Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Media
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Media
Poşta Redacţiei

Radio Vocea Evangheliei

RADIO VOCEA EVANGHELIEI
str. Vlasiei nr. 4
C.P. 1174
O.P. 16
Timisoara

Tel./Fax: +40 256 217212
Mobil: +40 728 276516
e-mail:
rvetimisoara@hotmail.com

 

 

 

Watch videos at Vodpod and more of my videos


Interviuri, documentare, reportaje, eseuri, articole

 

 

Ioan Ciobotă

Pagina de MEDIA este realizată de

 

Ioan Ciobotă

Radio Vocea Evangheliei Timişoara

www.rve-timisoara.ro

 

 

horizontal rule

Get the Flash Player to see this player.

horizontal rule

“SINGURATATEA – O VIATA PUSTIE ?”

 (continuare)Cartea Singuratatea o viata pustie o puteti achizitiona aici

 

Reporter:

            Există oameni singuri: părinţi singuri, ai căror copii au plecat şi nu le-au mai dat un telefon de mult timp, copii cu un singur părinte, copii părăsiţi de părinţi sau parteneri de căsătorie care au rămas singuri sau au fost părăsiţi.

            Care ar fi posibile soluţii de ieşire din singurătate?

 

Ovidiu Bulzan, pastor:

            Nu poţi să faci absolut nimic într-o situaţie dată, atunci când eşti supărat pe situaţia dată. Poţi să fii rănit, poţi să fii vexat, poţi să fii oripilat de situaţia dată, dar  NU  fii supărat.

            După ce te împaci cu situaţia în care eşti, este bine să te întorci spre regizorul acestor mari împrejurări sau poate sordide întrebări din viaţa ta.

            Lucrurile se întâmplă cu un sens. Şi dacă Dumnezeu te-a adus până aici - în a fi un părinte singur sau a fi un părinte abandonat sau a fi un copil abandonat, în sensul însingurării de care vorbeam, „ceartă-te” mai întâi cu Dumnezeu. Prin asta înţeleg să-I pui întrebări Creatorului tău, dar, bineînţeles, respectuos, reverenţios.

            Dumnezeu nu Se supără dacă-I punem întrebări. Totul este să I le punem respectuos. În momentul în care Îi cer socoteală lui Dumnezeu, în mod respectuos, ca Dumnezeului tuturor împrejurărilor şi Dumnezeului creaţiei, El este gata să-mi răspundă, şi împreună cu răspunsul îmi dă şi resursele ca să trec prin împrejurările acelea.

            Ştiţi foarte bine, creştinilor le spune: „În lume veţi avea necazuri; dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea”. Dumnezeu ne promite asistenţă în împrejurări ca acestea.

 

Dr. Ileana Radu:

            Există singurătate nu numai la bătrânul care este singur, ci şi la sugarul care este neglijat.

            Există singurătatea adolescentului care este exclus, de exemplu, dintr-o comunitate. În adolescenţă e una dintre cele mai dureroase probleme, pentru că ei atunci se definesc.  Şi pentru ei nu este aşa importantă acceptarea din partea familiei, ci acceptarea din partea colegilor de şcoală, de gaşcă, a prietenilor.

            De multe ori suntem îngrijoraţi. Şi este o îngrijorare absolut neadecvată. Spunem: „Copilul nu mai stă cu noi. Nu mai petrece timp cât trebuie cu noi. Se duce numai cu gaşca”. E o etapă cât se poate de naturală şi de normală.  

            DAR, dacă gaşca-l respinge, dacă şcoala nu-l vrea, dacă-l exclude, dacă nu se simte acceptat, atunci e dezastru. Şi copiii, aproape la orice vârstă, NU sunt îngeri, ci sunt cruzi. Au elemente de tiranie în comportamentul lor.

            Ori lucrurile acestea neasistate, nesesizate, neîngrijite, pot să rodească amărăciune, neîncredere şi izolare. Apare sentimentul că eşti numai tu pe lumea aceasta şi că nimănui  nu-i pasă de tine. Ceea ce în esenţă este fals, pentru că lui Dumnezeu Îi pasă de tine şi vrea să te întâlnească chiar acolo: în singurătatea ta.

 

Ionatan Piroşcă, poet:

            De fapt, singurătatea se face simţită atunci când nu este satisfăcută nevoia de comunicare. Putem fi singuri chiar şi în mijlocul unei mulţimi de oameni, dacă nu avem ce comunica. Aşa cum putem fi fericiţi şi împliniţi comunicând DOAR cu Domnul Isus.

            Cea mai frumoasă şi profundă formă a singurătăţii este cea a „singurătăţii rugăciunii”. Eu, ca unul care mereu am avut ceva de discutat cu Dumnezeu, cele mai multe dintre poeziile scrise de mine sunt veritabile rugăciuni. 

 

Reporter:

            Există o binecuvântare a singurătăţii?

 

Liviu Râmneanţu, tânăr necăsătorit:         

            Sigur că există.

 

Reporter:

            În relaţia cu Dumnezeu, singurătatea sau însingurarea faţă de oameni, pentru o anumită perioadă limitată, poate însemna apropiere de Dumnezeu.

 

Liviu Râmneanţu, tânăr necăsătorit:         

            Da, dacă într-adevăr se întâmplă aşa. Însă, dacă este o izolare din cauza nemulţumirii şi care nu implică o căutare a lui Dumnezeu, atunci ajungem la dezechilibre sufleteşti foarte grave.

 

Reporter:

            Doamnă Ionelia Ion, aţi încercat să vă apropiaţi dumneavoastră de oameni, să îi contactaţi, să le daţi un telefon, să le deschideţi uşa? Probabil şi alţii sunt exact în aceeaşi situaţie: nu-i caută nimeni.    

 

Ionelia Ion:

            Nu pot, pentru că eu depind de picioarele altuia, de maşina altuia. Deci, nu pot s-o fac, n-am cum. Îmi este imposibil. Nu mă duce nimeni, pentru că sunt în cărucior.

            Şi oamenii handicapaţi în general sunt ocoliţi. Asta o ştiu de când eram copil: handicapaţii, oamenii singuratici, săracii, văduvele, orfanii sunt ocoliţi ca să nu ceară ajutor la oameni. Asta este cauza pentru care noi întotdeauna suntem ocoliţi.  

 

Liviu Râmneanţu, tânăr necăsătorit:         

            Toţi cei care se izolează, dar NU cu scopul de a-L căuta pe Dumnezeu, ajung la tot felul de tulburări mai grave, care, în loc să-i ajute, îi nenorocesc şi mai mult.

 

Reporter:

            Ce ne face să fim fericiţi sau nefericiţi în singurătate?

 

Radiana Cordoş, consilier creştin:

            Răspunsul nostru la singurătate! El este cel care ne face să fim fericiţi sau nefericiţi în singurătatea noastră. 

            Dacă aş încerca să definesc singurătatea, poate aş încerca s-o pun în cuvintele acestea: este conştienţa lipsei de contact cu alte persoane. Acel dureros gol interior, care este în stare să te ducă la tristeţe, la descurajare, la nelinişte, uneori la anxietate.

 

Ovidiu Bulzan, pastor:

            Priviţi, vă rog frumos, în biserici, priviţi la momentele de sărbătoare ale unei familii sau ale unei comunităţi mai largi, şi observaţi cât de multă lume vine acolo să paraziteze sărbătoarea, fără să aducă nimic.

            Îşi aduc la sărbătoarea respectivă doar propria înfrângere, propria alienare, propria abandonare.

            Şi sunt aşa de puţini cei care dau  sărbătoare  celor  din  jur,  care creează celebrare în jurul lor.

 

Reporter:

            Când este mai apăsătoare singurătatea: de Crăciun, de Paşti, de sărbători, primăvara, vara?

 

Domnul L.O., Căminul de bătrâni:

            Când se apropie sărbătorile! Atunci se simte lipsa întregii familii. Lipsa celor dragi, asta este cel mai greu.

 

Dana Jibetean, tânără necăsătorită:

            E o stare de fapt. E o stare în care eşti la un moment dat. Poate să fie temporară sau poate să fie până trecem în veşnicie.

            Dar mă gândesc că fiind singur, în sensul de a fi necăsătorit, nu înseamnă că nu poţi să petreci foarte mult timp cu alţii. Şi mă gândesc că singurătatea poate să fie foarte frumoasă. 

 

Dr. Ioan Negrulescu, medic psihiatru:

            Când nu-L ai pe Dumnezeu, trebuie să fii un om extrem de bogat sufleteşte, să ai o paletă de valori extrem de largă, pentru că altfel singurătatea, pe care o trăiesc cei mai mulţi, te doboară.

            Şi sunt foarte mulţi tineri singuri, tot mai mulţi tineri, ca să nu mai vorbim de bătrâni şi de oamenii părăsiţi de copiii lor.

            De tineri ei trăiesc frustrant această viaţă şi atunci o maschează, o ascund sub un zâmbet, sub încercări de a face ceva şi aşa mai departe...

 

Prof. dr. Doina Cozman:

            Dumnezeu vine ori de câte ori Îl chemi. Isus Cristos este o prezenţă caldă. Dar este şi o prezenţă discretă.

 

Alin Avrămoni, tânăr necăsătorit:

            Viaţa fără Cristos se poate numi singurătate. Pustia acestei lumi cred că o vedem fiecare, când ieşim pe uşă dimineaţa şi mergem prin ea... 

 

Reporter:

            Când este singurătatea mai cumplită şi mai cruntă?

 

Radiana Cordoş, consilier creştin:         

            Singurătatea cred că poate fi foarte fertilă, şi mă gândesc la asta ca un om care de multe ori îmi doresc să fiu singură şi îmi doresc să am parte de singurătate, dar probabil că aici ar trebui să nuanţăm. Este vorba despre acea stare de solitudine, de linişte interioară pe care o cultivi şi care este în stare să-ţi aducă o limpezire a minţii, o clarificare a emoţiilor, o sporire a creativităţii.

            Deci eu cred că există o singurătate care poate fi foarte dureroasă, atunci când nu o fructifici, după cum există şi o singurătate care poate fi foarte rodnică.

 

Reporter:

            În ce măsură singurătatea este o decizie personală? În sensul că decid să nu îmi investesc viaţa în a-i ajuta pe alţii, ci decid să stau şi să aştept ca alţii să mă ajute pe mine.

 

Radiana Cordoş, consilier creştin:         

            Cred că în clipa în care omul rămâne singur şi se amărăşte în această situaţie, deci devine nemulţumit şi amar de-a dreptul, pentru că i s-a întâmplat aşa ceva, atunci singurătatea NU mai este ceea ce a fost planificat de Dumnezeu să fie. În loc să fie o binecuvântare, pentru că poţi să-ţi legi viaţa mai tare de Dumnezeu, ea devine ca un fel de blestem şi un chin, pentru că te îndepărtezi de oameni, te îndepărtezi de Dumnezeu, te îndepărtezi de ceea ce vrea Dumnezeu să facă prin tine, de scopul Lui pentru tine.

            Când nu mai întinzi mâna să-i ajuţi pe alţii,

            ci îţi retragi totul în „cutiuţa” ta

            şi începi să-ţi plângi de milă,

                     când refuzi să laşi dragostea lui Dumnezeu

                    să curgă prin tine,

            ATUNCI 

            singurătatea 

            este  absolut  chinuitoare.

 

 

sus

 

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate