Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Media
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

Radio Vocea Evangheliei

RADIO VOCEA EVANGHELIEI
str. Vlasiei nr. 4
C.P. 1174
O.P. 16
Timisoara

Tel./Fax: +40 256 217212
Mobil: +40 728 276516
e-mail:
rvetimisoara@hotmail.com

 

 

 

Watch videos at Vodpod and more of my videos


Interviuri, documentare, reportaje, eseuri, articole

 

 

Ioan Ciobotă

Pagina de MEDIA este realizată de

 

Ioan Ciobotă

Radio Vocea Evangheliei Timişoara

www.rve-timisoara.ro

 

 

horizontal rule

Get the Flash Player to see this player.

horizontal rule

“SINGURATATEA – O VIATA PUSTIE ?”

 (continuare)Cartea Singuratatea o viata pustie o puteti achizitiona aici

 

Reporter:

            Doamnă Ortansa Radu, acum sunteţi văduvă, după o căsnicie fericită timp de 43 de ani. Credeţi că vorba din popor care spune că singurătatea ucide, este valabilă?

 

Ortansa Radu, văduvă:

            Noi avem o nădejde. Pentru noi viaţa pe pământ este o călătorie şi o călătorie foarte scurtă. Ieri eram o fată şi astăzi sunt o femeie în vârstă de 78 de ani.

            În fiecare clipă aştept să plec, pentru că viaţa veşnică este dincolo de mormânt. Nu se termină la mormânt totul, ci noi mergem la Domnul, care ne-a pregătit un loc conform promisiunii Sale.

            El este drept şi credincios - ceea ce promite împlineşte. Eu cred lucrul acesta şi doresc ca toţi cei care sunt de vârsta mea şi mai în vârstă sau mai tineri decât mine, să-şi pună nădejdea în Creatorul lor. Pentru că n-am venit pe lume pentru că am vrut şi nu plecăm pentru că vrem. Toate le rânduieşte Dumnezeu.

 

Lidia Iliesi:

            Doamne, Tu mă cercetezi şi mă cunoşti. Mă ştii de aproape. Sunt locuri unde nu pătrunde decât fiinţa dumnezeiască a Celui ce este Creatorul nostru. Am fost în câteva spaţii ascunse, de acest fel, şi m-am simţit groaznic, până când, în apogeul suferinţei, în singurătate, am auzit vocea Lui blândă, plină de tandreţe, ca o unduire de vânt în ziua toridă: „Nu te teme, eşti ascuns în Mine!”.

            Doar aici - în singurătate - putem fi în cea mai strânsă legătură cu Dumnezeu. Este ca şi cum Cel Preaînalt ne-ar spune:

            „Vreau să-ţi dau tot ceea ce e bun pentru tine:                                

bunătate,

                                    iertare,

                                                           apreciere,

                                                                        dragoste,

                                                                       milă,

                                               iubire de oameni,

                                   urechi care aud doar vocea Mea

                   şi ochi în care să strălucească lumina Mea”.

 

Singurătatea este locul şi starea în care cu adevărat poţi să NU fii singur. Poţi fi numai tu cu Dumnezeu. 

 

Reporter:

            Ce a înţeles Tatiana Gongola din singurătate?

 

 

Tatiana Gongola, văduvă, mamă a doi copii:

            Am înţeles că Dumnezeu este suveran şi este în controlul tuturor lucrurilor. Nimic nu se întâmplă fără ca El să ştie. Problema noastră este cum reacţionăm la testele care vin.

            Fiecare dintre noi scriem prin viaţa noastră o istorie. Problema este ce istorie scriu eu prin viaţa mea. Este ea o binecuvântare pentru mine, pentru familie, pentru cei din jur? Sau este altceva...

 

Reporter:

            Doamne, fă-ne binecuvântare!  De cele mai multe ori, dragul meu prieten, singurătatea nu este o opţiune, ci este ca un dat al sorţii. Cei mai mulţi oameni se regăsesc în această postură în pofida dorinţei lor şi în ciuda eforturilor susţinute de a lega relaţii durabile în viaţă. În astfel de situaţii, sentimentele sunt contradictorii şi de multe ori dureroase.

            Dacă nu suntem persoane echilibrate în interior, greu putem să intrăm în armonie cu ceilalţi. Şi îi folosim de multe ori pe cei din jurul nostru ca pe nişte cârje, ca să ne anesteziem suferinţa interioară. Când ceilalţi lipsesc, îi considerăm pe ei responsabili de durerea pe care o simţim, însă cauza este alta. Trebuie să realizezi oportunităţile pe care le ai chiar în starea în care te găseşti.

            Un alt tip de singurătate este singurătatea omului aflat într-o boală terminală.

            Am cunoscut o doamnă care avea cancer în fază terminală, dar a dorit să meargă la mare împreună cu soţul ei. A mers la mare, a mâncat pizza, s-a bucurat de soare, de apă şi de nisip şi apoi a murit după câteva luni, aşa cum era de aşteptat.

            Dar a putut să găsească ceva pozitiv în singurătatea ei, chiar dacă se afla într-o stare terminală. A putut să identifice bucuria din singurătatea unei astfel de boli.

 

Ovidiu Bulzan, pastor:

            Ne expunem singuri la o mulţime de pericole atunci când aşteptăm de la oameni, de la împrejurări, de la imagine, când aşteptăm de la foarte multe lucruri mai mult decât acele lucruri sunt chemate să dea, atunci când avem aşteptări nelegitime de la lucruri şi oameni care nu sunt făcuţi sau făcute să ne dea tot.

            Ei bine, momentele de solitudine, momentele de singurătate sunt momente în care, o dată ce înţelegem cum anume ne-a făcut Dumnezeu, începem să fim liberi, să  NU  mai parazităm pe cineva, ci, în sfârşit,  să  NE  dăruiM  cuiva.

 

Adriana Cosman:

            Îmi amintesc că într-o dimineaţă, cam după vreo lună de la decesul fiului nostru, mă lovise un dor atât de mare de el încât am început să plâng, spunând: „Vai, dragul meu copil, oare ce face el acum? Cât îmi este de dor de el !”.

            Soţul meu m-a mângâiat şi mi-a spus: „Ce să facă? Este pe marea de cristal, în faţa tronului lui Cristos! Îi cântă slavă şi glorie! Îi strigă împreună cu ceilalţi sfinţi:                            ‘Vrednic eşti Doamne şi Dumnezeul nostru

                         să primeşti slava, cinstea şi puterea,

                                   căci Tu ai făcut toate lucrurile

                                   şi prin voia Ta stau în fiinţă

                                   şi au fost făcute!’ ”.

 

         Nu vă pot spune ce încurajare a fost pentru mine. Parcă au început să-mi curgă lacrimi de bucurie. Să-l văd pe puiul meu îmbrăcat în glorie şi-n slavă, izbăvit din lumea aceasta urâtă şi murdară!

            Şi-mi doresc ca, mai devreme sau mai târziu, când Tatăl va crede că mi-am încheiat mandatul, să fiu şi eu acolo, ştiind că el a plecat acolo şi-i fericit.

 

Reporter:

            Să revenim la diferenţa dintre singurătate şi solitudine.

 

Gili Indrie, pastor:          

            Unii înţeleg greşit ideea de singurătate când o asociază cu deconectarea totală, dar cei mai mulţi înţeleg că atunci când eşti deconectat de alţii, în mod voit, de fapt este solitudine.

            Oamenii caută solitudinea, dar o caută cu un scop. Pe de o parte este deconectarea de viaţa tumultoasă şi de relaţiile care sunt sufocante uneori, căutând odihna şi recreerea, dar pe de altă parte Îl caută pe Dumnezeu.

            Solitudinea este acea conectare 100% cu prezenţa şi puterea lui Dumnezeu, în singurătate.

 

Reporter:

            Şi Mântuitorul le spune ucenicilor Lui:

                        „’Veniţi singuri la o parte,

                           într-un loc pustiu,

                            şi odihniţi-vă puţin.’

            Căci erau mulţi care veneau şi se duceau

             şi ei n-aveau vreme nici să mănânce” (Marcu 6:31).

 

Vreau să te întreb, dragul meu prieten, dacă ai mâncat astăzi? Nu pe maşină sau pe drum, ci în linişte, acasă.

            Scopul lui Dumnezeu nu este neapărat să ne simţim noi bine. El ne lasă să realizăm sentimentul de singurătate, să realizăm cât de disperaţi suntem fără El.

            Fata nemăritată, soţul sau soţia abandonată, bărbatul ai cărui prieteni s-au căsătorit iar el nu şi-a găsit încă o soţie, copilul părăsit de părinţi, părinţii ai căror copii nu-şi mai amintesc de ei, toţi aceştia cunosc singurătatea. Există şi oameni care aleg să fie singuri, dar majoritatea  NU  au ales, ci a fost ceva forţat.

            Apoi mai este presiunea celorlalţi. Chiar dacă ajungi la o anumită înţelegere cu tine însuţi şi faci linişte în tine însuţi pe tema singurătăţii, te-ai simţi mult mai bine dacă măcar cei din jur nu te-ar trata cu înţepături sau cu întrebări de genul: „Da’ tu nu te mai măriţi? Tu nu te mai însori?”.

            Să facem acum o ultimă incursiune în lumea copilăriei.

Dr. Ileana Radu:

            Eu lucrez cu copii şi sunt la rândul meu mamă. Sunt o mamă care am făcut foarte multe greşeli şi care am foarte multe lipsuri, dar ştiu că un copil are nevoie de o prezenţă reală, are nevoie de comunicare.

            Ori dacă tu, ca şi părinte, eşti lângă el, dar, de fapt, mintea îţi este la pacienţi, la terapii, la tot ce avem noi de făcut important, semnificativ şi glorios, şi la toate celelalte pe care le ştim noi bine, dar în imediata noastră apropiere sunt copiii, este soţul, sunt relaţiile în care trebuie să investim, dar nu avem timp pentru acestea..., atunci...

 

Liviu Râmneanţu, tânăr necăsătorit:

            Recomand călduros, ca soluţie adevărată împotriva unei singurătăţi rele, o relaţie personală cu Dumnezeu, căutarea lui Dumnezeu. Când eşti singur fizic poţi să te bucuri, prin puterea Duhului Sfânt. Duhul Sfânt te poate ajuta foarte mult să te bucuri în acele momente şi să te gândeşti la lucrurile cereşti, la lucrurile veşnice, la lucrurile spirituale.

 

Reporter:

            Cum se poate clasifica singurătatea?

 

Radiana Cordoş, consilier creştin:

            Există  singurătate  dureroasă

         şi există  singurătate  împlinită.

Părerea mea este că oamenii care ajung să-şi lege situaţia vieţii lor şi singurătatea vieţii lor de Dumnezeu, ajung în viaţa aceasta la o împlinire lăuntrică, interioară, care îi ajută să spună un da singurătăţii lor, adică planului lui Dumnezeu pentru viaţa lor. În clipa aceea

                        mulţumirea,

                                   bucuria

                                             şi pacea,

pe care Dumnezeu le oferă din fiinţa Lui, le umple fiinţa şi ei nu mai sunt singuri. Ei nu mai sunt singuri!

 

Ovidiu Bulzan, pastor:

            Dacă ar fi să tratăm singurătatea între profilaxie şi terapie, atunci aş spune că eu cred că este rău să fii însingurat sau alienat sau părăsit, dar în acelaşi timp cred că în fiecare dintre noi există un loc pe care Dumnezeu l-a lăsat ca loc de întâlnire cu El.

            Atunci când vorbim despre un om solitar, vorbim despre un om care este foarte aproape de a stabili un moment de întâlnire cu Dumnezeu.

            Aşa că, atunci când vorbim despre a fi singur, eu nu găsesc că este rău ca omul să fie singur din când în când. Nu însingurat, nu părăsit, nu alienat, ci solitar din când în când, pentru a-şi putea restabili relaţia pe verticală

 

Reporter:

            Dragul nostru cititor, când Mântuitorul Isus Cristos era în faţa morţii, când trebuia să-Şi dea viaţa ca jertfă pentru mine şi pentru tine, de bunăvoie şi nesilit de nimeni, El ştia că va fi  singur.  Dar era absolut sigur de relaţia Lui pe verticală.

 

Eli Henteş, părăsită de soţ, fostă actriţă:

            Scopul primordial al lui Dumnezeu este acela de a ne lipi total inima de El, de a ne maturiza spiritual, de a-L cunoaşte mai bine pe El, de a face voia Lui. Am decis să fac voia Lui. Am decis să mă implic. Am decis să mă implic în vieţile altora.

 

Reporter:

            Implică-te şi tu, dragul nostru prieten. Eu mă bucur că am ajuns până în acest punct. Până aici Dumnezeu ne-a ajutat.

            M-aş bucura din suflet să ştiu că am putut să aducem, cu acest documentar, o lacrimă de speranţă în sufletul tău, o picătură, ca să nu-i spunem lacrimă.

            Sper că am putut să aducem puţină bucurie, puţină nădejde şi încurajare. Ne-am bucura din tot sufletul dacă ai luat decizii majore citind această carte, chiar dacă eşti singur.

În primul rând să decizi să faci din singurătatea ta un prilej de apropiere de Dumnezeu, apoi să decizi să te implici în vieţile celorlalţi.

            Îţi mulţumim din suflet că ai participat la această „masă de dragoste” deosebită, cum ne-ar plăcea să numim acest documentar despre singurătate. Dorim binecuvântarea lui Dumnezeu peste tine, peste familia ta, peste viaţa ta, peste inima, peste mintea şi, bineînţeles, peste singurătatea ta.

           

            Fie ca Dumnezeu să-ţi umple viaţa!

                        Dumnezeu să te binecuvânteze! 

sus

 

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate