Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

41. Arhivele regale – Ioiachin – un rege blestemat – 2 Regi 24:8-17; 2 Cron. 36:9-10; Ierem. 22:20-30

de Daniel Branzei
 

Ioiachin a mărit cu unu numărul figurilor tragice de pe tronul de la Ierusalim. Sub domnia lui, rămășița din regatul de sud a trecut prin cel de al doilea val babilonian. Iuda a pierdut bogățiile și crema populației din regat. Este uimitor cât rău a putut face acest om într-o domnie de numai trei luni. Într-o cântare de jale, Ezechiel îl descrie ca pe „un pui de leu care șfâșie prada și mănâncă oameni … așa că țara, cu tot ce se află în ea, s-a îngrozit de mugetul răcnetelor lui“ (Ezec. 19:1-14).

Dumnezeu a intensificat pedeapsa prin Babilon. Doritor să-și consolideze cuceririle, Nebucadnețar a venit din nou să jefuiască regatul lui Iuda. Profeția lui Ieremia despre regele dus departe de țară, la Babilon, s-a împlinit întocmai (Ieremia 22:10-19). Ioiachin afost dus în robie, și nu s-a mai întors niciodată în țară:

„Ioiachin avea optsprezece ani când a ajuns împărat, şi a domnit trei luni la Ierusalim. Mamă-sa se chema Nehuşta, fata lui Elnatan, din Ierusalim. El a făcut ce este rău înaintea Domnului, întocmai cum făcuse tatăl său.

horizontal rule

40. Arhivele regale – Regii agoniei regatului lui Iuda: Ioahaz, Ioiachim, Ioiachin și Zedechia – 2 Regi 23:31 -25:21; 2 Cron. 36:1-21

 

de Daniel Branzei

 

Moto: S-ar putea să uităm deciziile făcute în trecut, dar deciziile acelea nu ne uită, ci ne urmăresc cu consecințele lor implacabile.

„Fiecare mare națiune a pierit prin sinucidere“ a spus liderul politic Richard Cobden, iar afirmația lui este ilustrată foarte bine de ceea ce s-a întâmplat în istoria regatului lui Iuda. Ei n-au dispărut din cauza unui atac neașteptat sau copleșitor din afară. Națiunea s-a sinucis prin decadența morală și spirituală dinăuntru. Capitolele care ne-au mai rămas din cartea Regi ne pun înainte istoria tragică a ultimilor ani de existență a regatului de sud. Putem urmării pașii declinului în deciziile pe care le-au luat regii. Ei au dus poporul tot mai jos, spre pieire.“ (W.W. Wiersbe).

Vrând parcă să sublinieze lipsa de importanță eternă a ultimilor patru regi de la Ierusalim, cărțile Regi și Cronici au păstrat pentru ei doar niște dosare sumare, subțiri și superficiale. Pentru cine vrea să studieze mai adânc caracterul acestor oameni trebuie să ne facem transferul în arhivele profetice ca să ne completăm informațiile cu declarațiile din dosarele profeților contemporani. Cele mai corecte comentarii asupra unor vremi, persoane sau evenimente sunt cele pe care le face Dumnezeu. Vom stărui împreună asupra pronunțărilor divine publicate prin profetului Ieremia.

horizontal rule

Darul meu si raspunderea fiecaruia

 

Parcurgerea in cadrul intalnirilor bisericii a Scrisorii adresate de Apostolul Pavel crestinilor din Corint a adus in fata un subiectul codependentei christice, baza si principiile de functionare. Exista responsabilitatea fiecarui credincios de a fi un membru/participant activ la dezvoltarea marturiei locale a bisericii in care se inchina lui Dumnezeu. Interdependenta celor ce formeaza biserica locala este esentiala iar participarea prin darul(darurile) fiecaruia este necesara. In cadrul slujirii crestine unii credinciosi au daruri speciale si in acealsi timp exista porunci privitoare la conduita si comportament crestin adresate fiecarui credincios indiferent de varsta sau aria de expertiza/experinta pe care o are. In timp ce sunt unele lucruri pe care doar unii au chemarea de a le face exista o suma intreaga de porunci pe care toti credinciosii trebuie sa le practice/indeplineasca.

Atunci cand faci/practici ceea ce esti chemat sa faci/practici te aliniezi planului lui Dumenzeu si contribui eficient la marturia crestina locala. Iata doar o comparatie simpla desprinsa dintr-o carte a teologului Charles Ryle despre lucruri pe care trebuie sa le faca orice credincios in paralel cu ceea ce doar unii au darul de a face.

horizontal rule

Credinţa - Urme de paşi în nisip

De Ernest Lucas

 

‚Un pas mic’

Acum 25 de ani în urmă, la ora 9:56pm ora Houston pe 20 iulie 1969, Neil Armstrong a păşit în afară pe terenul de aterizare al modulului lunar Eagle şi a rostit cuvintele faimoase de acum, „Acesta este un pas mic pentru un om, un pas gigant pentru omenire”. O fiinţă umană şi-a pus piciorul pe Lună pentru prima dată. Imaginile de televiziune şi fotografiile urmelor de paşi pe care le-a lăsat pe nisipul suprafeţei Lunii au strălucit în jurul Pământului. Acele poze arătau că nisipul avea doar câţiva inch grosime (2,6 ca să fim exacţi) (aproximativ 6,5 cm, n. tr.).

Dovada unui Pământ tânăr?

În cadrul a câţiva ani anumiţi creştini argumentau faptul că acest strat slab de nisip dovedea că luna (şi prin urmare Pământul) are doar câţiva ani ca vârstă. Argumentul lor se baza pe un articol al lui H. Pettersson publicat în Scientific American în 1960. Pettersson a măsurat cantitatea de praf atmosferic colectat de pe filtrele din vârful Muntelui Mauna Loa din Hawaii. El ştia că doar o mică fracţiune din acest praf provenea din spaţiul exterior în forma a mici meteoriţi. Praful meteoritic se ştie că conţine mai mult nichel decât nisip terestru, dar cât de mult este o chestiune de bănuială. Pettersson a făcut ceea ce a considerat el o bănuială raţională, şi pe această bază a folosit o cantitate de nichel din mostrele sale de nisip pentru a calcula cantitatea de praf din spaţiul exterior care se depune pe Pământ în fiecare an. El a accentuat însăşi natura speculativă a concluziei sale că 14 milioane de tone de un astfel de nisip ating suprafaţa Pământului anual. Aceasta duce pe autorii cărţii Scientific Creationism [Creaţionismul Ştiinţific], publicată în 1974, să argumenteze că dacă Luna ar avea 4,5 miliarde de ani vechime, aşa cum pretind astronauţii, aceasta trebuia câţiva paşi înălţime de nisip pe suprafaţa sa, nu doar câţiva inch. Ei spun că astronauţii au fost chiar descurajaţi de puţinul praf pe care l-au găsit acolo.

horizontal rule

Creştinismul a oferit fundamentul pentru ştiinţă în decursul anilor

 

de Roger A. Richards, Jr.

 

Publicat în Sept. 4, 2004 in The Adirondack Journal, p. 3, Warrensburg, NY.

 

Majoritatea dintre noi ne displace reprimarea adevărului pentru un motiv şi ca urmare se nasc scandalurile. Totuşi, Lenin spunea că o minciună spusă destul de des devine un adevăr. Sceptici şi ateii au excelat în ambele. Romani 1:18 spune că „ei reprimă adevărul în nelegiuire”. Dr. Rodney Stark, profesor de sociologie şi religii comparate la Universitatea din Washington dezvăluie toate acestea în cartea sa "For The Glory of God" [Pentru slava lui Dumnezeu] printr-o cercetarea deşi incomodă în original, documente istorice.

 

Pentru aceia dintre noi care au studiat istoria nerevizuită (sau aşa am crezut noi), cel mai târzii dintre texte comparate cu ceea ce s-a întâmplat de fapt, sunt şocante. Copilul mediu din clasă, totuşi, pur şi simplu o învaţă. Aşa că să facem un mic test Adevărat sau Fals:

 

1.     În 1492 Christopher Columbus a dovedit că lumea era rotundă, deşi s-a confruntat cu ani de opoziţie din partea ministerelor şi bisericilor care credeau că lumea e plată.

 

2.     Magellan a câştigat o victorie pentru ştiinţă prin a naviga în jurul pământului, dezaprobându-i pe toţi aceşti miniştrii.

 

3.     Anii Întunecaţi au fost cauzaţi de religie şi au fost un timp de superstiţie şi regres tehnologic.

 

4.     Grecii şi Romanii au inventat ştiinţa şi au avansat din punct de vedere ştiinţific gândind mult.

 

5.     Copernicus, Kepler, Galileo şi Newton s-au luptat împotriva bisericii pentru a prezenta noile lor idei.

 

6.     Era de umanism ne-a adus iluminare prin ştiinţa înfăptuită de scepticii îndrăzneţi ai Bibliei.

 

7.     Trupul uman are multe organe precum coccyx (osul coţii), apendice şi amigdale care sunt urme reziduale sau rămăşite din starea noastră „primitivă”.

 

Răspunsul la toate cele şapte este ‚fals’. Andrew White, fondator al Cornell, într-un tratat în două volume 'A History of the Warfare of Science and Theology in Christendom' [O istorie a luptei ştiinţei şi teologiei în Creştinism] a enunţat multe dintre aceste minciuni pentru a ataca credinţa.

horizontal rule

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate