Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Bătrânul frate Popovici (3)

de Daniel Branzei
 

Credincios promisiunii sale, fratele Pitt ne trimite lunar câte un mesaj. L-au lăsat ochii și acesta a trebuit revizuit pentru tipărire. Mulțumim pentru efortul suplimentar.

Popovici februarie 2013_Page_1

horizontal rule

Istoria bisericii baptiste din satul Zahareuca, raionul Telenești

 

de Radu Blendarencu

 

La sfârșitul săptămânii trecute am avut posibilitatea să predau o lecție de studiu biblic în satul Zahareuca din raionul Telenești. După ce am predat lecția, am cerut de la păstorul bisericii, Oleg Rusnac să ne povestească despre isoria bisericii din acest sat. Dumnealui ne-a dat istoria în scris la care a lucrat un alt membru din biserica, Vulpe Eduard.

Biserica baptistă din satul Zahareuca, comuna Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti, îşi are începutul în anul 1928, cînd un frate credincios din Bălţi, mergînd spre Chişinău cu carul cu boi, face popas peste noapte în casa lui Oxintie şi Eudochia Procopişin, vestindu-le evanghelia. Apoi, şi alţi fraţi au vizitat această familie. Deasemenea, fratele Oxintie Procopişin a auzit Cuvîntul în biserica din Prodăneşti unde a intrat cu soţia sa, cînd veneau din Floreşti, şi hotărăsc să-L primească pe Domnul. Prin ei, evanghelia ajunge la fraţii lui Oxintie: Ion şi Petru cu familiile lor. Astfel, la 1929 se formează un grup mic de credincioşi, care se adunau în casa lui Petru Procopişin, la marginea satului, iar conducător era fratele Oxintie.

horizontal rule

Fiecare inceput de an poarta cu el si o diferita sesiune de parcurgere, citire a Bibliei. Variante sunt destule pentru orice gust, forma sau capacitate (iata cateva exemple folosite la Agape). Pentru cei care se sperie ca iar o sa inceapa cu “Geneza” sau cu “Matei” si se vor impotmoli pe la Levitic de vor trece direct la “Psalmi” pentru a termina cu Proverbele in Decembrie… ei bine pentru ei si pentru toti ceilalti le propun sa incerce a citi Scriptura prin cateva filtre (sau lentile)

Cum pot sa obtin maximul profit din citirea Bibliei?

1. Filtrul caracterului lui Dumnezeu

In timp ce citesti intreaba-te constant: “Cum reflecta acest pasaj caracterul lui Dumnezeu?” In texte poti vede dorinta lui Dumnezeu dupa mantuire sau dreptate, mila Sa ori capacitatea Sa judecatoreasca. Apoi intreaba-te: ”Cum se reflecta caracterul lui Dumnezue in trairea mea zilnica?”

2. Filtrul scopului divin

Dumnezeu are un scop in tot ceea ce ingaduie pe Pamant si isi descopera prin Cuvantul Sau, Scriptura, aceast scop – in special prin viata lui Christos. Urmarind Evangheliile vei putea vedea o imagine cat se poate de exacta a scopului Imparatiei lui Dumnezeu.

Gandeste-te cum reflecti, cum implinesti tu scopul lui Dumnezeu in viata ta si a celor din jur.

3. Filtrul modalitatilor de lucru ale lui Dumnezeu

Dumnezeu are un plan, o strategie prin care isi implineste scopul Sau. Dupa momentul creatiei Dumnezeu a imputernicit fiinta cazuta sa instrumenteze planul Sau pe Pamant. Astfel oameni obisnuiti sunt agenti ai transformarii divine. Intreaba-te sub ce forma mergi tu acum pe calea lui Dumnezeu?

horizontal rule

De la Plato la Isus

fptjUna din frumoasele surprize ale anului 2012 a reprezentat-o modul in care am fost felicitat cu ocazia onomasticii de catre reprezentanta editurii Kregel Publishing, Laura Bartlett; cadoul a trebuit sa mi-l aleg intre o cana de cafea sau o carte. Grea alegere pentru un consumator de amandoua…cartea a invins si am primit astfel un volum pe care mi l-am dorit mai de mult – From Plato to Jesus: What Does Philosophy Have to Do with Theology?

Autorul, profesor Marvin C. Pate, mi-a retinut atentia la inceputul anului trecut prin abordarea lui echidistanta in domeniul spinos al interpretarii cartii Apocalipsa iar din discutia purtata apoi mi-a confirmat ca este un echilibrat interpret al Scripturii.

Imbinarea intre filosofie si teologie mi-a oferit dese momente de satisfactie intelectuala asa ca un drum de la Plato spre Isus nu putea decat sa incite si ordoneze ceva notiuni dobandite.

Te-ar surpinde sa descoperi ca ceea ce tu crezi/asumi ca vine direct din Biblie poate fi produsul unei idei lansate de Aristotel sau Plato? Aceasta incercare de a prezenta succesiunea in timp a dezvoltarii doctrinelor crestine in paralel cu aparitia ideilor filosofice ofera descopera un tablou surpinzator. Asta este o provocare pentru oricine sustine vre-o interpretare anume “pana in panzele albe”… Filosofia poate fi periculoasa (Luther a numit-o prostituata Diavolului, deh..) dar autorul o stapaneste bine in rigorile Revelatiei venite prin Cuvantul Biblic.

Pentru profesorul Pate, filosofia nu este doar o discutie despre notiuni complicate ce vor sa explice sensul existentei umane de aceea prin abordarea sa sunt aratate foarte clar avantajele filosofiei. Pate ofera cu succes argumente in favoarea ideei ca “philosophy is preparation for the gospel; philosophy anticipates and culminates in theology.” De aceasta afirmatie este legat faptul ca omul a cautat sa inteleaga sensul existentei sale si sa adune dovezi ca este format dupa chipul si asemanarea Divinului. Toate celelalte tensiuni intre universal si particular, intre experienta si ratiune se clarifica la momentul Intruparii.“To us,” spune Pate, “philosophy thereby anticipates, or is even resolved in the Incarnation.”

Structura cartii urmeza firul istoric si ofera posibiltatea de a vedea legatura ce exista intre mai multi ganditori si ideile pricipale prin care au structurat filosofia si influentat gandirea crestina in vremea lor(si dupa aceea). Prima parte este“From Socrates to Sartre: The History of Philosophy and Christian theology”.

horizontal rule

Ficţiune sau adevăr? Contează?

 

de Doru Pope

Nu de mult m-am întâlnit cu un prieten care mi-a povestit o întâmplare aproape incredibilă! Iat-o în rândurile ce urmează.

Zilele trecute am câştigat la Lotto 3 milioane de dolari. După taxe am rămas cu peste un million în mână. Deşi am o mare nevoie de banii aceştia, mustrat de conştiinţă că i-am câştigat la Lotto m-am decis ca să mă rog Domnului şi să primesc un sfat, ce să fac cu banii aceia!

Noaptea următoare am avut un vis. În acest vis am văzut un bărbat care străbătea pământul în lung şi-n lat şi împărţea daruri de toate felurile, şi materiale şi spirituale la tot felul de nevoiaşi. Dar traista din care scotea sămânţa de semănat bunurile pământeşti era mereu goală. Pe traistă era o emblemă pe care am recunoscut-o! Era sigla de la World Vision!

Aici m-am trezit din visul meu. Dimineaţa nu am mai avut nici un dubiu despre semnificaţia visului. Primisem sfatul pe care-l cerusem, aşa că m-am dus la bancă şi am donat suma câştigată organizaţiei World Vision.

Noaptea următoare un înger mi s-a arătat în vis şi m-a luat de mână pentru a-mi arăta cerul, în special o casă mare şi frumoasă pe una dintre străzile de aur ale cerului. Mirat de frumuseţea acestei case, am întrebat pe înger a cui casă este aceea? El mi-a răspuns că este a mea! Dărnicia mea de peste un milion de dollari a făcut posibilă adunarea unei asemenea comori în ceruri încât mi s-a construit casa aceea ca să am unde locui când voi merge acolo. Ca să nu mai socotesc că-n fundalul visului, domnul acela de la organizaţia de binefacere împărţea darurile pământeşti dintr-o pungă mult mai plină!

horizontal rule

Biblia "The Queen James Bible"

 

de Doru Pope

Recent a fost publicată Biblia „The Queen James” supra-numită „prima Bible gay (pentru homosexuali) din lume”. Versiunea aceasta a Bibliei a modificat acele versete din Scriptură care ar face vreo referinţă la păcatul homosexualităţii. Numele de „Queen James” s-a folosit deoarece se spune că King James ar fi avut o mulţime de iubiţi şi din această cauză a fost poreclit „Queen James.”
 

În cercurile care susţin homosexualismul se spune că prima referire (în lb. engleză) la acest păcat a apărut doar în versiunea RSV de la 1946. Păcatul nu este înfierat în nici o versiune anterioară RSV şi dacă pare a fi înfierat în alte versiuni este numai din cauza unor interpretări greşite.

În timp ce este adevărat că temenul de „homosexualism” (cu derivatele acestuia) nu se găseşte în multe versiuni (poate doar în unele foarte moderne), păcatul acesta este condamnat în Sfintele Scripturi. Nu poţi interpreta altfel Romani 1:27 care spune, tot astfel şi bărbaţii, au părăsit întrebuinţarea firească a femeii, s-au aprins în poftele lor unii pentru alţii, au săvârşit parte bărbătească cu parte bărbătească lucruri scârboase (deşi dacă mergi la site-ul http://queenjamesbible.com/ vei vedea că se poate).
 

Iată câteva din modificări (cum ar apre ele în limba română):


Iuda 1:7 - Tot aşa, Sodoma şi Gomora şi cetăţile dimprejurul lor, care se dăduseră ca şi ele la curvie şi au poftit după trupul altuia, ne stau înainte ca o pildă, suferind pedeapsa unui foc veşnic. (Cornilescu)
Iuda 1:7 - Tot aşa, Sodoma şi Gomora şi cetăţile dimprejurul lor, care se dăduseră ca şi ele la curvie şi au poftit după trup neuman , ne stau înainte ca o pildă, suferind pedeapsa unui foc veşnic. (Queen Bible)
 

Aici KJV a tradus termenul grecesc heteros prin „strange” (străin, ciudat, neobişnuit). Cornilescu traduce mai bine prin „altuia”, deoarece semnificaţia primară a lui heteros (G2087) este „altul”, sau „diferit” de cel menţionat anterior.

horizontal rule

Epistemologii evanghelice competitive și ecoul lor românesc (2): Louisville

 

Am încercat să scot în evidență în postul anterior trei tipuri de epistemologii care au rol determinant în tipul de discurs despre Dumnezeu pe care îl facem, adică în teologia noastră, și anume epistemologiile:

1. Raționalist-științifică, care a rezultat din iluminism și modernitate, și care a condus la obliterarea realităților spirituale ale ființei umane și negarea teologiei creștine clasice.

2. Creștin-modernistă, care încearcă să adapteze creștinismul modernității, demarând discursul teologic de la natura religioasă a ființei umane. Această abordare încearcă să exploreze religia pe bazele științelor moderne, fără a avea Scriptura ca autoritate ultimă, și o sfârșește în diluarea mesajului creștin într-o formă de îmbunătățire a condiției umane prin educație și exemplu moral.

3. Raționalist-fundamentalistă, care ca reacție la modernitate/liberalism pleacă de la o doctrină pre-stabilită (fundamente), antagonizând interpretarea realității pe baze rațional-științifice. Consecințele practice le-am văzut în divizarea denominațiunii Prezbiteriene și a seminarului Princeton în timpul controversei fundamentalist-moderniste a anilor 1920-30, și le vedem și astăzi în așa-numitul „culture war” în SUA.

horizontal rule

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate