Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Media
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Proiectul Betania
Media
Ştiri Internaţionale
Din Presa Română
Poşta Redacţiei

Radio Vocea Evangheliei

RADIO VOCEA EVANGHELIEI
str. Vlasiei nr. 4
C.P. 1174
O.P. 16
Timisoara

Tel./Fax: +40 256 217212
Mobil: +40 728 276516
e-mail:
rvetimisoara@hotmail.com

 

 

 

Watch videos at Vodpod and more of my videos


Interviuri, documentare, reportaje, eseuri, articole

 

 

Ioan Ciobotă

Pagina de MEDIA este realizată de

 

Ioan Ciobotă

Radio Vocea Evangheliei Timişoara

www.rve-timisoara.ro

 

 

Get the Flash Player to see this player.

Nu-mi aduc aminte sa fi stiut pana atunci de numele lui Isus Cristos - Interviu cu Cosmin Arjan

Cosmin a fost rocker, ii placea sa asculte Pink Floyd si Led Zeppelin. Era smecher, dependent de tigari, dar pe de alta parte religios – spune el.

in liceu fetele imi spuneau: „Mai Cosmin, ce baiat frumos esti tu. Daca ai fi cu un cap mai inalt, ar fi excelent!”.

Cosmin Arjan:
Eu am iubit mult muzica rock. Cand ma gandeam la inmormantarea mea, as fi vrut sa cante Pink Floyd…

Reporter:
… „The Wall”…

Cosmin Arjan:
…Da, si „The Wall”, dar sa cante Pink Floyd. Eram rocker, nonconformist, cu pantalonii rupti, iar colegii ma cunosteau ca omul care purta lesa de caine la gat. Eu ma mandream ca aveam o lesa de caine la gat, dar ei radeau.
Cu toate ca aratam astfel, aveam frica de Dumnezeu si aproape in fiecare seara ma rugam lui Dumnezeu.

Reporter:
Ce iti placea din muzica rock? Te implinea?

Cosmin Arjan:
imi dadea senzatia ca umple golul din inima mea. Chitara vibra puternic in sufletul meu, iar stilul de muzica Pink Floyd, fiind mai iesit din comun, s-a lipit de mine.

Reporter:
Cand ascultai Led Zeppelin, uneori iti venea sa „te tai la vene”. De ce ai renuntat la acest gen de muzica?

Cosmin Arjan:
in campusul unde locuiam, au venit niste studenti care discutau despre lucruri spirituale. Cu toate ca eu si colegul meu eram amandoi rockeri, unul dintre acei studenti a venit in camera noastra, ne-a acceptat asa cum eram – fumam, beam o Cola impreuna – si atunci pentru prima data el ne-a intrebat: „Ce credeti despre Isus Cristos?”. Sincer sa va spun, nu-mi aduc aminte sa fi stiut de numele lui Isus Cristos. De Dumnezeu da, dar de Isus n-am auzit.

Reporter:
Pur si simplu n-ai auzit de numele Isus Cristos?
Ce ai raspuns la intrebarea: „Ce crezi despre Isus Cristos”?

Cosmin Arjan:
I-a raspuns colegul meu ce crede. Eu am fost foarte impresionat cand el ne-a spus ca pentru a ajunge la Dumnezeu, Biblia spune ca exista o singura cale, si anume Mantuitorul Isus Cristos. Doar prin El poate cineva sa-L cunoasca pe Dumnezeu cu adevarat.
Aceasta a fost pentru mine o revelatie si un soc in acelasi timp, pentru ca nu m-am gandit niciodata si n-am stiut niciodata ca trebuie sa-I cer iertare Domnului pentru pacatele mele. Doar El imi iarta pacatele.
si chiar atunci am recunoscut: „Da, sunt pacatos si am nevoie sa fiu iertat”. Acel student mi-a spus: „Poti sa te rogi lui Dumnezeu, si sa-L primesti pe Isus in viata ta”.
M-am rugat chiar atunci cu el, dar nu m-am asteptat sa se intample ceva si nici nu mi-am imaginat ca se va intampla ceva in viata mea. insa mi s-a parut normal ca sunt pacatos si ca am nevoie sa fiu iertat. Dar la scurt timp s-au intamplat niste lucruri absolut uimitoare.
Dupa ce am facut rugaciunea aceea, nu am mai simtit nevoia sa fumez. Eu eram dependent de tigari si am incercat de mai multe ori sa nu mai fumez, dar n-am putut pentru ca presiunea anturajului m-a depasit intotdeauna. insa de atunci nu am mai simtit nevoia sa fumez.
Cineva mi-a oferit o tigara, dar i-am spus: „Nu mai pot sa fumez. As face ceva impotriva vointei mele. Nu mai simt nevoia aceasta”.
A fost prima schimbare pe care am vazut-o in viata mea si pentru care nu am depus nici un efort ca sa se intample. Mi-am zis: „Probabil ca Isus a venit in viata mea”.
A doua schimbare care s-a petrecut a fost ca de atunci am avut dorinta de a citi Biblia. Pana atunci nu am deschis-o niciodata, nu m-a interesat niciodata. Dar in vara aceea am luat Biblia sorei mele, si chiar i-am spus: „si eu L-am primit pe Isus in viata mea”.
Am inceput sa citesc din Biblie. Aveam senzatia ca acolo erau niste cuvinte care parca dintotdeauna au fost scrise pentru mine, dar eu nu le descoperisem pana atunci.
A treia schimbare a fost ca dupa cateva luni nu am mai simtit nevoia sa mai ascult muzica rock. Pur si simplu acea muzica nu mai reprezenta pentru mine ceea ce reprezentase inainte. Daca inainte ma relaxam cand ascultam muzica rock – ma implinea oarecum si imi dadea un fel de satisfactie – acum nu imi mai dadea nici un fel de satisfactie sau implinire.
Eu NU am renuntat la Led Zeppelin si la Pink Floyd pentru ca Dumnezeu sau Biblia mi-ar fi spus asta – nimeni nu mi-a spus asta niciodata – ci am renuntat deoarece nu mai reprezenta nimic semnificativ pentru mine. Acum ascult muzica crestina.
Nu am mai ascultat de atunci muzica rock pentru ca pur si simplu nu ma mai implineste. Acesta a fost al treilea semn ca Isus este in inima mea si ca El mi-a schimbat viata.

Reporter:
A fost o schimbare clara si categorica in viata ta. Ce au spus apropiatii tai despre aceasta schimbare?

Cosmin Arjan:
Mama a reactionat surprinzator si dur, cu toate ca nu m-am dus sa-i spun: „Eu am crezut in Domnul Isus, I-am cerut iertare si L-am primit in viata mea ca Salvator”.

Reporter:
stiai ca Biblia numeste aceasta schimbare pocainta?

Cosmin Arjan:
Da. De fapt aceasta este pocainta adevarata – are loc la nivelul inimii, este schimbarea inimii si a mintii. Iar eu am facut asta sincer in inima mea.
Dar cand am ajuns acasa, fara sa-i spun nimic mamei, ea a vazut din comportamentul meu ca sunt altfel. Vedea ca citesc Biblia si asta era pentru ea uimitor, astfel incat mi-a spus: „Ce ti s-a intamplat? Te-ai prostit. Cine te-a pacalit? Cine ti-a spalat creierul? Tu mergeai cu prietenii si te distrai, iar acum stai acasa linistit si citesti…”.
Atunci i-am explicat ce s-a intamplat cu mine, dar ea si tatal meu nu au putut sa inteleaga. A fost enorm de greu, dar au vazut schimbarea in bine din viata mea.
Apoi colegii au observat ca sunt altfel, ca vorbesc despre Dumnezeu si ca particip la intalnirile grupului Alege Viata, dar inca nu le venea sa creada. Au crezut ca este ceva trecator sau ca merg acolo pentru ca beneficiez de ceva. Au vazut schimbarea, dar pur si simplu nu le venea sa creada.

Reporter:
Pink Floyd si Led Zeppelin au putin „iz de naftalina” pentru cei mai tineri. Dar fiecare cauta sa-si implineasca acel gol din inima, sa se simta important, implinit, bucuros si fericit. Ce sfat le-ai da cititorilor?

Cosmin Arjan:
Nu cred ca este gresit sa ascultam muzica. Cred ca Dumnezeu a creat muzica si ne-a creat pentru muzica. Eu aveam un anumit mod de viata inainte, iar semnificatia si valoarea imi erau date de modul meu nonconformist de viata.
Pe mine nu m-a satisfacut niciodata pe deplin acel mod de viata. Cand ma imbatam si eram smecher, ma simteam satisfacut pe moment, ma credeam foarte tare si important. in acele momente ma suparam pe fete si le injuram, dar niciodata betiile nu mi-au adus o satisfactie reala.
Aveam un complex de inferioritate. Eu sunt mai mic de inaltime si asta mi-a creat un complex de inferioritate.
La liceu fetele imi spuneau: „Mai Cosmin, ce baiat frumos esti tu. Daca ai fi cu un cap mai inalt, ar fi excelent!”.
Asta ma ranea asa de tare incat am inceput sa ma izolez, dar nimeni nu stia de complexul acesta din viata mea. Aveam prieteni si paream fericit, dar in inima mea imi lipsea ceva.
Mi-as fi dorit sa ma pot accepta pe mine insumi, dar nu puteam. Doar in momentul in care I-am cerut lui Isus iertare pentru pacatele mele si L-am invitat sa fie Stapanul vietii mele, doar atunci m-am simtit implinit. De atunci am putut sa ma accept si sa fac pace cu mine insumi.
Am inteles ca El ma iubeste asa cum sunt si ca m-a creat o faptura minunata, iar eu trebuie sa ma accept asa cum sunt. Din momentul acela nu am mai avut probleme cu imaginea de sine sau cu inaltimea mea, ci am stiut ca sunt bine asa cum sunt. Sunt multumit si chiar ma bucur. Complexul de inferioritate mi-a disparut de atunci.
Eu cred ca toti cei care nu L-au cunoscut niciodata pe Isus intr-un mod personal sunt nefericiti in diferite aspecte.

Reporter:
Unii cred ca sunt prea scunzi, altii prea inalti, unii prea grasi, altii prea bruneti, prea blonzi, cu prea multe cosuri pe fata, cu nasul prea lung, cu ochii prea caprui etc.

Cosmin Arjan:
Exact! Multi au un complex de inferioritate, iar unii ajung la droguri si betie tocmai din cauza imaginii de sine.
Eu am inceput sa fumez datorita presiunii colegilor mei. Vedeam ca ei fumeaza… si m-am simtit ciudat ca eu nu fumez. Am inceput si eu si am ajuns dependent. Dar radacina era lipsa de acceptare si de semnificatie. Cand L-am cunoscut pe Isus Cristos, El a umplut aceste goluri din sufletul meu.
Aceasta nu este o poveste, ci este o experienta adevarata, care mi-a dat semnificatie si scop in viata. De atunci pot sa spun cu toata inima: „Da, acum sunt fericit!”.

Cand L-am primit pe Isus Cristos in inima mea, aveam o prietena. Dupa un an de zile, ne-am despartit. Pentru mine a fost foarte grea despartirea. Am fost foarte suparat, parca a cazut pamantul peste mine.
M-am pus in genunchi in camera mea si m-am rugat: „Doamne, ajuta-ma sa trec peste momentul acesta!”. Atunci am invatat sa ma rog cu toata fiinta. Acela a fost momentul in care mi-am daruit viata pe deplin, neconditionat si totalmente lui Isus Cristos, ca El sa fie Stapanul vietii mele. M-am rugat astfel: „Doamne, nu pot merge singur mai departe. Acum realizez cu adevarat ca doar Tu meriti viata mea si vreau sa fiu al Tau pentru totdeauna”.
Dupa ce m-am rugat astfel si m-am abandonat totalmente in mana lui Dumnezeu, s-a intamplat ceva extraordinar – am experimentat inauntrul meu o putere si o viata de victorie cum nu am avut niciodata pana atunci.
Apoi am inteles ca trebuie sa merg si sa le spun studentilor despre dragostea Domnului. Am auzit clar glasul Lui in inima mea, am inteles aceasta chemare si de atunci a curs pasiune din inima mea pentru El si pentru studentii care inca nu-L cunosc pe Cristos.
Dar mama mi-a spus: „Daca tu te faci misionar, eu ma sinucid”. Tatal meu a fost si el foarte suparat si mi-a spus: „Te dezmostenesc!”. Au fost saptamani de groaza, dar am stiut foarte clar ce trebuie sa fac. si am facut.
Am devenit misionar, dar mama nu s-a sinucis, ci din contra, s-a apropiat mai mult de-a lungul anilor de Domnul. Dupa cativa ani, stand de vorba cu ea, i-am spus: „Mami, noi trebuie sa-L iubim pe Domnul Isus mai mult decat orice”. Ea mi-a spus: „Cosmin, stiu ca tu-L iubesti mai mult decat orice pentru ca tu mi-ai dovedit asta. L-ai ascultat pe El mai mult decat m-ai ascultat pe mine”.
…………………………………………………………………………….
Acum, si eu si sotia mea ii iubim pe studenti si ii ajutam sa-L cunoasca pe Isus si sa duca vestea buna a dragostei si iertarii lui Dumnezeu in Romania si pana la marginile pamantului.

Rugaciunile’ preferate ale tatalui meu erau injuraturile - Interviu cu Jean Chiforeanu

Inainte de 1989, Jean Chiforeanu a lucrat in cadrul departamentului de export al firmei Auto Export Import Romania. S-a născut in deceniul 5 al secolului XX, cand in Romania urmele stalinismului se vedeau la tot pasul.

Jean Chiforeanu:
=M-am trezit si eu intr-o gradinita de tip nou, comunista, in care rugaciunea nu era =Tatal nostru= sau =Inger, ingerasul meu=, ci =Stalin si poporul rus=.
La scoala elementara procesul de ateizare a luat avant.
Eram convins ca Dumnezeu nu exista, pentru ca nici in familie nu am avut parte de o educatie crestina.

=Rugaciunile= preferate ale tatalui meu erau injuraturile.
Fac parte din generatia celor 40 de ani ai pustiei pentru Romania.
Dupa terminarea liceului am fost cooptat in partid, am avansat pe linie comunista pana in sectia de propaganda si cultura a fostului comitet central al UTC-ului.
Acolo sef imi era chiar Nicu Ceausescu. Datorita calitatilor de propagandist si organizator, am sustinut in 1976 admiterea la Academia de Stiinte sociale si politice, pentru ca imi placeau si faceam din convingere ceea ce faceam.

In semestrul I, in cadrul seminariilor de ateism, se studia Biblia si Istoria Bisericii, deoarece toti cei din posturi de conducere urmau aceste seminarii de ateism.
Studiind Scriptura pentru prima data cu seriozitate, ca sa o combat bineinteles, sa le spun si altora ca nu exista Dumnezeu, ca Cristos este doar o figura istorica, m-am trezit ca incep sa-mi pun adevaratele intrebari care se pun la un moment dat – cine sunt, de unde vin si unde ma duc.

Incepusem sa-mi dau seama de multele manevre din sanul comunismului, de faptul ca era o masinarie diabolica.

In Noiembrie 1976, dupa un studiu intens asupra materialelor care vorbeau despre Biserica si crestinism, m-am vazut si eu infrant de Cel care este Calea, Adevarul si Viata.
Acolo mi-am predat viata in bratul Domnului Isus Cristos, chiar la Academia de inalte studii politice comuniste. Citind si studiind Biblia. Nu ‘frunzarind’, ci studiind Biblia.=

Bineinteles ca a fost dat afara, cariera politica i s-a intrerupt, si a urmat disciplinarea ‘prin munca’.

Jean Chiforeanu:
=Din 1976 pana in 1979 am fost trimis sa mai ‘cuget’ la Canalul Dunare-Marea Neagra, la sectia Poarta Alba. Inainte tineam acolo prelegeri despre inexistenta lui Dumnezeu, iar acum eram chiar eu acolo, cu toate masurile de siguranta luate de ‘tovarasi’.
A urmat oprobiul prietenilor, a colegilor si a familiei. Parintii mi-au spus: ‘Pentru noi nu mai existi’.
Toata lumea ma vedea un ratat. Toti vedeau in mine un viitor politician, dar dupa ce m-am intors la Cristos, eram considerat un ratat.

Au fost ani in care Dumnezeu a daltuit caracterul meu. Nimic din ceea ce ni se intampla nu este la voia intamplarii. Am luat-o ca din partea lui Dumnezeu.
Eu cred ca exista un proces singular, particular si nu global. Nu te-ntorci la Dumnezeu pentru ca se intorc si altii, ci este o optiune personala.
Eram ‘tare la cerbice’, dar Dumnezeu m-a cioplit si m-a modelat.

In 1979, Ceausescu a facut o vizita in Statele Unite, iar inainte de acea vizita a dat si un decret de amnistie, in care am fost cuprins si eu.
M-am trezit =liber intr-un lagar= care se intindea de la Est la Vest si de la Nord la Sudul Romaniei.

In 1979, in Biserica nr.1 din Constanta am facut si botezul nou-testamental, act care reprezinta o moarte si o inviere simbolica.
Am fost ajutat de fratii si surorile din Biserica si atunci am inteles cuvintele Mantuitorului: =Cine lasa pentru Mine= si Imparatia Mea ogoare, frati, surori, diplome, cariera, ii voi da inzecit si insutit si pe deasupra viata vesnica.

Am intrat in cursurile BEE (Bible Education by Extension – Educatie biblica prin extensie), deoarece nefiind posibila studierea academica a Bibliei, aceste cursuri ofereau o metoda buna de studiere a Bibliei.
Erau cursuri pe care multi din generatia mea le-au parcurs, dar nu in Biserica, ci pe grupuri mici, in case. In Biserici erau multi =lupi in piele de oaie=
Ne intalneam in munti, departe de urechile securitatii.

La sfaristul anului 1979 am dat concurs si am intrat la Intreprinderea Auto Export Import din Brasov, care exporta camioane grele.
In acea vreme aproape 80 % dintre Bibliile care intrau in Romania, intrau pe calea apei.
Lucrand acolo si avand acces direct pe navele de export, Dumnezeu m-a folosit.

In 1981 venise un transport de Biblii pe un vapor norvegian. Dar in port existau 3 filtre de control. Primul era chiar la coborarea de pe vapor, al doilea era la iesirea din spatiul rezervat descarcarii vaporului, iar al treilea era la portile portului.
Pe vapor erau 2 remorci de Biblii, daca va puteti imagina asa ceva. Trebuia sa trecem prin 3 filtre cu 2 remorci de Biblii.

Ne-am rugat lui Dumnezeu, iar la ora si in seara care am stabilit-o de comun acord am mers in port.
A venit un frate de la Crestini dupa Evanghelie cu un tractor cu remorci, cu macaragiul lucrurile erau aranjate, dar ramaneau aceste 3 filtre. In seara aceea cerul era senin, cum numai vara la Constanta poate sa fie.

Cand noi ne-am dus spre port, incet, incet pe firmamentul cerului a aparut dinspre Odessa un norisor, apoi altul, iar in jumatate de ora cerul a devenit negru ca smoala.
S-a pornit o furtuna cum rar mi-a fost dat sa vad. De la graniceri pana la posturile de control, nu era tipenie de om pe afara. Pe furtuna si ploaia aceea teribila am descarcat Bibliile, si le-am incarcat in remorci. Cu toate ca acolo controalele erau foarte dese, pentru ca se facea contrabanda cu tigari si cafea, in momentul cand noi am trecut pe la toate punctele de control granicerii doar ne faceau semn dinauntrul gheretei lor =Treceti, mergeti, plecati, nu iesim afara sa va controlam=.

Am vazut atunci ca Dumnezeu, care este Dumnezeul universului, poate sa puna in miscare marea, furtuna si cerurile pentru cauza Lui.

Dupa alte astfel de experiente – mai faceam si evanghelizare de la om la om, aveam si o echipa cu care seara cantam pe faleza cazinoului din Constanta – am fost chemat la conducerea intreprinderii noastre.

Mi s-a spus: =Stim ce faci tu in timpul liber, stim si ca nu te mai sperie canalul, deci vei fi trimis din partea firmei sa lucrezi in Irak.= De fapt ei ar fi dorit sa nu ma mai intorc in Romania.
In 1984 am hotarat sa ma intorc totusi in Romania, iar in 1985 m-am casatorit si m-am mutat la Timisoara.

In 13 Decembrie 1988 am fost instintat – de azi pe maine – ca trebuie sa plec urgent in Cuba. Intre timp Domnul ne-a binecuvantat cu 2 copii – Rut, care avea 9 ani si Sandra Debora de 3 luni.
Pur si simplu a doua zi trebuia sa fiu deja in avion, cu destinatia Havana, Cuba, via Montreal, Canada.

Sotia mi-a adus bagajul la Bucuresti a doua zi, si in aeroportul Otopeni am ingenuncheat amandoi si am spus: =Doamne, Tu stii. Doamne, pazeste-mi sotia si copiii.=

Cand am incercat sa schimb decizia sefilor mei, mi s-a spus:
=Ai de ales. Mergi ori in Cuba, ori in pustiul Karakumi din Asia Centrala.=
M-am dus in Cuba.

Marea batalie s-a dat pe aeroportul din Montreal, cand eram in tranzit. Multi mi-au spus sa raman acolo. Ma gandeam daca sa raman sau nu in Canada. Nu am ramas.

La aeroport in Cuba m-a intampinat ambasadorul Romaniei de acolo.
Mi-a spus: =Avem dosarul tau. Daca vrei sa-ti mearga bine, abtine-te sa mai predici. In Cuba poti fi aruncat la crocodili daca nu-ti vezi de treaba.=
I-am raspuns politicos, dar foarte clar, ca ceea ce gandesc nu depinde si nu poate fi influentat de contextul in care ma aflu.

Intotdeauna Dumnezeu transforma infrangerile in victorii. Comunistii mi-au inchis usa de predicare in Romania, dar Domnul mi-a deschis-o in Cuba, unde predicam in timpul liber.

In Aprilie 1990, sotia si fetitele mele au venit in Cuba. A fost un moment cu adevarat emotionant, dupa aproape 2 ani de despartire.
In August 1990 am venit acasa. De atunci si pana astazi m-am dedicat lucrarii de vestire a Evangheliei lui Dumnezeu unui popor care nu-L cunoaste pe El.

Ori slujesc lui Dumnezeu, ori slujesc celui rau - Interviu cu Bebe Tomeci

S-a vorbit despre subiectul: ‘Nimeni nu poate sluji la doi stapani, ori slujesc lui Dumnezeu ori slujesc celui rau.’ Mi-am dat seama ca si eu trebuie sa iau o decizie cu privire la viata mea.=

Reporter:
- Bebe Tomeci s-a nascut langa Campulung Muscel, in judetul Arges, iar sotia lui, Ani, este din zona Piatra Neamt. Au terminat amandoi Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti si au doi copii, Flavius si Rebeca.

Reporter:
- Voi v-ati nascut o data fizic, dar ati experimentat si =nasterea din nou=. Cand a avut loc pentru voi aceasta nastere din nou si ce inseamna aceasta pentru voi?

Bebe Tomeci:
Nasterea noastra din nou s-a intamplat undeva la inceputul anilor ’92. Eram studenti in Bucuresti, in anul IV de facultate. Eram intr-o perioada de cautari. Nu stiam exact ce cautam. Eram casatoriti de un an si jumatate si simteam ca ceva trebuie sa se intample in viata noastra.

Incepusem chiar sa mergem mai des la manastirea Casin de langa Bucuresti. Plateam acolo 100 de lei, pentru a se ruga pentru noi timp de trei luni. Dar nu simteam o implinire sau o schimbare in viata noastra.

Provin dintr-o familie modesta. Am plecat la scoala cu dorinta sa ma fac medic veterinar. Acesta a fost un gand de mic copil, cand ne intreba =Ce vrei sa te faci?=. Mi-a placut foarte mult medicina si doream foarte mult sa ma fac medic.

Am invatat foarte bine. Dar a venit examenul de admitere la facultate si in primul an am avut nesansa sa cad la cateva sutimi. A fost un an foarte greu, un moment foarte greu, in acel an cand nu am intrat la facultate. A fost un moment de zdrobire a inimii mele si a fiintei mele.
Am plecat in armata si am invatat in armata. Dupa patru luni de pregatire, de terminare a perioadei din armata, am inceput sa invat partea pe care nu o stiam asa de bine, din genetica si boli infectioase. Si am dat din armata. In acel an am intrat. Pentru aceasta armata mi s-a redus cu patru luni. A fost o mare bucurie pentru mine ca am scapat cu patru luni mai repede de armata.

Acesta a fost un moment de schimbare foarte brusca pentru mine. Din cazarma, in care eram limitat in a iesi, in a merge, in multe lucruri, dintr-o data, la numai doua saptamani, m-am pomenit in libertatea de atunci a studentilor. Era un contrast foarte mare. Foarte curand am cunoscut-o pe Ani, care este acum sotia mea. Mi-a placut de ea si mi-aduc aminte, prima noastra piesa la anatomie am picat-o, si eu si ea. si-am mers sa invatam piesa. Acolo ne-am cunoscut. De atunci, doi ani de zile am fost prieteni, iar in anul III de facultate am hotarat sa ne casatorim. Asta se intampla in anul 1990, imediat dupa Revolutie.

Cu mai multi ani in urma, eram in clasa a IX-a si in zona noastra din Arges, undeva la Slanic s-a sfintit o Biserica Ortodoxa. Parintii mei, din cand in cand, mai mergeau la astfel de evenimente. Atunci m-au luat si pe mine. Asteptam sa intru in altar si este poate unicul moment cand si barbati si femei pot intra acolo, altfel doar preotul poate sa stea acolo. Era un sir indian, asteptam sa intram acolo, sa ne inchinam si sa sarutam acea carte groasa sau cu tabla, despre care nu stiam ca este, de fapt, Sfanta Evanghelie. Mama s-a intors spre mine si a spus: =Bebe, cand te rogi sa spui o dorinta.= si m-a luat asa prin surprindere dar am spus: =Bine.= Nu m-am gandit prea mult.

In momentul cand am ajuns acolo, am spus: =Doamne, vreau sa intru la facultate.= Desi eram in clasa a IX-a, nici nu dadusem treapta si nu stiam daca voi fi la Medicina Veterinara. Dar asta a fost singura mea dorinta si am spus-o cu gandul si dorinta unui copil de clasa a IX-a. ?n momentul acela, ca si cum intr-un colt ar fi fost cineva, am auzit un glas in urechea dreapta, asa cum eram intorsi si a spus: =Asa va fi.= Am fost cutremurat si sunt chiar si acum cand povestesc. Pentru ca atunci n-am inteles de ce si de unde venea acel glas: =Asa va fi.=

Reporter:
– A fost un moment cand colegii de facultate v-au invitat la o intalnire, cu un alt grup de tineri crestini. De ce te-ai dus acolo?

Bebe Tomeci:
Sotia mea a venit asa de entuziasmata. Primise o Biblie foarte groasa de la colega noastra, Simona Palade, si a spus: =Bebe, am cunoscut niste tineri. Oameni asa de speciali, asa de deosebiti.= Era, pur si simplu, incantata. I-am spus: =Bine, uite…= Eu nu fusesem la aceasta intalnire, m-am dus la piata in timpul acela. Dar am fost curios si ma gandeam: =Ce a putut sa vada ea de a venit asa de entuziasmata?=

Ne-am dus impreuna la Biserica Baptista Golgota, din Bucuresti, unde s-a vorbit despre subiectul: nimeni nu poate sluji la doi stapani, ori slujesc lui Dumnezeu ori slujesc celui rau. Mi-am dat seama ca si eu trebuie sa iau o decizie cu privire la viata mea.

Fiind o fire mai sentimentala, am iesit de acolo cu lacrimi in ochi. Mi-am dat seama ca Dumnezeu ma cheama sa iau o decizie cu privire la viata mea. si am luat-o. Am dorit sa mergem in continuare la aceasta biserica. Am vazut acolo oameni care-l cautau pe Dumnezeu. Am inceput sa inteleg Cuvantul lui Dumnezeu.

In camine au inceput sa vina niste misionari, care se strangeau in grupuri mici si faceau studii biblice. Mi-am dorit si eu foarte mult sa merg la ei. ?ncet-incet, fara sa-mi dau seama, am inceput sa crestem si sa cunoastem planul lui Dumnezeu legat de mantuirea noastra personala. Pas cu pas am fost si eu provocat. La inceput sa ma rog. Am inceput sa inteleg Cuvantul lui Dumnezeu.

Reporter:
– Ti l-au spus altii? Sau ai inteles citind tu Biblia?

Bebe Tomeci:
– As spune ca si citind dar si vazand si auzind de la altii. La inceput cand citeam singur, nu-ntelegeam multe lucruri, dar acum inteleg ca este normal sa se intample asta. Era un material destul de nou pentru mine. Mergeam si ii intrebam pe prietenii mei. =De ce scrie asa si asa?= Iar ei imi spuneau de ce scrie asa. si atunci intelegeam si puteam sa pun in armonie cu alte lucruri pe care le intelegeam. In felul acesta am inteles de fapt Cuvantul lui Dumnezeu.

De mic copil am avut teama de Dumnezeu. Dar cunoasterea lui Dumnezeu a venit cand am inceput sa cunosc Cuvantul lui Dumnezeu. La inceput credinta mea era mai mult sentimentala, ca de copil, dar ea era superficiala. si eram purtat incoace si incolo. Cand am inceput sa stiu ce scrie Dumnezeu legat de cutare sau cutare lucru, atunci credinta mea a devenit mai adanca, mai puternica. Biblia – Cuvantul lui Dumnezeu – este un lucru esential, fundamental pentru credinta unui om.

Reporter:
– Cum te raportezi acum la Dumnezeu? Este Dumnezeu un prieten apropiat pentru tine? Sau Il percepi ca fiind undeva departe, fara sa se intereseze de tine?

Bebe Tomeci:
– Nu pot spune ca este departe. A fost langa mine si a fost langa noi in momentul cand noi eram departe cu gandul si cu inima si cu faptele noastre. Dar incerc sa-l pastrez pe Dumnezeu in viata mea ca si centru, asa cum, ca si fiinte biologice noi avem anumite functii fiziologice, fara de care nu putem sa traim. Nu putem trai fara respiratie, apa, somn, mancare. Acelasi lucru daca nu experimentezi sau nu traiesti, nu-L pui pe Dumnezeu in viata spirituala, nu te rogi, nu citesti din Scriptura, vrand-nevrand te indepartezi de Dumnezeu. Este o lupta si este o alegere.

Impreuna cu sotia mea incercam sa avem viata noastra centrata pe Dumnezeu, pe Cuvantul Lui, pe rugaciune. Sa avem o viata ritmica, daca as putea spune. Pentru ca imediat simtim. E ca si un ceas biologic, un ceas, nu stiu cum sa-i spun, spiritual, daca nu ne rugam o perioada sau suntem prea obositi in alte lucruri, imediat simtim ca partea spirituala din noi scade si firea si omenescul din noi se manifesta mai rau.

Deci avem nevoie sa ne oprim imediat si sa stam langa Dumnezeu, sa meditam, sa citim Biblia si sa ne rugam.

Reporter:
- Care sunt rezultatele misiunii tale impreuna cu organizatia =Alege viata= in mijlocul studentilor? Care sunt bucuriile pe care le ai acolo?

Bebe Tomeci:
– Si bucurii, si greutati, si tristeti uneori. Uneori vin seara descurajat si ma intreb: =Cine mai vrea sa asculte mesajul si Cuvantul Tau, Doamne?= Uneori sunt descurajat, dar alteori vad oameni care il primesc pe Domnul si vad cum inima lor abia a asteptat ca cineva sa mearga si sa le vorbeasca acestor oameni despre Dumnezeu. Pentru acesti oameni merita sa mergem mai departe. si Dumnezeu lucreaza.

Reporter:
– Este foarte dificil atunci cand ai de-a face sau cand trebuie sa te confrunti cu mentalitati gresite, cu idei preconcepute ale oamenilor.

Mi-amintesc o intamplare interesanta a pastorului Richard Wurmbrand. Dansul era evreu. Odata a mers intr-o biserica ortodoxa din Sibiu, sa predice acolo. S-a strans lume multa, iar sotia pastorului Wurmbrand era acolo prin multime. La un moment dat, o doamna din multime, care era aproape de sotia pastorului, ii spune sotiei: =Vine un jidan sa ne vorbeasca.= La care sotia pastorului Wurmbrand ii raspunde: =Vine un jidan sa ne vorbeasca despre un alt jidan.= Vine un evreu sa ne vorbeasca despre evreul Isus Cristos.

Asa se intampla cand oamenii au idei preconcepute. Oamenii nu inteleg ca de fapt dorinta noastra sincera este sa-l prezentam pe Dumnezeu. Sa prezentam ceea ce s-a schimbat in viata noastra, experienta noastra personala. Asa cum spuneai tu, sotia ta a gasit o bucurie extraordinara la prietenii aceia, incat n-a rezistat. Te-a chemat si pe tine: =Haide, sa mergem, sa vedem, sa vezi si tu.= La fel cum a procedat sotia ta cu tine si tu la randul tau cu altii, la fel facem fiecare dintre noi. Fara alte interese meschine, fara alte ganduri de a strica ceva, eu stiu, in gandirea oamenilor. Ci din contra, sa prezentam experienta noastra personala.

Reporter:
– In spatele acestei lucrari este Dumnezeu. Cand spunem adevarul lui Dumnezeu, un om poate fi schimbat si apoi Evanghelia ajunge in familia lui, la sotia lui sau la copiii lui si nici nu ne dam seama cum oamenii pot fi schimbati de acolo inainte.

sus

 

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate