Arhiva Contact Despre noi FORUM
 Mărturisiri
 

Februarie 2006
Caută în site
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Eseuri Creştine
Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
Poşta Redacţiei

 


Pagina de Mărturisiri

 

 

Ana Gabriela Olaru

Pagina de Mărturisiri este realizată de

 

Ana Gabriela Olaru

Corespondent Constanţa

horizontal rule

În acest număr:

 

 

Lucrarea cu adolescentii, decembrie 2005 [pe această pagină]

 

Printre adolescenţi [pe această pagină]

horizontal rule

Lucrarea cu adolescentii, decembrie 2005

 

Liviu MarinSlavit sa fie Domnul, Cel care ne-a creat si ne-a ales dintre milioane de oameni ca sa ne mantuiasca si sa ne ofere posibilitatea de a-l sluji. E un lucru extraordinar faptul cum El rasplateste dupa marea Lui indurare si bunatate pe aceia care sunt credinciosi lucrului incredintat de EL.

 

Multumesc pentru sprijinul d-voastra, pentru dragostea pe care o aveti fata de Dumnezeu si oameni si, pe care o exprimati si fata de mine si casa mea. Imi dau seama ca nu va este usor sa ma sustineti, ca acest lucru inseamna sacrificii foarte mari. Apreciez acest lucru si doresc ca Domnul nostru Isus sa va rasplateasca inmiit, aci jos pe pamant si cu mult mai mult in cer.

 

In luna decembrie Dumnezeu m-a ajutat sa fac urmatoarele lucruri in Constanta:

 

Intre 1 decembrie si 21 decembrie am fost pe teren cu echipa de la biserica Baptista Independenta de 2 ori si am contactat 28 de persoane, am prezentat Evanghelia la 12 dintre ele, parti din Evanghelie la 3 persoane, am dat 30 de brosuri, 2 persoane au certitudinea mantuirii.

 

M-am implicat si alaturi de studentii de la “Alege Viata” Constanta in colindarea studentilor constanteni, cu ocazia Craciunului. Unul dintre studenti, care este membru in biserica mea (Sfanta Treime) faca parte si din echipa de “Evanghelizare de la inima la inima”.

 

Am continuat sa ma intalnesc cu 8 clase de profesionala din cadrul Liceului Telecomunicatii din Constanta, timp in care 60 de elevi au urmarit filmele crestine “Alegeri” si ”Captivi in libertate”, filme despre consecintele implicarii in relatii sexuale premaritale (SIDA) si in consumul de droguri.

 

Am lucrat la pliantele pentru elevii din liceul de Telecomunicatii din Constanta, in cadrul proiectului de combatere si prevenire a delincventei juvenile, consumului de droguri si bolilor cu transmitere sexuala. Pana in acest moment am realizat pentru elevi 300 de pliante, cu tematica diferita despre ‘IDENTITATE’, ‘PRIETENIA ADEVARATA’, ‘COMUNICARE’, ‘VALORII, DECIZII , CARACTER’.

 

Intr-o seara am avut o intalnire cu mai multe familii din Constanta, familii care au ceva comun-au in familie un copil cu dizabiliati. La aceasta intalnire am participat impreuna cu sotia mea. Am stat alaturi de una dintre aceste familii si in timp ce discutam, mama copilului ne spune ca a observat ca suntem fericiti: “se vede ca ati gasit secretul fericirii.” Si le-am spus putin despre sursa fericirii noastre. Ma bucur ca a fost o familie deschisa si ma rog ca Domnul sa-mi dea oportunitatea sa le vestesc Evanghelia.

 

Astept ca in timpul ce urmeaza Domnul sa aduca mult rod pentru slava SA, in Constanta sa existe mai multi oameni pregatiti si motivati de a ipartasi Evanghelia si ca acei care au promis ca se vor implica in EE sa-si tina promisiunea.

 

O experienta faina, binecuvantata am avut-o pe teren cu fratii rromi. Ne-am adunat pentru echiparea in vederea evanghelizarii, am facut lectia, ne-am rugat si am plecat. La una din familiile vizitate, de etnie rroma, am cautat pe un domn Vasile, cu care am fi vrut sa stam de vorba si nu era acasa. Familia ne-a invitat inauntru pentru a-l astepta. In acest timp au venit in vizita la ei, varul lui Vasile- Marcel si cu alte rude. Dupa un timp de incalzire, in care ne-am cunoscut, am inceput sa le vestim Evanghelia. Daca la inceput stateam de vorba cu 3 persoane, acum prezentam evanghelia la 6 persoane. Mi s-a permis sa vorbesc si am inceput sa le prezint evanghelia, iar la un moment dat a intervenit unul din fratii din echipa EE, care cunostea familia si avea un asa duh infocat ca ar fi dorit atunci sa-I “duca pe toti in Rai”. In momentul predarii mai multi au vrut sa faca pasul spre Cristos, dar nu au fost foarte siguri. Marcel si-a dorit acest lucru, si anume sa-l urmeze pe Isus. Ne-am rugat pentru ei si urma ca fratele, care ii cunostea, sa le faca o vizita din nou. Si de aceasta data am vazut cum oamenii sunt deschisi la Evanghelia Lui Isus.

 

Rugati-va impreuna cu mine pentru:

Ř Lucrarea printre rromi.

Ř trezirea bisericilor evanghelice din orasul Constanta si din judet.

Ř Liderii religiosi, ca ei sa capete viziunea lui Dumnezeu.

Ř Echipe puternice de evanghelizare.

Ř Intelepciune, putere si viziune personaladin partea Domnului.

Ř Ca oamenii din Constanta sa fie mantuiti.

 

Va multumesc ca sunteti alaturi de mine! Domnul sa va rasplateasca!

 

Cu dragoste în Cristos,

Liviu Marin

sus

horizontal rule

Printre adolescenţi

 

Dupa cum bine stiti incepand cu luna septembrie am reinceput proiectul cu acelasi nume “IMPACT”, proiect de prevenire a consumului de droguri, a bolilor cu transmitere sexuala si a delincventei juvenile, in liceul de Telecomunicatii din orasul Constanta, cu clasele de la sectiunea profesionala.

 

Directorul liceului a fost incantat de parteneriat, pe care l-a semnat fara ezitare, orele stabilindu-le de comun acord cu directorul educativ al acestei institutii.

 

Initial am inceput sa lucrez cu 5 clase, ca in cele din urma sa lucrez in mod constant cu 8 clase din mediul de profesionala (clase SAM- scoala de arte si meserii). Lucrez cu o singura clasa de a XI-a, celelalte fiind de-a IX-a si a X-a.

 

Programul saptamanal de lucru cu elevii, in afara orelor de pregatire personala si a materialelor este urmatorul: luni, am ore cu 4 clase, joi cu 3 clase si vineri cu o singura clasa. Toate orele sunt dupa amiaza, incepand cu ora 1600.

 

Acest proiect este o extensie a celui inceput in primavara si doresc sa-l implementez in mai multe scoli gimnaziale si licee din orasul Constanta. Actualmente lucrez cu 8 clase de la profesionala, urmand ca  din semestrul II sa lucrez cu alte clase de la profesionala si poate chiar cu 5 clase de la liceu (asta presupune program de dimineata, pentru ca elevii de la liceu invata doar dimineata).

 

Poate te intrebi daca nu m-am angajat la o munca prea mare pentru mine, avand in vedere tematica abordata. Stiu ca nu pot acoperi tot spectrul problematic, chiar daca cele trei domenii tintite in cadrul proiectului au conexiuni stranse intre ele.

 

In acest sens, am incheiat un parteneriat de colaborare cu Serviciul de aparare al victimelor si de reintegrare a infractorilor din orasul Constanta, ca ei sa se ocupe in mod expres de partea infractionala, care oricum este in crestere in Constanta. Ei vor incepe sa se implice la ore incepand cu luna ianuarie a anului viitor.

 

Ca o paranteza: cei de la Antidrog si de la Sanatate publica au inceput si ei un proiect in anii anteriori in acest liceu dar nu l-au finalizat, asa ca directorul educativ a tinut sa-mi mentioneze acste lucru si eu ma bucur ca prin mila si harul lui Dumnezeu voi putea fi unul dintre cei care “tot ce incepe duce la bun sfarsit”.

 

Pana in prezent, datorita grevei profesorilor si a saptamanilor de practica compacta a elevilor (1/2 saptamani) am reusit sa parcurg aproape jumatate din material. Cu majoritatea dintre clase am parcurs temele urmatoare: Imaginea de sine, Relatii de prietenie si tipuri de relatii, Comunicarea si rezolvarea conflictelor, Formarea caracterului.

 

Tematica pe care am propus-o cuprinde temele urmatoare:

 

1. Imaginea de sine  sau cine sunt eu? (baza unei imagini de sine corecte, capcanele in care tinerii cad: performanta, rusinea, invinovatirea si recunoasterea din partea oamenilor, convinegeri corecte pentru a lupta impotriva capcanelor).

 

2. Relatii  de prietenie si tipuri de relatii (ce este un prieten adevarat, motive pentru care oamenii nu au prieteni, tipuri de temperamente si relatia dintre ele).

 

3. Comunicarea si rezolvarea conflictelor (tipuri de comunicare, tipuri generale de raspunsuri    la conflict, stiluride abordare a unui conflict).

 

4. Formarea caracterului (valorile, caracter, baza eticii personale, decizii).

 

5. Respectul fata de ceilalti si necesitatea limitelor.

 

6. Despre dragoste, sex si relatii intre persoane de sex opus (de ce e demodata casnicia, dragostea adevarata, descoperirea persoanei potrivite).

 

7. De ce sa astept? 28 de motive in favoarea abstinentei.

 

8. Riscurile libertatii sexuale (boli cu transmitere sexuala, simptome generale, consecintele implicarii in viata sexuala, mijloace de prevenire, HIV/SIDA: ce este, stadiile infectiei cu HIV, caile de transmitere a virusului, efectele virusului HIV asupra organismului, prevenirea infectiei HIV, discernamant in situatii limita ).

 

9. Riscurile consumului de droguri (drogurile legale, drogurile ilegale, mituri si adevaruri despre consumul de droguri, de ce consuma tinerii droguri?, principalele riscuri ale consumului de droguri, indicii ale consumului de droguri)

 

9. Fenomenul dependentei (fazele consumului de droguri, cercul de pendentei ,viziune asupra dependentei, fenomenul recaderii, prevenire).

 

Sper sa finalizez cu bine primul semestru cu cele 8 clase, incepand ca din cel de-al II-lea sa preiau alte clase. La sfarsitul primului semestru trebuie sa fac si o evaluare a muncii mele acolo si bineinteles si asupra impactului acestui program in vietile elevilor.

 

Am facut 5 pliante pe diferite teme pentru adolescenti. Pana acum am distribuit aproape 200 de pliante: despre comunicare, prietenie si temperament si imagine de sine.

Urmeaza sa le finalizez si pe celelalte si sa le inmanez elevilor.

 

In legatura cu reactia elevilor: uau! Sunt de-a dreptul stupefianti, cei 7 magnifici.

Nu stiu cum se inteleg profesorii cu ei la ore, dar la unele clase nici daca tip sau ridic tonul sau fac altceva, nu ma pot intelege cu ei. Sunt de-o lipsa de respect, ce-o fi ala, fantastic!

 

Dar sunt si unele clase cu care, in ciuda comportamentului lor, normal pentru varsta lor (adica galagiosi), ma inteleg foarte bine. Cei mai atenti sunt cei de-a XI-a. Dar sunt si clase de-a IX-a care recepteaza foarte bine mesajele de la clasa.

 

Ma bucur sa vad oameni interesati de temele prezentate. Ieri am dat un film la clasa a X-a H, film despre  consumul  de droguri. Desi unii din ei au fost galalagiosi i-am vazut totusi atenti la ce se prezenta, chiar daca a fost un film documentar (Captivi in Libertate).

 

Azi  am dat la clasa a 10-G filmul Alegeri, film despre SIDA, iar la final actorii documentarului spuneau cum se poate apropia un om de Dumnezeu si cum poate fi implinit in viata.

 

In urma sondajelor de opinie (realizate pe 129 de elevi) legate de problemele la varsta adolescentei am discutat cu ei in mod special despre bolile sexuale si au fost cam socati de ceea ce le-am spus. Nu se asteptau. Am discutat despre consecintele relatiilor sexuale premaritale si despre abstinenta.Am vazut un real interes pentru acest subiect si l-am atacat foarte direct. Le-am prezentat informatia prin comparatie: ce spun mass-media soi valorile societatii si ce spun specialistii in domeniu si Dumnezeu. Sa-i vezi cum se aprind si pun tot felul de intrebari si vor sa stie mai mult. De fiecare data am prezentat materialul prin prisma cauza-efect.  I-am facut constienti de fiecare data de responsabilitatea pe care fiecare dintre ei o au asupra deciziilor lor si comportamentului personal.

 

E foarte interesanta abordarea fiecarei clase, care sunt diferite intre ele. Nu pot sa repet acelasi lucru la 2 clase. Fiecare este unica si asta imi place ca ma motiveaza sa-i confrunt cu o perspectiva noua asupra problemei prezentate la clasa si in acelasi timp ma forteaza sa gandesc si sa reviziuesc materialul prezentat.

La fel de interesanta este si colaborarea elevii care vor sa fie atenti la ore, in privinta pastrarii disciplinei in clasa. Ei intervin si-si potolesc colegii mai temperamentali.

 

Din cele 8 clase cu care lucrez, 3 dintre ele mi s-au parut mai active si chiar am vazut ca isi pun problemele intr-un mod foarte serios (intr-un cuvant sunt pe drumul bun al maturizarii).

 

Profesorii ma ajuta in efortul de a derula orele cu elevii, acestia fiind dirigintii lor. Unii dintre ei asista la ore. In timp ce am dat filmul la elevi dirigintele s-a aratat foarte incantat ca ii ajut elevii sa inteleaga riscurile comportamentului iresponsabil.

 

Chiar si alti profesori si elevi m-au invitat sa merg la clasa lor, dar acest lucru se va intampla din semestrul doi. In timp ce merg la liceu intru in cancelarie si daca la inceput ma simteam in plus, ciudat, dupa aceea m-am simtit ca acasa, ca un coleg de-al lor.

 

Asist fara sa vreau la discutiile lor si de multe ori ma implic in discutii, dezbatand diverse probleme de etica sau de morala. Foarte interesant ca toti profesorii cu care am discutat sunt adeptii valorilor traditionale si resping noile orientari „functionale”- adica valorile liberale de viata.

 

Ma rog Domnului sa ma ajute sa fiu un exemplu pentru ei , sa nu fiu un om bigot, ingust ci deschis la dialog si faca Bunul nostru Domn, ca  multi dintre sa gaseasca adevarata fericire.

 

Uneori mi-a venit sa renunt dar imi dau seama ca trebuie sa fac acest lucru. Ma simt responsabil pentru noua generatie, nu ma consider salvatorul lor dar cred ca am ceva de oferit acestor adolescenti- pe ISUS.

 

Ma rog Domnului Isus pentru intelepciune ca El sa fie inaltat si glorificat prin tot ceea ce voi face, spune sau gandi.


Liviu Marin

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere! [apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Apasă aici dacă doreşti să semnezi sau să citeşti Cartea noastră de Oaspeţi.


Citeşte Biblia online!

Citeşte Biblia Online!

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate