Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

M13 – Mărturii personale printre minuni incontestabile

de Daniel Branzei

 

De ce m-am dus în Moldova și în diaspora europeană?
Mi s-a cerut să țin în Moldova seminarii despre viața de familie. M-am mirat la început, știind că Moldova este pepiniera Europei și nu numai …

 

Condițiile economice fac din Moldova mai degrabă o rampă de lansare, decât un loc în care să vrei să stai. Potrivit statisticilor, 30% din moldoveni lucrează peste hotare. Aproximativ jumătate din emigranţii moldoveni lucrează în domeniul construcţiilor, iar fiecare al cincilea – în domenilul prestrării serviciilor. Potrivit surselor neoficiale, ţările preferate de moldoveni sunt Italia, Rusia, Spania, Portugalia şi Israel, dar şi cele de peste ocean, precum Canada şi SUA.

 

În aceste condiții, presiunile exercitate asupra familiilor moldave sunt enorme. Număruldivorțurilor a  crescut amețitor, iar problema adolescenților lipsiți de părinți crează un coșmar social. De ce toate acestea? Cum să le răspunzi și ce fel de soluții să le pui la dispoziție în cadrul “seminariilor“? Poate un alintat de soartă, care trăiește în America, să aibă autoritate morală să le dea sfaturi celor dintr-o țară săracă? Iată probleme de bun simț și nu numai de bun simț, cu care a trebuit să mă confrunt în această misiune.

horizontal rule

M12 – Printre românii austrieci

 

de Daniel Branzei

 

Mi-e din ce în ce mai greu să spun “români austrieci” și din ce în ce mai ușor să spun “austrieci de origine română.”

 

La o distanță de doar doi ani, i-am regăsit pe acești frați de emigrație mult schimbați și mult mai așezați. Mă simt mult mai bine printre ei decât printre cei din România. Avem mult mai multe lucruri în comun. Trecem prin aceleași experiențe, specifice unei minorități venite să trăiască în mijlocul unei alte culturi majoritare.

 

Mesajul meu către ei este lecție pe care am învățat-o și noi după ce am pătruns în creuzetul unificator al Americii. Pentru cei care sunteți încă în România am să caut să explic, să mă explic, … să ne explicăm.

horizontal rule

 

de Daniel Branzei

 

Sfatul unor prieteni ne-au dus pe drumul cel mai scurt spre Cluj, dar am ratat șansa de a merge pe fragmentul de autostrada inaugurat între Târgul Mureș și Cluj. Regretele au fost compensate de posibilitatea de a străbate o zonă a României pe care n-am mai văzut-o.

 

La Cluj, l-am întrebat pe Cornel cum de satele din acest mijloc de țară seamănă mai mult cu trecutul decât cu bunăstarea. Mi-a dat câteva motive dintre care am reținut că trenurile auto spre munca din vest se formează mai mult dinspre Botoșani, Focșani, Bacău și Piatra Neamț, nu din această zonă de mijloc. Oamenii au pierdut startul sau au fost prea nepăsători ca să îl ia.

horizontal rule

de Daniel Branzei

De la Pascani la Piatra Neamț este drumul meu de la amintirile duioase la cele dureroase. Cu multi ani in urma, insotind un mic grup de turiști americani, aici mi s-a declansat o criza de angoasă depresivă. Au fost ecoul și sechelele nesiguranței din vremea comunistă, când pendulasem între bucuria inceputului vietii de căsătorit si amenințările temutului articol 153 din codul legal prin care cei ce puteau fi invinuiti de parazitism erau închise si trimiși la muncă obligatorie. Mi se refuzase dreptul de a fi pastor baptist. Nu puteam sta in Pascani, lângă Daniela, mai mult de trei zile pentru ca imi refuzasera viza de flotant. Plecam cateva zile la Piatra Neamț si reveneam acasa. Plecam cateva zile la Iași si reveneam. Plecam cateva zile la Roman sau Bacău si reveneam iar pentru un maxim de trei zile. Fericirea ni se dadea cu ratia si portia mea era tare mică. Acum eram impreuna cu Daniela si calatoream spre casa familiei Handaric.

horizontal rule

Arhivele regale – 20. Naaman – Argumente pentru credință – 2 Regi 5

 

de Daniel Branzei

 

Ne aflăm tot în „vremea Izabelei“ și a influenței ei malefice. Ca o maree neagră venită din Sidon prin căsătoria cu Ahab (1 Regi 16:31), ea a rămas în viață după moartea acestuia și a continuat să răspândească întunerecul idolatriei ei îndrăcite asupra lui Israel, în Nord, și, încet, încet coborând ca o înoptare mortală asupra Ierusalimului și a regatului de Sud.

 

Aparent neputincios și învins în războiul cu idolatria din țară, Iehova este în realitate Stăpân în afacerile lumii, singurul izbăvitor din univers și singurul vrednic de închinare!

 

Textul va demonstra aceasta prin trei dimensiuni ale întâmplărilor relalate:

 

  1. Iehova este cel ce hotărăște în treburile popoarelor

  2. Iehova din Israel este singurul Dumnezeu care poate da izbăvirea

  3. Iehova din Israel este sigurul Dumnezeu care merită închinarea noastră

horizontal rule

Cele mai periculoase idei din crestinism

 

de artzar

 

Curentul “Noul Ateism” pleaca mai intotdeuna in dezbaterile si prezentarile pe care le organizeaza sau la care participa de la faptul ca ideile biblic-crestine aduc mai mult rau decat bine in umanitate.

Kenneth Samples furnizeaza prin Seven Truths that Changed the World aparuta la Baker Publishing Group un sumar de apologetica intr-un format usor de parcurs si incitant sustinut. Conform autorului ideile periculoase raspandite de crestinsim in lume sunt:

Nu toti mortii raman morti – realitatea invierii lui Christos. Samples examineaza si raspunde diferitelor acuzatii intre care si cea a existentei unui frate geaman al lui Isus. Crestinismul nu sustine doar ideea conform careia Isus Christos este viu ci si ca toti cei care il urmeaza pe acestea vor trai vesnic alaturi de El intr-un Univers complet nou. Alte idei discutate in aceasta sectiune: mormantul gol al lui Isus, aparitiile lui Christos dupa moarte, transformarea lui Saul dintr-un progenitor intr-un propovaduitor al crestinismului, trecerea la celebrarea zilei invierii, duminca, si sustinerea ei ca zi a intalnirilor bisericii.

Dumnezeu a mers pe Pamant- contextual general este cel al pluralismului religios si pretentiile exclusiviste sustinute de Crestinism. Ideile ciudate despre “Isus – extraterestru” si “Isus – guru” sunt discutate intre ale evidente biblice sau pareri contradictorii prin care se incearca explicarea divinitatii lui Isus. Crestinismul afirma despre Isus faptul ca nu a fost doar un om extraodinar ci a fost Dumnezeu intrupat. Tot in aceasta sectiune sunt aduse in discutie diferite concepte religioase ale existentei lui Dumnezeu.

horizontal rule

Prea iubitule

de Doru Pope

Bătrânul către prea iubitul Gaiu, pe care-l iubesc în adevăr.

Prea iubitule, doresc ca toate lucrurile tale să-ţi meargă bine, şi sănătatea ta să sporească tot aşa cum sporeşte sufletul tău. A fost o mare bucurie pentru mine, când au venit fraţii şi au mărturisit că eşti credincios adevărului şi că umbli în adevăr. Eu n-am bucurie mai mare decât să aud despre copiii mei că umblă în adevăr.

Prea iubitule, tu lucrezi cu credincioşie în tot ce faci pentru fraţi; şi pentru străini totodată. Ei au mărturisit despre dragostea ta înaintea Bisericii. Vei face bine să îngrijeşti de călătoria lor, într-un chip vrednic de Dumnezeu; căci au plecat pentru dragostea Numelui Lui, fără să primească ceva de la Neamuri. Este datoria noastră, deci, să primim bine pe astfel de oameni, ca să lucrăm împreună cu adevărul.

horizontal rule

Te rog... pentru inima mea!

de Doru Pope

Pavel, întemniţat al lui Isus Hristos, şi fratele Timotei, către prea iubitul Filimon, tovarăşul nostru de lucru, către sora Apfia şi către Arhip, tovarăşul nostru de luptă, şi către Biserica din casa ta: Har şi pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, şi de la Domnul Isus Hristos!

 

Mulţămesc totdeauna Dumnezeului meu, oride câte ori îmi aduc aminte de tine în rugăciunile mele, pentru că am auzit despre credinţa pe care o ai în Domnul Isus şi dragostea faţă de toţi sfinţii. Îl rog ca această părtăşie a ta la credinţă să se arate prin fapte, care să dea la iveală tot binele ce se face între noi în Hristos.

 

În adevăr, am avut o mare bucurie şi mângîiere, pentru dragostea ta, fiindcă, frate, inimile sfinţilor au fost înviorate prin tine. De aceea, cu toate că am toată slobozenia în Hristos să-ţi poruncesc ce trebuie să faci, vreau mai de grabă să-ţi fac o rugăminte în numele dragostei, eu, aşa cum Sunt, bătrânul Pavel; iar acum întemniţat pentru Hristos Isus.

horizontal rule

 

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate