Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Crăciunul acasă

de Daniel Fodoreanu

 

Ultima perioadă am fost mai tot timpul în călătorie. Cluj-București-Constanța-Chișinău- Cluj. Și iar, Cluj-București-Firenze(Italia)-Constanța-Cluj. Ne-am bucurat în casa părinților și fraților mei pentru perioade destul de lugi (aprox. cinci luni) în acest an, dar în noi (eu, Felicia, Natanael) este o dorință puternică în a ajunge acasă (Constanța). Dar aici  intervine întrebarea – Unde suntem acasă? Aici apare tensiunea rezultată dintre nevoia de stabilitate și identificare, pe de-o parte, și realitatea care ne pune în mișcare,cât și situațiile neașteptate care apar în calea noastră, pe de altă parte. Gândindu-mă la istoria nașterii Domnului Isus întâlnesc aceași tensiue. Mă simt în pragul acestei sărbători mai apropae de Iosif și Maria care erau în călătoria, o călătorie dificilă datorită mijloacelor de călătorie existente în acea vreme, cât și datorită faptului că Maria era însărcinată. Tot ceea ce avea nevoie Iosif și Maria era ca să rămână acasă și să se pregătească de venirea pe lume a pruncului promis. Recesământul organizat de Cezar August, recesământ organizat în timpul guvernatorul  Siriei Quirinius, le-a luat această posibilă dorință de a rămâne acasă în pregătirea nașterii și i-a pus pe drumuri, o deplasare de la Nazaret la Betleem (Luca 2:4-5). Iosif, tatăl pământesc  al lui Isus, era din Betleem din  descendență reaglă (1 Samuel 16:1). Venirea lor din Nazaret ne lasă să înțelegem că ei locuiau acolo. Nașterea lui Isus în Nazaret ar fi fost într-o contradicție cu profeția care spune:”Şi tu, Betleeme Efrata, măcar că eşti prea mic între cetă ile de căpetenie ale lui Iuda, totuş din tine Îmi va ieşi Cel ce va stăpâni peste Israel, şi a cărui obîrşie se suie până în vremuri străvechi, până în zilele veșniciei”(Mica 5:2). Porunca lui Cezar August nu a fost decât un instrument pentru ca părinții să ajungă în locul planificat de Dumnezeu pentru nașterea Fiului Său. După nașterea lui Isus ei au locuit în Nazaret, astfel că el este identificat cu Nazaretul mai mult decât cu Btleemul ( Lc.2:39,51; Isus din Nazaret – Mat. 26:71; Mc.1:24;Mc.10:47; Mc.16:6; Lc. 4:16; In. 1:45,46; In. 19:19).

 

Patru ceasuri de suferinţă

de Daniel Branzei

Citate, paragrafe, fragmente

„În acea zi (a învierii lui Isus) ucenicii au învăţat că nici un întuneric nu este prea mare pentru Dumnezeu. Au învăţat ce înseamnă să judeci prezentul în funcţie de viitor. Flacăra pasiunii lor fiind aprinsă de speranţa învierii, ucenicii laşi s-au transformat în oameni care au schimbat faţa lumii.”

„Nu uita în întuneric, ceea ce ai învăţat la lumină.”

„Cea mai întunecată zi de Vineri este acum numită Vinerea Mare datorită evenimentului din Duminica Învierii.”

 

Rut: O concluzie despre har

de Daniel Branzei

 

O moabită inclusă în linia mesianică!

Locul lui Rut în Biblie

În canonul Scripturii, cartea Rut trebuie înțeleasă în contextul evenimentelor istorice cuprinse în cărțile Iosua și Judecători. Cartea Iosua consemnează biruinţele copiilor lui Israel asupra dușmanilor prin încrederea lor în Dumnezeu și ascultarea de voia Lui. Cartea Judecători prezintă înfrângerile cauzate națiunii evreieşti de către dușmanii din exterior și din interior datorită refuzului israeliţilor de a se mai baza pe încrederea în Dumnezeu și ascultarea de voia Lui.

 

Rezumatul cărții Iosua se poate exprima în cuvintele: „Biruință prin credință“. Rezumatul cărții Judecători ar putea fi următorul: „Înfrângeri prin compromisuri“. Cartea Rut este un corolar al acestor două postulate. Autorul ei, Samuel, înfăţişează deopotrivă în evenimentele din această carte și dreptatea și harul lui Dumnezeu. Dreptatea divină urăşte şi pedepsește păcatul, harul divin îl iubește pe păcătos și-l scapă atunci când se pocăiește și strigă după ajutor.

 

 

Mesianici sau creştini?

de Daniel Branzei

Asistăm la o întoarcere în istorie. Reluăm situația din primul secol de creștinism. Este vorba despre întoarcerea evreilor spre Mesia. Cu evoluția lor, lumea cunoaște închiderea cercului de 360 de grade de la vremea sfârșitului. Să mă explic:

 

1. La începutul Evanghelizării, convertiții erau căutați doar printre evrei. La Antiohia Siriei s-a petrecut ,,aproximativ“ la fel.

,,Ceice se împrăştiaseră, din pricina prigonirii întâmplate cu prilejul lui Ştefan, au ajuns până în Fenicia, în Cipru şi în Antiohia, şi propovăduiau Cuvântul numai Iudeilor“ (Fapte 11:19).

2. Pasajul urmează evenimentului care a stârnit o adevărată ,,revoltă-revoluție“ la Ierusalim: Petru s-a dus în casa unor netăiați împrejur, le-a vestit evanghelia și i-a botezat când a văzut că Dumnezeu le dăduse Duhul Sfânt ca și evreilor. Pasajul consacrat acestui eveniment se încheie cu ,,înduplecarea“ evreilor naționaliști:

,,După ce au auzit aceste lucruri, s-au potolit, au slăvit pe Dumnezeu, şi au zis: ,,Dumnezeu a dat deci şi Neamurilor pocăinţă, ca să aibă viaţa“ (Fapte 11:18).

 

 

Ţara cârtitorilor mereu nemulţumiţi

de Doru Pop

 

De ce ne plâgem tot timpul? De ce suntem mereu nemulţumiţi, nimic nu ne place, nimic nu ne convine, găsim oricui defecte, slăbiciuni şi neajunsuri? Poate pentru că suntem un grup social care extrage satisfacţie din insatisfacţia perpetuă?! Poate pentru că am transformat cârteala şi căutatul de noduri în papură într-un mod de interacţiune privat şi public.

Pe vremea mea se mai spuneau bancuri despre noi înşine şi în România circula o poantă care descria destul de limpede un mod de viaţă specific naţional. Iată gluma pe scurt: Ursul vrea neapărat să îl bată pe iepuraş aşa că, de îndată ce îl întâlneşte, îi cere o ţigară, ştiind că iepuraşul nu fumează. Pentru că nu are ţigări, urecheatul primeşte o bătaie cumplită. A doua zi rozătorul e pregătit. Când ursul îi cere o ţigară, el îi oferă un pachet de ţigări cu filtru. Ursul e nemulţumit şi spune că vrea ţigări fără filtru, deci îl mai bate o dată. A treia zi, de la capăt. Ursul cere ceva de fumat, dar mamiferul iute de picior şi de minte, îl întreabă: cu filtru sau fără filtru? Ursul cere fără filtru, însă pretinde şi un foc. Iepuraşul, luat pe nepregătite, mai ia o scărmănare.

 

 

Aventurile lui Calimero, seminaristu: Isus în pușcărie

de Eugencalimero

 

Calimero era eroul principal dintr-un desen animat italiano-japonez, din vremea copilăriei. Un pui proaspăt ieșit din găoace, care își mai purta jumătate din coaja de ou pe cap, explorând o lume nouă în care totul este anapoda, întors împotriva lui. Explorează și nu poate să înțeleagă! De regulă, când dădea de necaz, leitmotivul era pronunțat în voce plângăreață… „și asta numai pentru că sunt mic!…”

Colac peste pupăză, Calimero nici nu se potrivește nicăieri! Toți puii proaspăt ieșiți din găoace sunt galbeni, pufoși și drăgălași. El este negru! Ce-i drept, pe parcurs reiese că pe dedesubt și el este la fel, galben, pufos și drăgălaș. Atât doar că este murdar, dar, surpriză, negreala iese la spălat! Ce bună reclamă pentru detergent! (Pe vremea televizoarelor alb-negru chestia asta subtilă nu era prea evidentă :) ).

 

Câtă nelinişte încape într-un Crăciun?

de Teofil StanciuNașterea Domnului - Andrei Rubliov (sursa)

 

Nașterea Domnului – Andrei Rubliov (sursa)

„Christos s-a născut!” Oare? I-ați văzut certificatul de naștere? Aveți dovezi din trei surse independente (și credibile)? Arată lumea asta ca și cum binele ar fi venit în lume și ar fi biruit răul? De unde știm că s-a născut?

 

Din Cartea lui? Păi, cine ar scrie (sau, mai exact, ar dicta) o carte întreagă despre sine însuși și să se omită tocmai el din poveste? Sau cine care scrie despre „zeul” lui îl omite tocmai pe cel despre care scrie? Mărturii din exterior? Puține și ambigue. Mărturii târzii? Din ce în ce mai multe. Dar mai ales ale adepților lui.

 

Ce-i interesant însă e că toți ne străduim să-l atestăm științific că a existat. Unii l-au fixat bine în icoane sau în statui. E acolo, îl vedeți? Alții vor să-l ateste cu argumente pentru rațiune. E ironic că tocmai cel care sfidează orice rațiune este căutat asiduu tocmai prin rațiune.

 

Nu zic că icoanele sau dovezile istorice n-ar avea niciun rost. Au rostul lor. Dar toate ar trebui să deschidă o cale, nu să o închidă. Dacă ele dovedesc că, într-adevăr, s-a născut Christos, aventura abia din acest punct începe.

Incertitudinile abia de aici înainte urmează. Certitudini interioare? Foarte bine. Unii au mai multe, alții mai puține. Unii le fabrică, alții le capătă. Cine poate să le judece?

 

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2014 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate