Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Media
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

Radio Vocea Evangheliei

RADIO VOCEA EVANGHELIEI
str. Vlasiei nr. 4
C.P. 1174
O.P. 16
Timisoara

Tel./Fax: +40 256 217212
Mobil: +40 728 276516
e-mail:
rvetimisoara@hotmail.com

 

 

 

Watch videos at Vodpod and more of my videos


Interviuri, documentare, reportaje, eseuri, articole

 

 

Ioan Ciobotă

Pagina de MEDIA este realizată de

 

Ioan Ciobotă

Radio Vocea Evangheliei Timişoara

www.rve-timisoara.ro

 

 

horizontal rule

Get the Flash Player to see this player.

horizontal rule

Alcoolismul - Există totuşi speranţă

 (Continuare din numarul anterior... )

 

Reporter:

         Renunţarea la alcool datorită schimbării modului de gândire cu ajutorul lui Dumnezeu se face dintr-o dată şi fără urmări nefaste. Renunţarea la alcool pe baza propriilor eforturi şi cu ajutorul tratamentului medicamentos este o experienţă dificilă.

         Sevrajul care se instalează în primele zile poate dura săptămâni sau luni şi există pericolul recăderii. Doctor Lucia Rădescu, medic psihiatru la Spitalul de Psihiatrie Jebel.

 

Dr.Lucia Rădescu, medic psihiatru:

         Pot apărea crize de mânie, de furie. Pacientul poate fi foarte agitat. ?n funcţie de personalitatea lui se poate manifesta agresiv faţă de alţii sau faţă de sine. Este un pacient foarte greu de stăpânit, un pacient violent care îşi pune în pericol viaţa lui şi viaţa celor din jur, în funcţie de personalitate.

         Sunt şi cazuri în care pacientul devine foarte deprimat şi sevrajul se manifestă doar prin tulburările sale somatice, prin alterarea stării generale, deshidratare, lipsa poftei de mâncare şi o serie de simptome somatice care arată că organismul său încearcă să se adapteze la, să funcţioneze, să-şi regăsească echilibru sau homeostazia în situaţia întreruperii bruşte de alcool.

 

Pacient 2 - Spitalul de psihiatrie:

         Vedeam diferite gongi, păi eram cu ochii deschişi, treaz. Nu eram băut ci eram cu ochii treaji, deschişi, treaz complet. Numai gongi, diferite insecte, numa' voci, strigăte, înjurături la adresa mea, că mă omoară, voci cunoscute, prietenii care-i cunoşteam eu. Păi nu era nimeni în fond. Aveam o senzaţie de mâncărime. Mă băgam în vană, eu ziceam că sunt conştient. Se urcau pe mine şi eu mă băgam în apă ca să nu se pună pe mine. Totuşi pe sub apă se puneau pe mine. Şi numa' gongi.

         Dam drumul la robinet de la chiuvetă ca să mă spăl. Şi începea muzica să cânte. Mă da ce sunt prost. De unde vine muzica din robinet? ?nchideam robinetul, nu mai e muzică. Iar dam drumul. Iar începea muzică: populară, uşoară. Şi tot la fel mă gândeam: Da de unde? Cum aşa?      

         Şi după aia am plecat de la trei nopatea, am plecat la lucru, la intreprindere. Şi în Timişoara parcă era urletul groaznic. Era o muzică pe toate străzile, da-n fond nu era nimic. Dar cum am ajuns la intreprindere, m-am dus în vestiar, unde aveam vestiarul. Aveam o bancă lungă şi m-am trântit acolo pe ea. Am început pe geamuri să aud: „Gata, hai să-l omorâm, ăsta-i al nostru acu! ?l prindem. ?l batem! Nu ştiu ce. ?l omorâm!” Am auzit că-i un fel de baracă aşa. Că se suia pe baracă. Aveam un topor de tocat lemne. Şi m-am apucat să dau în geamuri, să sparg geamurile. Alte chestii din ăstea au fost. Din cauza alcoolului, bineînţeles.

 

Reporter:

         Stimaţi ascultători este foarte adevărat că nu toată lumea ajunge la o stare patologică în urma consumului de alcool.

         Există şi persoane care consumă alcool într-un mod echilibrat care ştiu să-şi păstreze raţiunea, dar atenţie: „Pentru noi un pahar este prea mult şi după aceea următoarele o sută sau o mie sunt prea puţine ca să ne astâmpere setea!

         Uneori acest prim pahar care înseamnă prea mult se ia, cu acordul părinţilor sau fără acordul lor, cu prietenii sau poate la diferite ocazii.

 

Membru AAA:

         ?nceputurile băutului meu, să zic aşa se leagă de anii de liceu. Am fost într-o clasă cu mult mai multe fete, destul de puţini băieţi şi eu eram destul de timid. Şi nici nu mă ştiam purta cu fetele. ?n orice caz simţeam nevoia să prind un curaj.

         Am avut un cerc de prieteni unde ne întâlneam destul de des la chefuri. Şi culmea că părinţii prietenilor şi prietenelor mele ne puneau la dispoziţie sau ne lăsau singuri în apartament şi ne puneau la dispoziţie cantităţi destul de serioase de băutură. Fiind la îndemână, simţind nevoia să trec acel prag de timiditate am început să beau un pahar, două, trei. Mi-a plăcut gustul. Am început să văd cum e şi băutura asta şi cealaltă şi aşa mai departe.

         Şi aşa astăzi am început cu un păhărel, a doua zi am mai băut un păhărel. Păi zic: Dacă merge un păhărel, mai merge încă unu, că ce-i un păhărel?

         Dar nu era nici o problemă. Chiar dacă s-a întâmplat să mă îmbăt, a doua zi îmi era rău. Mă scuzaţi, se întâmpla să vărs că sunt efectele. Şi nu mă mai gândeam la băutură săptămâni sau luni de zile.

         Dar, crescând treptat-treptat şi cantitatea de băutură a venit un moment când am simţit deja nevoia să beau zilnic. Este un prag insensibil. Nu pot să-l spun nici acum când am trecut acel prag invizibil de la un băutor normal, chiar un băutor abuziv să zicem, la faptul că am ajuns dependent de băutură.

 

Reporter:

         Stimaţi ascultători, ştiţi care este rata consumului excesiv de alcool între tinerii de liceu, cei care vor fi adulţii de mâine? 72% dintre băieţii de liceu şi 55% dintre băieţii de şcoală generală au avut cel puţin o dată experienţa de a fi beat. 41% dintre fetele de liceu şi 31% dintre fetele de şcoală generală au trăit şi ele cel puţin o dată experienţa aceasta.

         De asemenea, rata consumatorilor de alcool este de 93% dintre băieţii de liceu şi 78% dintre băieţii de şcoală generală. ?ntre fetele de liceu 93 de procente şi 73% dintre fetele de şcoală generală consumă alcool. Rata consumatorilor frecvenţi se ridică la 86 de procente între băieţii de liceu şi 61% între fetele de liceu.

         Aceste cifre sunt preluate dintr-un chestionar al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, preluat dintr-un studiu efectual sub conducerea conferenţiarului doctor Mircea Tiberiu, de la Clinica de Psihiatrie din Timişoara şi publicat în Viaţa Medicală, numărul 12, din martie, 2000.

         Studiul a fost realizat pe un eşantion de 624 de elevi de şcoală generală şi liceeni.

 

Membru AAA:

         Şi culmea este că părinţii prietenilor şi prietenelor mele ne puneau la dispoziţie sau ne lăsau singuri în apartament şi ne puneau la dispoziţie cantităţi destul de serioase de băutură.

 

Reporter:

         Alcoolismul poate să producă plăcere, în prima fază. Dar există şi un alt fel de efecte.

 

Membru AAA:

         Am gustat un păhărel de băutură.                           

         Ajunsesem să fiu atât de degradat, atât de disperat pentru că nu mai puteam să încetez băutul, sub nici o formă încât am zis: Eu altă soluţie nu mai am, dacă nici prin programul Alcolicilor Anonimi eu n-am reuşit să încetez băutul, înseamnă că pentru mine nu mai există nici o soluţie

         Şi am hotărât să-mi pun capăt zilelor. Am cochetat câteva săptămâni cu fel şi fel de metode: ce şi cum. Am încercat să-mi bag degetele şi în priză. Da, mi le-am tras repede când am simţit curentul. Şi atunci mi-am luat nişte somnifere, calmante. Am luat o sticlă de votcă. Le-am înghiţit cu jumate din votcă. Am scris o scrisoare de adio şi m-am culcat.

         După 12 ore m-a găsit soţia, pentru că a venit foarte târziu acasă, într-o comă profundă.

         Se pare că Dumnezeu a avut alte planuri cu mine pentru că mai exist. Am trăit o nouă viaţă acum.

 

Elena Iacoban:

         A încercat Diavolul să-mi ia mintea în aşa fel încât să-mi iau zilele. Şi până acolo am ajuns. Mă gândeam zic: Oh, cât durează? Şi aşa acuma n-o să mă mai ierte soţul meu sau. Mă gândeam: Cât durează în faţa unui tren să mă arunc sau cu o funie la gât sau. Să ştiţi că Diavolul este foarte obraznic şi foarte şmecher.

 

Reporter:

        Un om aflat sub influenţa alcoolului poate să fie violent.

 

Petre Stanoievici:

         ?ncepeam să mă cert cu soţia, găseam întotdeauna motive pentru că eram cu capul plin. Şi-i spuneam: De ce-ai fost aşa draguţă, aşa amabilă, cu cutare sau cutare? Şi atuncea recurgeam, eram agresiv, o băteam ce mai. Dacă era prea sobră, după ce plecau îi spuneam: De ce ai fost aşa de acritură?, aveam expresia asta a mea. Dacă era prea amabilă, nu era bine, dacă era prea serioasă, nu era bine şi nu dădea cu mine în nici un fel. Era scandal de fiecare dată. Biata femeie pentru ea iadul cred că a fost gustat aici pe pământ.

 

Pacient 3 - Spitalul de psihiatrie:

         Am ajuns să fac şi o hepatită, aproape hepatită de ciroză că m-au şi pensionat la 36 de ani.

 

Pacient 2 - Spitalul de psihiatrie:

         Alţii dacă mai vor să continue şi ei cu băutul atunci o să aibă şi ei probleme ca mine. Şi dacă nu opresc, cum mi-a spus mie doamna doctor, că dacă nu mă opresc să nu mai beau o să ajung acolo la 2 metri sub pământ

 

Petre Stanoievici:

         Petre, prima căsnicie ţi s-a spulberat, s-a dus de râpă, a doua am înţeles că ţi se clatină. Opreşte-te Petre! O să mergi în iad! Nu ştie nimeni dacă este rai sau iad. Nu s-a întors nimeni încă. Moare omul şi-l mănâncă viermii. Ar fi grozav dacă s-ar întâmpla aşa. Dar, Biblia spune Petre, : Că după moarte urmează judecata. Şi omul este chemat în faţa lui Dumnezeu să dea socoteală pentru tot binele şi tot răul pe care l-a făcut cât trăia în trup.

 

sus

 

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate