Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Pagina Femeii
 

 

 

Iunie 2006
Caută în site
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Eseuri Creştine
Umor
Proiectul Betania
Pagina Femeii
Mass-Media
Ştiri
Lectură Creştină
Poşta Redacţiei


Ţinteşte mai sus

 

 

Emanuela Belea

Pagina Femeii este

realizată de

 

Emanuela Belea

Coordonatoare lucrarea cu femeile, Braşov

O pagină pentru femei disponibile să urmeze

modele autentice pentru a ajunge

la un ideal ancorat în Dumnezeu

Rut - Femeia care şi-a urmat destinul

 

Pe paginile Sfintei Scripturi întalnim două femei din Ţara Moabului, femei simple, ca mine şi ca tine, ce şi-au câştigat existenţa muncind, ce au cunoscut suferinţe greu de îndurat şi au trecut prin momente greu de depăşit.

 

Rut si Orpa, căci despre ele era vorba, au trăit în sânul aceleiaşi familii, in acelaşi context social, financiar, cultural şi religios, dar, deşi au avut un trecut asemănător, au muncit şi au visat împreună, o simplă alegere le-a schimbat viitorul. Orpa a rămas o necunoscută. Istoria vieţii ei nu s-a împletit cu istoria poporului sau cu istoria vreunui eveniment care să marcheze pozitiv omenirea. Rut în schimb, este parte din istoria unui popor şi din istoria răscumpărării lumii.

 

Fiecare femeie are privilegiul deosebit de a urma destinul pregătit de Dumnezeu pentru ea, înca dinainte de a se naşte. “(...) In cartea Ta erau scrise toate zilele cari-mi erau rânduite, mai dinainte de a fi fost vreuna din ele.” (Ps. 139:16b)

 

Rut şi-a folosit acest privilegiu şi i-a dat lui Dumnezeu posibilitatea de a-i transforma viaţa, de a preface suferinţa in bucurie, rutina in sens, tragedia in triumf. Strălucind de loialitate, devotament, slujire si perseverenţă, Rut a fost aleasă de Însusi Dumnezeu ca mamă pe linia genealogică a lui Isus. Sângele ei, al unei străine fără nici un drept in Israel, a curs in venele Mântuitorului omenirii. Povestea ei este citită în fiecare an de către evrei la Sărbatoarea Cincizecimii.

 

Care a fost cheia care a transformat-o pe Rut dintr-o anonimă, într-o femeie specială? O găsim in Romani 12:2 : “Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi prin înnoirea minţii voastre ca să puteţi deosebi bine Voia lui Dumnezeu: cea bună, placută si desavârşită.” Metanoia – schimbarea, înnoirea minţii – ne poate transforma şi pe noi schimbându-ne perspectivele si direcţia. Căci deşi trăim cu toţii sub acelaşi cer, nu avem acelaşi orizont.

 

Rut a ales să gândească ca un copil de Dumnezeu şi a luat decizia să meargă pe drumul pe care Dumnezeu i l-a arătat prin Naomi, un drum parcurs prin credinţă, prin care Rut şi-a împlinit destinul.

 

Cu siguranţă modelul care a funcţionat in cazul ei mai funcţionează şi astăzi: dacă ne schimbăm modul de gândire ne putem schimba sentimentele, dacă ne schimbăm sentimentele ne schimbăm acţiunile, iar acţiunile ne schimbă viaţa. Paşii aceştia – gândire (1), sentiment(2), acţiune(3) – sunt evidenţi în viaţa lui Rut. Iată câteva exemple:

 

  1. Rut a ales să gândească (1) că trebuie să îsi iubească(2) soacra – Rut şi-a iubit soacra, urmând-o (3) in călătoria ei, iar acţiunea de a-şi urma soacra i-a schimbat viaţa.

 

  1. Rut a ales să gândească (1) imaginea femeii ideale – iubind (2) această imagine, ea şi-a dezvoltat (3) calităţile sfinte (hărnicia, perseverenţa, puritatea şi smerenia) – un caracter sfânt prin care s-a remarcat in faţa lui Boaz, iar aceasta i-a schimbat viaţa.

 

Oricine se poate gândi să schimbe ceva în societatea în care trăieşte, dar puţini sunt cei care se gândesc să-şi schimbe propria personalitate şi, in cele din urmă, aşa cum spunea John Maxwell: “Oamenii de succes gândesc cu totul diferit de semenii lor care nu reuşesc niciodată in viaţă.” Iar cheia e la îndemâna tuturor. Dumnezeu a lăsat să fie astfel. Şi Rut a înţeles acest lucru. Ea a muncit zilnic pentru schimbare. În răcoarea dimineţii, in arşiţa zilei sau in epuizarea serii ea nu a pierdut din vedere scopul. A continuat să facă ceea ce ştia că într-o zi, intr-o mult, mult aşteptată zi îi va aduce odihna mult visată: odihnă in casa soţului ei.

 

Cînd Rut a fost pregatită să treacă la următorul nivel a adoptat modul de gândire specific acestuia, adică a adoptat atitudinea potrivită: s-a considerat demnă de a fi soţia lui Boaz şi a crezut cu tărie în aceasta: “Lasă-mă te rog să mă duc să strâng spice de pe câmpul aceluia înaintea căruia voi căpăta trecere.”

 

Primul şi cel mai important pas către succes a fost convingerea că va reuşi. Privind in ansamblu viaţa lui Rut, putem vedea cum lucrurile obişnuite, banale se proiectează într-un viitor remarcabil. Putem vedea cum dintr-o viaţă simplă, trăită cu credincioşie se conturează un destin strălucit, o viaţă eternă, un destin veşnic.

 

Rut nu a căzut pradă rutinei zilnice pentru că nu a pierdut din vedere lucrurile cu adevărat importante. Micile decizii zilnice au condus-o spre statutul de făuritoare de istorie.

 

Singura modalitate de a câştiga noi teritorii este să depăşim graniţele realităţii imediate şi să vedem tabloul de ansamblu al vieţii noastre, destinul pe care Dumnezeu îl doreşte pentru noi.

 

Care este destinul tău? Unde se proiectează el? Îţi urmezi tu destinul?

sus

Ce este nou?

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Apasă aici dacă doreşti să semnezi sau să citeşti Cartea noastră de Oaspeţi.

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate