Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Orientalia
Teologie
Reforma Spirituala
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Spune DA mersului la biserică

de Laurentiu Balcan

 

Omul are nevoie de discipline care sa-l pozitioneze corect fata de Dumnezeu si fata de semeni si, da, omul are nevoie sa mearga la biserica. Chiar daca multi oameni merg la biserica din pur ritual, tot e bine sa merga la biserica, pentru ca mersul la biserica NU dauneaza sanatatii spirituale.

A respinge Biserica pe motiv ca oamenii sunt neseriosi, nepocaiti, imaturi, neintelepti, barfitori, ca se uita chioras la tine si nu te prea baga in seama, ca fiecare individ e cu grupul lui, ca fratii sunt prea lumesti si prea preocupati de bani, ca surorile sunt cu nasul pe sus si rele la suflet este, in cele din urma, o dovada ca nu intelegem natura Bisericii si nici propriile noastre nevoi spirituale.

Realitatea spirituala este ca nu-l putem avea pe Hristos fara a-i avea si Trupul, Biserica. A pretinde ca ai o relatie serioasa si profunda cu Mantuitorul Hristos, dar fara sa fii interesat de Trupul Lui, de Biserica este un non-sens. Hristos nu poate fi despartit de Trupul Lui. Cand il primesc pe El, ii primesc si Biserica. Daca ii resping Biserica, il resping si pe El. Acesta este primul adevar care ar trebui sa ma scoata din casa si sa ma faca sa merg la Biserica.

Nu discutam acum despre adevarata Biserica. Consider ca pierdem prea mult timp judecand grupurile religioase si exactitatea lor doctrinara. Biserica este formata din toti oamenii rascumparati prin jertfa lui Isus Hristos, care au intrat intr-o stare de har prin credinta si care traiesc pentru a-L glorifica pe Dumnezeu, prin ajutorul Duhului Sfant prezent in ei. A te lipi de o astfel de comunitate nu este doar un privilegiu, este o datorie sfanta. Nu cred ca poti sa afirmi ca esti crestin si tu sa nu apartii de o comunitate formata din oameni rascumparati.


 

Arginţi sau plumbi?

de Daniel Branzei

 

Întrebarea aceasta este deviza cu care ganguruile mexicane terorizează sistemul administrativ și politic din țara vecină.

,,Arginți sau plumbi“ este oferta unei alternative: te lași cumpărat sau te executăm? Este vechea ofertă a Mafie din Italia. Ea marchează ascendența răului într-o lume în care zăgazurile de civilitate se prăbușesc unul după altul. Cei care refuză arginții sunt executați și agățați de poduri, sus, la vedere. (Câteva manechine prevestitoare de rău au apărut deja spânzurate prin orașele de graniță.)

Mai curând, scrisori cu acest mesaj au fost trimise și primarilor, politicienilor și șerifilor din statele americane care au graniță comună cu Mexicul. Oamenii de poziție și factorii de decizie își văd viața periclitată, copiii răpiți și femeile sub amenințare.

,,Arginți sau plumbi ?“ Mulți din cei ce primesc acest mesaj preferă să se retragă din viața publică, dându-se astfel la o parte de bună voie. Cao rugină mortală, lumea coruptă și corupătoare a teroriștilor de tot felul se întinde în majoritatea metropolelor americane. Traficul de droguri, traficul de carne vie, traficul de arme și traficul de influență au nevoie de cale liberă. Cine le va sta împotrivă? Cine va rezista cumplitei alegeri?

 

Pilda smochinului neroditor și "califatul islamic"

de Daniel Branzei

 

Nu mă întrebați de unde, de ce și cum, dar am această interpretare pentru voi.

 

În pilda smochinului neroditor, pe care o dă Domnul Isus în Luca 13, s-ar prea putea ca interpretarea noastră clasică să nu fie completă. Textul ne vorbește despre proprietarul unei vii care vine să o vadă și dă acolo cu ochii și de un smochin. Văzându-l neroditor, îi spune vierului să-l taie, dar acceptă o amânare de un an la mijlocirea vierului.

 

S-ar putea deci …

 

S-ar putea ca Proprietarul viei să fie Dumnezeu, via să fie poporul Israel, vierul să fieDomnul Isus, iar smochinul să fie … lumea. (Nu se poate ca Israel să fie reprezentat concomitent și de vie și de smochin!)

 

Contexul dinaintea acestei pilde vorbește despre necesitatea pocăinței, singura cale care ne poate salva de la tragedia viitoare.

Dacă așa ar sta lucrurile, atunci mesajul pildei este clar: lumea mai dăinuiește nu pentru că merită, ci pentru că încă mai sunt speranțe de rodire pentru împărăția lui Dumnezeu.

 

 

Pentru prietenii mei ortodocși și calviniști: mântuirea la baptiștii români

 

Aproape în fiecare carte de teologie ortodoxă teologia este casificată în trei categorii mari: ortodoxă, catolică și reformată,  cea din urmă cu referință la reforma magisterială. Următoarea afirmație de obicei este că teologia reformei înțelege mântuirea în termeni legali. De aici, mai ales la nivel popular, în discuții între baptiști și ortodocși români, se presupune în mod automat că baptiștii înțeleg mântuirea în termeni legali, calviniști, etc., pentru că se trag de la Reformă.

 

Această înțelegere este eronată și în contradicție atât cu puținele formulări teologice oficiale, cum ar fi Mărturisirea de credință baptistă, cât și cu realitatea istorică a pătrunderii baptismului în România, pe fondul ortodox.

 

Istoric vorbind, baptiștii nu au primit credința în România cu înaintea-înapoi. Adică, primind o teologie elaborată mai întâi și apoi primind pe Christos. Baptismul a venit în România prin oameni simpli, care au trăit realitatea lucrării lui Dumnezeu în inima oamenilor, au trăit bucuria mântuirii și a nașterii din nou, și au spus și altora despre aceasta.

 

 

Credulitatea (disperată?) a părinților – o inconsecvență ciudată

de Teofil Stanciu

 

Reprezentare falsificată a unui galop (Gericault)Avem două premise: (1) Creștinii, indiferente de culoarea lor confesională, consideră că idealurile „lumii” sunt în mod fundamental greșite – tocmai de aceea consideră necesară evanghelizarea și mărturisirea; (2) Tot mai frecvent în ultima vreme, se manifestă un spirit critic (uneori chiar acid), dar nu neapărat justificat, la adresa liderilor de opinie din mediile creștine – nu doar evanghelice.

Cu toate acestea, există cel puțin un domeniu în care aceste premise par să nu funcționeze și creștinii de mai toate culorile se înfruptă cu nesaț (și parcă cu o anumită disperare) din învățătura celor pe care-i contestă. Iar acest domeniu îl reprezintă tocmai complexa și delicată misiune a creșterii copiilor.

 

Mămici care se dau în vânt după „studii recente” privitoare la disciplină, la școlarizare, la erori ale părinților fără să poată însă discerne cine stă în spatele acestor învățături și ce scopuri au „grupurile de cercetători/experți [eventual și britanici]”, de pildă. S-ar putea să fi chestie de marketing, un interes financiar, vanitate, un grant al UE care trebuie să producă și un rezultat „concret”, un experiment etc.

 

Or, în chestiunea creșterii copiilor, mi se pare esențial măcar să te întrebi – chiar dacă nu poți și să-ți răspunzi – cine sunt și ce credibilitate prezintă autoritățile cărora le dai ascultare. Prea adesea, aceste autorități sunt selectate mai degrabă pe criterii subiective, de genul traumelor suferite în copilărie, a preferinței pentru un anumit stil care-ți conferă un confort psihic (mie „nu-mi place” cum gândeau…) etc.

 

 

Gratuit și obligatoriu pentru studenți, predicatori și păstori – „Lectures to my students” – C.H. Spurgeon

de Daniel Branzei

sursa: http://www.monergism.com/lectures-my-students

 

sursa:http://www.monergism.com/lectures-my-students

 

Disponibilă în următoarele formate: EPUB, .MOBI AND .PDF
 

CONȚINUT
introduction 1
introduction 2

Lectures
I.  The Minister’s Self-watch
II.  The Call to the Ministry
III. The Preacher’s Private Prayer
IV.  Our Public Prayer
V.  Sermons–their Matter
VI.  On the Choice of a Text
VII.  On Spiritualizing
VIII.  On the Voice
IX.  Attention
X.  The Faculty of Impromptu Speech
XI.  The Minister’s Fainting Fits
XII.  The Minister’s Ordinary Conversation
XIII.  To Workers with Slender Apparatus
XIV. The Holy Spirit in Connection with Our Ministry
XV. The Necessity of Ministerial Progress
XVI. The Need of Decision for the Truth
XVII. Open-Air Preaching–A Sketch of Its History
XVIII. Open-Air Preaching–Remarks Thereon
XIX. Posture, Action, Gesture, Etc.
XX. Posture, Action, Gesture, Etc. (Second Lecture)
XXI. Earnestness: Its Marring and Maintenance
XXII. The Blind Eye and the Deaf Ear
XXIII. On Conversion as Our Aim
XXIV. Illustrations in Preaching
XXV. Anecdotes from the…

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2014 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate