Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Media
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Media
Poşta Redacţiei

Radio Vocea Evangheliei

RADIO VOCEA EVANGHELIEI
str. Vlasiei nr. 4
C.P. 1174
O.P. 16
Timisoara

Tel./Fax: +40 256 217212
Mobil: +40 728 276516
e-mail:
rvetimisoara@hotmail.com

 

 

 

Watch videos at Vodpod and more of my videos


Interviuri, documentare, reportaje, eseuri, articole

 

 

Ioan Ciobotă

Pagina de MEDIA este realizată de

 

Ioan Ciobotă

Radio Vocea Evangheliei Timişoara

www.rve-timisoara.ro

 

 

horizontal rule

Get the Flash Player to see this player.

horizontal rule

“SINGURATATEA – O VIATA PUSTIE ?”

 (continuare)Cartea Singuratatea o viata pustie o puteti achizitiona aici

 

Gili Indrie, pastor:

            Există mai multe cazuri în care oamenii sunt predispuşi la singurătate. Cele mai frecvente cazuri sunt ale celor care au avut traume în copilărie. După modul în care au interpretat evenimentul sau evenimentele traumatice, ei s-au văzut singuri, părăsiţi, abandonaţi de Dumnezeu, abandonaţi de oameni. Şi oamenii aceştia tind să-şi ia viaţa în propriile lor mâini.

            Apoi faptul că nu mai pot conta pe oameni - şi        într-un fel există un cerc vicios aici: pe de o parte ar vrea să fie cu oamenii, dar pe de altă parte îi resping pe cei care fac paşi înspre ei. Atunci foarte mulţi cad în depresie. Şi sunt foarte greu de scos din depresie după aceea.

            Acestea sunt în general persoanele care tind să se însingureze şi să se înstrăineze de ceilalţi.

 

Reporter:

            Ce a învăţat benefic Eli Henteş din singurătate?

 

Eli Henteş, părăsită de soţ, fostă actriţă:

            Sub apăsarea singurătăţii am învăţat să mă raportez corect la Dumnezeu, să mă bizui pe promisiunile Lui. De fapt nu eram total singură. Eram cu fiul meu. Trebuia să-i ţin loc şi de tată şi de mamă. Să mă lupt şi pentru el, pentru a nu se pierde, pentru a nu-şi pierde încrederea în Dumnezeu, pentru a nu aluneca pe căile lumii, care păreau să-i dea atâtea. Dumnezeu nu a îngăduit una ca asta.

            Aproape seară de seară stăteam împreună, studiam Cuvântul, ne rugam, chiar plângeam împreună. Astăzi, prin harul lui Dumnezeu, fiul meu este slujitorul Lui.

 

Liviu Râmneanţu, tânăr necăsătorit:

            Eu chiar nu mă pot plânge de singurătate, pentru că am această relaţie personală cu Dumnezeu. De multe ori când într-adevăr rămân singur acasă, când pleacă părinţii, atunci mă bucur că pot petrece un timp doar eu cu Dumnezeu. Pentru mine e o bucurie.

            Probabil că dacă ar fi să stau izolat mai multe zile într-un loc anume, ceva m-ar deranja. Deci n-aş rezista. Dar să petrec un anumit timp singur în fiecare zi, pentru mine    e-o plăcere. Chiar îmi place.

 

Dr. Ileana Radu:

            Dumnezeu te veghează şi vrea să comunice cu tine. El ţi-a pus la îndemână comunicarea, prin revelaţia Scripturii. Problema este dacă tu poţi să intri în comunicare cu EL.

            Uneori cei singuratici sau însinguraţi au nevoie de dragostea celorlalţi, de asistenţa celorlalţi, ca să redescopere ce-ar putea să facă creativ şi roditor cu singurătatea lor.

 

Reporter:

            Şi Eli Henteş a găsit ceva creativ şi roditor în noaptea de Crăciun când s-a simţit cel mai singură.

 

Eli Henteş, părăsită de soţ, fostă actriţă:

            În noaptea aceea de Crăciun am înţeles că într-adevăr Dumnezeu avea un plan cu mine, Dumnezeu avea un scop măreţ. I-am simţit atingerea, i-am simţit mângâierea, i-am simţit pacea.

            Vorbeam cu El, vorbea cu mine, dar de astă dată nu mă mai certam cu El, ci dimpotrivă, I-am cerut iertare pentru nesăbuinţa mea, pentru starea mea.

            Mi-amintesc cum şi-mprejurul meu se aşternuse pacea. În orele acelea puţine de noapte, în acea noapte de Crăciun, am dormit atât de bine. Mă legănase Însuşi Dumnezeu.

 

Reporter:

            Cum ar putea fi împlinită sau cum ar putea fi depăşită starea de singurătate?

 

Radiana Cordoş, consilier creştin:

            Cred că relaţia cu Dumnezeu este cea care alungă durerea singurătăţii. Aş vrea să ne gândim la felul în care Isus Şi-a trăit viaţa şi relaţia cu Tatăl. Când citeşti Scriptura, ai sentimentul că fugea de-a dreptul, căutând cu disperare momentele acelea pe care să Şi le petreacă cu Tatăl în rugăciune, în acel dialog în care relaţia Lui cu Dumnezeu înflorea. Era singura situaţie în care El primea putere, pentru că puterea Lui venea, de fapt, din această relaţie.

 

Reporter:

            În relaţia cu Dumnezeu a găsit şi Titel Malnaşi - fost dependent de droguri - puterea de a NU se sinucide.

 

Titel Malnaşi, fost dependent de droguri:

            Mi-aduc aminte de o seară când m-am urcat pe un hotel; lucram la construcţia acelui hotel. Era un hotel înalt. M-am urcat sus pe el şi am început să mă uit în jos. Au venit gânduri în mintea mea şi-am început să mă întreb: „Mai are rost să trăiesc?”. Nu mai vedeam nici un rost să mai trăiesc viaţa aceasta.

            Vedeam că depresiile, dependenţele în care eram şi în care mă afundam tot mai mult şi problemele mele nu se pot rezolva, iar Satan se lupta la nivelul gândului ca să mă arunc jos. Am pus mâinile pe balustradă, m-am uitat în jos, am închis ochii şi căutam secunda aceea...

            Am început să mă pun în situaţia unui om care se sinucide. Căutam acea secundă în care să-mi fie mintea limpede, să nu mă mai gândesc la nimic, să-mi dau drumul.

            Însă, în timp ce eram acolo, mi-am adus aminte de suferinţa tatălui meu în urma morţii mamei mele, şi am renunţat.

 

Reporter:

            A fost, de fapt, o avalanşă de singurătăţi. Tatăl lui Titel a rămas singur după moartea mamei lui. Apoi Titel a rămas singur acasă, tatăl lui fiind plecat mult timp de acasă.

            Acum aş vrea să vedem cum influenţează cariera viaţa unui om.

 

Gili Indrie, pastor:          

            Căutarea şi aspiraţia la supremaţie sacrifică relaţiile de dragul realizărilor profesionale, de dragul carierei şi al altor realizări pe scara socială. Astfel de oameni se înstrăinează, se însingurează de celelalte persoane prin faptul că sunt orientate numai spre realizările lor. În contextul acesta, vor sacrifica relaţiile celelalte, le vor neglija, le vor lăsa pe un plan secund şi vor ajunge să fie singuri.

            Pe de-o parte, unii îşi ating obiectivele şi au o fericire aparentă de oameni realizaţi, dar când stau singuri în camera lor îşi dau seama că sunt singuri. Şi-au sacrificat totul, unii până şi relaţia cu Dumnezeu, dacă au avut-o. S-au înstrăinat şi de Dumnezeu.

 

Reporter:

            Care ar fi totuşi un alt aspect bun al singurătăţii ?

 

Prof. dr. Doina Cozman:

            Când rămâi mult timp singur în casă, poţi să-L chemi pe Dumnezeu să vină în camera ta, în apartamentul tău, şi-L inviţi pe un scaun. Şi poţi începe dialogul cu Dumnezeu. Acesta este aspectul bun al singurătăţii. Datorită faptului că nu ai mulţi stimuli în jur, poţi ajunge să ai un dialog cu Dumnezeu, poţi ajunge să fii profund în relaţia cu El.

 

Domnul L.O., Căminul de bătrâni: 

            Copiii nu-s cu noi. Sunt singuri şi ei, la locul lor, fiecare munceşte ca să-şi câştige existenţa. Deci nici ei nu pot să vină la noi să ne vadă şi să ne viziteze mereu.

 

Reporter:

            În singurătatea ei, Dumnezeu a aşteptat-o şi pe Eli Henteş să se întâlnească cu El.

 

Eli Henteş: 

            Rămasă singură, fără sprijin din partea soţului, m-am agăţat de Dumnezeu. Până atunci mă bizuisem prea mult pe oameni, mai mult decât îmi putusem imagina.

            Şi El mi-a demonstrat practic cât poate fi de greşit acest mod de a mă raporta la oameni.

 

Reporter:

            Când simţiţi singurătatea mai dureroasă? De sărbători?

 

Doamna F.M., Căminul de bătrâni:

            De sărbători atâta am plâns, domnul meu, şi duminica. Că eu sunt tare bisericoasă şi m-am dus la biserică. Acum nu mai pot să mă duc şi îmi lipseşte, să ştiţi.

            Cel mai greu şi cel mai dureros este că n-am avut copii. Şi asta-i tare dureros, să ştiţi dumneavoastră. Să stai singură, închisă în casă luni şi luni de zile. Veneau vecinii, dar nu stăteau mult - stăteau o oră, două şi se duceau acasă.

            Şi aici, la Cămin, ne simţim singuri când sunt sărbători. Degeaba au venit şi ne-au adus pachete şi cadouri, dar când rămâi singur ştiţi cât îi de dureros, domnul meu?

            Şi mai ales că n-am avut nici copii. Că dacă mai ai un copil, mai vine şi te mângâie. Doar nepoata mea vine la mine, mă pupă şi mă întreabă: „Mătuşă, ce mai faci?”.

 

Gabriela Militaru, fost manechin şi prezentatoare de modă:

            De multe ori seara, când în bucătărie era scandal şi ceartă, eu mă retrăgeam în camera mea şi a surorii mele, şi pe întunerec, să nu mă vadă nimeni, mă puneam şi mă rugam Domnului, aşa cum ştiam eu: „Doamne, fă-i pe părinţii mei să nu se mai certe, să nu se mai bată! Să nu mai fie această tensiune în familie”.

 

Gili Indrie, pastor:          

            Singurătatea înseamnă a fi deconectat de alte persoane, a fi izolat, a fi nebăgat în seamă, a fi trecut cu vederea. Poţi fi singur din punct de vedere emoţional sau poţi să te simţi singur, chiar dacă eşti într-o mulţime sau        într-un grup de oameni.

            Poţi fi, însă, singur când eşti izolat de către ceilalţi în camera ta, şi cei mai mulţi simt lucrul acesta - au un acut sentiment al singurătăţii atunci când sunt singuri în cameră.

 

Reporter:

            Care sunt aspectele negative evitabile ale singurătăţii?

 

Dr. Ileana Radu:

            Vorbind despre singurătate, suntem foarte tentaţi să ne gândim la cazurile clasice. Ne gândim la bătrânul care nu are copii, ne gândim la femeia divorţată, ne gândim la soţul abandonat, la copilul abandonat, ne gândim la bărbaţii şi femeile necăsătorite. Dar singurătatea cred că se poate manifesta şi-n cazuri foarte obişnuite.

            Eu, ca medic, văd foarte multe fenomene ale singurătăţii. De exemplu, la copilul mic. Copilul mic, sugarul chiar, care este nestimulat, care nu are compania mamei, nu are compania familiei sau nu are o companie stimulativă, creativă şi rodnică, mai târziu va fi copilul plictisit.

            Copilul care este neasistat sau lipsit de relaţie, îşi dezvoltă tot felul de mecanisme şi tehnici de confort. De exemplu, copilul din orfelinat se leagănă. Îşi găseşte modalităţi prin care îşi alină cumva singurătatea, care în esenţă este o lipsă de relaţie şi de stimulare.

            Copilul un pic mai mare, între 1 şi 3 ani, devine copilul plictisit. Câţi copii nu se plâng că sunt plictisiţi, că se plictisesc îngrozitor pentru că nu au o viaţă de relaţie semnificativă. Şi spun asta mai ales pentru părinţi. Părinţii ar trebui să fie în stare să sesizeze aceste lucruri în viaţa copiilor lor, să îi stimuleze şi să cultive o relaţie semnificativă cu copiii lor.

 

Liviu Râmneanţu, tânăr necăsătorit:

            Singurătatea este în sine o greşeală sau ceva rău, pentru că poate duce la anumite stări sufleteşti de dezechilibru. Deci eu, practic, nu pot să zic că sunt singur, pentru că şi atunci când sunt singur fizic, de fapt am o relaţie personală cu Dumnezeu şi pot să-L caut pe Dumnezeu în singurătatea respectivă. Atunci nu mă simt singur.

 

Reporter:

            În Evanghelia după Matei este consemnat episodul în care Irod îi taie capul lui Ioan Botezătorul. Pentru că ţinea foarte mult la Ioan, când aude această veste Domnul Isus Cristos a reacţionat astfel:

                        „Isus,

                         când a auzit vestea aceasta,

                         a plecat de acolo într-o corabie,

                                     ca să Se ducă  SINGUR,

                                     la o parte,

                                     într-un loc pustiu” (Evanghelia

                                             după Matei, capitolul 14).

 

            Domnul Isus Cristos vrea să stea deoparte, doar cu Dumnezeu-Tatăl, pentru că durerea morţii lui Ioan Botezătorul este foarte mare pentru El. Dar mulţimea de oameni nu este interesată de durerea Mântuitorului, ci se ţine după El.

                        „Noroadele,

                          când au auzit lucrul acesta,                                                   

au ieşit din cetăţi

                          şi s-au luat după El, pe jos”.

 

            Atunci Domnul îşi lasă deoparte durerea Lui şi se ocupă de oameni. Face minunea cu înmulţirea pâinilor, astfel încât din 5 pâini şi 2 peşti hrăneşte 5000 de bărbaţi, în afară de femei şi copii.

            „Toţi au mâncat şi s-au săturat;

              şi s-au ridicat 12 coşuri

              pline cu rămăşiţele de fărâmituri.[...]

                     După ce a dat drumul noroadelor,

                        El s-a suit pe munte să Se roage  SINGUR,                        

 la o parte.

              Se înnoptase

              şi El era  SINGUR  acolo”.

 

Până la urmă Domnul Isus Cristos a reuşit, totuşi, să Se refugieze într-o întâlnire de noapte cu Dumnezeu, Tatăl Său.

            Pune-te chiar acum pe genunchi, dragul meu prieten şi prietenă. Tatăl nostru iubit din ceruri - Dumnezeu - te aşteaptă cu toată dragostea. Poţi să te refugiezi în SINGURĂTATE  în braţele lui Dumnezeu.

            Fie ca Dumnezeul cel de 3 ori sfânt să te binecuvânteze din abundenţă cu tot felul de binecuvântări cereşti şi pământeşti, în Domnul Isus Cristos. Cu toată dragostea îţi spunem: Dumnezeu să te binecuvânteze!

 

 

sus

 

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate