebit de violente. Faptul că cei doi erau îmbrăcaţi în haine de lucru, indică anchetatorilor că evenimentul ar fi avut loc în urmă cu două zile, cadavrele fiind găsite ieri de mezina familiei.

horizontal rule

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate