Arhiva Contact Despre noi Link-uri

 Misiunea Azi

 

 

 

 


Nădejdea în Dumnezeu

 

de Damian Ion

Eu însã voi privi spre Domnul, îmi voi pune nãdejdea în Dumnezeul mântuirii mele, Dumnezeul meu mã va asculta. Mica 7:7

Daca in secolul trecut anxietatea era considerata o afectiune psihica de care sufereau multe persoane, astazi depresia a luat locul acesteia. Stresul si problemele vietii cu care oamenii se confrunta intr-un context al indepartarii de Dumnezeu il conduc pe omul de azi intr-o traire fara de speranta. In articolul de fata, va invit sa redescoperim nadejdea in Dumnezeu asa cum Sfanta Scriptura ne-o prezinta, facand apel la cateva texte Biblice.

David spunea “Nimeni sa nu-si piarda nadejdea …" (1Sam.17:32), nadejde in Dumnezeu care nu poate fi clintita. Cartea Psalimilor exprima nadejdea in Dumnezeu: Caci cel nenorocit nu este uitat pe vecie, nadejdea celor sarmani nu piere pe vecie. (Ps.9:18) Dar Tu vezi; caci Tu privesti necazul si suferinta, ca sa iei in mana pricina lor. In nadejdea Ta se lasa cel nenorocit, si Tu vii in ajutor orfanului. (Ps.10:14) Radeti voi de nadejdea celui nenorocit…, dar scaparea lui este Domnul. (Ps.14:6) Povatuieste-ma in adevarul Tau si invata-ma; caci Tu esti Dumnezeul mantuirii mele, Tu esti totdeauna nadejdea mea! (Ps.25:5) Sa ma ocroteasca nevinovatia si neprihanirea, cand imi pun nadejdea in Tine! (Ps.25:21) Acum, Doamne, ce mai pot nadajdui eu? In Tine imi este nadejdea. (Ps.39:7) Imi pusesem nadejdea in Domnul, si El S-a plecat spre mine, mi-a ascultat strigatele. (Ps.40:1) Da, suflete, increde-te in Dumnezeu, caci de la El imi vine nadejdea. (Ps.62:5) Caci Tu esti nadejdea mea, Doamne Dumnezeule! In Tine ma incred din tineretea mea. (Ps.71:5) Israele, pune-ti nadejdea in Domnul, caci la Domnul este indurarea si la El este belsug de rascumparare! (Ps.130:7) Pune-ti nadejdea in Domnul, Israele, de acum si pana in veac! (Ps.131:3) Ferice de cine are ca ajutor pe Dumnezeul lui Iacov, ferice de cine-si pune nadejdea in Domnul Dumnezeul sau! (Ps.146:5)

Studiind despre conceptul de baza al nadejdii, intelegem ca aceasta este in legatura cu: credinta (1Cor.13:13, Evrei 11:1), incredea (Ps.33:20-21, Rom.15:13) si asteptarile cu privire la viitor (Rom.4:18-19, Tit 1:2).

Citind in cartea Deutoronom, in capitolele 7-9, descoperim fundamentul nadejdii noastre in Dumnezeu ca fiind: alegerea noastra de catre Dumnezeu (7:6), dragostea lui Dumnezeu fata de noi (7:7-8) si credinciosia lui Dumnezeu in relatia cu cel rascumparat de El (7:9). De asemenea, aici gasim un raspuns la intrebarea “Cum poate fi infrant gandul deznadejdii?” (7:17) Acest lucru se poate realiza apeland la memorie: adu-ti aminte de ce a facut Domnul pentru tine (7:18-19), adu-ti aminte de indoiala fara temei pe care ai avut-o in trecut (9:7-29); apeland la planul Domnului (7:20, 8:7-18); apeland la prezenta Domnului (7:21) si apeland la lucrarea Domnului (7:22-23, 9:3-6).

Consecintele trairii in deznadejde sunt dezatroase. Trairea in deznadejde duce la stress, dezvoltat de situatile pe care nu le putem depasi in viata; afectiuni emotionale, probleme de ordin interior; afectiuni fizice, de natura somatica si, sa nu uitam, de trairea lipsita de credinta, astfel suparandu-L pe Domnul fiindca nu ne incredem in El.

O lectie a nadejdii in Dumnezeu o citim in Exodul capitolele 16 si 17. Nadajduieste in Domnul atunci cand esti in lipsa! “Acolo poporul n-a gasit apa de baut.” (17:1B) Cand ajungem in nevoi, sunt lucruri pe care nu avem voie sa le facem, in timp ce altele sunt recomandate sa le facem. Este important sa nu uitam ceea ce am strans datorita Domnului (16:16), Domnul ne-a inteles in nevoie (16:3), Domnul ne-a ajutat din ceruri (16:4) si Domnul ne-a saturat (16:12). Sa nu uitam de pericolul cartirii (17:2-4), asa cum s-a petrecut in viata poporului evreu, un popor care: se cearta (17:2), isi pierde credinta (17:3) si devine nefolositor (17:4). Sa nu uitam ca Domnul este cu noi (17:5-7), Domnul ne vorbeste (17:5), sta inaintea noastra (17:6) si El ramane credincios (17:7).

Ii multumim lui Dumnezeu fiindca suntem in mainile Lui, "Iata ca te-am sapat pe mainile mele!" (Isaia 49:16) Nu avem cum sa uitam ca ne traim viata fiind asezati de Dumnezeu in mainile Sale si lucrul acesta face diferenta. In mainile Sale avem sustinere, ocrotire, calauzire, cu alte cuvinte, avem harul Domnului.

Un toiag in mainile noastre ar tine, probabil, la distanta un animal furios. Un toiag in mainile lui Moise a despartit marea. Depinde de mainile in care se afla toiagul. O prastie in mainile noastre ar fi o jucarie de copii. O prastie in mainile lui David a insemnat o arma puternica. Doi pesti si cinci paini in mainile noastre nu ar insemna decat cateva sandviciuri. Doi pesti si cinci paini in mainile Domnului Isus au hranit mii de persoane. Depinde de mainile in care se afla. Cuiele in mainile noastre ar putea folosi construirii unei colivii pentru pasari. Cuiele in mainile Domnului Isus Christos au facut posibila salvarea intregii lumi. Depinde in mainile cui se afla. “Binecuvantat sa fie omul care se increde in Domnul si a carui nadejde este Domnul!” (Ier.17:7).
 


Înapoi ] Înainte ] [ sus ]

Abonare gratuita!

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate