Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Marturia Evangheliei
Exegetica
Viaţa Creştină
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Principii pentru interpretarea Bibliei (1)

de Daniel Branzei

 

Capitolul 1


Prezentarea principiului “De la general la particular” de la complex la simplu sau de la mare la mic


În ce constă principiul “de la general la particular”?

Priviţi poza alaturata. Ea este o parte dintr-o imagine mai mare.detaliuÎncercaţi să determinaţi ce reprezintă această imagine. La ce vă duce gândul când o priviţi? Rămâneţi la o variantă de răspuns şi apoi verificaţi cu ce urmează mai jos.detaliu


Desigur, nu v-aţi fi gândit că imaginea respectivă reprezintă chiar o parte din botul acestui avion. În acest fel am ilustrat foarte practic ce înseamnă să analizezi un lucru fără a ţine seama de cadrul general în care se află. De aici decurge un principiu universal şi anume, principiul de la general la particular. Aşadar, principiul de la general la particular presupune cunoaşterea, ţinând seama de contextul sau cadrul mai larg în care este plasat un anumit obiect.

 

2. Cine a inventat acest principiu?

Acest principiu a fost creat de Dumnezeu. Biblia începe cu versetul: „La început, Dumenzeu a creat cerurile şi pământul ” (Gen. 1:1). Aici, Dumnezeu este prezentat ca infinit şi atotputernic, dar şi ca autor al creaţiei. Abia după ce universul şi pământul sunt finalizate, este creat şi omul. Dumnezeu nu a creat fiinţa umană suspendată în nimic, pentru ca apoi să se ocupe de univers şi pământ. El creează mai întâi cadrul sau contextul în care urma să fie pusă aceasta, apoi o aşează acolo. Felul în care a lucrat Dumnezeu este de la general la particular, adica de la univers la om. În consecinţă, procesul cunoaşterii urmează aceeaşi cale: de la cunoaşterea cadrului sau contextului în care se găseşte lucrul pe care îl studiem, la cunoaşterea lucrului pe care îl studiem.

 

 

Principii de interpretare a Bibliei – Introducere

de Daniel Branzei

M-am apucat să fac curățenie în computer și am dat peste lucruri vechi, dar folosibile. Timp de câteva zile am să vi le ofer și vouă.

Introducere

Una dintre problemele cititorului neexersat în studiul cărţilor de teologie e legată de faptul că, fiind în general voluminoase, sunt greu de digerat. Aproape garantat, ajuns la jumătatea lor, el va abandona lectura. Pe de altă parte, pentru a onora Cuvântul lui Dumnezeu şi a explica clar doctrinele Bibliei, teologii trebuie să se exprime în cuvinte mai multe. De aceea cred că apare ca o necesitate pentru oamenii grăbiţi de azi apariţia unor lucrări de întindere mică, dar de mare sinteză, care să-i pregătească pentru unele mai dificile. Putem ilustra acest lucru, folosindu-ne de exemplul automobilului, care înainte de a ajunge în viteza a cincea, trebuie să demareze cu viteza întâi, şi apoi celelalte. Rolul acestei broşuri este deci de a-l ajuta pe cititor să exploreze în mod adecvat interpretarea textelor Bibliei.

 

O tactică de luptă specifică pentru creștini

de Daniel Branzei

2 Împăraţi 19.1-13

În faţa asaltului armatelor asiriene, Ezechia are un fel neobişnuit de a conduce războiul: în loc de armură, se îmbracă cu un sac. Cartierul său general nu se află pe fortificaţia pe care o construise, ci în casa Domnului. În fine, în loc să apeleze la cei mai bravi ostaşi ai săi, se adresează profetului Isaia.

Dar, în contrast cu aroganţa şi cu mândria împăratului Asiriei, nu este aceasta buna strategie militară pe care ne-o recomandă apostolul Pavel? „Armele luptei noastre nu sunt fireşti”, scrie el în 2 Corinteni 10.4, 5, „ci puternice, potrivit lui Dumnezeu, spre dărâmarea întăriturilor, dărâmând raţionamente şi orice înălţime care se ridică împotriva cunoştinţei lui Dumnezeu”.

Ezechia, al cărui nume înseamnă ,puterea Domnului, ştie la cine să meargă să caute ajutor (Psalmul 121.2). Încrederea nu-i este dezamăgită..


 

Murind pentru a trăi

de Daniel Branzei

 

Text: Romani 6:1-14

…Socotiţi-vă morţi faţă de păcat, şi vii pentru Dumnezeu, în Isus Cristos, Domnul nostru. Romani 6:11

In cartea sa: „It Only Hurts When I Laugh” (Râsul îmi produce durere), Ethel Barrett scrie despre patru slujitori proeminenţi ai lui Dumnezeu care au murit faţă de ei înşişi şi faţă de păcat.

Când George Muller a fost întrebat despre puterea sa spirituală, a răspuns simplu: „într-o zi George Muller a murit”.

D. L. Moody, în timp ce vizita New York-ul, a murit faţă de toate ambiţiile sale personale.


 

UN POPOR DE OI NAȘTE UN GUVERN DE LUPI

de Samy Tutac

 

Am văzut în ultima vreme în rândul evanghelicilor români, din țară și diaspora, multă admirație pentru cancelarul german Angela Merkel și pentru președintele kenyan Uhuru Kenyatta. Și asta pentru că, în ciuda curentului de promovare a căsătoriilor gay, aceștia au răspuns tranșant, ca odinioară Lascăr Catargiu, “aiasta nu se poate.” S-a vorbit chiar despre cât de minunat ar fi să avem în Europa și de ce nu, în România, astfel de lideri. Ar fi oare posibil? În România, teoretic nu, practic NU! Știu că sună ca și diferența dintre pesimist și optimist, astăzi. Pesimistul zice:”Mai rău de atât nu se poate!” Optimistul zice:”Ba se poate!” Deocamdată ne-am procopsit cu cea mai incompetentă, cea mai coruptă, cea mai lacomă și cea mai arogantă clasă politică din istoria României. Pe drept cuvânt este “cea mai cea din cea mai cele”, începând cu lipsa crasă de educație și terminând cu incapacitatea de a lua decizii responsabile și în conformitate cu o viziune sau proiect național.
 

 

Pocăinţa este valoroasă

de Viorel Iuga

Cine se putea lăuda cu o viaţă fără păcat? Cine poate spune ca Iov că nu a călcat niciuna dintre poruncile Domnului? Cine are curajul să afişeze o atitudine de nevinovat? Cu toate că nu ne dorim şi nici nu ne face cinste, realitatea este alta. Din nefericire, Iacov are dreptate când spune că toţi greşim în felurite ocazii şi moduri. Păcatul, chiar dacă trăim vremuri de îndurare, întristează mult faţa şi inima Domnului. Este adevărat, păcatul nu Îl întristează doar pe Domnul, ci şi pe noi. După ce ne îndeamnă să păcătuim, diavolul ne arată cât suntem de vinoaţi. Atunci, în durere şi disperare ne întrebăm: există oare vreo speranţă? Din fericire pentru noi în lumea aceasta atât de schimbătoare, există şi lucruri ce nu s-au schimbat. Unul dintre ele este pocăinţa. Domnul a apreciat pocăinţa în fiecare generaţie. Când cineva a greşit, dar s-a pocăit urgent şi sincer, a primit îndurare. Bunătatea Lui a făcut ca persoana respectivă să primească iertare şi binecuvântare.

 

Întoarceți-vă acasă! Locul vostru nu e în Occident!

de Ionel Tutac


“Dumnezeu a fost ucis de Occident! Vreau să mă întorc acasă!”

Aceste cuvinte au fost scrise de Cristiana Maria Marcu, o studentă româncă de la o celebră universitate londoneză. Scrisoarea sa este un apel adresat tinerilor români care studiază sau lucrează in Occident și s-a bucurat de o audiență incredibilă pe rețelele de socializare.

Fără a jigni sau critica țările occidentale, tânăra studentă a constatat superficialitatea spirituală a europenilor și preocuparea lor permanentă pentru materialism. Transformarea sărbătorilor religioase într-un nou prilej de marketing economic, schimbarea destinației bisericilor în moschei, superficialitatea relațiilor umane, înstrăinarea oamenilor de Dumnezeu, ironizarea creștinilor practicanți sunt doar câteva din elementele care ar trebui să-l determine pe un tânăr român să se reântoarcă acasă.

 

 

DE CE S-AU ÎNMULȚIT FETELE RELE…?

de Samy Tutac

 

Înțeleptul Solomon prezintă în Proverbe capitolele șase și șapte o femeie care a ieșit la vânătoare…de bărbați. Ea știe seduce și-l face pe bărbat să-și piardă chipul lui Dumnezeu și-i reduce valoarea la o bucată de pâine. Această “fată rea” nu este un mit. Din păcate, ea și “surorile ei” seduc în fiecare zi, ducând o mulțime de tineri (și nu numai) la dezastru. Sunt tot mai agresive, scriu bilețele sau sms-uri, apar pe neașteptate (când ai cea mai mare nevoie), te sună acasă, la party-uri se aruncă în brațele băieților…desigur, din greșeală. Îți dau de înțeles că orice îți dorești se poate împlini. Și oricum nimeni nu va ști…nimeni în afară de Dumnezeu și de tine. Și băieții “fără minte” o mușcă ca proștii. (Solomon zice “ca boul dus la înjunghiere”)

 

 

 

DE CE CONFUNDĂ UNII BĂIEȚI NESIMȚIREA CU ROMANTISMUL?

de Samy Tutac

Încercați să vă imaginați următoarea scenă…El și Ea pe marginea prăpastiei, Ei îi este cald, El îi face vânt…Nu, nu…El și Ea pe o bancă în parc…sau pe ultimul rând în sala de cinema…sau pe bancheta din spate a mașinii…sau pur și simplu El și Ea (într-un fel, tot pe marginea prăpastiei) conversând, discutând…”Draga mea încă nu putem să ne căsătorim, dar ne iubim…iar sexul înseamnă dragoste, nu-i așa? Nu spune toată lumea «am făcut dragoste»? Nu mă lăsa să explodez…dacă mă iubești demonstrează-mi.” Nici vorbă de romantism aici, doar nesimțire crasă, sau cum zicea mama mea ce “măgar cu urechile mari.” Regret comparația dintre un astfel de individ și un animal atât de smerit cum este măgarul.

 

 

Teze fundamentale ale familiei!

de Florin Iosub

 

Văzând ce se întâmplă la nivel mondial cu valorile și principiile fundamentale ale familiei ar fi fost mai potrivit să încep cu ”opriți bătaia de joc la adresa familiei!” sau ”luati-vă mâinile mânjite de pe familie!”. Totuși, nu vreau ca mesajul să fie unul împotriva celor care au transformat imaginea familiei într-un circ social, cultural, mediatic, ci un mesaj care să îi adune împreună pe cei care încă mai cred în fundamentele de bază ale familiei concentrând totul în câteva teze comune – un manifest pe care sa îl promovăm cu curaj indiferent de circumstanțe.

 

 

 

Nota: Citiţi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2014 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate