Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 


Pagina Pastorală

 

 

Un barbat in planul divin (IV)

3. Ghibbor (războinicul)

Una din cele mai uimitoare calități ale Bibliei este refuzul ei de a se conforma părerilor schimbătoare ale oamenilor. Ea definește bărbatul īn complexitatea minunată a trăsăturilor de caracter rānduite de Dumnezeu. Īntre aceste trăsături există și una „războinică”, numită īn ebraic㠄ghibbor”. Estre una din trăsăturile majore ale masculinității. Cel care nu și-a descoperit īncă această trăsătură nu sunt a ajuns īncă un bărbat adevărat, ci a rămas un copil īntărziat, un „băiat al mamei” īn căutarea unei foarfeci cu care să-și taie cordonul ombilical.

Definiție: Ce putem spune de acest „ghibbor” descris īn Biblie? Combinația cele trei consoane ale cuvāntului, g, b și r, poartă īn ebraică semnificația de „putere, de tărie, cu aplicația de superioritate și excelență”. Din aceasta derivă folosirea lui pentru a denumi „proeminența, importanța, distincția și stăpānirea”. Traducerile acestui cuvānt īn limba romānă sunt: războinic, viteaz, ostaș și luptător. continuare aici...

horizontal rule

Dragostea īn timpul gripei porcine

de Marius Cruceru

Este gripă. Porcină sau Mexicană? Īncă nu ne-am hotărīt, dar este gripă cu un potenţial pandemic foarte mare. S-a spus că este un virus creat īn laborator īmpotriva hispanicilor, ba că este o modalitate de a potoli criza economică prin “plivirea” oamenilor, rărire controlată, ba că este un virus scăpat din laboaratoarele militare.

Şi dacă este aşa, ce dacă?

Iată ce mă preocupă acum.

Azi mergem la Biserică. Soţia mea se va īntīlni cu surorile şi īn biserica noastră surorile se sărută suroreşte pe amīndoi obrajii cīnd se īntīlnesc. Toţi dăm mīinile. Totul se petrece fără mască. continuare aici...

“De-a v-aţi-ascunselea” cu Dumnezeu

de Marius Cruceru

După o succintă introducere, am parcurs pīnă acum trei secţiuni din predica de pe munte, Fericirile, cu pasajul-articulaţie despre Sare-Lumină-Cetate, după care am īncercat să ne uităm īn tratatul de peratologie articulat de Cristos.

Discursul lui Isus īncepe promiţător, pare a fi īn linie cu toate platformele-program, cu toate ideologiile, cu toate lozincile religioase: soluţii pentru fericire. Dezamăgirea nu īntīrzie să apară.

Am văzut că verbul “a fi fericit” nu se poate conjuga decīt la timpul aorist. “Copacul īn care creşte fericirea nu mai creşte pe pămīntul blestemat.” Fericirea este un album care a fost īnchis, dar va fi redeschis odată cu trecerea īn cealaltă viaţă, Viaţa cea adevărată. Pīnă atunci sīntem īn interval, īntr-un interval īn care ne sclipesc licăriri ale fericirii care va să vie. Fericirea nu poate fi īnghiţită decīt cu picătura şi din cīnd īn cīnd, īn momente tīnjite, dar care apar pe neaşteptate. O dimineaţă de sīmbătă, o seară, o stare de bine, toate sīnt scurte şi nu pot fi prelungite cu vreun chip. continuare aici...

sus

Ce este nou?

 

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea romānă.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum īntr-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei īntr-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate īn acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să īţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfānt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre māntuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfārşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Īnapoi Īnainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate