Arhiva Contact Despre noi Link-uri

 Pastorală

 

 

 

 

 


Conducători după inima lui Dumnezeu


de Ioan Cocîrțeu

Să alegem…

CONDUCĂTORI DUPĂ INIMA LUI DUMNEZEU !

Dacă vom fi în viață, mâine vom merge la vot. Vom vota primarii, consiliile locale și consiliile județene. Misiune importantă și sarcină deloc ușoară. Oare de ce ? Importantă datorie pentru că ”dregătorii” noștri sunt aleși de oameni, pentru oameni și dintre oameni. Grea sarcină pentru că, într- un anume fel, suntem într- o criză de conducători veritabili. Poate chiar e adevărat că ”fiecare națiune își merită liderii pe care îi are” !

Are Dumnezeu de spus vreun cuvânt despre alegerea conducătorilor unei națiuni ? La o cercetare a Scripturii vom fi surprinși să vedem cât de mult ne învață Cuvântul lui Dumnezeu și în această privință.

Trăim o vreme la noi în țară când se spune că a avea caracter nu face nici o diferență. Spun cei mai mulți, ”abilitățile contează…” Altfel spus, zice mulțimea, ”dacă știe să facă asta și cealaltă, și cealaltă…ce mă interesează dacă are caracter sau nu !”

Când spunem că nu este important caracterul, ci doar abilitățile, noi spunem că Dumnezeu nu este important. Și asta datorită marelui fapt că Dumnezeu binecuvintează caracterele bune, Dumnezeu binecuvintează un lider care are caracter !

Dați- mi voie să menționez câteva calități prezentate în Cuvânt pe care Dumnezeu le cere de la conducători. Dragi creștini și stimați români:

1. Votați oameni caracterizați de bunătate.
Solomon spunea: ”Împăraților le este scârbă să facă rău, căci prin neprihănire se întărește un scaun de domnie.” (Proverbe 16: 12). Noi credem într- o separare a Bisericii de Stat, dar nu credem într- o separare a lui Dumnezeu de actul guvernării. Conducerea înseamnă slujire, iar dregătorii acționează pentru Dumnezeu (Romani 13: 4). Un om fără bunătate nu este potrivit pentru conducere !

2. Votați oameni caracterizați de înțelepciune.
Când a vorbit înțelepciunea a spus: ”…prin mine împărățesc împărații și dau voievozii porunci drepte…” (Proverbe 8: 15). E mult mai de dorit pentru un conducător să fie înțelept decât să fie inteligent, deștept, ager. Când Solomon a avut posibilitatea să ceară ceva de la Domnul, știți ce a cerut ? Înțelepciune. Pe lângă ea au venit și faima, și bogăția, și expansiunea. Așadar, uitați- vă după oameni înțelepți !

3. Votați oameni caracterizați de onestitate.
”Cuvintele alese nu se potrivesc în gura unui nebun; cu cât mai puțin cuvintele mincinoase în gura unui om de viță aleasă !” (Proverbe 17: 7). Dacă un om este un mincinos are o serioasă problemă de caracter. Dacă nu- l poți crede pe un om că- și spune adevărul, nu trebuie să- l crezi pentru nimic altceva. Omul care nu spune adevărul nu poate conduce cu aprobarea lui Dumnezeu !

4. Votați oameni caracterizați de discriminare.
Nu una legată de rasă, naționalitate sau clasă socială, ci discriminarea între bine și rău, între ceea ce este drept și ceea ce este nedrept, între ceea ce este curat și ceea ce este necurat. Un verset interesant: ”Scoate și pe cel rău dinaintea împăratului, și scaunul lui de domnie se va întări prin neprihănire” (Proverbe 25: 4, 5). Da, conducătorii nu trebuie să fie cunoscuți pentru oamenii răi din jurul lor !

5. Votați oameni caracterizați de moralitate.
Iarăși Cuvântul: ”Nu- ți da femeilor vlaga, și dezmierdările tale celor ce pierd pe împărați” (Proverbe 31: 3). Cine nu este moral nu poate fi conducător. Imoralitatea distruge un conducător. Dacă un lider nu- ș poate păstra moralitatea lui, cum poate păstra moralitatea unei comunități de oameni în vremuri de criză ? Dacă un conducător nu are standarde înalte pentru sine, cum poate avea standarde înalte pentru națiune ?

6. Votați oameni caracterizați de cumpătare.
”Nu se cade împăraților, …nu se cade împăraților să bea vin, nici voievozilor să umble după băuturi tari; ca nu cumva, bând, să uite legea și să calce drepturile tuturor celor nenorociți” (Proverbe 31: 4, 5). Nu poți ca lider să te fălești cu anturaje lipsite de orice frâu. Cum se poate să ai conducători dependenți de cele mai condamnabile păcate ? Stăpânirea vieții este proba la care cei mai mulți lideri deja au picat…. !!!

7. Votați oameni caracterizați de sensibilitate.
În Proverbe 31: 9 stă scris: ”Deschide- ți gura, judecă cu dreptate, și apără pe cel nenorocit și pe cel lipsit”. Dumnezeu a lăsat conducători ca să- i protejeze pe cei slabi. Câți necăjiți nu ar vrea să aibă în dregător un aliat, un om de nădejde. Alegeți oameni cu sensibilitate față de orfani, săraci, bolnavi, singuri, pentru că Dumnezeu îi poate folosi spre a fi o binecuvântare în cele mai disperate situații.

Vă doresc multă călăuzire la vot și Dumnezeu să binecuvinteze România !
 

Sursă articol: http://www.baptist-tm.ro/conducatori-dupa-inima-lui-dumnezeu/

 


De ce oamenii încă urmează ”lideri” de tipul lui Absalom?

de Ilie Bledea

„Două sute de oameni din Ierusalim, care fuseseră poftiţi, au însoţit pe Absalom; şi l-au însoţit în prostia lor, fără să ştie nimic.” (v11) 2Samuel 15:1-11

BledeaVă recomand să citiţi cu atenţie întreg pasajul menţionat mai sus. Are un mesaj atât de actual şi necesar pentru vremurile noastre. În Vechiul Testament, Dumnezeu promite o perpetuare a urmaşilor lui Ionadab, fiul lui Recab (Ieremia 35) şi aceasta este o binecuvântare, însă din păcate avem şi o perpetuare blestemată. „Liderii” (intenţionat îi pun în ghilimele) de tipul Absalom, se perpetuează şi ei de atunci până astăzi şi cred că sămânţa lor n-are pieire până la sfârşitul veacului. Şi, din păcate, oamenii încă urmează „lideri” de tipul Absalom. Sunt uimit că atât de mulţi oameni încă urmează „lideri” de tipul Absalom, pe de altă parte nu e nimic de uimit, Biblia prezintă clar că aşa va fi în vremurile sfârşitului.

Cum sunt „liderii” de tipul Absalom?
O să folosesc câteva descrieri succinte:

a. Sunt buni manageri, strategi, dar fără înţelepciune duhovnicească, fără să cunoască planul Domnului şi să-l urmeze, v1.

Ei fac planurile lor, strategiile lor, şi le fac bine în ochii oamenilor, dar sunt pe lângă planul Domnului şi pe lângă voia Lui. Aşa a fost Absalom.

b. Sunt interesaţi de oameni în scopuri personale, nu de binele oamenilor, v2-3.

Sunt politicianişti, te linguşesc, nu te apreciază. Îşi urmăresc interesele, nu vor nicidecum să te ajute. Ei îşi caută adepţi, susţintori, nu fac ucenici ai Domnului.

c. Sunt oameni care tânjesc la poziţia altuia, nu se gândesc la responsabilitatea lor în poziţia care sunt, v4.

Întrebarea nu este, ce ai face dacă ai fi în locul altuia? Ci, ce faci acum în locul în care eşti?

d. Sunt carismatici, dar fără caracter

Absalom are carismă, are abilităţi de a conduce şi cuceri mulţimile, dar n-are nici un fel de caracter moral. Este un imoral (curvar) dovedit, se culcă ziua în faţa tuturor cu ţiitoarele tatălui său, minte cu neruşinare, nu se supune niciunei autorităţi lăsate de Dumnezeu. Vrei să urmezi un asemenea lider? Unde te va duce?

e. Sunt dezbintori ai Împărăţiei, de dragul cultului personalităţii şi disperării după adepţi

Pe Absalom nu-l interesa deloc Împărăţia lui Israel, care reprezenta Împărăţia Mesianică, nu-l interesa decât cultul personalităţii şi era disperat să aibă adepţi.

La fel sunt şi astăzi „Absalomi” care dezbină (sfâşie) Biserica lui Hristos (reprezentanta Împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ) fără nicio milă, doar să-şi facă un cult al lor şi de dragul adepţilor. Sunt curvari dovediţi şi mincinoşi dovediţi care vor să fie în fruntea bisericii! A cui biserică? A lor, cu siguranţă, nu a Domnului!

f. Exploatează la maxim naivitatea (prostia) oamenilor

Atu-ul acestor oameni este că, ei cunosc bine şi exploatează la maxim naivitatea oamenilor, credulitatea care există. Ei ştiu că oamenii sunt foarte naivi şi n-au niciun fel de scrupule să exploateze cât pot naivitatea lor.

Ce nu ştiu oamenii care se lasă conduşi de „lideri” de tipul Absalom?
Textul spune, în v 11, că, din cauza prostiei lor, nu ştiu nimic. Dar să încadrăm în context, ce nu ştiau aceşti oamenii care l-au urmat pe Absalom? Şi ce nu ştiu cei ce urmează pe Absalomii zilelor noastre?

a. Nu ştiu adevăratul caracter al liderilor, şi nu ştiu cât de mult contează caracterul

Ei nu ştiau adevăratul caracter al lui Absalom, nu ştiau că este un impostor îmbrăcat în hainele bunelor intenţii. Unii nici nu vor să ştie adevărul, în numele dragostei zic ei, dar în realitate este în numele prostiei. Ei vor să se simtă bine, să iubească fără să cerceteze şi să creadă fără să cerceteze. Ei nu ştiu că, în faţa lui Dumnezeu caracterul contează mai mult decât carisma, caracterul contează mai mult decât activitatea, şi caracterul contează mai mult decât popularitatea.

b. Nu ştiu unde îi va duce un „lider” de tipul Absalom

Orbiţi de linguşelile lui şi de carisma lui, ei nu pot vedea consecinţele pe termen lung şi unde te va duce în cele din urmă un impostor. Un curvar dovedit de va duce la „curve”, de orice fel. Un mincinos pervers te va duce în minciună. Un prăpădit te duce în prăpăd. Unde putea să-i ducă Absalom? Un om care a acţionat tot timpul de capul lui, unde te poate duce? Doar în nebunia unei minţi blestemate. Un lider stricat te duce la prăpăd. Prăpădul a urmat pentru toţi cei ce l-au urmat pe Absalom. Prăpădul îi aşteaptă pe toţi cei ce urmează impostorii spirituali.

c. Nu ştiu faţă de cine se împotrivesc şi faţă de cine se separă

Când oamenii urmează „lideri” de tipul Absalom, ei nu mai judecă şi nu realizează faţă de cine se împotrivesc. Cine era David? Era omul lui Dumnezeu, uns de Dumnezeu să conducă poporul? Cine erau cei ce erau cu David? Erau poporul Domnului, erau fraţii lor, prietenii lor, familiile lor.

„Lideririlor” de tipul Absalom nu le pasă că sfâşie familii, că separă şi pun cap în cap soţ cu soţie, copiii cu părinţi. Pe ei nu îi interesează pacea şi zidirea familiilor şi a bisericii, ei vor doar ei să fie satisfăcuţi, să aibă adepţi şi popularitate. Ei luptă împotriva lui Dumnezeu în cele din urmă, şi cei ce îi urmează sunt orbiţi şi nu văd asta. Doamne ai milă!

Ce trebuie să faci faţă de liderul tău, ca să nu urmezi un „lider” de tipul Absalom?
a. Verifică-i mesajul, învăţătura cu Scriptura, Tit 1:9

Un lider autentic se ţine de Scriptură, te leagă de Scriptură mai mult decât de el, îţi zideşte credinţa pe Scriptură, nu pe carisma lui. De aceea, ascultă predicile cu Biblia deschisă, nu vrăjit de carisma lui. Urmăreşte-l la fiecare cuvânt şi explicaţie, este fundamentat biblic? Sau, te duce de nas? Pentru aceasta este nevoie ca tu să cunoşti bine Scriptura, în întregime. Trebuie să cunoşti Scriptura foarte bine, detaliat, ca să nu fii înşelat spiritual. Dedică-te pentru aceasta!

b. Verifică-i viaţa prin prisma caracterului, Matei 7:15-20.

Are roada Duhului? Are caracter şi conduită creştină? Este autentic sau fals? Nu urma un ipocrit, nu urma un imoral, nu urma un înşelător. Dacă şi-a înşelat soţia cu care a făcut legământ înaintea Domnului, cum crezi că nu te înşeală pe tine, cu care n-are niciun legământ? Biblia spune clar care trebuie să fie caracterul şi conduita unui lider spiritual al bisericii (1Timotei 3:1-7; Tit 1:5-9). Aici lucrurile nu sunt opţionale, dacă n-are caracterul cerut de Scriptură, el poate dori cu insistenţă să fie lider, însă Biblia spune că nu poate fi, dacă nu se califică spiritual pentru aceasta. Urmăreşte viaţa, caracterul şi conduita liderului tău!

c. Urmăreşte consecvenţa liderului în caracter şi trăire, Evrei 13:7.

Nu-i suficient să fie un timp în aparenţă credincios, ci trebuie consecvenţă, durabilitate în caracter şi trăire creştină. De aceea, Biblia spune că „nu trebuie să fie întors la Dumnezeu de curând…” (1Timotei 3:6).

Şi acum să ne adresăm expres, la întrebarea din titlul acestui articol:

De ce oamenii încă urmează „lideri” de tipul Absalom?
Răspunsul vine din fiecare aspect tratat mai sus:

a. Pentru că suficient de mulţi oameni sunt suficient de naivi (proşti) ca să urmeze oameni care-i duc de nas

b. Pentru că „liderii” de tipul Absalom sunt suficient de inteligenţi să ştie cum să exploateze la maxim prostia unora

c. Pentru că majoritatea oamenilor, chiar şi în biserică, nu-şi verifică liderii după criteriile biblice, ci după plăcerea lor (vezi 2Timotei 4:3-4).

În concluzie, dragi creştini , vremurile din urmă vor fi caracterizate de mari amăgiri spirituale. Întotdeauna amăgirea a fost prezentă, însă acum este proeminentă. Biblia spune că, vor fi mulţi amăgitori şi oamenii naivi îi vor urma în destrăbălarea şi dezbinările lor. Însă, cei credincioşi care veghează, nu vor fi înşelaţi. Sau, chiar dacă vor fi înşelaţi pentru o vreme scurtă se vor trezi şi nu vor urma înşelătorii.

De aceea, nu te lăsa amăgit de nimeni, de nimic! Fii treaz, citeşte şi studiază Cuvântul lui Dumnezeu, roagă-te şi urmeză liderii credincioşi! (2Timotei 3:10-12)

 

Sursă articol şi continuare: http://www.baptist-tm.ro/de-ce-oamenii-inca-urmeaza-lideri-de-tipul-absalom/

 


Hula împotriva Duhului Sfânt

de Ioan Cocîrțeu

”…Orice păcat și orice hulă vor fi iertate oamenilor; dar hula împotriva Duhului Sfânt nu le va fi iertată…”
Matei 12: 31

cocarteuAcest păcat a fost comis de dușmanii Domnului Isus atunci când L- au acuzat că scoate duhurile necurate cu ajutorul puterii Diavolului. În împrejurarea aceea, Mântuitorul afirmase cât se poate de clar că duhurile au fost scoase prin puterea Duhului lui Dumnezeu.
Cum ar putea fi înțeles acest păcat ?

Nici unul din cei cu care Duhul Sfânt se ostenește încă pentru a- i aduce la Hristos n- a comis acest păcat. Când cineva s- a împotrivit Duhului Sfânt așa încât El a încetat să mai lupte în el, atunci apare pericolul veșnic. Cu alte cuvinte, păcatul implică respingerea lui Hristos, total și irevocabil.


O ilustrare potrivită a acestui fapt este ultima predică rostită de Ștefan. El spunea: ”Oameni tari la cerbice…voi întotdeauna vă împotriviți Duhului Sfânt” (Fapte 7: 51).

Contextul scoate clar în evidență faptul că, în primul rând, ei refuzau să ia în serios mesajul. Întocmai cum făcuseră și părinții lor când n- au primit și n- au crezut cuvintele profeților și mesagerilor lui Dumnezeu, făcându- se astfel vinovați de aceleași păcate. În Vechiul Testament citim că unii s- au opus, și- au bătut joc, i- au persecutat și i- au ridiculizat pe profeți. Deoarece profeții erau însuflețiți de Duhul Sfânt aceștia se împotriveau de fapt Duhului. Tot așa, Ștefan spune că atunci când oamenii cărora le vorbea el au refuzat să- i asculte pe apostolii lui Hristos, care vorbeau prin Duhul Sfânt, ei s- au împotrivit de fapt Duhului Sfânt.

Dar Ștefan mai spunea încă ceva. El spunea că așa cum în vechime Duhul lui Dumnezeu s- a luptat în zadar cu oamenii Vechiului Testament, căci ei neascultând au pierit, tot așa vor pieri și ascultătorii Lui dacă nesocotesc lucrarea Duhului în inimile lor. Împotrivirea față de Duhul Sfânt este un păcat comis numai de necredincioși. Dar este păcatul care, practicat continuu, duce la pierzare veșnică. Pentru cei ce se împotrivesc astfel Duhului nu rămâne decât judecata.

Singura posibilitate de iertare pentru păcătosul care se împotrivește Duhului Sfânt este primirea lui Isus Hristos, despre care mărturisește Duhul. Pentru o asemenea persoană mai există speranță numai în cazul în care se pocăiește imediat și permite Duhului să- Și facă lucrarea în inima lui.
Nu contează ce anume ai făcut, adu- ți aminte că Dumnezeu te iubește și dorește să- ți dea iertare pentru păcatul tău. Trebuie să fii eliberat de sub povara vinovăției care te apasă. Hristos a murit ca tu să fii liber !

 

Sursă articol şi continuare: http://www.baptist-tm.ro/hula-impotriva-duhului-sfant/

 


Iosua - tip prefigurativ al Domnului Isus (ultima parte)

de Ionel Tuţac

12. Iosua este tip prefigurativ al Domnului Isus prin împărţirea moştenirii
După cucerirea ţării, Iosua a hotărât să răsplătească credincioşia evreilor. După 7 ani de bătălii, timp în care Iosua şi armata sa au învins 31 de împăraţi (Iosua 12:24), a venit momentul răsplătirii. Fiecărui trib i-a fost repartizată o anumită porţiune a ţării. Pe parcursul a 10 capitole (13-22) este descrisă cu lux de amănunte răsplata fiecărui trib. Scriind despre împărţirea ţării promise, Gareth Crossley spunea că se observă aici o îmbinare a dreptăţii şi a îndurării21.


Prin Iosua, Dumnezeu a răsplătit fiecăruia, potrivit acestor 2 principii: dreptate şi îndurare. Şi din această acţiune, a împărţirii ţării, se poate observa rolul prefigurativ pe care Iosua îl are în prezentarea Domnului Isus Hristos.


Ideea răsplătirii este foarte bine descrisă în învăţătura Domnului Isus. Pentru cei care au fost credincioşi Domnul Isus a pregătit un Canaan ceresc (Ioan 14:1-3). Dacă mântuirea este prin credinţă, răsplata este potrivită cu faptele noastre (2 Corinteni 5:10, Evrei 10:31-35, 1 Corinteni 9:26-29, Apocalipsa 22:12).

Mântuirea noastră este un dar, răsplata este ceva meritat. Mântuirea noastră depinde de dragostea lui Dumnezeu, răsplata depinde de devotamentul omului faţă de Dumnezeu. Mântuirea ne asigură cerul, dar răsplata ne asigură poziţia pe care o vom ocupa în cer. Aşa cum Iosua şi-a răsplătit soldaţii, tot aşa şi Hristos îşi va răsplăti ucenicii.

13. Iosua este tip prefigurativ al Domnului Isus prin învăţăturile lăsate
Ultimele 2 capitole din cartea Iosua prezintă ultima cuvântare pe care acesta a rostit-o. În mesajul final Iosua a adunat în jurul lui bătrânii poporului, judecătorii, reprezentanţii armatei şi le-a reamintit lucrarea pe care Dumnezeu a făcut-o pentru ei. Le-a reamintit importanţa separării de popoarele păgâne şi alipirea de Domnul. El a făcut referire la istoria binecuvântată a poporului ales şi la responsabilităţile pe care evreii le au. Le-a cerut să ia decizia de a-L urma pe Dumnezeu, subliniind faptul că Dumnezeul poporului Israel este gelos. Cartea se încheie prezentând moartea a 3 lideri evrei: Iosif, Iosua şi Eleazar. S- ar putea spune că Dumnezeu îşi înmormântează lucrătorii, dar îşi continuă lucrarea.


Asemeni lui Iosua şi Domnul Isus a rostit, înainte de a muri, o ultimă cuvântare pe cruce. Cele 7 cuvinte rostite pe cruce au o semnificaţie aparte. Ele au tâşnit direct din adâncimile fiinţei Lui.

Citându-l pe Oswald Sanders, John Shearer spunea despre ultima cuvântare a Mântuitorului următoarele cuvinte: “Fiecare din aceste expresii sunt un ocean de adevăr comprimat într-o picătură de vorbe şi cer un studiu amănunţit şi reverent. Era de aşteptat ca acele şoapte rostite de pe cruce să fie scurte şi adânci. Şi totuşi, acel moment monstruos a devenit cel mai elocvent amvon al veacurilor”22.

Spre deosebire de Iosua, Isus a rostit o cuvântare înainte de a muri, dar a rostit o cuvântare şi după înviere. În ultima cuvântare ţinută pe acest pământ, El le-a spus ucenicilor: “Toată puterea mi-a fost dată în cer şi pe pământ . Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Şi învăţati-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacului. Amin” (Matei 28:18-20)

CONCLUZIE

Dintre toate personajele Vechiului Testament, Iosua pare a fi personajul în al cărui viaţă se regăsesc cele mai multe asemănări cu Domnul Isus. Există însă şi câteva deosebiri esenţiale.

Deşi au purtat nume care au aceeaşi semnificaţie, între cele două personaje există deosebiri evidente: Iosua a avut un început şi un sfârşit, Isus este începutul şi sfârşitul; Iosua a venit pe pământ într-o perioadă de robie socială pentru evrei, Isus a venit pe pământ într-o perioadă de întuneric spiritual pentru evrei; Iosua a primit numele de la Moise, Isus a primit numele de la îngerul Gavril; Iosua a fost martor al multor miracole, Isus a săvârşit numeroase miracole; Iosua a câştigat bătăliile împotriva vrăjmaşilor, Isus a câştigat bătălia împotriva Diavolului şi a morţii; Iosua a propovăduit legea, Isus a propovăduit harul; Iosua şi-a trimis soldaţii să spioneze Canaanul, Isus şi-a trimis urmaşii să propovăduiască Canaanul ceresc; Iosua a trecut prin Iordan, Isus a fost botezat în Iordan; Iosua a adunat pietre pentru a zidi un altar, Isus a fost piatra vie din capul unghiului; Iosua a reluat celebrarea Paştelui, Isus a devenit Paştele nostru; Iosua a condamnat păcatul, dar a omorât păcătosul, Isus a condamnat păcatul, dar a iertat păcătosul; Iosua şi-a răsplătit soldaţii cu teren în Canaan, Isus îşi va răsplăti urmaşii cu o casă în cer; Iosua a oferit evreilor cetăţi de refugiu, Isus a devenit refugiul nostru; Iosua a murit şi a fost îngropat, Isus a murit şi a înviat; Iosua a fost un personaj uman, cu calităţi şi defecte, Isus a fost oglindirea slavei lui Dumnezeu.

Note de subsol:
20 BALCAN, Laurenţiu- De ce a făcut Isus semne şi minuni? – www.eerg.ch- 20 ianuarie 2016, ora 10:33
21 CROSSLEY, Gareth- Vechiul Testament explicat şi aplicat , Editura Universităţii Emanuel, Oradea, 2008, pg. 180
22 www.resursecrestine.ro- John Shearer, Cele 7 cuvinte de pe cruce. – 20 ianuarie 2016, ora 10:36

 

Sursă articol: Lucrarea de faţă este parte a unei lucrări de doctorat a pastorului Ionel Tuţac, toate drepturile acestei lucrări îi aparţin; publicăm în serial această lucrare prin aprobarea directă din partea autorului.

 


Pe cine călăuzește Dumnezeu?

de Daniel Branzei

 

Psalmul 25 este de folos când trebuie să iei o hotărâre și vrei să faci voi lui Dumnezeu. Ce fel de oameni preferă Dumnezeu să călăuzească?

I. PE ACEIA CARE CAUTĂ SLAVA LUI

,,La Tine, Doamne, îmi înalţ sufletul.
În Tine, Dumnezeule, mă încred: să nu fiu dat de ruşine,
ca să nu se bucure vrăjmaşii mei de mine!“ (25:1-2).
Dacă vrei să faci voia Lui și cauți slava Sa, Dumnezeu îți va arăta pe ce cale să mergi, dar dacă ai motivații egoiste, te va lăsa de capul tău și vei da-o-n bară.

II. PE CEI CE AȘTEAPTĂ NĂDĂJDUIND ÎN EL

,,Da, toţi cei ce nădăjduiesc în Tine nu vor fi daţi de ruşine,
ci de ruşine vor fi daţi cei ce Te părăsesc fără temei.“ (25:3).

Nu pierzi vremea când stai în rugăciune și aștepți călăuzirea Domnului.

III. PE CEI CE CER CĂLĂUZIREA DOMNULUI

,,Arată-mi, Doamne, căile Tale
şi învaţă-mă cărările Tale.
Povăţuieşte-mă în adevărul Tău şi învaţă-mă,
căci Tu eşti Dumnezeul mântuirii mele,
Tu eşti totdeauna nădejdea mea! (25:4–5).

Gândește-te puțin: Dacă vrei să faci voia Domnului este în interesul Lui să ți-o facă cunoscută! Dacă ai vrea să o aflii tu n-ai reuși niciodată pentru că n-ai de unde să știi ce gândește El, dar dacă este voia Lui și vrea să ți-o comunice, El are toate mijloacele la dispoziție ca să-ți vorbească. Mai ales, stai în studiul Cuvântului. Te vei familiariza astfel cu glasul Lui și vei desluși mai ușor călăuzirea Lui. Dacă ești sincer, El îți va vorbi cu claritate.

IV. PE CEI CE SE CURĂȚESC PRIN POCĂINȚĂ

,, Adu-Ţi aminte, Doamne, de îndurarea şi bunătatea Ta,
căci sunt veşnice.
Nu-Ţi aduce aminte de greşelile din tinereţea mea, nici de fărădelegile mele,
ci adu-Ţi aminte de mine,
după îndurarea Ta, pentru bunătatea Ta, Doamne!
Priveşte-mă şi ai milă de mine,
căci sunt părăsit şi nenorocit.
Neliniştea inimii mele creşte:
scoate-mă din necazul meu!
Uită-Te la ticăloşia şi truda mea
şi iartă-mi toate păcatele mele.
Vezi cât de mulţi sunt vrăjmaşii mei
şi cu ce ură mare mă urmăresc.
Păzeşte-mi sufletul şi scapă-mă!
Nu mă lăsa să fiu dat de ruşine când mă încred în Tine!
Să mă ocrotească nevinovăţia şi neprihănirea,
când îmi pun nădejdea în Tine!
Izbăveşte, Dumnezeule, pe Israel din toate necazurile lui“ (25: 6–7, 16–22).

Aici se potrivesc și textele din psalmul 66:18 și 1 Ioan 1:9

,,Dacă aş fi cugetat lucruri nelegiuite în inima mea,
nu m-ar fi ascultat Domnul.“

,,Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire.“

V. PE CEI GATA SĂ SE SUPUNĂ

,,Domnul este bun şi drept,
de aceea arată El păcătoşilor calea.
El face pe cei smeriţi să umble în tot ce este drept.
El învaţă pe cei smeriţi calea Sa.
Toate cărările Domnului sunt îndurare şi credincioşie,
pentru cei ce păzesc legământul şi poruncile Lui.
Pentru Numele Tău, Doamne, iartă-mi fărădelegea,
căci mare este!
Cine este omul care se teme de Domnul?
Aceluia Domnul îi arată calea pe care trebuie s-o aleagă.
El va locui în fericire
şi sămânţa lui va stăpâni ţara.
Prietenia Domnului este pentru cei ce se tem de El
şi legământul făcut cu El le dă învăţătură.
Eu îmi întorc necurmat ochii spre Domnul,
căci El îmi va scoate picioarele din laţ“(25:8–15).

Dumnezeu nu-i călăuzește pe cei rebeli și răsculați, dar le arată calea bucuros tuturor celor care se tem de El și sunt gata să I se supună:

„Eu, zice Domnul, te voi învăţa şi-ţi voi arăta calea pe care trebuie s-o urmezi,
te voi sfătui şi voi avea privirea îndreptată asupra ta.”
Nu fiţi ca un cal sau ca un catâr fără pricepere,
pe care-l struneşti cu un frâu şi o zăbală cu care-l legi
ca să nu se apropie de tine“ (Ps. 32:8–9).

Uită-te țintă la Domnul și lasă-L să facă ce vrea cu tine. El știe ce face și de ce face ceea ce face. Supune-te prin credință.

,,La toate palierele existenței, de la îndeletnicirile casnice până la înălțimile rugăciunii, în toate strădaniile noastre de a face ceea ce este bun și bine, graba și nerăbdarea sunt cele mai evidente semne de amatorism și imaturitate“ – Evelyn Underhill

Wiersbe, Warren W. With The Word Bible Commentary: The Chapter-by-Chapter Bible Handbook (Kindle Locations 6744-6756). Thomas Nelson. Kindle Edition.

 

Sursă articol: https://barzilaiendan.com/2016/06/03/pe-cine-calauzeste-dumnezeu/

 


Dezmățul de la Hillsong New York

de Doru Pope

 

Deja am văzut pe Facebook și-n alte părți iutubul cu evenimentul organizat de către Hillsong New York sub titlul „Colour Conference”, eveniment care a avut loc anul acesta în New York între 6-7 mai. Îl găsiți mai în josul paginii.

„Colour Conference” este concepută de către Bobbie Houston, soția păstorului de la Hillsong Australia. Scopul conferinței este declarat pe pagina de web a acesteia: „Echipa noastră muncește pentru a crea o atmosferă care să împrospăteze sufletul și inima, care să inspire schimbarea. Dorința noastră este ca închinarea, creativitatea și prezentarea Cuvântului lui Dumnezeu (biblia) să aducă cinste Regelui cerurilor și să determine creșteea credinței pentru a face ca imensul potențial din noi să devină realitate”. – găsiți mai în josul postării declarația în original.

La evenimentul din New York de anul acesta potențialul credinței a fost ridicat de către apariția unui personaj inedit: „The Naked Cowboy”. Acesta a apărut împreună cu niște dansatoare de pe scenă ce aveau niște mișcări de dans de cabaret. Nu doar că „the Naked Cowboy” a apărut îmbrăcat doar cu niște… chiloți, o pălărie, cizme și atât (cum am auzit cândva pe cineva rostind, „îmbrăcat în pielea goală și cu mâinile în buzunar), dar și dansatoarele era cu fuste extrem de scurte și sumar îmbrăcate (cum se cuvine la cabaret!).

Pentru cine nu știe, „the Naked Cowboy” este numele „de scenă” al unui personaj care apare ocazional în Times Square din New York ca o atracție turistică. Turiștii se pot fotografia cu el. Precum personajul de la „Colour Conference”, the Naked Cowboy poartă doar chiloți și o pălărie în cap, cizme și o chitară la umăr. Chitara sa este plasată astfel încât să dea impresia că purtătorul ei este în pielea goală. Ocazional el organizează evenimente și-n alte orașe ale SUA.

Sursă articol și continuare: http://dorupope.com/2016/05/dezmatul-de-la-hillsong-new-york/


Înapoi ] Înainte ] [ sus ]

Abonare gratuita!

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 

HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)

Copyright © 2003-2016 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate