Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Media
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

Radio Vocea Evangheliei

RADIO VOCEA EVANGHELIEI
str. Vlasiei nr. 4
C.P. 1174
O.P. 16
Timisoara

Tel./Fax: +40 256 217212
Mobil: +40 728 276516
e-mail:
rvetimisoara@hotmail.com

 

 

 

Watch videos at Vodpod and more of my videos


Interviuri, documentare, reportaje, eseuri, articole

 

 

Ioan Ciobotă

Pagina de MEDIA este realizată de

 

Ioan Ciobotă

Radio Vocea Evangheliei Timişoara

www.rve-timisoara.ro

 

 

horizontal rule

Get the Flash Player to see this player.

horizontal rule

Alcoolismul - Există totuşi speranţă

 (Documentar)

 

Petre Stanoievici:

         În familia mea, unde nu era zi lăsată de bunul Dumnezeu să nu beau cel puţin o jumătate şi să fumez câte două pachete de ţigări, nu exista săptămână să nu fie două-trei scandaluri, Dumnezeu a făcut un colţ de rai.

         Aş minţi să spun, că în familia mea n-au mai fost discuţii. Ba poate uneori chiar şi câte-o ceartă, un ton ridicat la soţie. Dar nici pe departe nu se poate compara viaţa pe care o duc din acea seară de 9 martie şi viaţa pe care am dus-o. Pe lângă că mi-am pierdut prima căsnicie a doua era sa se ducă de râpă.

         Am făcut analizele şi mi-a spus doctorul că în doi ani cel mult ajung în mormânt dacă nu nu mă las de alcool, dau în ciroză. Aveam timolul 9.

         Deci, frica de moarte, frica că a doua soţie mă va părăsi nu m-a împiedicat să mă las de alcool. A venit o zi binecuvântată de Dumnezeu când L-am acceptat în viaţa mea şi L-am luat ca Domn şi Stăpân al meu.

 

Reporter:

         Stimaţi cititori, unul dintre cele mai răspândite droguri medii pe plan mondial la ora actuală este alcoolul.

         Ce este alcoolismul? Care sunt efectele alcoolismului şi care ar fi câteva remedii ale alcoolismului?

         Dr. Radu Vraşti, medic psihiatru, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România:

 

Dr. Radu Vraşti, medic psihiatru:

         Alcoolismul este un termen generic, în primul rând nu este un termen ştiinţific. El a fost introdus în secolul XIX de un medic suedez, care a strâns în acest concept toate aspectele medicale şi pshihologice şi chiar aspectele sociale legate de consumul abuziv de alcool. 

 

Reporter:

         Cum se manifestă dependenţa fizică şi psihică de alcool?   

 

Dr. Radu Vraşti, medic psihiatru:

         Dependenţa psihică este evidentă la alcoolic prin faptul că are o dorinţă sau un nesaţ, o râvnă. Ştiinţific se foloseşte un cuvânt englez care este aproape intraductibil în engleză dar care înseamnă această dorinţă şi nesaţ de a bea.

         Alcoolicul se scoală dimineaţa şi are o dorinţă teribilă. Deci caută alcoolul pentru că îi plac efectele. Dependenţa fizică este legată de anumite simptome care le descoperă sau anumite semne pe care le descoperă omul treptat-treptat.

         Primul lucru ar fi că, de exemplu se simte, zicem că-i muncitor şi după ce bea puţin el se simte mai bine, are o coordonare a mâinilor mai bună, vede mai bine, are o precizie la locul de muncă, lucrează strungar. Şi culmea sunt unii chiar şoferi. După aceea se ajunge treptat-treptat la simptome mai importante: transpiraţiile, tremurăturile mai ales tremurăturile extremităţilor, deci a mâinilor şi a vârfului limbii. Şi după aceea o fizionomie aparte care o ştie toată lumea: pomeţii roşcaţi-vineţii, ochii injectaţi.

 

Elena Iacoban:

         Eu vreau să mărturisesc că viaţa mea dinainte de a-L cunoaşte pe Domnul Isus Cristos a fost un calvar, a fost un chin, a fost pur şi simplu o mizerie.

 

Pacient 1 - Spitalul de psihiatrie:

         Am băut şi mai tare de am ajuns până la un kilogram şi jumătate de votcă pe zi. Dimineaţa la 6 mă sculam, luam o jumătate. Până la 8 jumate deja era goală. Pe la prânz încă o jumătate şi seara la televizor încă o jumate. Asta înseamnă un kilogram şi jumătate de alcool, tărie nu ...

         Şi atunci am început s-o iau aşa treptat, nu deodată până am ajuns la situaţia în care simţeam nevoia să beau dar beam cu scârbă dar trebuia să bag în mine. Îmi venea rău când puneam gura, prima gură şi după aceea a venit senzaţia aceasta că n-am limită. Adică, dacă de regulă mi se dădea un pahar de bere atuncea mi se deschidea aşa o chestie, mă râcâia undeva şi până nu beam încă vreo 6-7-10-15 sau un kilogram de votcă nu era bine. 

 

Petre Stanoievici:

         Am consumat în vreo două ore jumate un kil şi o sută de grame de ţuică fiartă.

 

Pacient 2 - Spitalul de psihiatrie:

         Am ajuns la un kil şi jumătate de băutură de dimineaţa până seara. Şi alcool la 33 de grade, 26 sau nu ştiu cât.

 

Membru AAA:

         Acum mă îngrozesc. Atunci mi s-a părut insuficient dar ajunsesem să consum un litru de alcool de 96 de grade din acela sârbesc pe care-l diluam cu apă şi seara nu rămânea un strop.

 

Pacient 2 - Spitalul de psihiatrie:

         Pe urmă am început cu votcă, cu rom de la 50 de grame, mai o sută, mai târziu cu două sute, mai târziu cu trei sute, mai târziu cu o jumătate, mai târziu cu kilul.

 

Reporter:

         Doamna Ileana Iacoban v-aş ruga să ne istorisiţi una sau două întâmplări de care vă aduceţi aminte din perioada când alcoolul era stăpânul vieţii dumneavoastră.

 

Ileana Iacoban:

         Nu ştiu. Numai un om care nu a avut minte a putut să facă aşa ceva şi când stau şi mă gândesc acuma cum am putut îmi este destul de greu.

         Deci, odată soţul meu era internat în spital. Şi i-a spus la copil, deşi Răducu avea vreo  5-6 ani atunci, i-a spus să aibă grijă de mine şi să nu mai beau şi să nu mă mai lase să plec niciunde. Răducu, deşi era aşa micuţ, dar cred că avea mai multă minte ca mine a încercat tot să mă urmărească pas cu pas mă urmărea să nu cumva să scap să ies. Ce mi-a venit mie în minte să-l păcălesc că am poftă să mănânc dulciuri, să-l trimit să cumpere nişte biscuiţi. S-a dus copilul să cumpere biscuiţi. Uşa a încuiat-o dar geamurile s-a putut ieşi pe ele. Pur şi simplu am sărit pe geam şi am plecat.

         Vecina unde am mers a avut ceva seara chef înainte şi m-am gândit, zic: „Poate, se întâmplă că o să mă servească şi pe mine.” Şi într-adevăr m-a servit ca şi om dar mie nu mi-a trebuit prea mult că deşi de seara eram încă ameţită am mai băut câteva pahare şi am fost iarăşi, din nou, la loc. Şi i-am zis să mă lase puţin să dorm la ea. Şi ea m-a lăsat înăuntru şi a plecat şi a venit pe aici pe la mine pe acasă, l-a văzut pe Răducu plângând şi a venit şi mi-a zis: „Ileana, du-te acasă că uite Răducu plânge.

         Am venit acasă. Ea a fost destul de drăguţă şi a venit cu mine şi m-a condus acasă. Când am ajuns la poartă, Răducu mă aştepta la poartă, dar în schimb când a văzut în ce hal eram s-a întors cu spatele şi a început să plângă. Şi încercam eu să-l mint că nu-i adevărat dar degeaba,  că el deja mă cunoştea când eram beată şi când eram trează.

         Şi, deci şi pentru el a fost un chin. Se gândea şi cum arătam eu când mergeam pe stradă beată şi mă vedea lumea şi mă cunoştea şi-l cunoştea şi pe el sau colegi de-ai lui de la şcoală. Şi de asemenea se gândea şi la ce urmează când mă vede soţul meu şi iară scandal şi iară ceartă, şi iarăşi ...

 

Reporter:

         Radu, cum te înţelegi acum cu mama ta?

 

Radu:

         Faţă de cum mă înţelegeam înainte cu ea când era pe calea băuturii pot să spun că mă înţeleg minunat.

 

Reporter:

         Ai putea să consumi băutură alcoolică dacă ţi-ar oferi cineva?

 

Radu:

         Nu-mi trebuie, nici să curgă pe strada nu-mi trebuie băutură că ştiu cât a suferit mama mea că din cauza băuturii şi bani cheltuiţi aiurea pe băutură, nu merită.

 

Reporter:

         Dacă ţi-aminteşti un moment în care te-ai certat cu mama ta sau ai fost foarte supărat pentru că ea era beată şi consuma băutură.

 

Radu:

         Mi-aduc aminte un moment foarte bine. Eram la sat la bunici. Tot aşa am plecat împreună cu ea de frica lu', ei îi era frică de tatăl meu, băuse, îi era frică să nu ia bătaie şi a mers la sat la bunică-mea.

         Acolo, tot aşa, bea, îi cerea bani la bunică-mea pentru băutură, banii din pensia lui  bunică-mea. Mergea în sat, bea. Pe mine bunica mă trimitea după ea: „Du-te după ea să o aduci acasă!” Eu, cum eram mic, trebuia să mai chem un băiat după mine. Îmi era ruşine să o iau de acolo de la birt.

         Câteodată, îmi aduc aminte, Dumnezeu să mă ierte, am şi dat în ea.

 

Reporter:

         Ce părere aveţi despre alcoolism?

 

Persoana 1 - pe strada:

         Face bine. La fraieri, prima dată la fraieri, după aia care oameni când nu se controlează nu face bine.

 

Persoana 2 - pe strada:

         Alcoolul distruge vieţile oamenilor, inclusiv vieţile copiilor în familie.

 

Reporter:

         Aveţi în familie cunoştinţe care sunt alcoolici?

 

Persoana 2 - pe strada:

         Am, am pe cineva în familie. Da, şi a fost un dezastru. A fost şi este încă, pot spune, un dezastru.

 

Reporter:

         Din ce cauză a fost un dezastru? Ce s-a întâmplat?

 

Persoana 2 - pe strada:

         Din cauza alcoolului s-au neglijat multe. Trăind doar pentru a mânca, a dormi, a bea şi a te trezi din nou să bei, să mănânci, şi iar să dormi şi iar să te trezeşti, neglijând copiii şi unele lucruri, unele responsabilităţi din jur au dus la un dezastru.

 

Persoana 3 - pe strada:

         E bun când e cu măsură.

 

Persoana 4 - pe strada:

         M-aţi luat aşa pe nepregătite. Nu pot să-mi formulez imediat un răspuns.

 

Persoana 5 - pe strada:

         Cred că e o boală.

 

Persoana 6 - pe strada:

         O părere proastă. Mai luăm şi noi câte o bere, câte-o asta, ca tot omu'. Dar nu ...

 

Persoana 7 - pe strada:

         Cred că este profund dăunător.

 

Persoana 8 - pe strada:

         Nu ar trebui să fie alcool pe lumea asta.

 

Persoana 9 - pe strada:

         Dezastru cu alcoolismul. Distruge şi sănătatea. Ceva care n-ar trebui să existe.

 

Persoana 10 - pe strada:

         Despre alcoolism, o părere foarte proastă. De la alcoolism vine violul, crimele, hoţia, banditul şi toată escrocherimea vine de la alcool. Asta v-o spun. Despărţire, familie, batjocură de copii, de tot. De la alcoolism, asta orişice, ultimele cuvinte, cele mai proaste vin de la alcolism. Asta-i adevărat.

 

Reporter:         

         Cunoaşteţi persoane care sunt alcoolice?

 

Persoana 10 - pe strada:

         Sunt destule. Vai de capul meu că la fiecare 5 metri îs toţi alcoolicii, toţi boschetarii şi toţi criminalii. Vă spun de la alcool îs toţi, toţi. Că-n loc să fac-un magazin sau să fac-un spital fac birturi pentru alcoolici şi pentru bandiţi. Şi acolo se adună. Începând de la cea mai mare prostie până la ultima, acolo se adună în birturi.

 

Reporter: 

         Locotenent colonel Ioan Băla, comandantul Penitenciarului Timişoara despre fenomenul infracţional datorat consumului de alcool.

 

Ioan Băla:

         Cei care consumă în mod sporadic şi săvârşesc infracţiuni fără a fi etilici reprezintă un procentaj de chiar până în 90% din numărul celor aflaţi în închisoare. Cauzele care generează fenomenul infracţional, una dintre aceste cauze, unanim recunoscute şi regăsite în documentele din dosarele penale ale infractorilor care sunt privaţi de libertate este consumul de alcool. De la banalele furturi, dacă un furt poate fi numit un act banal şi până la infracţiuni cu violenţă, cu un grad de sadism şi de agresivitate extraordinar regăsit în geneza infracţiunilor de omor deosebit de grav.

         Una dintre cele mai răscolitoare situaţii este aceea a unui deţinut multirecidivist, cunoscut ca având un comportament agresiv, violent, sub imperiul băuturilor alcoolice în exces a ucis-o cu sânge rece pe concubina temporară pe care acesta o avea. Fiind într-o stare de ebrietate atât de avansată şi el şi victima încât după ce a omorât-o, acesta a dormit efectiv pe cadavru concubinei lui. În ziua următoare transportând-o de la etajul III unde locuia, până la parter, trasă de picioare, cu capul căzând pe scările blocului în care locuia, situaţie la care au asistat şi vecinii acestuia. Şi în prezent este condamnat pentru lovituri cauzatoare de moarte şi mai multe infracţiuni de tâlhărie.

 

Deţinut 1 - în Penitenciar:

         H-ăsta, Linguraru Aurel i cel mai periculos.

 

Deţinut 2 - în Penitenciar:

         Păi io ce-am făcut tată, io? Io sânt cel mai cuminte din puşcărie.

 

Reporter: 

         Care este poziţia Bibliei sau care este poziţia lui Dumnezeu în ceea ce priveşte problema alcoolismului? Daniel Cocar, pastor baptist.

 

Daniel Cocar, pastor:

         Vreau să amintesc pentru început un verset din cartea Proverbe, capitolul 23 care spune aşa, în versetul 20: „Nu fi printre cei ce beau vin” este poziţia lui Dumnezeu, a Cuvântului lui Dumnezeu. Şi pe urmă versetele 29 şi 30, permiteţi-mi să citesc pentru ascultătorii interesaţi. Spune aşa Cuvântul lui Dumnezeu: „Ale cui sunt vaietele, ale cui sunt oftările, ale cui sunt neînţelegerile, ale cui sunt plângerile, ale cui sunt rănile fără pricină, ai cui sunt ochii roşii?” Răspuns: „A celor ce întârzie la vin şi se duc să golească paharul cu vin amestecat. Nu te uita la vin când curge roşu în pahar şi face mărgăritare şi alunecă uşor dar pe urmă ca un şarpe muşcă şi înţeapă ca un basilic.

         Beţia distruge nu numai trupul, nu numai familia. Ci beţia distruge sufletul şi distruge relaţia cu Dumnezeu. Şi mi se pare că acesta fiind păcat, alcoolismul fiind păcat. Deşi oamenii încearcă să excludă din vocabularul uman cuvântul „păcat” şi să-l înlocuiască cu altele cu „vicii”, cu eu ştiu cum vrem să botezăm cuvântul „păcat” nu vom reuşi niciodată lucrul acesta, păcatul rămâne păcat.

         Deci, nici un beţiv nu va ajunge în Împărăţia lui Dumnezeu.

 

Reporter: 

         Despre valorile pe care Dumnezeu le consideră a fi importante pentru om Marius Ioana, preot ortodox.

 

Marius Ioana, preot:

         Alcoolismul este o patimă, este un păcat pentru că face ca viaţa noastră să se dubleze. ?ţi creează o viaţă imaginară aicea pe pământ, o viaţă care după câteva ore poate să te readucă în realitatea crudă pe care o trăieşti şi cel mult poate să-ţi ofere un confort oarecare pentru puţinul timp pe care-l petreci într-o stare de ebrietate.

        Viaţa unui om care a căzut în această patimă a alcoolului este tragică nu numai pentru societate, nu numai pentru familie, dar este un dezastru personal. Este tragic din clipă în clipă, din zi în zi, periodic să te dedublezi, este o dramă sufletească. Această dedublare, această recurgere la drogul acesta care este alcoolul.

         Şi războiul nostru este un război nevăzut cu duhurile acestei lumi care de fiecare dată, parcă-ţi şoptesc la ureche: „Mai încearcă o dată. Lasă, a trecut clipa aceasta, hai să mai fi o dată fericit. Mai încearcă. Uite îţi dau toată lumea! Toată lumea aceasta este a ta!” În momentul în care eşti în stare de ebrietate ai impresia că toată lumea aceasta este a ta.

         Este exact ceea ce spunea Diavolul când la suit pe Mântuitor pe aripa Templului: „Dacă mi te închini mie îţi voi da toată lumea!” Şi cam aşa se întâmplă cu cei care cad în patimi. În momentul în care au căzut de acolo de jos li se pare că lumea este a lor. Este a lor, dar este o lume pierdută pentru ei. Este o lume pierdută.

 

sus

 

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate