Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Media
Poşta Redacţiei

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Visul lui Nebucadnețar

 

Niciodată nu a visat un muritor un vis mai epocal decât acesta. ,Împreună cu vedenia lui Daniel din capitolul 7 (care reia tema capitolului 2 şi o lămureşte în detaliu), acest pasaj anunţă că Dumnezeu a hotărât să renunţe pentru un timp la importanţa preponderentă pe care a jucat-o în istoria divină Israelul şi să aducă în scenă “vremurile Neamurilor”, despre care a vorbit Domnul Isus şi ni s-a păstrat la Luca 21:24.

 

Lui Nebucadneţar, care s-a arătat preocupat de ceea “ce se va întâmpla în vremurile de pe urmă” (Dan. 2:28), Dumnezeu îi descoperă în vis succesiunea de puteri mondiale care se va desfăşura pe pământ începând cu imperiul lui şi până la venirea Împărăţiei “care va dăinui veşnic” (Dan. 2:44.) Această ultimă împărăţie pe care Dumnezeu o va aduce pe pământ va fi instaurată “fără ajutorul vreunei mâini” şi va cuprinde întreg pământul (Dan. 2:34-35,45).

horizontal rule

Scrisoare către pastori, preoţi şi toţi predicatorii care se vor urca la amvon în Ziua de Paşte

Dragi pastori, preoţi, predicatori,

Mîine este ziua de Paşte. Abia aşteptăm slujba. Vom veni cu drag la biserică, însă ne este puţin teamă.

 

Ştim că este foarte greu să predicaţi în fiecare an din aceleaşi texte şi totuşi orizontul nostru de aşteptare n-a scăzut. Ani la rînd v-am ascultat cu răbdare. Ne permiteţi cîteva sfaturi… de aici din bancă?

 

1. Vă rugăm să nu începeţi iar cu acel repetat “Cristot a înviat!” ca să vă răspundem mai tare abia la a treia urare. Credem că este adevărat, nu insistaţi!. Să trecem mai departe. S-ar putea ca prietenul care tocmai a venit cu mine să creadă că facem un fel de cenaclu în care răspundem la strigătură cu strigătură.

 

2. V-am ruga, dacă se poate, să nu luaţi predicile de pe internet. Le găsim şi singuri! Am venit să vă dăruim 40-45 de minute din viaţă nu pentru a ne plictisi cu aceleaşi istorioare lacrimogene narate mai prost “live”.

horizontal rule

“Pastorii” paraziţi

În urmă cu ceva ani am auzit o vorbă între tinerii din emigraţia românească din Statele Unite:

“sînt două feluri de oameni, oameni care muncesc şi pastori… “.

 

N-am reacţionat, pentru că ştiam că este aşa.

 

Există pastori paraziţi? Da, există… i-am văzut cu ochii mei. Sînt din ce în ce mai puţini, dar în anii 90 erau o specie pe cale de apariţie. Nişte trîntori, vrednici de scos afară pe urdiniş.

 

Întrebarea a plutit în aer din nou în ajunul celei de a III-a ediţii a trainingului de orientare în carieră de a Universitatea Emanuel din Oradea.

 

Există, de ce să nu recunoaştem, oameni care aleg “cariera eclesială” nu numai pentru avantajele slujbei, pentru beneficiile de imagine, ci şi, de ce nu, pentru o mai bună aşezare în inacţiune, din pricina proastei închipuiri pe care o au asupra slujbei pastorale.

horizontal rule

Hermeneutica Apostolică şi Doctrina Evanghelică a Scripturii: Depăşind un impas modernist
de Peter Enns

 

(Acest articol a apărut original în toamna anului 2003 în ediţia Westminster Theological Journal.)

 

Introducere

 

        Scopul acestui articol este să exploreze rolul hermeneuticii apostolice (de exemplu, maniera în care Hristos şi autorii Noului Testament au folosit Vechiul Testament) pe care l-ar fi putut avea asupra doctrinei evanghelice a Scripturii. Ca să spun aşa, aceasta înseamnă a implica ideea că hermeneutica apostolică nu a avut influenţa pe care ar fi trebuit să o aibă. Aşa cum văd eu, o cauză a acestei stări de lucruri este, ironic, influenţa gândirii Iluministe asupra teologiei evanghelice, presupuneri referitoare în mod specific la standardele „interpretării proprii.” În ceea ce urmează sper să abordez chestiunea hermeneuticii apostolice nu ca o problemă de a fi rezolvată, deoarece este prea des cazul teologiei evanghelice, ci ca o fereastră în „doctrina Scripturii” Apostolilor (oricât de anacronic ar putea fi un astfel de concept). Părerea mea este că biserica ar trebui să angajeze acest fenomen foarte direct deoarece el continuă să lucreze propria sa înţelegere a Scripturii.

 

        În acest articol folosesc cuvântul „evanghelic” pentru a spune foarte larg, conservativ şi tradiţional creştinismul aşa cum a fost practicat cel puţin în America, în particular cum el a fost un răspuns la influenţa „modernismului” în secolele nouăsprezece şi douăzeci. Cuvintele „modernist,” „modernism,” şi „Iluminare” sunt limitate în folosirea lor pentru a se referi la erudiţia biblică critică înaltă (în mare parte a- sau anti- supranaturală) a aceleiaşi perioade.1 În ciuda faptului că evanghelicii şi moderniştii sunt de părţi opuse ale divizării cu privire la multe lucruri, este izbitoare măsura în care ei au împărtăşit presupuneri similare, în mod particular după cum ele afectează interpretarea biblică.2 Pentru a face o introducere, mai jos sunt două exemple unde s-au văzut astfel de influenţe.

horizontal rule

Hermeneutica şi doctrina Scripturii în gândirea reformată după Reformă
De Martin I. Klauber

  

Cele mai importante dintre lucrările recente despre hermeneutică şi doctrina Scripturii în tradiţia după Reformă este Richard A. Muller's Post-Reformation Reformed Dogmatics.1 De la publicarea primului volum în 1987, autorul s-a stabilit pe sine ca unul dintre cărturarii conducători din perioada după Reformă. Controversa de bază a lui Muller este că scolasticii Reformaţi nu ar trebui să fie priviţi ca abătuţi de la teologia primară, Hristocentrică a lui Calvin, ci mai degrabă ca păstrând esenţa credinţei Reformate articulată de Reformatori. Este incorect să îl comparăm pe Calvin împotriva Calviniştilor ca şi când Calvin ar fi fost singurul fondator al gândirii Reformate. Calvin a fost una dintre multele figuri teologice importante din era sa incluzându-l pe Wolfgang Musculus printre alţii. Mai mult, Muller defineşte scolastica Reformată ca o abordare a dezbaterii teologiei bazate pe metoda locului, o abordare făcută necesară de nevoia de a învăţa subiectul într-o programă şcolară academică. Metodologia scolastică nu include în mod necesar o aderare la o poziţie teologică particulară, doar o aderenţă la o metodă teologică. De aceea, Muller face o deosebire între scolastică ce se referă în primul rând la metodă şi ortodoxie care se referă la conţinutul teologic.

 

În al doilea volum, Muller adresează doctrina Scripturii încercând să divorţeze de urâtele polemici a multor lucrări care încearcă să justifice viziunile contemporane ale Scripturii bazate pe precedente istorice. Cei mai remarcabili, Jack Rogers şi Donald McKim au argumentat că doctrina evanghelică a infailibilităţii biblice a fost o inovaţie fabricată de Francis Turretin (1623-1687), scolasticii Reformaţi şi mai târziu a fost adoptată de Princetonianii, Charles şi A. A. Hodge, cât şi de fundamentaliştii contemporani şi evanghelicii conservatori. Mai mult, Rogers şi McKim se ceartă că însuşi Calvin a ţinut la o poziţie a „infailibilităţii limitate.” John Woodbridge şi alţii au scris extins ca replică la susţinerea de către Calvin a infailibilităţii biblice totale, şi adepţii săi i-au fost credincioşi lui în poziţia lor faţă de subiect. Riscurile sunt mari în această dezbatere pentru că doctrina Scripturii este fundamentală teologiei ca un întreg.

horizontal rule

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate