Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Media
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

Radio Vocea Evangheliei

RADIO VOCEA EVANGHELIEI
str. Vlasiei nr. 4
C.P. 1174
O.P. 16
Timisoara

Tel./Fax: +40 256 217212
Mobil: +40 728 276516
e-mail:
rvetimisoara@hotmail.com

 

 

 

Watch videos at Vodpod and more of my videos


Interviuri, documentare, reportaje, eseuri, articole

 

 

Ioan Ciobotă

Pagina de MEDIA este realizată de

 

Ioan Ciobotă

Radio Vocea Evangheliei Timişoara

www.rve-timisoara.ro

 

 

horizontal rule

Get the Flash Player to see this player.

horizontal rule

“SINGURATATEA – O VIATA PUSTIE ?”

 (continuare)Cartea Singuratatea o viata pustie o puteti achizitiona aici

 

Liviu Râmneanţu, tânăr necăsătorit:

            Am fost creaţi de Dumnezeu. Dumnezeu ne-a dat sufletul şi tot El este Cel care îl vindecă.

            Chiar dacă te simţi singur în suflet sau într-adevăr eşti singur fizic, soluţia nu poate fi decât Dumnezeu. Orice altă variantă este o păcăleală, este o înşelăciune, o autoînşelăciune.

            Deci nu se poate. Nu există altă soluţie. Am fost creaţi de Dumnezeu pentru a avea o relaţie cu El.

 

Reporter:

            Este ştiut că persoanele căsătorite trăiesc mai mult şi au mai puţine probleme de sănătate decât persoanele singure. Credeţi că există legături sau condiţionări organice între singurătate şi sănătate?

 

Radiana Cordoş, consilier creştin:

            Cred că lipsa de iubire şi lipsa unui cadru în care să primeşti această iubire duce la izolare lăuntrică. Acel gol lăuntric se umple de tristeţe, de amărăciune, de o durere de nestăpânit şi toate astea au, bineînţeles, efecte psiho-somatice - organele noastre se îmbolnăvesc atunci când în noi clocoteşte nemulţumirea, tristeţea şi amărăciunea.

 

Reporter:

            Îţi dorim, dragul nostru cititor, să fii sănătos pe deplin: în trup, în suflet, în minte şi în inimă.

            Doamnă Ortansa Radu, ce sfat le-aţi da celor care s-au declarat singuri în mintea lor şi care îşi plâng de milă?

 

Ortansa Radu, văduvă:

            Nu trebuie să ne plângem de milă, pentru că Dumnezeu are grijă şi de păsări. Ele nu seamănă nimic, şi totuşi trăiesc şi au ce mânca. Deci niciodată nu eşti singur. Dacă tu vrei să fii singur şi veşnic te vaieţi şi te lamentezi, atunci da, eşti singur. Singurătatea se instaurează la nivel de minte.

            Nu trebuie să te laşi biruit de singurătate. Trebuie să lupţi, ca să nu cazi în depresie, să nu te îmbolnăveşti, să nu ajungi în spitale.

            Şi astea niciodată nu sunt vindecate de om, ci numai de Dumnezeu. Dacă ne punem încrederea în puterea Lui, în ajutorul lui ca Tată, noi nu suntem niciodată singuri.

 

Reporter:

            Dragii noştri cititori, fie ca niciodată să nu gustaţi, sau să nu mai gustaţi amarul singurătăţii, ci să aveţi parte doar de binecuvântarea singurătăţii, binecuvântare care constă în apropierea cu toată inima de Dumnezeul cel Preaînalt, Făcătorul nostru. În Psalmul 139, David continuă:

            „Unde mă voi duce departe de Duhul Tău

              şi unde voi fugi departe de faţa Ta?

                        Dacă mă voi sui în cer, Tu eşti acolo;                                              

dacă mă voi culca în locuinţa morţilor,                                

iată-Te şi acolo;

            dacă voi lua aripile zorilor,

            şi mă voi duce să locuiesc la marginea mării,

                        şi acolo mâna Ta mă va călăuzi,

                        şi dreapta Ta mă va apuca.[...]

            Cercetează-mă, Dumnezeule,

            şi cunoaşte-mi inima.

            Încearcă-mă,

            şi cunoaşte-mi gândurile!                                                                 

Vezi dacă sunt pe o cale rea             

şi du-mă pe calea veşniciei !”

 

                                                        ...................................................................

 

            Doamne, Dumnezeule în Numele sfânt al Fiului Tău, Domnul nostru Isus Cristos, Te rugăm să-i aduci pe calea veşniciei pe toţi cei care citesc acum această carte şi care nu sunt încă pe calea Ta.

         Dragul nostru prieten şi prietenă, Dumnezeu să te binecuvânteze! 

 

Reporter:

            Dragi cititori, acesta este ultimul capitol al acestei cărţi. Documentarul despre singurătate se sfârşeşte aici.

            Mi-aş dori din tot sufletul să se sfârşească şi singurătatea ta, partea negativă a singurătăţii tale, bineînţeles. Pentru că am văzut până acum că există şi o parte pozitivă şi una negativă în singurătate.

            Apoi există singurătate şi solitudine. Una ne poate duce la disperare, iar cealaltă la apropiere de Dumnezeul nostru iubit.

            Aşadar, fiind la ultima noastră întâlnire pe tema singurătăţii, daţi-ne voie, dragii noştri prieteni, să aprindem lumânările pe masă, să punem tacâmurile cele mai bune şi să vă întâmpinăm în prag cu toată dragostea Domnului nostru Isus Cristos.

            Noi, toţi credincioşii care alcătuim Biserica, suntem un imn de adorare la adresa Domnului nostru Isus Cristos, iubitul nostru Mire ceresc. Biblia spune că noi, credincioşii, suntem Biserica. Şi Biserica lui Cristos este alcătuită din pietre vii, din oameni, nicidecum din cărămizi sau din ciment.             

Noi suntem Mireasa lui Cristos, iar El este Mirele nostru cu care ne cununăm în veşnicie. Istoria acestui pământ se va încheia cu o nuntă - nunta dintre Biserică şi Cristos, Mireasă şi Mire. Biserica suntem noi, oamenii, iar Mirele este Cristos. 

            Dragul nostru prieten şi prietenă, îţi mulţumim că ai acceptat invitaţia noastră şi suntem onoraţi să stai împreună cu noi la această masă virtuală. Le mulţumim, de asemenea, tuturor celor care au participat la această masă şi cu care ai făcut deja cunoştinţă pe parcursul capitolelor anterioare. Asta ca să nu fim... singuri...JJ

            Dar ce înseamnă „laolaltă”, spre deosebire de „singur”?

 

Ovidiu Bulzan, pastor:

            Cred că resimţim singurătatea foarte acut în răscrucile calendarului agricol sau religios, despre care avem informaţia cum că ar trebui să fim „laolaltă”.

            Cuvântul „laolaltă” este foarte important atunci când ne uităm la filme despre Crăciun, atunci când ne uităm la sărbători ale recoltei, atunci când din toate părţile ni se spune că în anumite răscruci ale vieţii ar trebui să fim cu toţii împreună la o nuntă, la o înmormântare, la un astfel de moment.

 

Reporter:

            Doamnă Adriana Cosman, cum de aţi rămas credincioasă Domnului şi celor de lângă dumneavoastră, în ciuda problemelor cumplite prin care aţi trecut?

 

Adriana Cosman:

            Ceea ce m-a ajutat pe mine a fost faptul că am privit mereu la Cristos. Ca Fiu de Dumnezeu, El a renunţat la glorie, la slavă, la bucuria de a fi în prezenţa Tatălui şi, pentru că ne-a iubit, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a coborât la noi, a luat chip de om, S-a făcut asemenea nouă, S-a lăsat batjocorit, dispreţuit şi ispitit de noi.

            Scopul vieţii Lui a fost să ne arate nouă, muritorilor de pe pământ, că putem trăi o viaţă frumoasă, într-o relaţie bună cu Tatăl, putem fi în slujba lui Dumnezeu şi a oamenilor. Viaţa lui Cristos a fost o viaţă trăită în umilinţă, în smerenie şi în slujire.

            Chiar în ultima seară a dat o ultimă lecţie de umilinţă, când Şi-a pus ştergarul şi le-a spălat picioarele ucenicilor Săi. Şi dacă învăţătorul nostru a făcut lucrul acesta, cu atât mai mult trebuie să-l facem noi.

 

Ovidiu Bulzan, pastor:

            Dumnezeu Îşi previne poporul atunci când îi aduce în faţă câteva lucruri legate de costul abandonării lui Dumnezeu, şi-i spune cam aşa:

            Ce-ai să te faci, Israele, în sărbătorile tale

            şi-n lunile tale cele noi*?

                        Ce-ai să te faci atunci când,

                        în astfel de răscruci               

                        ale calendarului agricol sau religios,

            vei constata cât de false-ţi sunt căile

            şi cât de mult te-ai abătut de la ceea ce                                

te-a adus până în culmea gloriei tale?

 

Cred că în fiecare dintre noi funcţionează un soi de „mijlocitor de dorinţă”. Copiem din jurul nostru lucrurile pe care am vrea să le vedem trăite şi în viaţa noastră.

 

Reporter:

            Pentru că la început vorbeam despre masa noastră de „La revedere”, dragii noştri cititori, acum vorbim despre un scaun pentru un invitat. De fapt, pentru  INVITATUL  vieţii noastre.

 

Prof. dr. Doina Cozman:

            Există în psihoterapie o tehnică numită „tehnica scaunului gol”. Mulţi psihoterapeuţi le propun pacienţilor lor ca atunci când au de eliminat furii vis-a-vis de o persoană care le-a cauzat nemulţumire, să folosească această tehnică a scaunului gol pentru a putea fi mai eficienţi în eliminarea „zgurii” de pe sufletul lor, metaforic vorbind.

            Efectul pozitiv al singurătăţii este calea către profunzimile noastre, calea către dialogul cu Dumnezeu, calea către invitarea lui Isus Cristos în propriul nostru apartament, pe propriul nostru scaun, apoi dialogul cu El.

 

Reporter:

            Dragul meu cititor, eu L-am invitat deja pe Cristos pe scaunul gol din viaţa mea. Şi tu ai un scaun gol în inima ta. Ce faci cu acel scaun? Pentru cine îl păstrezi? De ce  nu-L inviţi chiar acum pe Cristos în viaţa ta?

            Domnule pastor Gili Indrie, cum ar putea fi investită singurătatea?

 

Gili Indrie, pastor:          

            Societatea de astăzi beneficiază de multe canale prin care putem invada singurătatea oamenilor. Vă dau un exemplu: puteţi folosi cel puţin 10% dintre minutele gratuite pe telefon pentru a căuta NU persoane de care aveţi dumneavoastră nevoie, ci persoane care sunt mai izolate, care au tendinţa să se însingureze, persoane care sunt la periferia cercurilor sau a grupurilor sociale.

            Puteţi să-i căutaţi intenţionat, să-i întrebaţi de bine, să-i încurajaţi, să le spuneţi o vorbă bună.    

 

Reporter:

            Care ar putea fi beneficiile singurătăţii, în afară de apropierea de Dumnezeu?

 

Dr. Ileana Radu:

            Probabil o stare de meditare, pe care omul modern o pierde, pentru că trepidaţia, graba, stresul şi presiunea sunt elementele vieţii noastre cotidiane. Şi ne găsim toate justificările ca să trăim aşa. Suntem ca-ntr-un fel de tăvălug, ca o tăvălugire zilnică.

            Beneficiile ar fi că în primul rând te regăseşti pe tine însuţi, ca persoană care are multe daruri şi multe haruri, pe care le poate exersa spre binele altora.

 

Liviu Râmneanţu, tânăr necăsătorit:

            Mulţi privesc singurătatea ca fiind ceva rău. Dar chiar dacă eşti singur fizic, atunci când eşti împreună cu Dumnezeu - chiar dacă nu-L vezi - nu mai poţi să zici că eşti singur. Însă singurătatea fără Dumnezeu este o problemă.

 

Dr. Ileana Radu:

            Îmi aduc aminte, ca mamă a 4 copii, cum atunci când copiii erau mici, unul dintre evenimentele care m-a cercetat foarte mult pe această temă a singurătăţii, sau a singurătăţii care se dovedeşte printr-o anume linişte interioară, a fost un comentariu al uneia dintre fetele mele.

            Într-o duminică veneam de la biserică în fugă, foarte grăbită, şi în mintea mea, de la biserică până acasă, deja aveam tot scenariul cu ceea ce urma să fac: cum să scot friptura din cuptor, cum să aşez masa, cum să aşez musafirii, cum să decurgă conversaţia.

            La un moment dat, în timp ce băgam cheia în uşă şi băteam din tălpi şi din picioare pentru că voiam să se întâmple totul mai repede, fiica mea mijlocie s-a uitat la mine şi mi-a spus: „Nu-mi place deloc faţa ta, aşa cum stai la uşă”. Această stare o transmitem într-un mod foarte contagios celor din jurul nostru.

            Avantajul meu este că am o familie extraordinară. Copiii mei şi soţul meu au reuşit să mă avertizeze şi să mă sensibilizeze în legătură cu atitudinile mele.

 

Liviu Râmneanţu, tânăr necăsătorit:

            Când ai o relaţie personală cu Dumnezeu, ar trebui să te bucuri din plin că poţi fi singur cu Dumnezeu. Mai ales în lumea în care trăim, în sistemul în care trăim, care te solicită tot mai mult şi mai mult.

            Viaţa agitată îţi lasă tot mai puţin timp pentru a te gândi la Dumnezeu. Parcă este cineva în spatele acestui sistem... În Biblie scrie foarte clar că toată lumea zace în cel rău. Mai ales că ne apropiem de sfârşit încet, încet.

            Aşadar, din punctul meu de vedere este într-adevăr o binecuvântare să poţi fi singur şi să petreci acel timp de singurătate, sau mai bine zis solitudine, împreună cu Dumnezeu, să te bucuri de prezenţa Lui, gândindu-te la ceea ce va urma în viitor, în veşnicie.       

 

Dr. Ileana Radu:

            Eu trăiesc aşa de intens, iar această trepidaţie,  această frenezie le-o imprim şi celorlalţi. Acesta nu este neapărat un lucru benefic.

            Abia când vezi ce efect are presiunea şi stresul asupra celorlalţi - şi uneori ei nu sunt în stare să aibă aceeaşi toleranţă ca şi tine, ei nu sunt făcuţi să funcţioneze aşa - abia când vezi ce efect are asupra lor, abia atunci te cercetezi şi încerci să te controlezi.

            Pentru mine este un exerciţiu cotidian să încerc să transmit pace, calm, control şi stăpânire de sine.

            Asta însă nu înseamnă că nu-mi ies din fire. Îmi ies încă din fire şi sunt... cu sânge pe sub piele... Dar uneori chiar faptul că mi se spune că reuşesc să transmit aceste lucruri îmi arată că disciplina mea dă roade. Şi este un exerciţiu care rodeşte. Cred că în lumea în care trăim este nevoie să ne disciplinăm...

 

Reporter:

            Care ar putea fi o definiţie plastică a singurătăţii?

 

Radiana Cordoş, consilier creştin:

            Aş încerca să o exprim în aceste cuvinte:

                        O  singurătate  împlinită

                        este viaţa lui Dumnezeu în sufletul nostru.                                    

O  singurătate  neîmplinită

                                     este lipsa vieţii lui Dumnezeu,

                                    este moarte, de fapt.

 

 

sus

 

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate