Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Orientalia
Teologie
Reforma Spirituala
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Creștinismul în slujba eticii individualiste

de Teofil Stanciu

 

Giotto - Sf. Francisc renunțând la bunurile pământești (sursa)

Câtă vreme creștinul sau creștinismul susțin valori „de dreapta”, cum ar fi libertatea individuală, libertatea de asociere și de inițiativă, stimularea inițiativei private, limitarea posibilităților statului (de orice culoare politică) de a se amesteca prea mult în treburile individului, nu am nicio problemă. Mi se pare just să fie apărat omul (privit ca persoană cu demnitate, nu ca obiect de propagandă sau ca simplu pion social) în fața leviathanului.

 

Încă mi se pare ok și când este apărat dreptul la proprietate individuală și chiar inviolabilitatea acestei proprietăți – ambele necesare capitalismului –, câtă vreme este agonisită în mod corespunzător, firește.

 

Dar când creștinul sau creștinismul fac un pas mai departe și legitimează în alb, ca să zic așa, îmbogățirea și mai ales discrepanțele pe scara socială, aici încep să nu mai înțeleg. Unii vor spune că sunt socialist, că mi-s de stânga… fie, frate. Dar spun deocamdată că în creștinism există niște idei care ne pot izbăvi din această inevitabilă dualitate: dreapta-stânga.

 

Mai întâi însă vreau să formulez o obiecție metodologică. Am observat că, mai ales printre americani (sadea sau naturalizați), e la modă să susții dreapta politică cu toate pretențiile ei. Inclusiv cu conservarea discrepanțelor economice, pe principiul că așa a dat Dumnezeu să fie, și dacă nu ești bogat, pune frumușel mâna să muncești. Iar cine nu cântă în acest cor se cheamă că ar fi, vezi bine, în neregulă la creierașul său creștin.


 

Istoria ascunsă a celor trei lumi

de Daniel Branzei

 

Vă propun să ne familiarizăm cu trei termeni biblici (lumea veche, lumea de acum și lumea viitoare) și cu ideea că ,,extratereștrii“, care au vizitat planeta noastră înainte de potop și i-au provocat distrugerea, se pregătesc acum de asaltul final. Mai multe lămuriri despre aceste aspecte puteți găsi în nou publicata ,,Biblie a planului profetic“.

 

Apostolul Petru ne vorbește despre o lume foarte diferită de lumea noastră, numită, pentru a o diferenția, ,,lumea veche“ (2 Petru 2:5). Petru ne spune că istoria lumii nu este ,,liniară“, monotonă și eternă, ci este o curgere prin strâmtorile unor crize planetare, adevărate începuturi și sfârșituri de epocă, spre un scop precis, dictat de împlinirea planului lui Dumnezeu cu oamenii. ,,Lumea veche“ a fost ,,scoasă din apă și cu ajutorul apei și a pierit tot prin ele, înecate de apă“ (2 Petru 3:5-6).

 

Trăim acum în lumea de acum și așteptăm reașezarea tuturor lucrurilor, într-o lume viitoare (Evrei 2:5). Următoarea criză planetară va fi consumată prin ,,focul din ziua judecății“, când ,,cerurile vor trece cu troznet, trupurile cerești se vor topi de mare căldură, și pământul cu tot ce este pe el, va arde“ (2 Petru 3:10-11).

 

 

John MacArthur, Rick Warren, grupuri mici, ucenicie, muzică contemporană, Purpose Driven Life – care îți este părerea?

de Daniel Branzei

 

M-am retras, mai mult sau mai puțin discret, din orice dialog sau polemică de pe blogurile românilor care fac ,,harcea-parcea“ creștinismul american. Născut în urma eforturilor celor care au venit din America să evanghelizeze, neoprotestantismul românesc își asasinează intelectual părinții. Oul este acum mai mare și mai deștept decât găina. Românii strigă: ,,Dați-ne banii voștri și cărțile voastre, dar nu veniți la noi că nu vă putem suferi!“

 

Retragerea mea i-a făcut pe unii să mă întrebe: ,,Care este la urma urmei părerea dumneavoastră despre …“, de parcă părerea mea ar conta sau i-ar face pe unii puși în discuție mai ,,acceptabili“. Încerc să răspund acum și aici, cu experiența celor două jumătăți de viață trăite în ambele continente.

 

Premiză:
Mulți de departe și de aproape, se pierd sau cel puțin își pierd entuziamul creștin în frunzișul bogat al diferitelor denominații și curente creștine din America. Mai ales pentru cei ce au trăit în ,,simplitatea simplificatoare“ a dicaturilor comuniste sau necomuniste, ,,libertatea“ acestui ,,E pluribus unum“ pe care s-a fondat America este destabilizatoare.

 

Aplicare:
Nu mă mir că România este descumpănită (adică tulburată în ,,cumpăna“ ei tradițională) de varietatea emisarilor creștini care au ,,invadat-o“ după ,,revoluție“, ca s-o facă ,,mai creștină“. Unii au ajuns chiar să se creadă buricul pământului, împotriva căruia s-a dezlănțuit nu știu ce conspirație sau complot nimicitor.

 

 

Oare a lucrat vreodată Duhul Sfânt fără Tatăl și fără Fiul ?

de Daniel Branzei

 

M-a întrebat cineva despre botezul în apă și despre primirea Duhului Sfânt. M-a întrebat și ,,cine și când și în ce“ i-a botezat pe ucenicii Domnului?“ Discuțiile au fost interesante, întrebările ușoare, răspunsurile mult mai grele. Iată o consecință a lor:

 

Părerile sunt diferite, practicile sunt diferite pentru că și în Biblie există cazuri diferite.

 

Varianta #1 – Ucenicii au fost botezați mai întâi în apă (probabil) de Ioan Botezătorul și apoi rebotezați de Domnul Isus (Cum puteau fi botezați în moartea Lui dacă El încă numurise încă? Eu nu pot să spun …). Ucenicii au primit Duhul Sfânt mult mai târziu, în două situații distincte: prima dată după înviere și a doua oară la Rusalii (Ioan 20:22; Fapte 2).

 

Varianta #2 – Cei convertiți la Rusalii au fost botezați în apă și li s-a promis că apoi vor primit Duhul Sfânt (Fapte 2:41 nu ne spune că au primit Duhul Sfânt. Doar că au fost botezați!)

 

 

Puterea crucii, puterea învierii și eficiența sacramentelor (2)

 

Înainte de a intra în aspectul catafatic al subiectului, vă invit la cel estetic-participativ, apofatic. În închinare, în fașa crucii este locul unde evreu și goiimse împacă. Tot așa baptist cu ortodox, penticostal cu calvinist, criminal cu victimă, pentru că sângele lui are puterea de a-i apropia pe oameni (Efeseni 2:13-16). Într-un sat uitat din Ardeal între vreo treizeci de moși și babe, și o mână de copii, am crescut cântând și trăit această cântare aproape de fiecare dată la cină. Și în interpretare ortodoxă sună cam la fel. Oare o trăim atât de diferit?

 

Și acum, la subiect. Într-o postare anterioară am argumentat că o mai bună și completă înțelegere a modului în care are loc ispășirea pentru păcat în moartea lui Cristos este prin prisma unirii noastre cu el (identification atonement vs. substitutionary atonement). Noi suntem justificați nu printr-o separare a păcatelor de păcătos, așa încât Cristos ia păcatele pe sine se jertfește și noi mergem pe drumul nostru păcătuind în continuare, ci prin identificare cu Cristos, astfel încât crucea lui devine crucea noastră.  Ispășirea devine un act drept din punct de vedere legal (al legii lui Dumnezeu) pentru că în mod existențial, atât păcatul cât și păcătosul sunt răstigniți în și cu Cristos.

 

Un traseu de gândire adiacent, abordat într-o oarecare măsură în postarea ulterioară, a fost în legătură cu identificarea cu Cristos în suferință și cum suferința noastră poate deveni jertfă.

 

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2014 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate