Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Reforma Spirituala
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Cap 10 – 2 Tesaloniceni 3 – O urare cu tâlc

de Daniel Branzei

O urare cu tâlc – 2 Tes. 3:16-18

 

Încrederea creștină nu se sprijină nici pe priceperea lucrătorilor, nici pe destoinicia ucenicilor, ci numai și numai pe Domnul Isus Christos. Am fost uimit deja de viteza cu care a luat ființă adunarea creștină din Tesalonic și am asistat la zbaterile apostolului Pavel care i-a pus bazele. Silit să plece repede din mijlocul lor, marele misionar s-a perpelit de grija lor, a mijlocit în rugăciuni fierbinți și le-a scris două epistole foarte clare și competente. Acum, la finalul celei de a doua epistole, apostolul Pavel îi încredințează în mâna Celui care-i poate duce mai departe. Citite cu atenție, aceste ultime versete ne dau cheia încrederii apostolice, secretul reușitelor fulminante cu care s-a răspândit creștinismul în veacul întâi:

 

„Însuş Domnul păcii să vă dea totdeauna pacea în orice fel. Domnul să fie cu voi cu toţi! Urarea de sănătate este scrisă cu mâna mea: Pavel. Acesta este semnul în fiecare epistolă; aşa scriu eu. Harul Domnului nostru Isus Christos să fie cu voi cu toţi! Amin“ (2 Tes. 3:16-18).

 

Răspândirea și supraviețuirea creștinismului de-a lungul secolelor nu pot fi explicate în termeni umani. Dumnezeu a făcut-o, prin Christos!

Cap. 9 – 2 Tesaloniceni 3 – Avertizare

 

de Daniel Branzei


 

Fiecare doctrină creștină coboară din viața lui Dumnezeu și trebuie să atingă viața fiecăruia dintre noi. O doctrină greșită va duce iremediabil la o viață greșită. În Tesalonic, învățătura greșită despre Ziua Domnului s-a tradus în practică printr-o neglijentă atitudine față de muncă. Am putea numi boala din Tesalonic: „spiritualitatea puturoasă“, sau „râvnă teoretică, lene practică“. Să urmărim împreună cum a tratat-o apostolul Pavel. După ce, credincios obiceiului său, Pavel le spune câteva lucruri „de bine“ și-i încurajează, apostolul face apel la deplina lui autoritate ca să le „poruncească“ câteva lucruri.

 

1. Primatul Cuvântului lui Dumnezeu

 

„Încolo, fraţilor, rugaţi-vă pentru noi ca, Cuvântul Domnului să se răspândească şi să fie proslăvit cum este la voi, şi să fim izbăviţi de oamenii nechibzuiţi şi răi; căci nu toţi au credinţa. Credincios este Domnul: El vă va întări şi vă va păzi de cel rău“ (2 Tes. 3:1-3).

 

Chibzuială despre convertire și trecere

 

O, galateni fără de minte, cine v-a ademenit pe voi, să nu vă încredeţi adevărului, – pe voi, în ochii cărora a fost zugrăvit Iisus Hristos răstignit? Numai aceasta voiesc să aflu de la voi: Din faptele Legii primit-aţi voi Duhul, sau din ascultarea credinţei? Atât de fără de minte sunteţi? După ce aţi început în Duh, sfârşiţi acum în trup? (Gal. 3:1)

În creștinism există un singur fel de convertire ca lucrare a Duhului Sfânt: convertire care duce la Cristos și la botez în trupul lui. Astfel, în multe din bisericile noastre, undeva în față scrie mare „Noi propovăduim pe Cristos cel răstignit!” De aceea, noi nu chemăm pe oameni la baptism. Noi chemăm pe oameni la Cristos. Pe Cristos nu-l poți cunoaște pentru prima data de mai multe ori, ci doar odată (pleonasm intenționat). După aceea, ori crești în el ori îi întorci spatele și să te îndepărtezi.

 

Oricine are o religie și nu-l are pe Cristos se poate converti. Asta nu înseamnă că ne-am convertit de la o religie la alta, deși trecerea de la o religie la alta este de cele mai multe ori implicată, ci de la a nu fi într-o relație asumată în mod intenționat cu Cristos (adică a nu-l avea pe el în centrul ființei noastre – că gesturi creștine putem face cu grămada – Mt. 7:22) la dăruire totală lui Cristos, la unire cu el în ființa noastră.

Prima Marturisire de credinta baptista romaneasca (1913/1923)

 

Într-o postare anterioară am prezentat mărturisirea de credință baptistă din Ungaria, 1905.  Nu am găsit altă traducere românească decât cea prezentată de Dr. Brînzeu, cu afirmația că este preluată direct din Buletinul Oficial din Ungaria.  În această postare vă prezint ceea ce cred că este prima mărturisire baptistă scrisă de români, pentru români, pornind de la cea din 1905, dar făcându-i modificări substanțiale.  Și anume, mărturisirea tipărită și publicată de Titus Adorian începând cu 1913-14, și reprodusă de editura baptistă „Farul Mântuirii” în 1923.

 

Mărturisirea de credință baptistă din 1923 ne-a parvenit din mai multe direcții.  O redau aici pe cea reprodusă de Dr. Nicolae Brînzeu de la greco-catolici, pentru că aceasta este noua ediție a cărții sale Pocăiții, despre care am vorbit în postarea trecută, și care conținea mărturisirea din 1905.  Deși am publicat într-un post trecut o comparație a mărturisirii germane (tradusă în maghiară ca mărturisirea baptistă din 1905) cu cea română din 1923 (mărturisirea preluate din cartea lui Leu din 1927 este acceași cu cea din 1923, dar nu am avut altă tipăritură când am publicat acea postare – vezi legătura la fișierul pdf din cadrul textului), am făcut-o folosind textul englezesc al mărturisirii germane întrucât nu aveam un text românesc.  Acum, că am obținut textul românesc din 1905, și avem textul noii mărturisiri din 1923, cine vrea poate compara textele în limba română.

 

Nu fac aici o analiză teologică detaliată a mărturisirilor, dar la prima vedere putem observa diferențe foarte semnificative pe care le remarcă și Dr. Brînzeu.  În trecut, am semnalat doar depărtarea de calvinism, în urma citirii unorinsinuări tendențioase. Citind acest articol veți putea vedea cum si Brînzeu este puțin dezechilibrat de schimbare și parcă încearcă să combată tot textul vechi!  Oricum, semnificația teologică profundă a diferențelor, și mai ales, felul în care funcționau mărturisirile de credință la acea dată, nu pot fi înțelese cu adevărat decât acordând atenție orientării mondiale a baptiștilor la acea vreme (Adorian a participat la patru congrese ale Baptiștilor Europeni și un număr semnificativ de baptiști au participat la toate congresele Alianței Mondiale Baptiste, alianță formată în 1905). Sper să revin pe viitor asupra teologiei, deocamdată, de vreme ce avem documentul în față, voi face câteva observații istoriografice.

 

 

După douăzeci de ani… hop și Karl Barth!

 

Atenționare: Acesta este un text tehnic; dacă te uiți după unul distractiv, trebuie să mergi la alt blog.

 

Mult caz se face în discutarea evoluției moderne a doctrinei de pasul așa zis „grandios” al lui Karl Bath de a fi plasat doctrina Trinității în prolegomena la teologie, ceea ce a ar fi constituit un fel de revoluție în gândirea creștină modernă care a influențat în mod fundamental evoluția teologică a secolului.

 

Trinitatea, ca element fundamental al doctrinei revelației în creștinism, se găsește și în teologia ortodoxă a lui Dumitru Stăniloae, scrisă mai târziu, tot la începutul tratatului teologic, deși alte texte de dogmatică ortodoxă, poate ca rămășiță a „captivității babiloniene” a acesteia scolasticii apusene, mai trateazăde Deo uno înainte de de Deo trino. Nu știu în ce măsură în această privință Stăniloae a fost influențat de Barth, dar este clar că el a studiat barthianismul.


 

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2014 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate