Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Proiectul Betania
Media
Ştiri Internaţionale
Din Presa Română
Poşta Redacţiei

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

» Rugăciuni neascultate… într-o notă personală

de Doru Pope

Ni se întâmplă tuturor, mai mult sau mai puţin.  Am fost recent la un grup de rugăciune şi participanţii au fost încurajaţi să împărtăşească celorlalţi felul în care Dumnezeu le-a ascultat rugăciunile în săptămâna trecută.  Am ascultat cum, fără nici un efort aparent, câţiva participanţi au împărtăşit rugăciuni ascultate.  De la mărunţişuri (scăparea de o amendă a poliţistului) la lucruri mai serioase (vânzarea unui teren fără pierderi financiare, acum când aşa ceva este extrem de rar!) sau schimbarea vederii unei rudenii asupra mântuirii.

Am căutat şi eu în taina inimii mele să descopăr o rugăciune ascultată în săptămâna trecută… dar nu am găsit nici una!  Nu mă înţelege greşit, am avut o mulţime de rugăciuni ascultate!  Dar acestea erau în categoria celor pe care noi le considerăm „lucruri cuvenite”: să nu ne îmbolnăvim (grav), să nu avem accidente, să avem pâinea de toate zilele, să nu fim prea tare răniţi (de prieteni) şi duşmanii noştri să nu fie prea fericiţi (asta nu ştiu dacă m-am rugat vreodată, dar am pus-o aici just in case…).

» Crestinii de spectacol

de Adrian Condrea

Fariseii i-au cerut Domnul să-i certe pe ucenici. Replica Mântuitorului a fost:

Dacă vor tăcea ei, pietrele vor striga.

Această expresie este îndrăgită de cei pasionați de decibeli. Este un fel de scuză de a striga și urla oricând și oricum “pentru Domnul”. Nimic mai greșit.

Această expresie nu are de-a face cu reacția de astăzi a credincioșilor conservatori, maturi și biblici care se împotrivesc circului muzicii deșănțate din bisericile noastre. A compara împotrivirea fariseilor la laudele aduse Domnului cu împotrivirea celor duhovnicești la cele carnale și lumești care dau buzna cu obrăznicie în biserică, este de la cel rău! Fariseii nu erau frământați cu stilul laudelor, ci cu faptul că nu erau EI centrul laudelor. Aceasta a avut   de-a face de asemenea cu conținutul mesajului: mesajul era evident mesianic. Fariseii nu voiau să-L recunoască pe Isus ca MESIA. Patosul laudei nu are de-a face cu cât de tare țipă cineva sau cu cât de ritmic cântă altcineva.

» “Costul uceniciei” sau cum se probează crezul cu fractura de coloană cervicală

De Marius Cruceru

Astăzi se împlinesc 65 de ani de la moartea lui Dietrich Bonhoeffer, condamnat la moarte prin spînzurare cu doar săptămîni înainte de ultimele episoade ale războiului. Am auzit prima dată acest nume în 1985. Dănuţ, care conducea orele de tineret din Sărărie 32 (Biserica Baptistă din Iaşi) ne-a citit cîteva fragmente din Costul Uceniciei, versiunea în limba engleză, chiar la începutul unei ore de tineret. Apoi a ridicat coperta şi am văzut pentru prima oară imaginea atît de cunoscută acum a pastorului care s-a opus nazismului.

Pentru noi la vremea aceea, în ultimii ani ai comunismului, figura pastorului german a devenit model de rezistenţă împotriva regimului totalitar. Mai tîrziu am căutat din nou cartea, am citit fragmente, visînd la ziua în care va fi tradusă şi în limba română. Traducerea Ligiei Taloş este excelentă din punctul de vedere al rezultatului final în limba română şi, ce mare bucurie, în sfîrşit…o traducere din originalul german. Sînt sătul de texte din Aristotel şi Platon traduşi din limba engleză sau de Augustin tradus din franceză, chestiune care numai în culturi de tipul celei în care noi trăim se mai poartă. Spre deosebire de alte texte de jurnal şi meditaţii, pe care le-am mai citit în ultimul timp, textul rezultat în limba ţintă de această dată sună natural, fără a păstra gustul de carton al unor calchieri nereuşite din limba sursă.

 

» Ce se întâmplă când nu mergem la biserică?

 

de Adrian Condrea 

Biserica nu este o organizație. Biserica nu este clădirea. Clădirea este locul unde se adună biserica. Biserica locală este o părtășie a unor ucenici ai Domnului Isus dintr-o anumită localitate.

Biserica nu are componența carnavalescă a politicii autohtone în care azi ești la drepta, mâine la centru și poimânie la stânga și asta nici nu contează. Andrei Pleșu spunea:

Cariera politică e la îndemână, cu toate beneficiile şi hazul ei. Nu-ţi trebuie decît un pic de tacla, două-trei declaraţii de bune intenţii, o ţîră de tupeu sau o discretă înclinaţie sinucigaşă. Biserica nu este o asociație de voluntari. Mark Denver spune:

Biserica este pentru cei cărora Duhul Sfânt le-a dat nașterea din nou și care se alătură unei comunități aflate în legământ cu Domnul.


» 
Noile metode ….de creştere a Bisericii (P)

 

De Marius Cruceru

La fiecare conferinţă pastorală aud alte metode “noi” de creştere a bisericii, de stimulare, de hormoni noi pentru Trupul… etc.

Noroc că umblu şi pe acolo cu emetiralul la mine.

Toate aceste noi metode durează cît a durat şi cu Aloe Vera cu Ganoderma şi alte chestii din astea. Apare ceva nou. Fiecare scriitoraş de broşurele descoperă ceva care ar putea ajuta toate bisericile din toată lumea, ceva care a mers în Chicago sau Los Angeles (prin mutarea membrilor dintr-o biserică în alta) trebuie să meargă şi în Sudan şi în China.

Autorul vine, ne dă “produsul”, îţi vinde cărţile (40 de zile nu ştiu ce, legămîntul, chestii, fii lider pe unde eşti… a propos imaginaţi-vi-l pe Gică de la pompe, să fie lider unde este…) şi pleacă. Apoi fiecare pastor localnic, mîncat de nelinişti, fără a fi gata să plătească preţul sacrificiului pentru turmă şi fără a fi gata să vestească o Evanghelie a sacrificiului, încearcă să implementeze noua găselniţă şi apoi intră în depresie, cu tot cu turmă. Este la fel ca manualele alea pe care le-am văzut prin Statele Unite: Play Chopin in 30 days sau Greek în a Week! sau Seven Steps to….. whatever. În traducere liberă? Minciuni sfruntate ambalate frumos, pe care s-a construit o întreagă industrie a unei evanghelii “uşoare”.


» 
Despre Câini…

De Doru Pope

Vorbeam cu cineva despre biserici, păstori, oi, și altele de-astea. Mi-a spus la un moment dat că prin biserici, mai sunt unii și pe post de câini.

Din copilărie știam că prin biserici sunt oi și păstori. Ba unii vorbeau că mai există și capre. Apoi alții vorbeau că orice păstor care se respectă, are pe lângă oi, pe lângă capre (astea nu ai cum scăpa de ele!) și câte unul sau doi măgari (ăștia duc poverile)!

Acum se vorbește că mai sunt și câini.

Câinii ar avea menirea de a lătra la dușmani! Se pare că păstorii nu pot fără câini. Unii se înconjoară cu ei ca să-și protejeze avantajele și poziția. Câinele devine astfel nu un apărător al turmei în fața dușmanilor, ci al păstorilor în fața turmei (oile fiind văzute ca dușmani de acuma!). În schimbul protecției, câinii mai primesc câte un ciolănaș. Unii nici nu vor prea mult, doar să lingă din când în când mâna care-i lasă să muște oile!

» M-a chemat Domnul să fac asta! ( 1 )

de Adrian Condrea 

De câte ori ați auzit această afirmație? Unii o pot folosi ca și “imunitate parlamentară”. Și nu este! Și cel chemat de Domnul la o anumită lucrare este pasibil de greșeli și falimente. Alții, cred că această “formulă” este un fel de permis de a face ce vor ei! Și nu este! Când Domnul ne cheamă să facem ceva, ne cheamă să facem ce vrea El, când vrea El, cum vrea El, cât vrea El șicui vrea El!

Ce este până la urmă chemarea Domnului?

Cred că Dumnezeu ne-a chemat pe fiecare credincios să lucrăm ceva! Este chemarea generală a Domnului de a evangheliza, de a spune și altora despre El, de a dărui Domnului și Împărăției Lui din timpul și energia noastră. Dar unii dintre noi, primesc o chemare specială. Domnul ne cheamă să spunem și să învățăm pe alții Cuvântul într-un mod special. Ne cheamă să dăruim 100% din timpul nostru și energia noastră Domnului și poporului Lui. Mă uit la mine și îmi amintesc foarte clar cum Domnul a început să lucreze în viața mea și să mă cheme la lucrare. Totul a început cu mersul la biserică de când eram mic. Eram de vreo 6, 7 ani și stăteam în bancă în biserică Duminica seară și doream un singur lucru: să se termine biserica ( asta e o dorință a multora și astăzi ) și să ajung la amvon! Era o împlinire sufletească să fiu la amvon în timp ce mai sunt încă persoane în biserică. Atunci era o joacă, acum știu că era doar “încălzirea”.

» Ce este Evanghelia?

de Doru Pope 

RC Sproul răspunzând la întrebarea „ce este Evanghelia?”

Nu există nici un mesaj mai măreţ ce trebuie auzit, decât ceea ce noi numim Evanghelia.  Dar chiar dacă este atât de important cum credem noi, este adesea distorsionat în mod grosolan sau supra-simplificat.  Oamenii cred că ei predica Evanghelia când îţi spun, „tu poţi avea un scop în viaţă”, sau, „există o semnificaţie pentru viaţa ta”, sau „tu poţi avea o relaţie personală cu Isus Cristos.”  Toate acestea sunt adevărate, şi sunt importante, dar ele nu ajung la inima Evangheliei.

Evanghelia este numită „vestea bună” deoarece se adresează celei mai serioase probleme pe care o avem tu şi cu mine ca fiinţe umane, şi problema este aceasta: Dumnezeu este sfânt şi drept şi eu nu sunt (sfânt şi drept).  La sfârşitul vieţii mele eu voi sta în faţa unui Dumnezeu sfânt şi drept şi voi fi judeact.  Judecata mea va fi fie pe baza propriei mele neprihăniri – sau pe baza lipsei acesteia – sau pe baza neprihănirii altcuiva.  Vestea bună a Evangheliei este că Isus a trăit o viaţă de neprihănire perfectă, într-o ascultare desăvârşită de Dumnezeu, dar nu pentru binele propriu ci în folosul alor Săi.  El a făcut pentru mine ceea ce eu nu am putut face pentru mine însumi.  Dar El nu doar că a trăit o viaţă de o ascultare perfectă ci El s-a oferit pe Sine ca o jertfă perfectă care să satisfacă dreptatea şi neprihănirea lui Dumnezeu.

Marea greşeală a zilelor noastre este aceasta: că Dumnezeu nu este interesat să-şi protejeze integritatea.  Că El este un fel de dumnezeire molatică, care flutură un baston miraculos ce oferă iertarea la toţi.  Nu.  Pentru ca Dumnezeu să te poată ierta El a plătit foarte mult.  L-a costat sacrificiul propriului Fiu.  Sacrificul a fost atât de valoros încât Dumnezeu a arătat valoarea acestuia înviindu-l pe Isus din morţi – adică Cristos a murit pentru noi şi a fost înviat pentru justificarea (îndreptăţirea) noastră.

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate