Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Marturia Evangheliei
Exegetica
Viaţa Creştină
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

TĂCEREA NE VA COSTA MAI MULT DECÂT PROTESTUL

de Samy Tutac

 

Plecarea fulgerătoare în veșnicie a “dragului” Cristi Țepeș a pus capăt, de câteva zile, unor polemici nesănătoase între unii lideri creștini cu privire la cât de oportune sau nu sunt protestele publice în favoarea familiei Bodnariu. A fost nevoie să plece dintre noi unul dintre cei mai vajnici luptători ai Domnului ca să ne readucem aminte că “uniți câștigăm, dezbinați falimentăm.”

 

Nu doresc să scriu în sprijinul nici unei opinii, dar vreau să reamintesc că protestul pașnic, al creștinului, la adresa autorităților are suport biblic solid. Un creștin este cetățean a două împărății, una temporară și una eternă. Când s-a confruntat cu abuzuri din partea autorităților, Apostolul Pavel a spus: ,,Vă este îngăduit să bateți un cetățean roman?“ și ,,Cer să fiu judecat de Cezar!“. Creștinii sunt sarea pământului și lumina lumii, iar sarea pământului nu trebuie să rămână în solniță și nici lumina nu trebuie pusă sub oboroc.

 

 

Nu ştim cine urmează

de Viorel Iuga

 

Aseară am fost obosit şi m-am culcat puţin mai devreme. Dimineaţă m-am trezit tot devreme şi după ce am citit primele capitole din Apocalipsa, am deschis căsuţa poştală. Mi-au captat atenţia imediat mesajele ce îl aveau ca subiect pe Cristi Ţepeş.

 

L-am cunoscut din anii liceului. Familia Ţepeş, a fost prima care m-a primit în casa lor când am ajuns la Iaşi. Ne-am rugat, am discutat, ne-am bucurat şi cred că am plâns împreună. 

 

Cu toate că distanţa intelectuală între mine şi ei era mare, relaţia a continuat şi s-a întărit. 

 

Slujirea ne-a dus în locuri diferite, dar inima a rămas împreună. Când am văzut dimineaţă în mesaje numele lui mă gândeam la multe, dar nu la plecarea lui

 

Copiii familiei Bodnariu sunt şi copiii noştri

de Samy Tutac

Nu am auzit vreodată de Marius și Ruth Bodnariu până când serviciile sociale norvegiene, o agenție cu ideologie nazistă și practici staliniste, le-au răpit cei cinci copii. De atunci, în casa noastră, numele lor sunt pe buzele noastre, în inimile noastre și în rugăciunile noastre, în fiecare zi. Și ca noi sunt mii de familii de români din toată lumea. Mă tot gândesc ce a fost în inima lui Cristi Țepeș, tatăl a șase copii, când i-a vizitat și a vorbit cu ei. Oare poate fi cineva nepăsător față de o astfel de dramă?

 

Mă uitam dincolo de platoul de televiziune și dincolo de demersurile oficiale făcute, la inima de părinți a celor doi senatori Ben Oni Ardelean și Titus Corlățean. Ei, reprezentanții noștri legitimi, simt ca și noi toți că familia Bodnariu este familia noastră, iar copiii lor sunt copiii noștri. Sunt copii de creștini și sunt și cetățeni români, un motiv în plus să cerem Barnevernetului să-și ia mânile murdare de pe copiii noștri. Noi, cei din Timișoara, suntem departe de București, dar în duhul vom fi alături de voi și ne vom ruga pentru voi, pentru Marius și Ruth și pentru copilașii lor, care sunt și ai noștri.


 

Simion și Ana – doi martori ai lui Mesia

de Daniel Branzei

 

(“Simeon with the infant Jesus” by Petr Brandl, ca. 1725.)

 

Înainte de a parcurge ce a scris Wirsbe, am să vă scriu ceva din partea mea:

 

M-a prins anul acesta chemarea de a-l studia pe Simion. În fiecare an este altfel. Anul acesta n-am putut să mai trec pe lângă el ca într-alți ani. Și am să vă spun de ce.

 

Am să încep însă cu o întrebare: "Dacă m-aș duce într-o vizită la București, cui i-aș da de veste mai dinainte?

Șșșșșșarpele șșșșoptește șșșiret !

de Daniel Branzei

 

Într-un comentariu strecurat pe un site creștin am citit surprins:

 

,,Iar e luna cu Isus! Cu ,,acel“ Isus care spune: ,,Iubește-Mă! Ascultă-Mă! Slujește-Mă … că altfel de chinuiesc în veci de veci!“

snake-speak-300x224
Este șoapta șireată a șarpelui străvechi. Același care le-a înveninat gândirea lui Aam și Eva. Acum, vorbele lui, amplificate de mii și mii de purtători de cuvânt străbat de la un capăt lumea. Are totul la dispoziție. Este ,,domnul acestui veac, stăpânitorul lumii acesteia“, un amănunt pe care-l ignorăm atunci când milităm naivi pentru ,,o lume mai bună și mai dreaptă“. O ,,lumea mai bună“ acum? ,,O lumea mai dreaptă“ în acest veac ? Niciodată. Nicăieri. Nicicum.

 

Trebuie însă să recunoaștem că șoapta perfidă citată mai sus este teribil de ademenitoare. Îți are logica ei nelogică. Este frumoasă în falsitatea ei funciară. Este efrmecătoare în fascinația aparentă a preocupării cu ,binele nostru“, aparent pus în pericol de un dumnezeu nedrept și nedemn de a fi ,,iubit, ascultat și slujit“.

 

Crăciunul – Ce-l face important

De Pastor David L. Brown, Ph.D.

 

Ce face Crăciunul important?

 

Este oare data?

 

Unii cred în mod greşit că 25 decembrie a fost ziua când s-a născut Hristos. Adevărul sincer este că nimeni nu este exact de sigur când s-a născut Hristos. Biblia este bizar de tăcută în acest subiect!

 

Da-ţi voie să împărtăşesc câteva note istorice interesante. Ştiaţi că bisericile Apostolică şi cea timpurie nici măcar nu au sărbătorit ziua de naştere a lui Hristos? Singura recunoaştere a naşterii sale pe care am putut să o descopăr a fost la un secul după ce Hristos s-a înălţat la ceruri. Un om al bisericii din Roma i-a îndemnat pe oamenii din congregaţia sa să cânte rugăciuni muzicale, lăudându-l pe Dumnezeu pentru naşterea Domnului Isus. Nici o dată specifică nu era conectată cu încurajarea sa.

 

Este curios să notam faptul că Bisericile Ortodox Răsăritene cred că Isus s-a născut pe 6 ianuarie şi Bisericile Armene sărbătoresc naşterea Sa pe 19 ianuarie.

 

Un cercetător biblic, Frank R. Klassen, crede că Hristos s-a născut la 1 Aprilie, anul 5 î. Hr. De fapt este chiar teoria sa care dă socoteală de „Ziua Proştilor din Aprilie”, deoarece aceia care îşi aminteau de ziua de naştere reală a lui Hristos erau pociţi drept „Proştii lui Aprilie”.

 

Este oare aceasta posibil? Vă pot spune aceasta din cercetarea mea… Nimeni nu este capabil să determine originea Ziua Proştilor din Aprilie! ESTE posibil, deşi nimeni nu ştie sigur.

 

Despre Crăciun în Evul Mediu

de Nicolaa De Bracton of Leicester

 

Crăciunul aşa cum îl ştim noi este în mare o dezvoltarea Victoriană. Astfel de tradiţii precum pomul de Crăciun şi Moş Crăciun sau Părintele Crăciun sunt relativ recente în marea schemă a lucrurilor. Totuşi am putea recunoaşte în Crăciunul perioadei medievale târzii moştenirea propriei noastre sărbători. Majoritatea obiceiurilor despre care voi discuta sunt din Anglia, însă unele erau comune în Europa.

 

Până târziu în cadrul Evului Mediu, sărbătorirea Zilei de Crăciun avea un rang scăzut printre festivalurile majore ale lumii creştine. Sărbătorile Nopţii a Doisprezecea depăşeşte cu mult solemna, datina cheie a naşterii lui Hristos, în timp ce mai multe sărbători Yule (Crăciunul, n. tr.) (original o datină păgână) a persistat în era creştină. Totuşi, începând cu ridicarea cultului Fecioarei Maria din secolul al 12lea, se poate discerne o tendinţă faţă de importanţa sfinţilor locali şi înspre accentul pus pe figurile majore ale Bisericii, în special asupra Sfintei Familii. Ciclul pieselor de teatru din cadrul secolelor al 14lea şi al 15lea, prezentate în oraşe englezeşti de către asociaţii locale despre ziua Corpus Christi (o sărbătoare remarcabilă undeva între 21 mai şi 24 iunie) au fost rezultatul acestei tendinţe. Aceste piese ce se concentrau pe viaţa lui Hristos includeau stagii elaborate ale naşterii. Astfel a început prima popularizare răspândită a povestirii Crăciunului în Anglia. Primele colinde de Crăciun erau de asemenea legate cu reprezentaţia acestor piese de teatru. Noi nu gândim de obicei la Crăciun ca la o tradiţie din mijlocul verii, dar aceasta, într-adevăr, a fost rădăcinile sale.

 

Profeţiile Naşterii lui Cristos

de J. Hampton Keathley, III , Th.M.

 

Introducere

 

Aş dori să vă invit să păşiţi alături de mine la bordul unei imaginare maşini a timpului pentru a demara o călătorie pasionantă înapoi în trecut. De ce vă invit să mă însoţiţi într-o astfel de călătorie? Ei bine, haideţi să privim la lumea din zilele noastre. În ciuda atâtor progrese tehnologice şi a atâtor programe sociale, trăim într-o lume sfâşiată de o concurenţă, omucidere şi depravare morală de cel mai înalt grad, suntem înconjuraţi de războaie şi veşti de războaie, cămine distruse (divorţ, copii abuzaţi, parteneri de viaţă abuzaţi), iar lista poate continua la nesfârşit. Disputa israeliano-arabă este în plină desfăşurare, fără a se întrevedea o soluţionare reală a acesteia. Poluarea, ameninţarea holocaustului nuclear şi distrugerea atâtor bunuri ni se îngrămădesc deasupra capului, şi cu toate acestea suntem neputincioşi în faţa rezolvării acestor probleme. Oamenii generează programe sociale pentru nevoiaşi şi reforme, formulează soluţii, însă problemele nu dispar. Nu numai că ele continuă să existe, însă par să ia proporţii, exact aşa cum ne previne Biblia (2 Tim.3.13).

 

Susţinătorii unităţii mondiale din societatea noastră văd, desigur, toate lucrurile într-o altă lumină. Spre exemplu, în ultimii ani am fost martorii unor schimbări de proporţii în Europa, dărâmarea zidului Berlinului, dizolvarea Uniunii Sovietice, deschiderea Rusiei, conferinţele continue despre pacea din Orientul Mijlociu. Am fost martorii aparentelor schimbări în vederea promovării păcii ce au avut loc în diferitele ţări ce-au aparţinut fostului bloc comunist, iar înaltele oficialităţi guvernamentale şi întreaga societate văd toată această mişcare ca un semn al apropierii generale de o nouă eră a păcii mondiale. De fapt, ceea ce afirmă cu toţii nu este nimic altceva decât nevoia noastră a tuturor ca pe scena istoriei umane să apară un lider influent, puternic şi carismatic, care să aducă întreaga planetă la unitate şi pace. Deci, lumea este în căutarea unei astfel de persoane, a cuiva care deţine îndemânarea, înţelepciunea, puterea politică şi carisma necesare atragerii unei lumi întregi într-o nouă eră a globalismului în care să domnească pacea.

 

 

Nota: Citiţi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2014 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate