Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Media
Poşta Redacţiei

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

BPP 4 – Supranaturalul Bibliei
de Daniel Branzei

(Articol din seria „Biblia profetică“)

Biblia este mărturia despre Dumnezeul cel viu! El locuiește într-o lume din care noi am „căzut” prin păcatul lui Adam și Eva. Experimentăm acum o existență restrânsă la „deșertăciune și decadență”. Viața noastră de acum este lipsită de contactul binefăcător cu alte sfere de existență. Am fost reduși la dimensiuni stânjenitor de mici și de insuficiente. Nu mai trăim nici măcar cât trăiau patriarhii înainte de potop, nu mai folosim decât o mică parte din celulele creierului și ne este interzis accesul în dimensiunea „telepatică” sau „hipnotică”. Cum observa cu tristețe poetul Costache Ioanid:

„Înainte de a fi ceea ce suntem
Am fost aceea ce vom fi,
Căci moartea nu-i o nimicire,
Ci poarta înspre-o nouă zi!”

horizontal rule

Adunarea Generală: închinare sau întinare? (4)
de Adrian Condrea

adunari de platire a unor polite
- adunari de demostrare a unor loialitati de grup sau de familie

Le iau impreuna ca sa scap mai repede de ele.
Despre cum este acum in aspectul negativ, nu trebuie sa mai scriu, caci stim cu totii. Bisericile au imprumutat din societatea pagana practica campaniilor electorale.
Prefer sa spun ce am vazut si invatat de la americanii din asociatia noastra (North American Baptist) si de la practica pe care am facut-o la biserica pastorita, impreuna cu alti 50 de pastori, de John MacArthur.

horizontal rule

Lecții pentru păstorași
de Adrian Condrea

Când spun păstorași mă refer la păstorii tineri, până în 40 de ani. Aici mă includ și pe mine. Se pare că vârsta de 40 de ani este un prag important care marchează unele schimbări esențiale în gândirea și slujirea acestor bărbați. Din câte mi s-a spus, când se ajunge în vârful colinei de 40 de ani, viața, biserica, veșnicia, familia, slujirea se văd altfel. Și sunt convins că așa este. Până la 40 de ani suntem mânați de energii, pasiuni, idei, aspirații care ne împig și mobilizează să ajungem pe culmi tot mai înalte. Multe din aceste ambiții sunt nobile și frumoase. Dar, tot ele ne fac și foarte vulnerabili. Mândria, aroganța, lipsa de respect, indisciplina personală, risipa sunt doar câteva din ispitele care ne dau târcoale.

horizontal rule

Cum va fi în cer? ( 1 )
de Adrian Condrea

Sâmbătă seară am urmărit împreună cu soția serviciul de înmormântare din familia Candreanu, de la Betania, Timișoara. Am avut lacrimi pe obraz de cîteva ori și am simpatizat în rugăciune cu familia îndoliată. Dar în același timp, am fost umplut de bucurie la gândul că Dumnezeu ne promite un cer nou și un pământ nou. Acolo moartea nu mai există.

Cum va fi în cer? Una din cărțile cele mai palpitante, provocatoare și cu prea multe speculații poate, pe subiectul cerului cred că este cartea scrisă de Randy Alcorn, “Heaven”.

Iată câteva din multele întrebările la care Randy Alcorn ne provoacă să încercăm un răspuns:
Cum vor arăta trupurile noastre în cer?
Vom fi de aceeași înălțime ca și aici pe pământ?
Vor fi slabi și grași?
Vom avea cele cinci simțuri?
Vor avea trupuri perfecte? Mi-a plăcut în mod deosebit exemplul oferit de Randy despre Joni Eareckson Tada care a fost invitată să vorbească unui grup de credincioși cu handicap mintal. Joni le-a spus că în cer ea va primi un corp nou. Dar apoi a adăugat: “Iar voi veți primi o minte nouă”. Clasa a explodat în aplauze și strigăte de bucurie.

horizontal rule

Secretul marilor treziri (1), de Marcu Nichifor
de Adrian Condrea

Pentru trezirea unui sat, a unui oraș, a unei biserici, lui Dumnezeu îi trebuie un om în care El să trăiască, să-l crească și prin el să-și facă lucrările Sale, n-are a face tânăr, bătrân, bărbat sau femeie, dacă are școală sau n-are. Ce zici, ești așa ceva? Tu învinuiești pe păcătoși, nu-i așa? Îl văd ei, îl citesc pe Mântuitorul în viața ta? Vorbind cu ei, sau să zicem predicând , ajung ei în mod tainic să se întâlnescă cu Dumnezeu? Prezența Domnului Isus prin tine îi cercetează, le vorbește? Din viața ta, lumina prezenței Lui, Duhul Sfânt se poate pogorâ asupra ascultătorilor? Luminile Dumnezeiești țâșnesc din tine, eliberează, luminează pe acei din jur, sau toată vorbirea ta este o gândire rece, cu mustrăti aspre, cu strigăte puternice? Dacă tu nu ești sătul, plin până la revărsare de prezența Dumnezeirii, ce vrei să dai oamenilor, vorbe strânse cu dibăcie sau niște gânduri iscusite, reci, adunate din Biblie, care nu produc nici lumină, nici căldură, nici viață, care nu dau nici un pic de putere, ci doar moleșesc, împietresc și produc somn, adormire – uite ce faci tu! continuare aici

 

Partea 2 aici

horizontal rule

Axiomele credinței baptiste

Pentru a reda în câteva cuvinte punctele de distincție, întemeiate pe Biblie, pe care se sprijină credința baptistă, dr. E.Y. Mullins, al patrulea președinte al lui Southern Seminary între 1899-1928 și președinte al Alianței Mondiale Baptiste, le-a enunțat în următoarele axiome:

  1. Axioma teologică: Dumnezeu cel sfânt și plin de iubire are dreptul să fie Suveran.
  2. Axioma religioasă: Toți oamenii au drept egal de a sta în legătură directă cu Dumnezeu.
  3. Axioma eclesiastică: Toți credincioșii au dreptul la aceleași privilegii în Biserică.
  4. Axioma morală: ca să fie responsabil, sufletul trebuie să fie liber.
  5. Axioma religioasă-civică: O biserică liberă într-un stat liber.
  6. Axioma socială: Iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți.

Fotografia îl reprezintă pe dr. E.Y. Mullins predicând la Southern Seminary ( încă în construcție). Am preluat fotografia de pe blogul Kingdom People a lui Trevin Wax.

horizontal rule

Duhul Sfant si libertatea lui Dumnezeu

de Otniel Ioan Bunaciu

Teologul britanic John Macquarrie afirmă că: “Dumnezeu este cel care iubește în libertate”. Astfel el se încadrează în rândul teologilor care accentuează libertatea lui Dumnezeu ca trăsătură total diferită de ceea ce experimentează omul. Ca ființă creată, omul este dependent de atât de multe în existența sa și nu se poate desprinde prin propriile eforturi spre o trăire în libertate absolută.

Încercând să înțelegem ființa lui Dumnezeu și în același timp cum putem să ne raportăm ca și credincioși la El, vedem că libertatea lui Dumnezeu este exprimată poate cel mai bine în persoana și lucrarea Duhului Sfânt. O înțelegere potrivită a Duhului Sfânt și a modului în care Dumnezeu se manifestă prin acesta în viețile noastre și în adunările de credincioși este, deci, importantă pentru dezvoltarea unei vieți spirituale care trebuie să fie caracterizată prin prospețime și vitalitate.

horizontal rule

Orientări Anabaptiste ale Fratelui Iosif Țon / Reflecții Apologetice Baptiste (Partea III)

Caius ben Obeada

Continuând lectura mesajelor fratelui Țon, am ajuns la mesajele de la şase la zece, care conţin un frumos mesaj explicativ al bunătăţii lui Dumnezeu. Fratele explică acest aspect al caracterului lui Dumnezeu cu un scop bine determinat, pe care o să ajungem să-l citim mai târziu. Deocamdată doresc să scot în evidenţă câteva gânduri pe marginea scrierilor fratelui, aducând aminte de necesitatea atenţiei la citire, de care avem nevoie în identificarea vlăstarilor străini, a unor învăţături care te pot îndepărta de miezul mesajului lui Dumnezeu, prin Cuvântul Său.

Bunătatea lui Dumnezeu

Nu există o carte a Bibliei în care să nu putem identifica bunătatea lui Dumnezeu, recunoscută în contrastul păcătoşeniei omului. Indiferent dacă este în creaţie sau în păcătoşenia poporului lui Dumnezeu, bunătatea Sa este cunoscută şi înţeleasă, ea fiind una din atributele Sale. Luând în considerare faptul că vorbim şi încercăm se descriem o perfecţiune a caracterului lui Dumnezeu, bunătatea lui Dumnezeu ne este descoperită într-o măsură egală cu restul atributelor dumnezeieşti. Atributele Domnului aduc aminte de un contrast egal al perfecţiuni în care nu putem vorbi de dragostea Sa fără să ne aducem aminte de răbdarea Sa, sau de iertare în contrast cu mânia Sa. Paginile Bibliei ne prezintă o perfecţiune a caracterului lui Dumnezeu, o perfecţiune pe care mulţi o uită, ajungând să se alipească de un atribut mai mult decât altul.

horizontal rule

Orientări Anabaptiste ale Fratelui Iosif Țon / Reflecții Apologetice Baptiste (Partea II)

Caius ben Obeada

Continuând lectura postărilor fratelui Țon, am ajuns la lecția a 5-a intitulată ”Cum S-a descris Dumnezeu pe Sine Însuși”. Mă folosesc de această prezentare să scot în evidență pericolul de interpretare în susținerea unui punct de vedere teologic. În această lecție fratele face referire la căderea în păcat a poporului Israel, la actul de idolatrie în care poporul cade. Textul din Exodul 32 ne prezintă facerea vițelului de aur, reacția poporului și a lui Dumnezeu. Mă simt obligat să fac o intervenție exegetică la acest text, luând în considerare faptul că din copilărie am fost învățați că vițelul de aur a fost un act de idolatrie, în care poporul înlocuiește pe Dumnezeu cu un idol. Am fost învățați că în lipsa lui Moise, poporul trece la idolatrie, închinându-se și aducând jertfe vițelului.

Pentru înțelegerea acestui text va trebui să mergem înapoi la textul din Exodul 20, unde Dumnezeu rostește cele 10 porunci poporului. În capitolul 19, Moise ne explică că după 3 luni de la ieșirea din Egipt, poporul ajunge la muntele Sinai. Aici Dumnezeu cere o pregătire spirituală și trupească a poporului spunându-i lui Moise:

10. “Du-te la popor, sfinţeşte-i azi şi mâine, şi pune-i să-şi spele hainele.

11. Să fie gata pentru a treia zi; căci a treia zi Domnul Se va pogorî, în faţa întregului popor, pe muntele Sinai.” (Exodul 19:10-11)

După cele trei zile, Moise strânge poporul la poalele muntelui şi se fac martori la o experiență a prezenței lui Dumnezeu zguduitoare.

horizontal rule

De ce s-a botezat Domnul Cristos? (P)
de Marius Cruceru

Cîte confesiuni … atîtea răspunsuri. Greu ne înţelegem şi aici, din păcate.

Azi a fost Boboteaza, sărbătoarea botezului pe care Domnul l-a cerut lui Ioan. Toate Evangheliile fie pomenesc, fie trimit aluziv la botez. Am predicat pînă acum din Matei, dar textul din Luca mi se pare foarte interesant.

Luca 3:21 După ce a fost botezat tot norodul, a fost botezat şi Isus; şi pe când Se ruga, s-a deschis cerul,
22 şi Duhul Sfânt S-a pogorât peste El în chip trupesc, ca un porumbel. Şi din cer s-a auzit un glas, care zicea: „Tu eşti Fiul Meu prea iubit: în Tine Îmi găsesc toată plăcerea Mea!”3 Isus avea aproape treizeci de ani, când a început să înveţe pe norod; şi era, cum se credea, fiul lui Iosif, fiul lui Eli,

De ce a făcut Isus acest lucru? De ce a acceptat un botez al pocăinţei, cînd n-avea de ce să se pocăiască, a fost întru toate la fel ca noi, dar fără păcat?

Unii spun: a fost un act semiotic. Asta înseamnă că a făcut un semn, ori că a luat un semn existent căruia i-a dat o nouă semnificaţie. Nimic nou, a mai făcut Domnul acest lucru.

horizontal rule

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate