Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pastorala
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Media
Poşta Redacţiei

 

 


Pagina Pastorală

 

Click pe titluri pentru articolul complet

 

Cum stingem “focul de paie” din familie?
de Adrian Condrea

Nu este o surpriză că și familiile creștine trec prin crize. Surpriza este că nu uneori nu știm să le rezolvăm într-un mod biblic și duhovnicesc. Unele crize sunt doar un “foc de paie”. Dar și “focul de paie” poate fi periculos dacă nu știm cum să-l stingem. Sunt doar câteva cuvinte care atunci când sunt rostite cu curaj dar sincer pot stinge într-o clipă, “focul” din căsnicie:

 

1. “Am greșit”.

 

Unul din cele mai mari obstacole în calea fericirii din familie este atitudinea “eu nu am greșit”. Bărbați, trebuie să recunoaștem că suntem mai predispuși la acest sindrom. Recunoaștem? Nu aud nimic …. Bravo, așa-i mai bine  :) Ăsta-i adevărul. Nu ne place să recunoaștem că am gafat. Nici vorbă să recunoaștem că am greșit drumul și că ocolim vreo 30 de km aiurea. Și asta doar pentru că am vrut să demonstrăm cât de grozavi suntem la orientarea în spațiu.Recunoașterea imediată poate stinge focul care s-a aprins în familia noastră. Nu te culca până nu s-a stins “focul de paie”.

horizontal rule

Cum sa-l onorezi pe Satan fara sa depui prea mare efort
 

 1. Niciodata sa nu iti para rau sau sa crezi ca esti gresit despre ceva.
 2. Plange-te constat despre tot ce se intampla in viata ta.
 3. Nu face nimic mai mult decat ti se cere.
 4. Evidentiaza incontinuu defectele pe care le vezi in altii.
 5. Nu spune niciodata multumesc.
 6. Daca esti ofensat, supara-te, manie-te si lasa-i cei din jur sa stie asta; si mai ales nu ierta.
 7. Raspandeste verbal orice problema pe care o vezi in biserica ta sau despre care ai auzit in alte biserici.
 8. Subliniaza orice esec al unei lucrari care nu a avut inca success/implinire/biruinta.
 9. Nu canta in biserica, doar arata-ti nemultumirea ca tu ai fi ales alte cantari mai bune; apoi poti sa nici nu mai participi regulat la intalnirile bisericii ca doar esti mantuit , nu?
 10. Intotdeuna vezi cealalta parte din ce e pozitiv. Trebuie cineva sa asigure echilibrul, nu?
 11. Daca vezi ca ceva merge bine, nu spune nimanui asta.
 12. Daca vezi ca cineva se pricepe si foloseste un dar de la Dumnezeu in directia glorificarii lui Dumnezeu, nu evidentia asta laudandu-L pe Dumnezeu pentru ceea ce a dat altora.
 13. Nu-l lasa pe Dumenzeu sa faca nimic din ceea ce crezi ca ai putea face tu singur.
 14. Cand oamenii au nevoie de ajutorul tau, indruma-i spre altcineva.
 15. Daca cineva te ajuta, nu-l lasa sa cunoasca ca il apreciezi pentru asta.
 16. Daca poti fi iertator , milostiv si indurator, lasa-i pe altii…
 17. Cand alti crestini spun pacatului pacat, acuza-i ca sunt niste ipocriti plini de judecata; fi sigur ca tu aperi drepturile universale ale tolerantei absolute.
 18. Nu te ingrijora sa faci lucruri “aparent” rele, dubioase;oamenii n-ar trebui sa fie interesati in aparenta. Daca-i sinceritate, asta-i tot ce conteaza…
 19. Si daca nimic din acestea nu functioneaza in dreptul tau, atunci stai cat e ziua de lunga si gandeste-te de ce Dumnezeu e asa de bun cu altii si nu cu tine.

 

Cine propune nr. 20…?

horizontal rule

da, de ce eu Doamne?
 

“Increde-te in Domnul din toata inima ta si nu te bizui pe desteptaciunea ta” - Proverbe 3:5

Perioadele dificile, de incercare, cu probleme, nu sunt placute pentru nimeni. In aceste conditii se poate experimenta insa cel mai eficient increderea in Dumnezeu. Stiu e mai usor sa o zici decat sa o traiesti; e mai usor sa o verbalizezi cand esti in siguranta si nimic rau nu s-a intamplat decat atunci cand durerea te pune sub presiune.

Cum barbatii sunt mereu dorinici sa gaseasca solutii la probleme, nimic nu pare mai groaznic decat sa realizezi ca nu mai stii ce sa faci intr-o anume situatie. Cand ajungi la capatul oricaror idei/ resurse/ manevre, incepi sa te rogi, sa ceri ajutor la Dumnezeu. Si intotdeauna Dumnezeu are inca o idée sau resursa (poate fi un vecin, prieten, sau dusman) la care nu ne-am gandit.  In momente de criza, la capatul oricaror puteri si resurse e bine sa ne amintim ceea ce Solomon inteleptul a spus mai de mult…nu te increde in desteptaciunea ta…

horizontal rule

LUCRAREA DUHULUI SFÂNT ÎNTRU MÂNTUIREA NOASTRĂ

de Thomas Goodwin

  

Despre Duhul Sfânt, care este darul lui Dumnezeu Tatăl pentru noi, în şi prin Isus Cristos – dar Inestimabil, care se primeşte gratuit, prin nemărginita îndurare, prin harul şi dragostea lui Dumnezeu.

 

El ne-a mântuit, nu pentru faptele făcute de noi în neprihănire, ci pentru îndurarea Lui, prin spălarea naşterii din nou şi prin înnoirea făcută de Duhul Sfânt, pe care L-a vărsat din belşug peste noi, prin Isus Cristos, mântuitorul nostru. – Tit 3:5,6.

 

Am văzut, într-o prezentare scurtă dar cuprinzătoare lucrările Duhului Sfânt în cadrul marii lucrări a mântuirii noastre. Următoarea imagine a Sa Îl surprinde ca dar al lui Dumnezeu oferit nouă cu acest scop final. Pentru a dezvălui aceasta înaintea ochilor noştri, aş vrea să fac următoarele observaţii.

 

1. Dumnezeu Tatăl este Cel care dăruieşte, sau Cel care ne acordă Duhul Sfânt. Acesta este exprimată în mod plenar de cuvintele textului, care ne spun că El a vărsat Duhul Sfânt peste noi.

 

Această dăruire a Duhului Sfânt se face în şi prin Isus Cristos, Mântuitorul şi Mijlocitorul nostru.

 

Duhul Sfânt ne este dăruit nu potrivit cu legământul faptelor, ci cu cel al harului şi al dragostei necondiţionate. Pentru că aceste cuvinte, „nu pentru fapte”, şi celelalte cuvinte ale textului care relatează intervenţia dragostei şi a bunătăţii lui Dumnezeu, se referă de asemenea la această revărsare îmbelşugată a Duhului Sfânt asupra noastră în vederea mântuirii noastră prin naştere din nou şi a înnoiri noastre.

 

Omul care primeşte Duhul Sfânt este cu totul nevrednic. Pe când eram în neascultare, slujind poftelor noastre, Duhul Sfânt a fost vărsat şi ne-a înnoit.

horizontal rule

DUHUL SFÂNT:  În Vechiul Testament şi astăzi

de R.C. Sproul

 

Care era rolul Duhului Sfânt în Vechiul Testament?

 

Rolul Duhului Sfânt în Vechiul Testament nu era diferit, în principiu de rolul Duhului Sfânt în Noul Testament. În ciuda faptului că există anumite deosebiri, între cele două Testamente există în esenţă o unitate.

 

În timpul Vechiului Testament Duhul Sfânt era activ în  multe feluri. În primul rând şi înainte de toate era o parte a lucrării de creaţie a Trinităţii. În actul însuşi de creaţie au fost implicaţi Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Duhul Sfânt plutea deasupra apelor şi a adus ordine şi organizare într-un univers care era încă în haos, aşa cum ne relatează primele capitole din Geneza. Oamenii erau înnoiţi în Vechiul Testament la fel cum sunt înnoiţi în Noul Testament şi această înnoire nu se poate realiza decât prin Dumnezeu Duhul Sfânt. David a avut nevoie de puterea înnoitoare a lui Dumnezeu la fel de mult ca apostolul Pavel în Noul Testament.

 

Ştim de asemenea că Duhul Sfânt era activ în ceea ce priveşte harismele, înzestrând anumiţi oameni din Vechiul Testament şi echipându-i astfel pentru lucrări specifice. De exemplu, împăratul lui Israel a fost uns cu untdelemn, simbolizând ungerea cu Duhul Sfânt care îl împuternicea să-şi îndeplinească cu evlavie chemarea de împărat. Acelaşi lucru era valabil şi în privinţa preoţilor. Prorocii lui Israel, care erau instrumente prin care Dumnezeu transmitea revelaţiile Sale, erau inspiraţi de Dumnezeu Duhul Sfânt şi erau echipaţi pentru a fi mesagerii lui Dumnezeu către popor şi pentru a ne transmite nouă Sfânta Scriptura în principiu în acelaşi fel în care apostolii Noului Testament au fost înzestraţi şi călăuziţi de Duhul Sfânt. Vedem deci că Duhul Sfânt era activ – înnoind, sfinţind, păstrând viata omului si mijlocind pentru el – făcând şi în Vechiul Testament toate acele lucruri pe care le face în Noul Testament.

horizontal rule

Nota: Cititi continuarea articolelor prin a face click pe titlul albastru al acestora. Materialele sunt pe site-ul Vox Vocis, o diviziune a Vox Dei Ministries

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate