Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Proiectul Betania
Media
Poşta Redacţiei

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Radu Gheorghiţă: poziţia cu privire la Proclamaţiile pastorului Chris – guest post

de dr. Radu Gheorghita

 

Aşa cum am anunţat deja, în această perioadă vor sosi mai multe declaraţii ale unor teologi, pastori, profesori de teologie, personalităţi ale lumii evanghelice, declaraţii referitoare la ultima serie de evenimente şi conjunctura (conjugarea?) nefericită prin care asocierea dintre Străjeri şi Şcoala de vindecare a pastorului Chris, apoi asocierea lui Iosif Ton cu Străjerii, creează atît de multă confuzie. Poziţionarea Dr. Radu Gheorghiţă, profesor de exegeză, va fi urmată de alte declaraţii ale altor teologi evanghelici din spaţiul conservator.

Înainte de a trece la comentarii pe textul proclamaţiei, doresc să reamintesc faptul că cel mai periculos duşman al adevărului nu este minciuna, ci este adevărul spus pe jumătate. Documentul de faţă este plin de astfel de afirmaţii pe jumătate adevărate şi ca atare îl consider deosebit de periculos, nu în ceea ce afirmă, dar în ceea ce evită să afirme cu aceeaşi claritate.

 

 

“Câteva reflecţii asupra lucrării Duhului Sfânt” – Ionut-Andrei Purel (guest post)

 

de Ionut Andrei Purel

 

Ionuţ-Andrei Purel este fiul pastorului de la Rădăuţi. L-am întîlnit prima oară în Bucureşti la un Simpozion. Absolvent de teologie, studios, îşi petrece timpul aplecat peste cărţi, dar în acelaşi timp este înrădăcinat în slujirea bisericească. Ionuţ-Andrei Purel face parte din generaţia tînără de teologi, generaţie încă în formare, la fel ca şi Otniel Vereş şi Ciprian Simuţ.

Precizare: politica “guest post” presupune faptul că opiniile reflectate în text aparţin autorului textului. Publicarea în regim “guest post” nu presupune asumarea convingerilor reflectate în text de către moderatorul platformei pe care apare textul şi nici promovarea unui stil anume.

Notă: Articolul de faţă nu este o cercetare academică minuţioază a lucrării Duhului Sfânt în lume (iconomia Duhului Sfânt), ci câteva reflecţii personale asupra fenomenelor carismatice care au început să se manifeste în bisericile baptiste. Articolul este scris într-un stil informal, atinge doar periferic probleme care trebuie discutate în detaliu, iar argumentarea porneşte de la anumite presupoziţii (biased), aceasta fiind facută de un credincios baptist, membru într-o biserică baptistă.

 

 

Probleme ridicate de fratele Iosif Ton

de Daniel Branzei

 

George Stefan, care a lucrat o vreme la Societatea Misionara Romana din Wheaton, imi spunea cu ani in urma ca, daca vrei sa-i tii piept fratelui Iosif Ton, trebuie sa-ti faci bine lectia acasa. Probabil ca asa este. Problema ridicata de evolutiile recente ale dansului sunt legate de termeni si crezuri cu care multi nu suntem familiari. Va invit la cateva lecturi pe care sa le parcurgem impreuna, pentru ca apoi sa discutam “in cunostinta de cauza”.

Referitor la materialul publicat de fratele Ton: (“De ce nu sunt un cesationist?” (aici)), iata o pozitie evanghelica destul de bine argumentata:


Cessationism vs. Continuationism

Pentru cei ce vor sa se documenteze inainte de a intra in polemica aceasta, va recomand un articol foarte bun cu materiale “pro” si “contra” aici: http://www.theopedia.com/Cessationism

Pentru o definire frumoasa a cesationismului puteti merge aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Cessationism

Daca inclinati spre parerea ca zilele de astazi nu mai sunt ca cele din primul secol crestin, o puternica argumentatie veti gasi acici:

http://www.spirithome.com/cessatio.html

Daca vreti sa cititi invatatura lui John MacArthur despre aceasta problema, puteti sa o faceti aici:

http://www.monergism.com/directory/link_category/Spiritual-Gifts/John-MacArthus-Jr/

Resursele cele mai multe le veti gasi insa aici:


The Ultimate Cessationism Resource

Asa cum observati, noi ne oprim deocamdata de la orice parere publica. Va veni probabil vremea ei si, intre frati, exista oricand loc de dialog si de ingaduinta. Miscarea evanghelica n-a fost, nu este si nu trebuie sa fie nici uniforma si nici uniformizanta.

“In problemele mari unitate, in cele mici diversitate si in toate dragoste”.

 

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate