Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Exegetica
Viata Crestina
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Un articol – Motivele reale pentru care tinerii abandonează biserica

de Daniel Fodoreanu

 

Ed Stetzer a scris un articol în Christianity Today despre Motivele reale pentru care tinerii abandonează biserica. Articolul are în vedere realitatea bisericilor din SUA, dar poate să ne slujească și nouă ca o sursă de reflecție. Stetzer crede că ”Tinerii adulți care abandonează biserica de multe ori le lipsește o  credință de primă mână - credință lor proprie – și o relație cu Hristos care,în mod profund, contează  în viața lor,  separat de  presiunea părinților lor”. Cu alte cuvinte dacă tinerii ajung la o relație puternică cu Domnul Isus ei vor continua să frecventeze biserica nu datorită presiunii pe care părinții lor o fac pentru ca ei să vină la biserică. El nu menționează modul în care a ajuns la această concluzie, probabil presupunând că aceasta este o evidență teologică, ci atacă abordarea statistică a problemei, și anume că, potrivit statisticilor, 94 % (sau după unii 85 %) dintre tinerii care termină liceul  nu mai frecventează biserica. La o citire atentă a articolului descoperim că motivele pentru care el consideră că afirmația nu este corectă sunt: a) aceste statistici sunt legende urbane; b) statisticile acestea sunt exagerări; c) motivele abandonului bisericii nu sunt cele sugerate de statistici. O reanalizare a situației intreprinsă chiar de autor arată că asupra celor care au abandonat mersul la biserică arată că  ”circa 97 la sută au declarat că a fost din cauza schimbărilor din viață sau situațiilor” (mers la facultate, mutare din localitate,etc.). Cercetarea lor arată lor arată că 58 % dintre cei care au abandonat mersul la biserică identifică ca și cauză biserica sau pastorul. 52% dintre  ei menționează că  s-au oprit să meargă la biserică datorită faptului că și-au schimbat perspectiva creștină.

 

Faptele Apostolilor – plan de studiu

de Daniel Branzei

 

Vă propun redescoperirea adevărurilor care au marcat debutul Bisericii creștine pe scena lumii. Schițele acestui studiu vor apare pe măsura în care le voi ține în biserica Bethel din Anaheim, California. Voi aduna informații din surse multiple, dar voi încerca să mă țin de planul de studiu al lui Waren W. Wiersbe. Sper să fiu de folos celor ce nu îl pot citi în limba engleză.

Introducere

Una din spaimele cele mari ale oricărui păstor este să ajungă să păstorească un faliment, o orgazinație care nu mai este un organism viu, o scoică goală în care se mai aude doar ecoul valurilor și care au legănat-o altădată. Aceasta a fost dintotdeauna și temerea mea.

 

 

Toronto Blessing – Manifestările (1)

de Petru Lascau

manifest

Manifestările:

Voi enumere și comenta pe scurt câteva din manifestările pe care le puteți întâlni la orice întrunire la care este prezentă „ungerea” de la Toronto, așa cum le-a sintetizat în iunie 1996, la Conferința Metodistă Anuală, raportul Comisiei acesteia pentru Credință și Ordine (Faith and Order Committee’s Report to the Brithish Methodis Conference, Methodist Publishing House, June 1996).

1. Căderea pe jos, care este denumită și „Slain in the Spirit” (Înjunghierea în Duhul) sau „Resting in the Spirit” (Odihna în Duhul). O mare parte a participanților la o întrunire de tip Toronto Blessing (și nu numai acolo), cad la pământ, cad pe spate mai ales la atingerea pastorului sau predicatorului. Oameni special instruiți cu prinderea celor care cad îi așează pe covor, ba chiar în unele cazuri (mai ales la femei) îi și acopăr cu pături sau cearceafuri gata pregătite în acest scop, ca „odihna” să fie după toate regulile.

 

Toronto Blessing – Manifestările (2)

de Petru Lascau

 

manifest5. Imitația de sunete animalice, grohăit, lătrat, răgete ca de leu, etc. Poate că cea mai controversată maifestare și noutate a lui Toronto Blessing este aceasta. Textele biblice cel mai des citate de apologeții mișcării sunt cele din profeții Mica (1:8) și Amos (3:8), care într-adevăr menționează sunete de animale, dar ele sunt doar metafore sau imagini poetice. „Leul răcnește; cine nu se va speria? Domnul Dumnezeu vorbește; cine nu va proroci?” (Amos 1:8). Cuvântul lui Dumnezeu este asemănat cu răgetul unui leu menit să sperie sau să inspire teama. Profetul Mica descriindu-și lamentația folosește comparații cu șacalul și ștruțul, primul un mamifer al doilea o pasăre.

 

Voi reveni la analiza biblică a acestei maifestări mai târziu, dar trebuie menționat aici câteva lucruri:

  1. Nici unul din versetele citate de apărătorii cauzei Toronto, nu poate fi forțat să spună că trebuie să ne manifestăm ca animalele în prezența lui Dumnezeu.

  2. În multe experiențe o asemenea manifestare nu pune în evidență prezența Duhului lui Dumnezeu, ci mai degrabă prezența celui rău.

  3. Nu avem niciun precedent biblic menționat în bogata experiență a Bisericii primare. Dacă se menționează undeva sunete deosebite în timpul rugăciunii (Romani 8:23, 27) ele sunt sunete omenești și nu animalice.

  4. Sunetele sunt percepute ca o degradare și umilire a oamenilor lui Dumnezeu, oferindu-se un nou prilej de vorbire de rău a lucrării lui Dumnezeu.

 

La cârciuma lui Ioel – Toronto Blessing (3)

de Petru Lascau

carciuma

Începutul

În 20 ianuarie 1994, Biserica Toronto Airport Vineyard Fellowship, păstorită de John Arnott a început o serie de patru întruniri la care a fost invitat să predice Randy Clark, pastor al Bisericii Vineyard din St. Louis, Missouri. După ce acesta suferise o depresie și lucrarea sa intrase într-un fel de stagnare, a căutat noi mijloace să-și împrospăteze lucarea, particpând la întrunirile organizate de Rodney Howard-Browney la Biserica Rhema Bible Church, a lui Kenneth Hagin, din Tulsa, Oclahoma. Acolo a primit „ungerea” lucrării „râsului sfânt”, pe care l-a adus bisericii sale. Când știrea s-a răspândit, oamenii au început să vină la biserică din pricina fenomenului, și apoi au început invitațiile de a „molipsi” și alte biserici cu „beția duhovnicească”. Astfel se face că în 20 ianuarie, după predica lui Randy Clark, John Arnott și conducerea acestei biserici s-au simțit copleșiți de uimire văzând întreaga congregație răspunzând chemării pentru rugăciune la altar. Ceea ce a urmat a fost perceput ca o puternică cercetare a Duhului Sfânt, caracterizată prin manifestări fizice, care includeau căderi la pământ „odihna în Duhul”, tremurături, smucitiri, râs zgomotos, plânsete și gemete, o stare ca de beție, o intensă activitate fizică a participanților, ca fugă prin sală, sau sărituri pe loc, sunete de animale, prorocii, sau vedenii și o serie întreagă de alte experiențe mistice. Cu toate că manifestările de aceste gen nu sunt o noutate pentru cercurile penticostale și charismatice, martorii susțin că ele au fost mult mai intense și numărul celor cuprinși de ele mult mai mare.

 

JUSTIFICAREA PRIN CREDINȚĂ ȘI CRUCEA LUI CRISTOS

de EMatei

 

Închisorile din California sunt suprapopulate. În 2013 Curtea Supremă a Statelor Unite a ordonateliberarea a 10.000 de pușcăriași datorită suprapopulării închisorilor. În acel an rata sinuciderilor în închisorile din California a fost cea mai mare în SUA: 24 la 100.000 de pușcăriași, datorită lipsei de îngrijire medicală și psihiatrică (media națională în aceeași perioadă a fost 16 la 100.000).

Închisorile noastre nu reabilitează oamenii. Statisticile arată că în California, în 2011, rata recidivismului după un an a fost de 73.5%. După doi ani, 92.9%, după trei ani, 100% (sursa – vezi p. 15).

În acest context, să ne imaginăm că un pușcăriaș are un frate de o moralitate și comportament impecabile, care petiționează curtea judiciară să ia locul fratelui său în închisoare, și să-l lase pe acesta liber, pentru că va satisface el pedeapsa pușcăriașului. Pe lângă faptul că toată această idee ni se pare năstrușnică în realitate (și, poate, și lui Dumnezeu! – Eze 18:4, Eze 18:20, Eze 33:8), care ar fi beneficiul unei astfel de tranzacții dacă pușcăriașul vinovat nu este reabilitat și transformat într-un cetățean model? Care ar fi beneficiul dacă acesta varecurge la vechile obiceiuri la scurt timp după eliberare?

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2014 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate