PUBLICAŢIE BAPTISTĂ DE APOLOGETICĂ

              

baptist.ro

 

Misiunii Baptiste

 

Lansarea a patru titluri de cărţi

 

Vineri, 20 februarie 2004, la Polul Cultural din Cluj-Napoca, respectiv la Libraria Universitatii, a avut loc lansarea a patru titluri de carti: “Oameni mari din Vechiul Testament” autor dr. Iosif Ton; “Drepturile omului si demnitatea umana autor John Warwick Montgomery; “Rolurile femeii”, editor Shirley Lees, iar a patra carte lansata este “Noul Testament al Domnului nostru Isus Hristos - traducerea D. Cornilescu, editie revizuita”.

 

Toate aceste carti sunt editate de editura Cartea Crestina din Oradea. Lansarea a avut loc intr-o ambianta calda, prieteneasca, plina de bucurie si buna dispozitie, gazda fiind d-na Mariana Enache, managerul Polului Cultural. Au participat ca invitati: d-na Simona Sabau, doctor in teologie, care a facut prezentarea cartii “Rolurile femeii” si dl. Gheorghe Cosman, pastor in Biserica Crestina Baptista nr. 1 Manastur din Cluj. Pastorul Cosman a rememorat in cateva minute perioada in care a auzit pe viu predicile cuprinse de pastorul dr. Iosif Ton in cartea “Oameni mari din Vechiul Testament si felul in care i-au influentat viata aceste prelegeri.


Cartea “Oameni mari din Vechiul Testament” cuprinde, \n cele 650 de pagini,
predicile sustinute de pastorul dr Iosif Ton in anii 1978 - 1979 la Oradea si reluate la Cluj in Biserica Crestina Baptista Iris. Predicile se axeaza pe caracterul marilor
oameni ai Vechiului Testament analizat in contextul vremii fiecaruia.

 
Autorul cartii
scrie: “Unele dintre modelele mele si, in acelasi timp, o sursa de multa inspiratie si de mare imbarbatare au fost profetii Vechiului Testament. Am invatat repede cat de important este sa ma uit in istorie si sa vad cum profetii acestia au fost oameni care au vazut si au inteles clar problemele epocii lor si au avut apoi curajul sa le infrunte. Pentru curajul lor au platit cu ostracizare, cu mari persecutii si, de multe ori, cu propria viata. Nu mi-a trebuit mult sa vad ca si eu ma aflam intr-o situatie asemanatoare cu a lor si ca Dumnezeu ma chema si pe mine sa confrunt stapanirea cu mesajul lui Dumnezeu. Fiindca ma uitam la profeti ca la niste modele si fiindca din ei imi scoteam mereu inspiratia si curajul, a fost normal ca ei sa-mi devina si subiecte de predici”.

 

Despre inteleptul Solomon nu este nici un capitol special, dar ultimul capitol al acestei carti a fost scris inainte de aparitia cartii, si are titlui “Fiul lui David” - Solomon si Isus. “ Indiferent cat de veritabila i-a fost pocainta, ramane faptul ca Solomon a falimentat lamentabil. Urcat pe tronul lui Dumnezeu, el si-a pierdut capul, datorita atractiei placerilor, datorita luxului si datorita grandomaniei. Un alt fiu al lui David, Isus din Nazaret, a mers pe calea umilintei, a ascultarii totale de Dumnezeu si a jertfei de Sine si astfel a urcat pe tronul lui Dumnezeu. De acolo, El ne invita sa ne unim cu El si sa mergem pe calea Lui, ca sa sedem impreuna cu El in slava lui Dumnezeu.”

 

Pastorul dr. Iosif Ton isi incheie cartea cu o intrebare la care trebuie sa ne raspundem singuri: “ Pe care dintre cei doi fii ai lui David il imitam si il urmam noi? Raspunsul la intrebarea aceasta ne decide eternitatea.”


Cartea “Rolurile femeii” cuprinde parerile contradictorii, dar civilizat
exprimate, ale opt autori englezi despre rolurile femeii in cadrul caminului, in biserica, in lucrare. Prezentarea cartii a fost facuta de dr. in teologie Simona Sabau.


Cartea este foarte importanta in abordarea acestei teme controversate in
bisericile neoprotestante, despre rolul femeii, mai ales in cadrul Bisericii. Daca in antichitate femeia era dispretuita si tratata ca o fiinta de rang inferior barbatului, lucrul acesta a fost remediat de Domnul Isus Hristos si de apostolii Sai. Domnul Isus Insusi a acordat o atentie speciala femeii si a ridicat-o pe o treapta cu totul noua, dandu-i demnitatea de fiica a lui Dumnezeu.

 

Cartea nu da o solutie la problema aceasta, dar “ in problemele esentiale, de doctrine fundamentale, trebuie sa urmarim unitatea; in problemele neesentiale, de care nu depinde mantuirea noastra, trebuie sa avem libertate; in toate insa ne trebuie dragoste.”


Autorul cartii “Drepturile omului si demnitatea umana”, prof. dr.
John Warwick Montgomery, detine opt doctorate in filozofie, teologie si drept, ceea ce il califica sa vorbeasca despre spinoasa problema a drepturilor omului. Intrebarea pe care o ridica el este aceasta: “ In ce fel pot fi legitimate drepturile omului si intelese corect?”.

 

Raspunsul pe care il da si il argumenteaza cu multa minutiozitate, este ca, daca exista o baza pentru drepturile umane, ea este una transcendentala si trebuie cautata numai in Scriptura revelata.

 

Cat despre editia revizuita a Noului Testament, s-a facut precizarea ca deoarece limba romana a evoluat din anul 1921 de cand a aparut pentru prima data Biblia tradusa de D. Cornilescu, s-a simtit nevoia inlocuirii a cel putin doua sute de
cuvinte si in locurile, putine de altfel, unde traducerea nu era
corecta,
s-au facut corecturile. Societatea Misionara Romana a precizat: “o traducere a Bibliei nu este niciodata perfecta si de aceea nu este niciodata definitiva. Intotdeauna in traducere se vor strecura si limitarile traducatorilor si preferintele acestora. Dar puterea Duhului lui Dumnezeu este atit de mare, incit ea foloseste si limitarile si subiectivismul traducatorilor pentru a reda cu claritate Cuvintull lui Dumnezeu. Cu aceasta convingere si cu increderea deplina in Cuvintul lui Dumnezeu am facut aceasta sfinta lucrare de revizuire a minunatei traduceri a Bibliei in limba romana, care este Biblia Cornilescu.”
 

Doamna Mariana Enache, gazda noastra de la Polul Cultural, ne-a spus ca a fost extraordinar de incantata de evenimentul “cultural si crestin totodata”, cum l-a numit dumneaei, si ca va fi onorata sa ne gazduiasca ori de cite ori vom avea nevoie.


In finalul acestui eveniment, participantii au putut primi autografele
drlui Ton, au putut sta de vorba cu domnia sa, pentru a mai prelungi gustul de partasie al unei dimineti victorioase pentru spiritul crestin.
 

Stefania Horvath & Anca Brasfalean

 

Apăsaţi pe buton să merge-ţi înapoi la pagina de Misiuni.


 

Ce este nou!

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o pagină dedicată Teologiei Sistematică.

In cadru Teologiei Sistematică, veti găsi pagina de studiu în Bibliologie, doctrina Bibliei.

Pe această pagină puteţi citi 7 noi lucrări de studiu:  

bullet
Sola Scriptura şi Biserica Primară
 
bullet
Ce vrem să spunem prin Sola Scriptura
 
bullet
Tradiţionalism
 
bullet
Surprins de ce?
 
bullet
Revelaţia Generală
 
bullet
Revelaţia Specială
 
bullet
Scriptura Inspirată de Dumnzeu
 

 

 

 

                                                                    Vox Dei Baptist Ministries 64 E Main Str. Sidney, New York 13838
                                                                                             Vox Dei Baptist Ministries © 2003